Reanimacija po narkozi?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Kaj sem pa jaz takega napisal?

Tole s 24ur je pa tudi meni malo čudno. Sploh pri operaciji presaditve srca. Da bi nekdo bil pod narkozo buden med zunajtelesnim krvnim obtokom...
smirk-1.gif

B81

22. jul 2007
37.617
10.911
113
Pa če je bil paraliziran, verjetno tudi bolečine ni čutil ali kako bi to preživel?

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
916
102
43
select 1 from dual;
KSZ

Malo bom zavil v offtopic.

Naslednji teden imam operacijo, kjer mi bodo odstranili vijake iz pete (tako da operacija ni zahtevna). Glede na zdravstveno stanje imam na voljo vse anastezije, ne vem pa za katero naj se odločim.

Na zadnjem pregledu so mi priporočali epiduralno (ne vem če se tako reče), kjer ti 'omrtvijo' spodnji del telesa, pred splošno, ker naj bi bila manj obremenjujoča za telo. Poleg tega so mi omeili tudi lokalno, kjer bi dobil inekcije nad gležnjem. ta naj bi bila najmanj obrenejujoča, vendar je problem, da ne zagrabi vedno (kaj se zgodi v tem primeru (verjetno je operacija prestavljena, ali ti dajo potem kar drugo anastezijo).

Pri epiduralni me malo skrbi, ker obstajajo primeri, ko človek ostane hrom (čeprav izvedejo ogromno teh posegov, tako da je odstotek zanemarljiv), bolečina ob dajanju anastezije in pa stranski učinki. Pri prvi operaciji sem imel splošno anastezijo (ker je operacija potekala dalj časa) in nisem imel nobenih stranskih učinkov.

Prosim strokovno osebje in vse tiste, ki ste imeli to nesrečo, da ste že imeli kako operacijo za nasvet.

Hvala

B81

22. jul 2007
37.617
10.911
113
To sicer ne vem, bolečina pri dajanju epiduralne verjetno ni tako huda, za te redke primere ohromelosti sem tudi slišal. Tudi ženskam jo dajejo pri porodih.
Na tvojem mestu bi se odločil za lokalno, saj počakaš, da vidiš, če je prijela.

Mi je pa pravil en gospod, ki je imel vijake čez celo golenico in menda v kolenu, pa je rekel, da ni nič čutil, ko so mu ven odvijali.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
hmmm, bil večkrat v splošn in v epiduralni zaradi posegov na nogah.
Meni bolj ustreza epiduralana, ker sem med operacijo "firbčen" oni pa nič ne pustijo.

je pa splošna v tolikem boljše, ker si dejansko po splošni hitreje "pokonci" kot po epiduralni. (razni Wc in podobno)

KAko pa je z lokalno pa nimam pojma v tvojem primeru.SAm sem jo že imel nekajkrat in je pač najbolj "fletno". Če ti bo prijela bo ok, sicer pa mogoče potem v splošno.
Meni (in kolikor vem tudi večini ostalim) so pač vijake zunanjega fiksatererja vlekli na "suho" ven. Je pa res da so bili "zunaj" in ni bilo treba "rezat" da si prišel do njih.
Bolelo je samo pri enem ali dveh, ker so se kocine zarasle in je kocine "ruvalo"

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Tudi pri splošni tu pa tam kdo ne preživi (maligna hipertermija ali drugi zapleti...)... Ali pa v lokalni pade v anafilaktični šok. Tako da protiargument za epiduralno ni ravno najbolj smiseln.

Sicer ne vem, kje v petnici imaš vijake, ampak kot si napisal - zadeva je precej enostavna, če bodo samo ven pobrali material. Moj glas je za lokalno. Tudi če bi te bolelo in bi morali potem klicat anesteziologa ali pa prestavit zadevo - to zagotovo ne bo trajalo dolgo, ker vijaki enostavno morajo ven.

