Prvega policaja ustavili z neregistriranim avtom

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
ksz...

evo, pa je imel kolega včeraj dogodivščino s slabim koncem - registracija vozila mu je skupaj z zavarovanjem potekla 12.2.2012. zaradi urejanja tehničnih lastnosti vozila (določenih popravil in priprave na dejanski tehnični pregled) se je avto mislilo registrirati v ponedeljek, torej 20.2., včeraj pa se ga je šele spravilo nazaj v vozno stanje in kolega je šel na krajšo testno vožnjo, med katero ga je ustavila policija. rezultat - opomin ter dovoljena nadaljna vožnja? japajade. takojšnja prepoved nadaljne vožnje in pa kazen 500€ zaradi neregistriranega vozila (brez tehničnega dovoljenja ter plačane cestnine) ter še dodatnih 500€ zaradi nezavarovanosti vozila (to sploh nisem vedel da je možno, da te dvojno kaznuje zaradi praktično iste postavke, torej neregistriranosti vozila, saj lahko registracijo urediš s tehničnim pregledom, cestnino IN zavarovanjem).

vse obrazložitve, da bi lahko vsaj to kazen izpustil (če ne kar obe, saj lahko policija izreče samo opomin, smo lepo videli pri primeru prvega policaja, kateri je vozil vozilo, ki mu je registracija potekla že 2 (!!!) meseca nazaj) saj poznamo pri avtomobilskih zavarovanjih respiro rok, ki ti zagotavlja kritje s strani zavarovalnice v primeru prometne nesreče še en mesec po poteku zavarovanja, če le obnoviš zavarovanje pri isti zavarovalnici. torej vse skupaj 1000€ za stvar, za katero lahko izdajo opomin in smo še pred kratkim poslušali, da se takih stvari sploh ne kaznuje.

Saj ne,d a bi zagovarjal policaja, ampak tisto takrat s tem ni primerljivo. Policijski avto je bil zavarovan z veljavno, nepoteklo polico (tale ni bil, polica je uradno potekla), bil tehnično izpraven (tale ni bil, ker je tehnični potekel) in ni imel neporavnane cestnine (tale je imel neporavnano cestnino). Torej ni primerljivo niti pri eni od treh točk "dnevnega reda" ...

Ampak 100€ za vse skupaj je pa bolano, vsaj pri zavarovanju bi mu lahko pogledali skozi prste, če bi avto isti ali naslednji dan zavaroval in registriral.

kamela213

Fizikalc
9. mar 2011
1.102
45
48
Mah, kaznovanje zaradi tega ker avto ni zavarovan se mi zdi pretiravanje, za moje pojme je dovolj če izdajo globo samo ker vozilo ni registrirano. Imam pa malo na sumu da so to šli narest kakšni iz PPP.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.562
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
ksz...

evo, pa je imel kolega včeraj dogodivščino s slabim koncem - registracija vozila mu je skupaj z zavarovanjem potekla 12.2.2012. zaradi urejanja tehničnih lastnosti vozila (določenih popravil in priprave na dejanski tehnični pregled) se je avto mislilo registrirati v ponedeljek, torej 20.2., včeraj pa se ga je šele spravilo nazaj v vozno stanje in kolega je šel na krajšo testno vožnjo, med katero ga je ustavila policija. rezultat - opomin ter dovoljena nadaljna vožnja? japajade. takojšnja prepoved nadaljne vožnje in pa kazen 500€ zaradi neregistriranega vozila (brez tehničnega dovoljenja ter plačane cestnine) ter še dodatnih 500€ zaradi nezavarovanosti vozila (to sploh nisem vedel da je možno, da te dvojno kaznuje zaradi praktično iste postavke, torej neregistriranosti vozila, saj lahko registracijo urediš s tehničnim pregledom, cestnino IN zavarovanjem).

vse obrazložitve, da bi lahko vsaj to kazen izpustil (če ne kar obe, saj lahko policija izreče samo opomin, smo lepo videli pri primeru prvega policaja, kateri je vozil vozilo, ki mu je registracija potekla že 2 (!!!) meseca nazaj) saj poznamo pri avtomobilskih zavarovanjih respiro rok, ki ti zagotavlja kritje s strani zavarovalnice v primeru prometne nesreče še en mesec po poteku zavarovanja, če le obnoviš zavarovanje pri isti zavarovalnici. torej vse skupaj 1000€ za stvar, za katero lahko izdajo opomin in smo še pred kratkim poslušali, da se takih stvari sploh ne kaznuje.

Saj ne,d a bi zagovarjal policaja, ampak tisto takrat s tem ni primerljivo. Policijski avto je bil zavarovan z veljavno, nepoteklo polico (tale ni bil, polica je uradno potekla), bil tehnično izpraven (tale ni bil, ker je tehnični potekel) in ni imel neporavnane cestnine (tale je imel neporavnano cestnino). Torej ni primerljivo niti pri eni od treh točk "dnevnega reda" ...

Ampak 100€ za vse skupaj je pa bolano, vsaj pri zavarovanju bi mu lahko pogledali skozi prste, če bi avto isti ali naslednji dan zavaroval in registriral.
Tukaj pa se zelo motiš. Zavarovalnica jamči še natanko 30 dni po poteku prometnega dovoljenja (respiro rok). Ne glede na obdobje za katero je bilo sklenjeno zavarovanje, zavarovalnica ne krije niti po individualni niti po generalni pogodbi prometnih nesreč, ki so povzročene po tem roku (takrat tudi prometno dovoljenje postane neveljavno, kar je izguba zavarovalnih pravic). pa ne bluzi nekaj, ker sem predvideval da smo o tem že zaključili par sporočil nazaj.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Respiro rok se nanaša na potek zavarovanja, ne prometne. 30 dni po poteku zavarovanja to še velja, če ga v tem roku potem podaljšaš. S prometno respiro rok nim nobene neposredne zveze, nanaša se na datum poteka zavarovanja, ki je napisan na polici.

