robotska kosilnica

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.676
7.674
113
Husqvarna, so pa 2x drazje od kitajcev.
Skoraj vsak ki jih prodaja tudi montira

MrDaco

Guru
11. sep 2007
15.020
9.134
113
Kaj je torej letos za kupit?
Teren imam raven, cca. 500-600 m2, vmes nekaj dreves in grmov, nič pretresljivega, okrog grmov so praviloma povsod alu robniki, med travo in pohodnimi površinami pa povsod v isti višini betonski robniki.
Cena ne igra vloge, najbolj mi je pomembno, da mojster enkrat postavi in je potem nekaj let mir, po možnosti brez žice.
Na sejmu v Komendi sem gledal Mammotion Yuka mini 2 1000.
Je to zanesljivo oz. kaj je še boljše?
Daj nam prijazno obrazloži zakaj rabiš mojstra? Mislim za Yuko in podobne derivate.
Če boš sam postavil, boš imel toliko znanja in interesa, da boš tudi sam kaj popravi, oziroma prekartiral. To je tak ali tako hobi, za katerega smatram, da se ne potrebuje mojstra.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.788
618
113
Tako je. In tudi slej ko prej bos moral kaj prilagoditi ker ti kaj ne bo ok kje bo kosilo in bos moral urejat mapo.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.788
618
113
Načeloma je pa povsod postopek izjemno enostaven, narejeno za vsakogar

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.816
261
83
Daj nam prijazno obrazloži zakaj rabiš mojstra? Mislim za Yuko in podobne derivate.
Če boš sam postavil, boš imel toliko znanja in interesa, da boš tudi sam kaj popravi, oziroma prekartiral. To je tak ali tako hobi, za katerega smatram, da se ne potrebuje mojstra.
Pa kaj se sedaj vžigate zakaj rabim mojstra? Dajte nasvet iz prve roke katero kosilnico je za vzet pa grem v nabavo. Če bom pri tem še vzel koga ali ne, da postavi, je to moja stvar. Mogoče pa raje tiste 2 uri ležim na kavču ali pa delam kaj tretjega. Če pa bi kdo rad ujel 100 eur, naj se pa javi in pride, ko bo kosilnica doma. Ampak sem sitna stranka, če ne bo tako kot je treba, bodo ponovitve.

• Všeč mi je
Reactions: darjan

MrDaco

Guru
11. sep 2007
15.020
9.134
113
Saj se ne vžigamo. Ampak namesto nekaj dobre volje, zdaj že groziš s ponovitvami in picajzlanjem. Namesto da sam preštudiraš in nekomu ne boš presedel do te mere, da te bo poslal v 3.P.M.

Za ravno nezahtevno trato je dovolj nezahtevna kosilnica. Yuka če imaš čisto ograjeno parcelo, ker meni se je že zgodilo da se je zaplezala ven iz neograjene parcele, in javila da je izven območja in obstala.
Spet pa doma z Navimow i108 izjemno zadovoljen. Sploh nimam interakcij z njo. Sem postavil in dela. Mala slaba lastnost mi je da imajo kolesa malo zračnosti in ko se obrača ali vozi, se malo sliši klik-klak... Recimo, kot bi rekel da imajo zobniki zračnost. Večinoma pa tega tako ne slišim ker ko pridem domov iz šihta, je košnja končana.
Ima pa kdo drug sigurno še kake izkušnje z drugimi proizvajalci in na plan z izkušnjami.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
15.020
9.134
113
Še ena slaba lastbost Yuke. Disk vrti samo v eno smer, in se nožeki obrabijo samo na eni strani. Navimow vrti v obe smeri in so noži obrabljeni iz obeh strani. Iz tega vidika je manj telovadbe z izvijačem in obračanjem rezil.

