Da še delim svojo svežo izkušnjo s Sicilijo, sem se vrnil prejšnji teden.
"Potovanje" je trajalo 8 dni, letel iz Benetk do Catanie, kjer sem prevzel avto. Po predlogi ostalih sem ga rezerviral 1 mesec vnaprej pri Europcar (vsi so odsvetovali lokalne ponudnike) in plačal 387,00 EUR (8 dni) pri čemer sem že dodal dodatna zavarovanja itd... (Ford Fiesta or similar). Pridem v Catanio, grem do Europcar in mi dajo ključe, še pred tem pa mi delavka na "šalterju" preda 2 A4 lista opozoril na nevarnosti na katere naj bom pozoren in mi seveda zelo priporoča dodatno zavarovanje (medium paket 207,00 EUR ali premium skoraj 400,00 EUR). Seveda cel prestrašen se odločim za medium paket, ki mi zagotavlja, da tudi v primeru kraje ne plačam ničesar (in še ne vem kaj vse).
Sicer ne vem ali mi je delavka prodala "zrak" ali ne, ampak po 30 min vožnje v Catanji nikakor nisem obžaloval plačanega. Vsakemu, ki ima rad adrenalin predlagam, da se poda na vožnjo z avtomobilom po Catanji, ker je posebno doživetje
V glavnem z avtomobilom (dobila sva popolnoma novega Ranoult Clio) sem (sva s partnerko) naredil skoraj 2000 km, in sicer Catania-Taormina-Messina-Cefalu-Palermo-Trapani-Marsala-Agrigento-Caltanissetta-Ragusa-Sirakuze-Catania. To je bila okvirna relacija, vendar sva obiskala še številne druge kraje, sploh pot do Torre Salsa je bolj primerna za tank kot osebno vozilo
No da povzamem, plačal 600,00 EUR za 8 dni, dobil novega Renault Clio, bilo ni nobenih problemov. Vozil po brezpotjih in pre/ozkih ulicah, kamor z lastnim vozilom ne bi šel nikoli in nikdar, ampak takšna je realnost na Siciliji (ne pričakovati urejenih cest/avtocest razen na skrajnem jugu, v okolici Raguse). Vsekakor kaj večjega od Renault Clia ne priporočam, večina je teh, Fiat Fanda, Fiat 500, tukaj pa se skoraj konča...
Po mojem mnenju, če se odločate za "road trip" in si imate namen ogledati številne kraje in naravne znamenitosti (ne samo kar piše v knjigi), je priporočljivo plačati nekaj več in se zavarovati. Slednje je po mojem mnenje sploh priporočljivo, če se boste nahajali v bližini Palerma in Catanie. Jug (beri od Marsale do Raguse) se mi ni zdel tako problematičen.
Lp