tudi jaz rad preberem to debato in je resnično zanimivo kako se zadeve razvijajo. Na podlagi te in podobnih tem sem počasi prišel do vizualnega razsvetljenja
1. ZNANJE
Predstavljajmo si okroglo čokoladno torto z glazuro na vrhu. Ta torta je človeško ZNANJE. Glazura predstavlja splošno znanje, čokoladna polnitev pa seveda podrobno, globje kot greš, bolj podrobno je.
Torej, ljudje večinoma praskamo po glazuri, več ko je napraskamo okoli, več splošnega znanja absorbiramo. Hkrati se seveda specializiramo, pomeni da gremo v globino torte.
Torta se s časom veča, na začetku naše civilizacije je bila majhna, v 20. in 21. stoletju se je seveda močno povečala. Zaradi vse večje torte absorbiramo manj glazure, pa tudi naš kos torte je vedno bolj ozek.
In tukaj vidim problem, že splošnega znanja za povprečno razumevanje družbe in okolice je vedno več, kaj šele specializiranega znanja.
Lep pokazatelj je lanski primer aluminija v snegu, ko je en strojni inženir v Slo našel aluminijeve spojine v snegu, sneg pa je zbiral v navadni stekleni kozarec z alu pokrovom.
Take luknje v znanju so problem, in ko jih je preveč, potem lahko tudi razne logiki/fiziki in ostalim vedam nesmiselne ideje vzcvetijo.
2. PSIHOLOGIJA
Internet praktično vsebuje vse vzorce družbe, od pameti do strašanskih neumnosti. Nekritičen bralec lahko poveže marsikaj, + pridobi lahko ogromno sledilcev, in že imamo mini religijo.
Potem pa je tukaj še preganjavica, ne razumem zakaj se nekateri ljudje tako bojijo znanosti. Pozabljajo na tisoče ljudi, ki so se učili, odkrivali, raziskovali, zato da nam je trenutno boljše kot pa včasih, + da lahko uporabljamo npr internet sedaj (in da posledično nekateri lahko širijo svašta naokoli). Pozabljajo tudi da so znanstveniki večinoma sebi in drugim največji trn v peti. In večinoma čisto navadni ljudje
Posploševanje; dokazano je da najlažje razumemo črno bel svet (v Slo primeru rdeče črn
Evo, dovolj za danes.
Shark1, ne mislim spreobračat, ampak kritično sprejemanje informacij ne sme biti ozko usmerjeno v eno smer, dvomit je potrebno v vse. Ampak, če zgleda kot drek, smrdi kot drek, okus je tudi, kaj je potem to? Najbrž drek.