Hmm, različni viri navajajo različne energetske vrednosti bencina, našel sem od 8,2 do 9,7. Naj bo po tvoje. Popravljen izračun pokaže 2,2 kWh porabljene energije za 1l bencina, kar je še vedno enako moji prvotni trditvi. Torej bom zmanjšal moj doseg s 140% na 130% dosega bencinskega avtomobila.
Se razume, da ne bo toplotna energija neposredno poganjala mojega EV. Poganjajo ga jedrska, vodna, ostali OVE in v 13 odstotkih energija premoga.
Dejstvo je, pa kakorkoli obrneš, da energija, pridobljena za žetev naftnih derivatov, zadošča za pogon EV na vsaj enaki razdalji. Ker je nemogoče določiti izkoristke pridobivanja teh 2 kWh za proizvodnjo 1l bencina in na drugi strani za pogon EV (ni podatkov), vzemiva za primerjavo, da imata podobne vire in izkoristke in se med seboj lahko izničita. No ja, vsaj kar se CO2 tiče, ker če sta 2kWh pridelani z nafto, je to v prid moji trditvi, če je uporabljena elektrika, je pa tako isti šmorn, ali je bila porabljena v rafineriji ali pa pri polnjenju EV doma.
Nisem fizik, niti električar, zato bom vesel, če mi z nekimi verodostojnimi viri dokažeš, da se motim in narediš drugačen izračun.
Mislim, da se z enakimi trditvami tudi Elon Musk ne bi stalno ponavljal, če ne bi imel trdnih podlag zanje.