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
916
102
43
select 1 from dual;
Vijaki so trije (daljši od zadaj in dva stranska (mislim da s podloškama). Saj vem, da so tudi pri ostalih anastezijah možne komplikacije in sploh ne vem zakaj sem se tako zapičil v slabe lastnosti epiduralne.

Tudi sam se najbolj nagibam kar k lokalni, mi pa ni, da če nebi prijela, da bi se operacija prestavila (ne bo se delalo nič drugega kot pobralo ven material).

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Razumem dilemo... ampak to boš moral kar sam premisliti oz. vprašati operaterja/anesteziologa, kakšna je verjetnost, da se zadeva zavleče (v primeru lokalne).

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
916
102
43
select 1 from dual;
No evo že doma. Na koncu sem dobil spinalni blok (se pravi epiduralno). Čutil nisem nič, je pa res občutek ko čakaš, da se ti prebudijo noge res neprijeten.

Si nisem mislil, da lahko gre 7 centimeterski vijak v peto
shocked-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
Upam da v petek dopolnim mojo zbirko vijakov in ostalega OSM materiala.
Poročam!
Pa upam da ne bom pozabil reči da rabim za "spomin"
Cca 50 cm dolga štanga nekaj mm debela bo prav prišla namesto kakšne armature v betonu (če bom kdaj delal hišo)

Dik

Fizikalc
28. okt 2007
1.578
89
48
Od križišča mal naprej na desno
Koliko časa se pa čaka za vijake pa podložke ven vzet, ker jst sem bil na pregledu junija pa mi je dohtar reku da me en teden prej pokličejo da par testov narediš potem pa operacija, ko sem vprašal za datum mi je pa rekel da enkrat jeseni.
Zdaj pa ne vem, ker tale jesen gre že v zimo počasi. A mislite da so pozabili name ali kaj? Sej mudi se mi ne samo ven bi pa tudi po 3 letih lahko že dal počasi
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
Kar malo ga spomni, da bi se jih rad znebil.
Jaz se jih bom znebil po 4 letih, čeprav že dobro leto "fehtam". Fehtam pa zato ker imam od takrat ko jim notri ponavljajoče šene (če nisem na profilaksi antibiotika, čeprav to ni nujno razlog za to) oziroma imam "paranojo" če doživim kako nesrečo kjer se bo lomila noga. Takrat se bo namesto stegnenice lomil kolk in koleno, ker štanga bo po vsej verjetnosti zdržala.

No upam da mi popoldne potrdijo da sem na "programu" jutri in da bo jutri drugačna slika
813414-19.1.002.jpg

Priponke

• 813414-19.1.002.jpg
    813414-19.1.002.jpg
    33,4 KB · Ogledi: 274
Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Sedaj se pa vprašaj, po koliko jih farmacevti prodajajo...
evil.gif

(čeprav verjetno niti pod razno ne gre za enak material... predvsem kar se tiče odziva telesa nanj)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
tole kar vidiš na tejli sliki je sitnica...

evo so že na zraku, jaz pa na analginu in dipidolorju. (spet so mi ponujal Tramal, jaz ga pa ne maram
ne-ne-1.gif
)
Naj ga nesejo na Metelkovo
rolleyes-1.gif

814493-DSC00135.JPG

Priponke

• 814493-DSC00135.JPG
    814493-DSC00135.JPG
    49,5 KB · Ogledi: 290

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
Sicer pa reanimacije po spinalnem bloku ni bilo potrebno.
Sem bil celo operacijo buden (2,5 uri) pa se vmas pogavarjal z osebjem. Malo pa buljil v cromirane okvirje OP luči.
se je malo na nogo videlo, tako da sem skoraj natančno vedel kaj praskajo po nogi.

Obstajajo tudi slike iz tam, samo mislim da nimam kabla da bi slike prenesel.

Upam da niste trenutno tako zadeti kot jaz. (če bo kdo zvečer naj kar bo,samo zdele je pa malo zgodaj)