• Všeč mi je
Reactions: VAG in novaa

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.816
261
83
Še ena slaba lastbost Yuke. Disk vrti samo v eno smer, in se nožeki obrabijo samo na eni strani. Navimow vrti v obe smeri in so noži obrabljeni iz obeh strani. Iz tega vidika je manj telovadbe z izvijačem in obračanjem rezil.
Zato sem pa napisal, da denar ni primarno pomemben pri izbiri kosilnice. Nabavit želim nekaj, kar bo preverjeno delovalo. Če je to Husqarna, potem naj bo. Bi se pa želel izognit žici. Pa še to sem pozabil napisat: parcela po eni dolžini (cca 40 metrov) ni ograjena.
Študiral pa ne bom preveč, ker nisem preveč tech guy, pa še časa nimam oz ga raje porabim bolj kvalitetno.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.816
261
83
Saj se ne vžigamo. Ampak namesto nekaj dobre volje, zdaj že groziš s ponovitvami in picajzlanjem. Namesto da sam preštudiraš in nekomu ne boš presedel do te mere, da te bo poslal v 3.P.M.
Imam dovolj dobre volje, ampak nimam (ali pa ne želim imet) časa za ukvarjanje s kosilnico. Zato sem v svojem postu napisal, da svetujte kaj je best buy za moje pogoje. In če sem pripravljen nekomu za to plačat, pričakujem, da bo to korektno opravljeno. Ko plačaš menjavo olja na avtu, je tudi samoumevno, da je to opravljeno. Ali se greš potem sam uležt pod avto, da se prepričaš, da je vijak zategnjen in olje res zamenjano?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
15.020
9.134
113
Zdaj če boš kupul v Merkurju neko kosilnico ali preko spleta, je jasno da majstra za postavitev neboš dobil. Tako je po mojem mnenju Huska z žico edina opcija, da ti mojstri položijo in imaš mir.
Primerjava s servisem avta tukaj ni na mestu.
Z lidarjem še pa nimam izkušenj. Mogoče se bo Darjan oglasil. Ko jo bo nabavil ... :)

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
11.023
5.323
113
Zato sem pa napisal, da denar ni primarno pomemben pri izbiri kosilnice. Nabavit želim nekaj, kar bo preverjeno delovalo. Če je to Husqarna, potem naj bo. Bi se pa želel izognit žici. Pa še to sem pozabil napisat: parcela po eni dolžini (cca 40 metrov) ni ograjena.
Študiral pa ne bom preveč, ker nisem preveč tech guy, pa še časa nimam oz ga raje porabim bolj kvalitetno.
Ko sem jaz Lubo mini jemal je bilo kar nekaj ponudb postavitve in vzdrževanja. Sicer je kot rečeno zadeva precej plug'n play, ampak OK, pride nekdo in postavi. V eni temi imaš probleme z žico opisane, tako da nič ni bulet proof. Jaz bi Lubo mini 800 še enkrat vzel, sploh zdaj ko je znižana. Rabiš pa električno vtičnico za kosilnico + za RTK postajo in pa wifi po parceli. Gre tudi brez RTK in wifi ampak jaz imam s tako izkušnje. Tam ko nimaš ograje je kaj? Jarek, škarpa,.....?

Če pa "patiš" od firme in reklam pa "najboljše mojster za robotsko košenje - Husqvarna!".

MrDaco

Guru
11. sep 2007
15.020
9.134
113
Samo Svoj, daj mu prosim svetuj kdo so mojstri. Ker kot kaže sploh ni pomembno kaka kosilnilca bo kosila, ampak je pomemben dober mojster. In ta mojster mu bo postavil to kar on rabi, ne mi, ki se nam ne sanja kakšno parcelo ima, ne kje bo kosilnica stala, ne kje bo (eventuelno) pričvrščena RTK antena, ne kakšne je pogled v nebo in pokritost GPS-a. Itak, če je polne denarja, bi mu jaz uturil eno prekleto drago opcijo z lidarjem, ampak, kot sem rekel; predlagajmo mu mojstre. Če je iz MB mu jaz predlagam obisk trgovine Lopa, ogledajo, svetujejo in postavijo.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.816
261
83
Samo Svoj, daj mu prosim svetuj kdo so mojstri. Ker kot kaže sploh ni pomembno kaka kosilnilca bo kosila, ampak je pomemben dober mojster. In ta mojster mu bo postavil to kar on rabi, ne mi, ki se nam ne sanja kakšno parcelo ima, ne kje bo kosilnica stala, ne kje bo (eventuelno) pričvrščena RTK antena, ne kakšne je pogled v nebo in pokritost GPS-a. Itak, če je polne denarja, bi mu jaz uturil eno prekleto drago opcijo z lidarjem, ampak, kot sem rekel; predlagajmo mu mojstre. Če je iz MB mu jaz predlagam obisk trgovine Lopa, ogledajo, svetujejo in postavijo.
Ponovno se brez veze vžigaš in si hkrati še žaljiv.
Nikjer nisem zapisal, da rabim kupit najdražjo kosilnico na trgu. Želim ali pa zahtevam (vstavi po želji), da zadeva deluje. A je to tako težko razumet?
Ti pa me poizkušaš šolat kot šolarčka, da naj se sam spravim študirat postavitev. Midva se ne poznava in mogoče je to meni muka, mogoče nimam časa, mogoče sem prelen. In še enkrat: sploh ne vem zakaj se vžigaš glede mojstra? Pomembno mi je, da bo kosilnica DELOVALA na terenu, ki ga imam.
Zato raje kupim kvalitetno, če je potrebno mogoče vzamem še mojstra za postavitev in se s tem ne ukvarjam več (nožke bom menda že znal sam zamenjat).

