Profesorska plača

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Mislim da hoče Gargy povedat to, da so plače čisto solidne ter da ni nobene potrebe po JAMRANJU.

Kot rečeno - za ta poklic moraš biti človek za to, še posebej velja to za poučevanje v osnovni in srednji šoli. Faks je po mojem mnenju manj stresen, ker imaš načeloma bolj kultivirane osebke + ni obvezen, tako da je manj tega "vlečenja" brezupnih primerkov skozi šolski sistem.

LP,
PIC

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Citat:
Uporabnik Jst10 pravi:
Pa še na tematiko: Za veliko večino so poklici kot so učitelj, profesor, sodnik, tožilec, ... ogromno preplačani za nič dela, na vse to pa imajo še ogromno dodatnih ugodnosti. No če je temu tako se mi zdi, da so zelo neumni tisti, ki so ugotovili kako enostaven in preplačan je ta poklic in se niso za njega izšolali. Tako da fantje in dekleta: Go for it, če je to tako enostavno zaslužen denar. Pridobite vse ustrezne papirje in se zaposlite na tem tako enostavnem in dobičkonosnem delovnem mestu!

Ta argument potegnejo uboščki vedno takrat na plano, ko zmanjka argumentov. Saj [censored] zasluži še več za še manj dela.
Če bi učitelji delali 8 ur in ne 4, potem se ne bi nobeden obregnil ob njihove plače (za jamranje še nisem čisto ziher).

Ampak - vsak človek ni za vsak poklic. Tako so tudu ljudje, ki pač niso za pedagoško delo. Nekateri želijo delat to, kar jih veseli. 100 ludi, 100 čudi.

Berem tele tvoje poste in mi gre na bruhanje. Sem prepričana, da ne poznaš nobenega učitelja/profesorja oziroma ne veš kako poteka njihov dan.

Precejšna razlika je, ali učiš tehniko ali matematiko. In fant moj, spremembe so ves čas. Način učenja se ves čas spreminja, vsako leto so nova pravila glede sestavljanja testov in nema copy/pase scene.

Učitelj matematike ne dela samo na šihtu, ampak tudi doma. Vse priprave vzamejo precej časa, sploh sedaj ko so nivojske skupine in je potrebno imeti prirave za vsak nivo. Učitelji so odgovorni za znanje otroka. Ni to mačji kašelj. Poleg tega dobijo v razrede vsega boga in se je treba prilagodit vsakemu otroku posebej.

Seminarji? Ogromno jih je. Hodijo tja - ker morajo, pa je vse skupaj živa bedarija. Obvezne so razne športne bedarije in učitelj mora iti s froci za cel teden nekam. Po možnosti sta samo 2 učitelja odgovorna za 30 ali 40 otrok. In misliš, da dobijo ornk denarje za to? Malo morgen! Spijo tam in skrbeti morajo za vse razvajene mulce okrog sebe. Si bo en nogo zlomu, po svoji krivdi ( k bi si jo lahk tud doma), naje.ebe ga prfoks. To je pač tko. Soočajo se s hudimi pritiski staršev, saj njihov mulc ni nikoli kriv. V šoli nič ne dela, dobiva cveke, potem pa panika. Starši zagovarjajo otroka, da je doma zelo priden in kako je možno, da je dobila cvek. Ja haloooo? Če nič ne dela v razredu, kako naj bo drugače. Starši imajo danes službe do večera, otroku se noben ne posveti, vidijo ga zvečer pred tv-jem in potem je pameten učitelju, ki je z njim 8 ur - vse v stilu "moj otrok pa tega že ne dela"
stupid-1.gif

Briga me, kaj mi boš zdele nazaj napisu, ker vem kaj je res in kako zgleda dan prfoksa.

Ko sem bila jaz v šoli, je imel učitelj neko avtoriteto in pravice. Bal smo se jih k hudič križa. Danes pa pride mulc do profokse, začne izzivat, se delat frajerja, na koncu pa reče :" dej me useki, da te bom lahk tožu". Noooooo, krasna zablujena mladina.

