Reakcija na Omega 3 kapsule

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Predvčerajšnjem sem si kupil 1000 mg kapsule Omega 3 (fish oil) zaradi njihovih tako zelo opevanih pozitivnih učinkov na srce, ožilje, možgane ... V teh treh dneh sem zaužil štiri kapsule - predvčerajšnjem eno, včeraj dve, danes eno. Kakšni dve uri po zaužitju sem opazil zelo čuden občutek v možganih, nekakšno omotico, kot bi bil zdrogiran/okajen. Včeraj ponoči sem se zbudil v paniki, glavo sem imel čisto motno, v ustih ogaben okus po ribah, rigalo se mi je, srce nabijalo in šele s pomirjevalom mi je uspelo nazaj zaspati. Danes sem vzel eno po kosilu, po dveh urah zopet opazil tisti čuden občutek v glavi. Ta je po šestih urah prešel v nekakšno tiščanje v glavi (glavobol) in manjšo slabost. Noč, upam, da bo mirnejša, kot je bila včerajšnja.

Se je srečal kdo s takšnimi simptomi ob jemanju? Bi lahko šlo za alergično reakcijo? Teh kapsul očitno ne bom smel več jemati - priporočate kakšno alternativo?

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Moje mnenje: Če si pameten, ne jej nobenih prehranskih dodatko vitaminov mineralov in ostalega umetnega sranja v obliki tablet praškov itd. Vse to lahko dobiš z normalno raznoliko prehrano, meso, ribe, zelenjava, sadje, jajca itd.
Raznoraznih umetnih dodatkov je že tako vsepovsod preveč, zakaj bi se še dodatno filal s tem.

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Ni alergična reakcija, ampak stranski učinki omega 3 olja, ki so pri nekomu izraziti, pri drugem pa ne. Lahko poskusiš z drugim proizvajalcem ali nadomestiš z lanenim semenom, mandlji,...

Kadet

Pripravnik
3. feb 2014
53
0
6
Jst ko sm to žrl nisem imel nobenih stranskih učinkov. Ne jemlji več tega šita, pač, če opažaš tako izrazito reakcijo. Nabavi obično ribje olje pa tist goltaj, če že res želiš 'dodatke'.. Lahko pa tudi probaš samo zamenjat znamko, mogoče bo pomagalo, v raznih fitnes šopih imaš tega materiala ko dreka..

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Najbolj se splača čisto olje, ne v kapsulah, lepo eno čajno žličko pri vsakem obroku za normal deca.

Problem je, da pri nas kaj takega še nisem zasledil, je pa iz tujine ugodno.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Kaj ga pa serješ!?

Pusti kemijo boš najbolj zdrav.

Ni ga lepšega kot cel dan rigat po ribah, nevedoč kaj si zaužil in zraven misliti kako dobro delaš za svoje telo.

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
No, sej to sranje je bilo kupljeno v lekarni, pa še poceni ni bilo.
grin1.gif

Sedaj pa drugo vprašanje: kako se navaditi jesti zelenjavo? Dalje od paradižnika, zelene solate in korenja mi je vse bolj kot ne fuj.
smile-1.gif

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Pri Omega3 je fajn, da so v hladilniku. Ce so mrzle, se ti ponavadi ne riga po njih....

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik Runo pravi:
No, sej to sranje je bilo kupljeno v lekarni, pa še poceni ni bilo.
grin1.gif

Sedaj pa drugo vprašanje: kako se navaditi jesti zelenjavo? Dalje od paradižnika, zelene solate in korenja mi je vse bolj kot ne fuj.
smile-1.gif

Poznam ljudi, ki se jim obrne, če vidijo na daleč kakršno koli sadje ali zelenjavo. Ti vsaj nekaj preneseš. Za začetek poskusi s čisto malimi količinami, kuhano ali pa zmiksano.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik gas pravi:
Pri Omega3 je fajn, da so v hladilniku. Ce so mrzle, se ti ponavadi ne riga po njih....

To nima veze. Takšna mala zadeva (tableta) se takoj po zaužitju segreje na telesno temperaturo.

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.261
152
63
Pozitiven učinek na srce in ožilje je ukinitev (pre)mastne in hitro pripravljene hrane. Šele potem se vključi omega 3. Se motim?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Se.

Problem je razmerje omega 6 in omega 3, no in omega 9. Moderna hrana je namreč bolj prazna, kar se tiče omega 3, ker se živali slabo prehranjujejo. Če pa se govedo pase zunaj, pa ima že samo meso pravo razmerje maščob in je gut.

Ker pa večinoma jemo poceno meso, pitanih živali, pa je dobro omega 3 vnest iz drugih virov, da se vzpostavi pravo razmerje.

Ne jesti mastno hrano pa pomeni kalorije iz drugih virov, hidratov, ki pa spet niso gut zaradi drugih stvari.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Lahko, da imas reakcijo na kapsulo, torej tisto plastiko, ki drzi olje noter. Probaj izstisnit na zlico olje ven in kapsulo v smeti, pa bos videl, ce bo se tako. Kaj jemljes se kaka zdravila zraven?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
To ni plastika ampak želatina, ki je narejena iz živalskih beljakovin, torej ni ravno zadeva, na katero bi bili ljudje alergični.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Mislim enega pametnega nasveta v celi temi.

Glede na simptome OPja gre očitno za alergijo na nekaj v tem prehrambenem dodatku, verjetno ne za samo olje ampak za nek dodatek (ampak nikoli se ne ve).

Taka rekacija kot je opisana že meji na anafilaktični šok in se ni za zajeb... ker je lahko že naslednji poskus SMRTEN.

Dokler se ne ugotovi kaj je alergen odsvetujem bilokakšno eksperimentiranje s temi ali s podobnimi prehranskimi dodatki. Škatlico z navodili spravit in jo ob priliki (čimprej) odnest k osebnemu zdravniku in zahtevat test na alergije.

Torej ne se hecat ker je lahko naslednja stopnja obisk matilde!
10.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
To ni plastika ampak želatina, ki je narejena iz živalskih beljakovin, torej ni ravno zadeva, na katero bi bili ljudje alergični.

Alergičen si lahko na praktično vse. Tudi živalske beljakovine niso izjema.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Ja, ampak verjetno OP je svinjino, iz česar je narejena želatina, tako da to bi bilo sila čudno.

Kaj je še not, glicerin pa vitamin E.