Revolut bančni račun

Capone

Pripravnik
7. feb 2021
31
5
8
Copy/paste s financ:

Navajamo odgovor Fursa na vprašanje v zvezi z obdavčitvijo. Po tem sklepamo, da gre za naložbo v investicijske sklade denarnega trga. Po zakonu o dohodnini (ZDoh-2) so različni dohodki, ki jih fizične osebe lahko dosegajo iz naložb v investicijske sklade, vključno iz naložb v sklade denarnega trga, obdavčeni različno, in sicer:

delitev prihodkov investicijskega sklada v obliki obresti se obdavči kot obresti (prvi odstavek 81. člena);
delitev dobička, čistega dobička ali prihodkov investicijskega sklada, ki niso zajeti z 81. členom zakona, se obdavči kot dividende (3. točka četrtega odstavka 90. člena ZDoh-2);
kapitalski dobiček, dosežen z odsvojitvijo delnice oziroma deleža v investicijskem skladu (to je investicijski kuponi iz 3. točke 93. člena ZDoh-2), se obdavči v skladu s poglavjem III.6.3. zakona (Dobiček iz kapitala).
Torej: »V mesecu natečene obresti, ki se izplačajo imetniku fleksibilnega računa, se torej obdavčijo kot obresti, dobički, doseženi z odsvojitvijo delnice oziroma deleža v skladu, pa se obdavčijo kot dobiček iz kapitala.«

Spomnimo še, da obresti do tisoč evrov na leto niso obdavčene, davek na kapitalski dobiček pa znaša 25 odstotkov.

Kaj je treba, torej, povedati Fursu?
Fursu torej ne bo treba napovedati prejema obresti, če bodo te nižje od tisoč evrov v davčnem letu. Ker pa se tudi vrednost vložka ne bo spremenila, kapitalskega dobička pri tem ne bo. Boste pa morali Fursu vseeno poročati, če boste iz naložbe izstopili, saj gre za odsvojitev vrednostnega papirja. Ne bo pa davka.

Še posebno opozorilo: pozor pri obračunavanju dnevnih obresti
Med testiranjem produkta smo opazili, da Revolut enkrat ni obračunal dnevnih obresti. To je treba posebej reklamirati ter posebej poudariti, da ne gre za zamik pri obračunu po pologu. Obresti se namreč po pologu začnejo obračunavati dva dni kasneje.
To niso obresti od depozitov (za te velja meja 1000 €) ampak druge obresti v tem primeru od skladov. Torej je FURSu potrebno poročati.

igi

Guru
13. okt 2007
5.577
1.170
113
Celje
Kaj je treba, torej, povedati Fursu?
Boste pa morali Fursu vseeno poročati, če boste iz naložbe izstopili, saj gre za odsvojitev vrednostnega papirja. Ne bo pa davka.

In kaj boš napisal v poročilo? a revolut izda "potrdilo" v kateri vrednostni papir je bila narejena naložba?
Tole že vidim, da bo zmešnjava...

p.s. a je kakšna posebnost kasneje pri menjavi, če daš "depozit" namesto v EUR v USD?

Capone

Pripravnik
7. feb 2021
31
5
8
In kaj boš napisal v poročilo? a revolut izda "potrdilo" v kateri vrednostni papir je bila narejena naložba?
Tole že vidim, da bo zmešnjava...

p.s. a je kakšna posebnost kasneje pri menjavi, če daš "depozit" namesto v EUR v USD?
Saj ni neka glih neka jedrska fizika. Napisal boš kdaj, koliko in od koga si dobil obresti.

Priponke

• Primer_Napoved_za_odmero_dohodnine_od_obresti (1).pdf
    164,3 KB · Ogledi: 118

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.165
487
83
Davka ni (dokler je obresti manj kot 1000€), moras pa vseeno prijaviti na furs, ko vzames ven iz savings (tako pravijo finance v clanku).

Capone

Pripravnik
7. feb 2021
31
5
8
Davek se vedno plačuje na dobiček in v našem primeru je to 25% na obresti. Vložil si 100 enot in jih boš v najboljšem primeru tudi ven pobral 100. Razlika so obresti, na katere pa boš ali si že plačal davek.

Capone

Pripravnik
7. feb 2021
31
5
8
Davka ni (dokler je obresti manj kot 1000€), moras pa vseeno prijaviti na furs, ko vzames ven iz savings (tako pravijo finance v clanku).
Mogoče si v Financah spregledali ta v tem primeru niso obresti na depozit pri banki ampak so obresti iz kapitala. Naš "savings" ni naložen v banki ampak je v investicijskem skladu. Tam so vsi dobički (v našem primeru obresti) obdavčeni 25%. Meja ni 1000€!

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.165
487
83
Mogoce si ti spregledal kaj so napisali, da se delitev prihodkov sklada (obresti) obdavcijo kot obresti, torej je meja 1k€. Se pa n3 bi cudil, ce se sami na fursu ne vejo.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.211
1.712
113
40
Mogoče si v Financah spregledali ta v tem primeru niso obresti na depozit pri banki ampak so obresti iz kapitala. Naš "savings" ni naložen v banki ampak je v investicijskem skladu. Tam so vsi dobički (v našem primeru obresti) obdavčeni 25%. Meja ni 1000€!
Ker je sklad denarnega trga kot nek hibrid med depozitom in vzajemnim skladom..

• Všeč mi je
Reactions: Capone

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.211
1.712
113
40
V agreementi pise, naj bi bilo do 22k€ zavarovano z litvansko bsnko...

Za zastonjkarje 1 vplacilo/mesec brezplačno, vsako naslednje 0,25% ali najmanj 1%. Vodenje računa 0,12%/leto. Če bi sredstev na savings accountu se vzame iz onega.
Ej, kje si to prebrala, da je 1x mesecno gratis? Sem zdaj probal, drugic v tem mesecu in je vse preneslo..

Aja, sem že nasel :)

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.776
6.452
113
Tole so mi po mailu poslali, ko sem odprla ta racun:

Zdaj pa ali ne gre za savings account, ampak ostale trgovalne fore, ki jih imajo ali kaj narobe razumem. Drugih stvari jaz pri revolutu nimam. Kripta, delnic ipd.. samo obicen racun in tale savings

• Všeč mi je
Reactions: uncle_sam

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.776
6.452
113
Povej, prosim, če ti bo naknadno trgalo. Za info, če meni ali komu drugemu prav pride...

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Torej kaj so tveganje, če bi malo več denarja sem naložil.....

-fidelity propade?
-......
-.........