Lepo, da si idealistična, ko pa boš svoje otroke spravljala skozi OŠ, boš pa prav vesela, ko bo ta muka enkrat mimo.
In ko bodo otroci imeli dve- ali tri-dnevni izlet (katerega bo krepko plačala) in se vrnili zadnji dan ob 13:00 ali 14:00, boš tudi presrečna...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik djpiky pravi:
... vsak profesor napiše svojo knjigo ki jo potem seveda moraš kupiti, faksi postajajo čedalje lažji, ker se fokusirajo na število študentov, kateri posledično prinesejo denar ne pa na znanje in kvaliteto ki bi jo mogli preferirat.

Uglavnem našo šolstvo je in v vedno večje sra*je gre, mi pa postajamo zmeraj bolj revni, kajti na svetovnem trgu smo lahko bili konkurenčni zgolj z znanjem, le tega pa nam zadnje čase močno primankuje.

Ko bi profesorji na fakultetah vsaj pisali knjige. Pa jih velikokrat ne, ker ne bi preživele recenzije. Zato pa isti pišejo knjige za SŠ..
Knjige za OŠ pišejo tudi učitelji v OŠ - in kaj mislite, katera knjiga je potem predpisana - pa če je še tako zanič. In učitelji so v navezi z založniki (čeprav tega nihče ne prizna).
Ko boste kupili kakšno škatlo "pripomočkov" za tehnični pouk, potem pa ugotovili, da so od 15-20 stvari v škatli (ki ste jo krepko preplačali) uporabili samo eno, vam bo tudi dvignilo pritisk.

PS: Potem boste hoteli pa kaj spremeniti (naivci) in se vključili v svet staršev - izguba časa na kvadrat

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Nimaš popolnoma prav.

Urnik naredi ravnatelj ali drug strokovni delavec, če bi ga delali učitelji sami bi nekateri imeli petke fraj
smile-1.gif

Svet šole ni sestavljen samo iz učiteljev, ampak so v njem tudi predstavniki lokalne skupnosti se pravi občine. Pravzaprav se mi dozdeva, da so v svetih šol učitelji v manjšini.

Bilo je 3+3+3 (lokalna skupnost, starši, učitelji), potem so spremenili na 3+3+5
Če se mene vpraša, učitelji pri imenovanju šefa ne bi smeli imeti besede. Gre za javni razpis in o vodstvu šole naj odločajo tisti, ki so zainteresirani za kakovost in tisti, ki plačujejo = starši in lokalna skupnost (= občina)

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
Mislim da hoče Gargy povedat to, da so plače čisto solidne ter da ni nobene potrebe po JAMRANJU.

Kot rečeno - za ta poklic moraš biti človek za to, še posebej velja to za poučevanje v osnovni in srednji šoli. Faks je po mojem mnenju manj stresen, ker imaš načeloma bolj kultivirane osebke + ni obvezen, tako da je manj tega "vlečenja" brezupnih primerkov skozi šolski sistem.

LP,
PIC

Na faksu bi morala biti prva dejavnost raziskovanje - pri nas pa so profesorji brez objav po 10 let in več. In takih je toliko, da zadušijo in preglasijo marljive in zagnane...

Tommy17

Fizikalc
8. jan 2009
820
47
28
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Ja kakšno plačo naj pa pričakuje en učitelj, ki zna točno en predmet, vsak učenec mora znati pa še vse ostale?

Namig: S profesorsko izobrazbo in še kakim izpitom greš komot vozit viličarja.

Se strinjam s teboj. Mislim, da nihče ne hodi pod prisilo na delovno mesto. S tem, da imajo zagotovoljeno službo za razliko od ljudi v realnem sektorju...

Pa še nekaj. Ko vprašaš študenta, zakaj se šola za profesorja ponavadi odgovori; ker rad/a delam z otroki, mladino... Ja, ko se treba pa borit za pravice in plače na vedno nastradajo otroci in mladostniki. Vsi ste v naprej vedeli, kakšni so pogoji....

Ko sem se jaz vpisal na magisterij, so nam pri makroekonomiji predavali od trendih med leti 1930 in 2000. Na vprašanje, kje je obdobje med 2000 - 2010, kjer se je zgodilo več, kot pa prej v pedesetih letih, je bil odgovor znanega profesorja, da niso dovolj plačani, da pri prevajali literaturo. Sicer je pa itak skoraj vse prepisano iz tuje literature.

Pa še nekaj; zgoraj se je nekdo obregnil, da je v recesiji prikrajšanj javni sektor. Ali morda veš, od kje ti zaslužiš plačo? Iz davkov realnega sektorja. In če še ne veš, je Slovenija edina država v EU, kjer je povpračna plača v javnem sektorju višja, od povprečne plače v realnem sektorju. Ni čudno, da je država u kur**.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
No, tudi na Kitajskem so učitelji med najbolj cenjenimi personami. Ne moreš verjeti, če ne vidiš. Tast je vabljen na vsako poroko bivših učencev in učenk, takšnega spoštovanja pri nas ne vidiš.

Ampak to vse izvira iz družbe, že iz družine. Krivda je na strani staršev, na strani države in tudi na strani učiteljev samih.
Starši so krivi v tem, da NEKATERI apriori podpirajo otroke. V situaciji, ko ga otrok userje in je v šoli kaznovan, doma se zlaže, starš pa se mu odkrito postavi v bran, je najslabše kar lahko naredi za otroka. V trenutku gre avtoriteta učitelja v smeti. In potem gre samo še na huje. Otrok postane pogumen, za sabo potegne kolege in v učilnici imaš kaos...

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.669
3.942
113
Ljubljana
hmpg.net
Moje skromno mnenje je, da vi učitelji in policaji morali imeti visoke plače.

Prvi zato, da bi imela družba bodočnost, ker samo z izobraženim ljudstvom jo ima lahko
Drugi pa zato, da ne bi rabili podkupnin:)

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Been there, done that. Ko pa preko predstavnika SS opozoriš na nebo vpijočo nepravilnost si pa največji jerk... Včasih imam občutek da se večini staršev prav žvižga kaj se dogaja v šoli...
Ponavadi spravijo enega otroka čez devetletko, stroški oz. izdatki so potem bolj enkratni, pa si mislijo who cares... Če pa jih imaš več hkrati v devetletki te pa razne samovolje in nepotrebni izleti/dogodki in pripomočki še kako zadenejo...
Me zanima koliko izmed vas z lahkoto v istem terminu odkarta cca 400 EUR poleg ostalih rednih stroškov še za šole v naravi...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Profesorji ss imajo vsi okol 2200€ bruto + vsi dodatki. Obstajo razni vzgojitelji v dijaških domovih, ki dobijo tak denar za nekaj ur dela popoldne, brez vsakršnih posebnih težavnih situacij.

Problem je vsa ta napredovanja ki so jih pokasirali, lahko ma ena v OŠ 1700€ neto, potem pa se zaposli namesto nje sveža profesorca iz faksa z isto obremenitvijo in dobi 1000€ !!! Če vse odpustiš in jih zaposliš na novo brez večine nazivov, ki so samo natolcevanje potem imaš 30-40% cenejšo JU.

Sicer se pa v sklopu šolstva zgubi vsaj 20% denarja že na ministrstvu in ne pride do nobene šole. Nakupi razne nepotrebne/vsiljene opreme, interesne skupine...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik PIC pravi:

No ja, za diplomiranca dobijo denar. Prav tako za doktoranda. Tudi če je nepismen.