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.816
261
83
Ko sem jaz Lubo mini jemal je bilo kar nekaj ponudb postavitve in vzdrževanja. Sicer je kot rečeno zadeva precej plug'n play, ampak OK, pride nekdo in postavi. V eni temi imaš probleme z žico opisane, tako da nič ni bulet proof. Jaz bi Lubo mini 800 še enkrat vzel, sploh zdaj ko je znižana. Rabiš pa električno vtičnico za kosilnico + za RTK postajo in pa wifi po parceli. Gre tudi brez RTK in wifi ampak jaz imam s tako izkušnje. Tam ko nimaš ograje je kaj? Jarek, škarpa,.....?

Če pa "patiš" od firme in reklam pa "najboljše mojster za robotsko košenje - Husqvarna!".
Hvala za prvoosebno izkušnjo. Mini 2 1000 je eno stopnjo višji model, na sejmu so mi rekli, da ne rabim Wi-Fi zanj?
Električno vtičnico imam pripravljeno sredi vrta, Wi-Fi signal imam po moje po celotni parceli.
Tam, kjer nimam ograje, sta skupaj moja in sosedova trava, na enaki višini, brez kakšnega fizičnega prehoda.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
11.023
5.323
113
Ja itak sem Mini AWD 800 mislil in to je za 500m2 vrh glave, enkrat se bo vmes polnila dve uri in to je to. Sicer je sedaj dvojka cenovno enako kot je bila mini 800 lani, tako, da bi mogoče tudi jaz vzel to.
Wifi ne rabiš, dokler imaš 4G povezavo - eno leto free, potem se plačuje. WiFi ne rabi na celi parceli, lahko ima kako "sivo liso", važno da ima na polnilni postaji.

Glede na to, da imaš ravno parcelo se tudi ne rabiš bat, da ti bo "zdrsnila" čez mejo košnje, ker potem jo je pa treba na roke dat nazaj not v območje, v najslabšem primeru (če se baterija sprazni) pa odnest na polnilnico. Jaz imam nekaj precej občutljivih področij in ker sem mejo risal (v resnici jo s telefonom počasi pelješ kot RC avto) zalo natančno, sem jo moral že trikrat popravljat, da ne zdrsne v rože. Ampak če to veš, nimaš težav.

• Všeč mi je
Reactions: VAG

luka51

Guru
16. avg 2007
15.638
6.972
113
Ampak sem sitna stranka, če ne bo tako kot je treba, bodo ponovitve.
Itak, da ne bo vredu, ker se šele med resnim delovanjem pokaže, kaj se da spremnit za boljše delovanje in kaj se mora spremenit. Vrt se spreminja in tako dalje. Če bi sam nardil montažo to ne bi bil problem. Tak boš pa klical servis za vsako al kaj?

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.245
7.172
113
Računaš 100 EUR/uro in se ponavadi hitro naučijo sami.

OP
Če te denarnica žuli, ti roke v žepu, oni delajo.
Tega pokliči, Duseti Braslovče

Mora priti na domače dvorišče in pogledati, naj ti predlaga model z GPS.

• Všeč mi je
Reactions: VAG

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.245
7.172
113
Vsaj Husqvarni ima (so imeli?) tako politiko, da pri gps based prvo pogledajo in morebiti prinesejo svojo testno na teren stranke, šele nato prodajo, če dela kot mora.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.816
261
83
Računaš 100 EUR/uro in se ponavadi hitro naučijo sami.

OP
Če te denarnica žuli, ti roke v žepu, oni delajo.
Tega pokliči, Duseti Braslovče

Mora priti na domače dvorišče in pogledati, naj ti predlaga model z GPS.
Hvala za kontakt. Imamo koga za Ljubljano z okolico, ker dvomim, da se bo vozil tako daleč?