Recept za Ramsteak

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
650
113
Pr Petrinki nisem delal
Sem bil pa marsikje drugje
smile-1.gif


Petrinka ima na "žalost" veliko prednost dovolj veliko zalogo mesa

LP D
 

zetko

Pripravnik
18. avg 2007
916
0
16
41
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
Vse več indicov dobivam, da naj bi se v "Stari mački" jedli dobri steaki, je že kdo probal?

Izsek iz njihovega jedilnega lista se lepo bere:

Steaki
vzrejeni in zorjeni v Sloveniji, servirani z na žaru pečeno sezonsko zelenjavo in krompirjem v foliji

Rib Eye Steak
Zorjena goveja bržola z odprtega ognja 120g

Zorjena goveja bržola z odprtega ognja 250g

New York Strip Steak
Zorjena goveja zarebrnica z odprtega ognja 300g

File Mignon
Zorjen pljučni file z odprtega ognja 120g

Zorjen pljučni file z odprtega ognja 250g

T - Bone Steak
Zorjena goveja zarebrnica s pljučnim filejem z odprtega ognja 450g

Smo probali vceraj zvecer.


Jedel sem 250g steak, ki je za zvecer dovolj velik, za cez dan bi ga bilo pa premalo
grin1.gif
Dobrega okusa, specen pravilno, ampak o kakih presezkih pa ne morem govorit, pa krompir z kislo smetano bi lahko imel kako stopinjo vec. Se mi zdi nekaj podobnega kot Argentino.

Cena je pa mislim da 24 eur za 250g steak in pa 28eur za T-bona.
 

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
En uptade iz petrinke (mesnice): roba je odlična, sem pa izbral slab tajming. Prejšnji teden sem komaj dobil dva Rib Eye-a, danes pa niso imeli nič. Probam zopet po novem letu :)
 

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Ribeye pa ramsteak pa kak € ali 2 ceneje. Moram it prosti koncu tedna pogledat, če so kaj obnovili zaloge.
 

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Čez vikend sem kupil dva kosa govejega hrbta in jih dal v plastično posodo, prekril z oljem in vse skupaj zaprl s pokrovom. Seda to stoji v hladilniku v "coni za meso". Danes sem zrezka obrnil in je malo posivelo, pa tudi vse skupaj ima malo drugače vonj.

Kakšne so izkušnje s takšnim zorenjem?
 

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.646
1.260
113
Sicer sem sedaj pozen a vendar: takšno meso se močno nasoli, doda se česen in poper (mešanica), oblije z malo olivnega olja in malo terana ali refoška, doda malo limone (recimo pol), malo rožmarina. Meso se stara vsaj tri dni, raje kakšnih 6 ali 7 dni v dobro zaprti posodi s čim manj zraka. Če meso vakumsko zapreš v "paco", se ga stara 14 dni.

Smo ravno v nedeljo eno rundo takšnih "fjorentincov" uničili. Njami, njami.
 

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Sem spekel in ni bilo slabosti
grin1.gif


Mi pa je "rostbeef" spustil dosti tekočine in ni bil tako mehek kot bi si želel.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Gre hitreje, za 15min bi moral biti kilski, sicer pa se je bolje orientirat po notranji temperaturi. Ko pade medium (60°C) na 55°C, ga začneš jest.
zmaga.gif


Ogromno začimb in soljenje dolgo pred peko je pa...
ne-ne-1.gif
Vsakmu svoje, samo izboljšanje se pa s tem ne doseže. Pač odvisno ali ješ meso meso, al so ti pa boljše začimbe. Podobno kot nalit tržaško po ribi. Meni tudi kdaj paše malo tržaške samo takrat se ne bi hvalil, kako je dobra riba, okusno meso ipd...

PS. Soli se kako uro prej z bolj grobo soljo. Če soliš takoj pred peko ne narediš nič, sol samo vodo ven potegne in se stopi. Če pa soliš kako urco-dve prej, pa meso dejansko nazaj vpije to tekočino skupaj s soljo! bomba! Zato je pa paca bljak... enkrat 20-30 dni suho starano meso probat pa bo!
zmaga.gif
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.302
1.223
113
www.adriamedia.si
In to brez soli in ostalih začimb. Vsaj pri meni.
Pri kakih rebrcih ali perutničkah pa kaka paca, ampak sem ravno ugotavljal, da soli praktično ne uporabljam ...
 

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.399
1.404
113
Se strinjam! Sol in začimbe ne sodijo na steak dokler ni pripravljen in na krožniku.
Sicer pa sam pripravljam steak-e tako, da jih najprej za par dni "pacam" v olivnem olju in rdečem vinu. Potem ko pa pečem pa ga pečem tako, da se peče 2-3 minute na vsaki strani. Potem pa takoj v pečico, ki je zagreta na 180°C, kjer ostanejo cca 6 minut. Ko jih vzamem ven posolim s ščepcem soli in posujem malo sveže mletega popra in to je to. Rare medium do medium steaki so na mizi.
Sistem pečenja sem pred leti gledal pri enem Nemcu, ki je bil takrat svetovni prvak v pečenju steakov in je razlagal, da vedno dela na ta način.
Aja še to. Ko režem svežo pljučno za steake so kosi debeli cca 4 - 5 cm.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
ksz...

Ne vem če tu debatirate samo o receptih, ali tudi o tem, kje nabavit meso.

Lidl bo namreč imel od pondeljka v ponudbi ramsteak, meso je bojda iz USA, 40€ po kili. Pakirano po 300g. Meso je samo ohlajeno, ne zmrznjeno!

In pa nekaj iz "lastne" produkcije, pomoje meso iz nemčije, po 30€ na kilo.
 

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
40€/ kg je kar cifra... za ta denar mora biti top okus in ne nekaj povprečnega

dobiš domačo teletino / pljučno kar hočeš za ta denar
 
Nazadnje urejeno: