Car

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.431
6.946
113
Strokovno gledano, kamot. Pravno pri nas verjetno tudi ni ovir. Tudi ledvico lahko ziv da. Kostni mozeg imas akcije, kri se pa po vaseh pobira..

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

Car

POSTman
4. avg 2007
8.561
1.786
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Za jetra pa res ni treba, da kdorkoli umre. Se vec, donor lepo nadomesti manjkajoci del v par mesecih.
No, tole pa ne bo držalo, vsaj ne v popolnosti. Kolikor vem, v Sloveniji v veliki večini, če ne celo pri vseh, transplantirajo le organe umrlih darovalcev. Mogoče ledvica, kožo, ostalo pa sigurno ne. Vsaj jaz še nisem slišal o tem, tudi v bolnici je bilo govora samo o darovalcih, ki so umrli. Ni tako zelo enostavno, kot se sliši....

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

Car

POSTman
4. avg 2007
8.561
1.786
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Car, ne poznam vas, berem pa tole in sem res vesel, da je šlo skozi po težavah okrog kao alkoholizma... držim pesti, da se razplete čimprej in vas občudujem, da imate tako moč, da rinete precej optimistično dalje.
Hvala za podporo! Moram pa vas popraviti, ne vem, kje je bilo govora o težavah okrog alkoholizma??? Psihiatra na kliniki za odvajanje sem obiskal v sklopu TX jeter in ne zaradi alkoholizma, izdal je pozitvno mnenje brez tveganja glede alkohola. Prav tako sem imel cirotična jetra, iz katerih se je razvil tumor, zaradi nealkoholne zamaščenosti jeter, seveda pa tudi alkohol, čeprav v normalnih količinah, ni prav blagodejno vplival na vse skupaj ( Makronodularna ciroza jeter, etiološko najverjetneje v sklopu MAFLD in etila).

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.514
5.057
113
No, tole pa ne bo držalo, vsaj ne v popolnosti. Kolikor vem, v Sloveniji v veliki večini, če ne celo pri vseh, transplantirajo le organe umrlih darovalcev. Mogoče ledvica, kožo, ostalo pa sigurno ne. Vsaj jaz še nisem slišal o tem, tudi v bolnici je bilo govora samo o darovalcih, ki so umrli. Ni tako zelo enostavno, kot se sliši....
Če bi iskali žive darovalce, bi ti gotovo svetovali, da se pogovoriš s sorodniki, ki bi najhitreje lahko ustrezali.
Vemo pa, da to niti slučajno ni enostavno in bi marsikateremu pacientu in tudi njegovim bližnjim povzročilo hud stres. Ne gre za nove postopke v medicini, gotovo obstajajo zelo močni razlogi, da so principi iskanja primernega organa taki kot so.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.431
6.946
113
Nic ni enostavno pri tem. Ko prideš čez strokovne ovire, moras priti še čez pravne in na koncu se najti ustreznega darovalca. Tak, ki "paše" in je pripravljen. Zadnje je odvisno tudi od postopka in morebitnih posledic. Kri dati, npr ni noben problem za marsikoga. Kostni mozeg se tudi najde darovalec, ampak da ustreza, je hudic... Kako ledvico npr dam jaz samo svojim otrokom, torej tisti, ki nimajo v familiji nobenega primernega, res čakajo, da nekdo umre. Jetra tudi ni n hec, ampak en konec jeter dam prej kot ledvico. Krog potencialnih obdarovancev se razsiri, ampak roke za vsacga res ne dvigam.

Hotela sem samo povedat, da transplantacija sama iz medicinskega stališča ne zahteva umrlega. Če pa seštevek vsega ostalega, pa možno...

Pol so pa še organi seveda, kjer pa možnosti živečega darovalca ni.

Kakorkoli, upam da ti hitro najdejo darovalca. In jaz osebno se ne bi obremenjevala s tem, da mora nekdo umreti za to. Že če bo od umrlega, ni umrl zaradi tebe, bi tak al tak. In slava mu, da se je , preden gre v prah, odločil kot zadnje dejanje na tem svetu nekomu rešiti življenje. Rešpekt in hvaležnost sta edini dve stvari, ki mi prideta na misel ob tem.

dask

Majstr
21. sep 2023
502
564
93
Hvala za podporo! Moram pa vas popraviti, ne vem, kje je bilo govora o težavah okrog alkoholizma??? Psihiatra na kliniki za odvajanje sem obiskal v sklopu TX jeter in ne zaradi alkoholizma, izdal je pozitvno mnenje brez tveganja glede alkohola. Prav tako sem imel cirotična jetra, iz katerih se je razvil tumor, zaradi nealkoholne zamaščenosti jeter, seveda pa tudi alkohol, čeprav v normalnih količinah, ni prav blagodejno vplival na vse skupaj ( Makronodularna ciroza jeter, etiološko najverjetneje v sklopu MAFLD in etila).
Ah, se opravičujem, sem imel v spominu, da je nekje na nekem mnenju prišlo do zapisa, da ste "osumljeni", ker ste omenili da občasno popijete kakšen kozarček... sem očitno narobe razumel vse skupaj, brez zamere.

• Všeč mi je
Reactions: igi

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.298
113
Sem čisto dobro prebral.
Ma ne nisi. On je ciljal na un zaplet ko so te se enkrat k psihiatru poslali ker si neko vprasanje postavil glede kozarca vina ob kosilu al nekaj takega… po tem ze ko te je paihiater ocenil kot cisto ok…

in je zato napisal zaplet okrog KAO alkoholizma. Ker si takrat predstavil da so dejansko na to hotli namigovat