Prometna Porsche Unec -> Postojna?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.611
5.192
113
Nisem čisto vsega bral, razumel pa sem, da sta izgubila življenje na ravnem odseku.
Pričakujem, da se se bo zganila DRSC in tam okrog nabila table z omejitvijo 70 ali 50. Izkušnje, ker sem opazil podoben primer. To nekako reši življenje tistih, ki vozijo na takem odseku krepko čez 90.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
E vidiš. Mene je tudi v nalivu odneslo na AC, katero poznam kot lasten žep (kaka 2km pred izvozom). Pa vem da je tam sprememba naklona, da so rezkali asfalt... Pa. sem vseeno tiščal 130 in priletel na lužo. In me je vzdignilo tako da sem s težavo ujel avto.
Pa zato ne bom krivil DARS ampak sebe, ker sem vozil razmeram neprimerno. Pa čeprav v okviru omejitve...

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.577
9
38
mogoče je pa tam kakšen kucelj ,kjer je avto rahlo poletel izgubil stik s cestiščem in poletel ..

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.443
1.278
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
E vidiš. Mene je tudi v nalivu odneslo na AC, katero poznam kot lasten žep (kaka 2km pred izvozom). Pa vem da je tam sprememba naklona, da so rezkali asfalt... Pa. sem vseeno tiščal 130 in priletel na lužo. In me je vzdignilo tako da sem s težavo ujel avto.
Pa zato ne bom krivil DARS ampak sebe, ker sem vozil razmeram neprimerno. Pa čeprav v okviru omejitve...

Če si se v takih razmerah kilometre in kilometre peljal OK, potem te pa si nenadoma zaplaval zaradi luže na cesti, pa razbiješ (OK, ti nisi) si bedak, če upravljavca ceste ne prijaviš in kar požreš stvar. Razmere se ne smejo neopazno v nekaj metrih oz. v hipu spremenit toliko, da bi bilo to nevarno. Jasno je,d a če začne deževat močneje, je treba zmanjšat, ampak če so vremeske razmere ves čas iste, potem takih sprememb ne sme biti, če niso jasno označene.
Nekaj podobenga se je pred leti zgodilo v italiji, blizu Palmanove. 2 mrtva. Nekdo (verjetno šef, nisem pa ziher) iz vzdrževalne službe je šel sedet, pa par 100 m AC so na novo porihtali.

Brooks

Pripravnik
1. maj 2012
75
0
6
Torej trdiš da lahko od DARSa terjaš povrnitev škode, če je na AC kar naenkrat luža, ki povzroči akvaplaning?

Preventivno prosim za normalen odgovor, ker vprašam normalno in se ne mislim kregati le sprašujem po uporabnih informacijah. Sicer nisem imel še prometne nesreče, vendar me je pa že malo bolj zazibalo. Nazadnje sem peljal nekje 150 km/h brez problema in na 20km dolgi poti me je samo enkrat, čez druge "manjše" luže je šlo b.p.. Seveda so vsi ostali peljali nekje max. 130 km/h. Vem da se to seveda upošteva, a me vseeno zanima razplet, če si v okviru omejitev. Gume so bile popolnoma nove in najboljši rang. Zaradi samega avta, gum in elektronike ni bilo nobenega problema z reševanjem situacije. Občutek pa ni najboljši.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Notranjc: preverite če bi lahko res bilo krivo odvodnjavanje z AC, oziroma eventuelni aquaplaning, se spustite v pravni boj s cestarji.

Jaaaa seeveeeeda, zdaj pa še tožit cestarje ker se je nek nominiranec za Darwinovo nagrado ovil okoli drevesa, ker je več kot očitno peljal po omejitvah in razmeram na cesti primerno? Pa bi skoraj rekel da si ti še večji pacient kot pa tale šofer v Poršeju.

crazy1.gif

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Na odvodnjavanje oz. manjko le tega so se v preteklosti že poizkušali sklicevati ljudje, ki jim je v poplavah zalilo hiše - sicer gre za povsem drugačen primer:
Citat:
"Zlasti v primerih, ko je stroka že ugotovila, da je nekaj narejeno nepravilno ali da se je komunalna infrastruktura izkazala za preveč obremenjeno, pa je bilo nekomu naloženo, da to popravi. Je pa odškodninska tožba povezana z nehvaležno nalogo dokazovanja odgovornosti, ki je na strani oškodovanca. Ti postopki bi znali biti zelo dragi, sploh za posameznika."
http://www.dnevnik.si/slovenija/v-ospredju/1042389935

torej rabiš strokovnjaka, ki bo povedal, da je primarni faktor pri nesreči bil aquaplanning, ki je bil posledica napake darsa, in potem še dokazati, da ni šlo za višjo silo. Če sta vozila prek omejitve, pomoje vse skupaj pade.

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
ž

Preslabe gume.

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Je keri modeli no, v nalivu vozte 150, cez luze, pa bi zdej bli vsi drugi krivi. Ce je omejitev 130, pa dezuje mors prilagodit razmeram na cesti in peljat 100 recimo, ne pa kr gont.... Nismo v Italiji, kjer z lahkoto 200 vozis po dezju, pa te ne bo nikamor neslo. Smo le na balkanu.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.443
1.278
113
Citat:
Uporabnik Brooks pravi:
Torej trdiš da lahko od DARSa terjaš povrnitev škode, če je na AC kar naenkrat luža, ki povzroči akvaplaning?

Preventivno prosim za normalen odgovor, ker vprašam normalno in se ne mislim kregati le sprašujem po uporabnih informacijah. Sicer nisem imel še prometne nesreče, vendar me je pa že malo bolj zazibalo. Nazadnje sem peljal nekje 150 km/h brez problema in na 20km dolgi poti me je samo enkrat, čez druge "manjše" luže je šlo b.p.. Seveda so vsi ostali peljali nekje max. 130 km/h. Vem da se to seveda upošteva, a me vseeno zanima razplet, če si v okviru omejitev. Gume so bile popolnoma nove in najboljši rang. Zaradi samega avta, gum in elektronike ni bilo nobenega problema z reševanjem situacije. Občutek pa ni najboljši.

Čez omejitev si peljal? Pozabi. Če si v okviru omejitev pa bi šlo, sveda po pravdnju na sodišču, z dobri odvetnikom itd ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.443
1.278
113
Citat:
Uporabnik ThaShizznitt pravi:
Je keri modeli no, v nalivu vozte 150, cez luze, pa bi zdej bli vsi drugi krivi. Ce je omejitev 130, pa dezuje mors prilagodit razmeram na cesti in peljat 100 recimo, ne pa kr gont.... Nismo v Italiji, kjer z lahkoto 200 vozis po dezju, pa te ne bo nikamor neslo. Smo le na balkanu.
Točno. In se pelješ 100 na uro, in se tako pelješ lepo 50, 100 kilometrov. Potem pa na delu AC čez teče par cm vode (ali pa se naredi luža zaradi slabega odvodnjavanja), zaplavaš in te odnese. Ja, v takem priemru je kriv vzdrževalec. Ampak ker mo v bananistanu, moraš to leta dokazovat na sodišču.
Točno 1x v življenju sem videl, da so policisti stopili iz avta, pogledali cesto in začeli pisat zapsinik, v katerem je bil krivec za razbit avto samo cesta. Pa še takrat niso kazensko ukrepali proti krivcu (preveril kasneje).