Je pa res razlika, ker tisti pacienti imajo tudi sami vseeno interes skoz prit, tako da ne delajo težav.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Če se mene vpraša, učitelji pri imenovanju šefa ne bi smeli imeti besede. Gre za javni razpis in o vodstvu šole naj odločajo tisti, ki so zainteresirani za kakovost in tisti, ki plačujejo = starši in lokalna skupnost (= občina)

Saj formalno je tako - delavci sole imajo naprej svoje galsovanje, ravnatelja pa potrdi (ali pac ne) svet sole. Ko sem bil jaz v svetu ene od gimnazij, je to izgledalo tako, da je obstojeci ravnatelj nekje staknil eno ubogo revico iz kdovekje, ki se je prijavila na isto mesto. Od dveh kandidatov je potem seveda zmagal obstojeci, potrditev na svetu sole je bila pa samo se formalnost, ker ne predstavnice obcine, ne predstavnika starsev ni niti najmanj zanimalo kaksen program sta kandidata sploh predstavila. V glavnem: kljub temu, da moznost za to, kar ti predlagas, ze obstaja, je ne izkoriscajo.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.691
1.322
113
KSZ

Problem profesorskih plač je predvsem v obstoju državnih kvazi fakultet, ki so same sebi namen, beri FDV, razne organizacije dela in podobne neumnosti, ki umetno zvišujejo statistiko izobraženih ljudi, kar se pa gospodarstvu nažalost nič ne pozna..

..razen, da nas dodatno tiščijo davki za vzdrževanje teh ustanov ter da v vseh medijih beremo takšne in drugačne specialne novice.

jamiekarai

Pripravnik
26. maj 2010
667
0
16
Titovo velenje
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Pa ne mi trobezljat, koliko dela imajo učitelji, profesorji. Delat priprave? Copy, Paste, Edit - pa je šlo 15 minut. Nareki, testi, učni načrti, urniki? Copy, Paste, Edit...

[censored] ga , to dela večina .. poznam jih par ko se potrudirjo pa prpravijo res tk ko se spodobi. mogoc ko delas 5let zacnes svoje delo copy/pastat dejansko res , pa še to mogoč teste itak se program non stop spreminja.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.243
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Jst10 pravi:
Sicer off topic, a vseeno: Za to videti, ni treba predavat v USA. Ocitno razliko se lahko opazi že na ljubljanski EF. Medtem ko dosti naših študentov nemo (ali če že z neumnimi pripombami) spremlja vaje in predavanja, jih kitajski študentje "šišajo" po obeh straneh. Na predavanja in vaje hodijo pripravljeni, njihove seminarske so pa dostikrat boljše od diplomskih naših študentov....

Je pa res, da od kitajcev vidimo le najbolj prizadevne ...

Tudi to je problem pri nas - da gre na faks lahko vsak k..., ki bi moral stvari zaklčjuæit že rpi kaki poklicni šoli. To zgofdbo, da je faks za vskega, bo treba končat. Faks je za tiste, ki se znajo zanj potrudit in od njega kaj odnesejo. Ostali naj naredijo poklicne šole, ne pa, da varilcev in viličaristov manjka, družboslovnih kvaziintelektualcev je pa preveč.

"Padalnine" bi bilo treb ana faksu uvest namesto šolnin. Padeš - vrneš vse stroške. Potem pa odvisno od ocene vedno manj (recimo povprečje 6, vrneš 30%, povprečje 10, ne vrneš nič).
Pa da vidiomo, kdo bi se še zaj ...

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
"Padalnine" bi bilo treb ana faksu uvest namesto šolnin. Padeš - vrneš vse stroške. Potem pa odvisno od ocene vedno manj (recimo povprečje 6, vrneš 30%, povprečje 10, ne vrneš nič).

Mehke šolnine. Dobra ideja, smo že debatirali o tem.
smile-1.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

In kaj potem na FDV in Organizaciji avtomatično -4 ocene?

Mehke šolnine. Dobra ideja, smo že debatirali o tem.
smile-1.gif