In prometno dovoljenje ni vedno poogoj za veljavnost zavarovanja, nekatere zavarovalnice imajo v splošnih pogojih jasno navedeno, da šteje tehnični pregled (in prometnega sploh ne omenjajo), ostale bi (tiste, ki tehnično ozpravnost enačijo z veljavnim prometnim dovljenjem), če bi prišlo do toæbe, izgubile na spodišču, ker bi to (poznam primer, ko se je zavarovalnica ob teh argumentih odločila, da raje izplačajo odškodnino in dajo mir, kot da gredo na sodišče, izgubijo in si nakopljejo še stroške) odločilo, da šteje veljaven tehnični pregled in ne prometno dovoljenje.

Tako da kakorkoli si zaključil, si zaključil vsaj delno narobe.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.562
113
Marlbor
če vozilo, ki ga je voznik vozil, ni bilo tehnično brezhibno;
Šteje se, da vozilo ni bilo tehnično brezhibno, če ni imelo veljavnega
prometnega dovoljenja.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.341
7.412
113
Osebno dokler ne vidim scana kazni v zadevo enostavno ne verjamem. Ze zaradi tega, ker je kazen za poteklo registracijo do 30 dni 100 EUR.
Sicer vozilo ki mu potece registracija niti ne rabi biti tehnicno brezhibno, saj se avtomatsko steje, da ni tehnicno brezhibno saj nima veljavnega PD

Sicer pa je stvar taka, da nekateri posamezniki enostavno mislijo, da bodo po prekrsku se malce barantali oz sami dolocali za kaj bodo kaznovani in za kaj ne. Ocitno je policist ocenil, da opozorilo ne bo zaleglo. So pa redki primeri da se kaznuje zaradi nezavarovanega vozila.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
če vozilo, ki ga je voznik vozil, ni bilo tehnično brezhibno;
Šteje se, da vozilo ni bilo tehnično brezhibno, če ni imelo veljavnega
prometnega dovoljenja.

Kakor pri kateri zavarovalnici. Vsaj Grawe in Tilia (ti dve vem slučajno na pamet, ker sem v zadnjih par dneh imel sestanke tam, pa sem sproti še to vprašal) imata izrecno napisano v splošnih pogojih za AO da se za tehnično neizpravno vozilo šteje tisto, ki nima veljavnega tehničnega pregleda. In prometna v splošnih ni omenjena. Nisem sicer šel brat, se zanašam na njihove besede, lahko pa sam poiščeš, če mi ne verjameš.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če je avto nov, torej ne rabi tehničnega pregleda, pa kaj? Avtomatsko velja za brezhibnega?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Pri teh zavarovalnicah (in sem prepričan, da bi se na sodišču izkazalo, da tudi pri tistih, ki pišejo o prometnem, ne o tehničnem) ja. Tako kto ga država avtomtasko prizna za brezhibnega, ga zavarovalnica tudi.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Se eno vprasanje o veljavnosti, ze ker se tukaj debatira, sicer je bilo ze verjetno ze kje poprej odgovorjeno.
Ce se vozis naokoli samo s potrdilom, ki ga dobis, ko opravis vozniski izpit, vendar ne naredis vozniskega dovoljenja na upravni enoti, a dobis kaksno kazen? Zavarovanje velja? Poznam osebek, ki to pocne ze vec kot leto. Pa verjetno misli, da je vse ok, ce je tako. Le tujine ga je strah. Verjamem, da bi znalo pri policajih iti mimo, kaj pa v primeru nezgode, zavarovalnica?

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
446
12
18
Ne vem sicer, če so na UE kakšne omjitve glede veljavnosti potrdila je pa tako, da so gor itak vsi podatki, kot so na VD.

Silvio

Pripravnik
11. okt 2007
689
1
16
Sicer 15 let nazaj, ampak jaz sem plačal kazen... Je po "novem" res drugače?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.341
7.412
113
lej teoreticno - on ima pravico do voznje ampak kaj bos napisal na jvprom? Stevilka registra...ni je... Ne vem nisem se razmisljal o tem ampak dejansko to ni tocno opredeljeno

Silvio

Pripravnik
11. okt 2007
689
1
16
Meni je policaj razložil, da sem izpit sicer opravil, vozniškega dovoljenja pa nimam in sledila je kazen.

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
446
12
18
Je, je register. V priponki je vloga, ki se odda na UE in potem stranka dobi odrezek. Na prednji strani je št. registra, na zadnji pa kategorije. Sem jih imel že dosti po rokah in tudi v evidencah piše, da je VD veljavno.

Priponke

• 1433852-vloga.PDF
    243,2 KB · Ogledi: 260

kamela213

Fizikalc
9. mar 2011
1.102
45
48
ja to ja, samo ali ima gor napisan kak rok trajanja? ker kukr se jst spomnim ko so mi menjali VD je na unem kartončku pisal da je "rok trajanja" en mesec

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik Silvio pravi:
Meni je policaj razložil, da sem izpit sicer opravil, vozniškega dovoljenja pa nimam in sledila je kazen.

To je on delal za tvojo varnost. Sam še prepričat se moraš.
evil.gif

Silvio

Pripravnik
11. okt 2007
689
1
16
Sem imel še nek prekršek zraven in sem fasal sodnika...
d055.gif
je pa bilo 15 let nazaj, kot sem omenil...