Profesorska plača

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Tisti, ki profesorjem privoščite 600 EUR plače lahko brez težav otroke izpišete iz šole in jih date viličaristu v roke, naj jih pripravi za maturo in študij. Nikakor si ne želim, da bi moje otroke izobraževal nekdo, ki mu je ta poklic zadnja možnost zaposlitve, ker se za bolje plačano delo viličarista ni kvalificiral.
Pa še to, testi copy/paste ne delujejo, že v mojih časih brez interneta, smo si teste izmenjevali s paralelkami/višjimi letniki, kaj počenjajo otroci šele zdaj...
Pa še to/2: nisem v tem poklicu, niti si ne želim biti, ker bi verjetno hitro končal pri igranju pianina, ker bi kakšnemu prevzetnemu šmrkavcu kakšno primazal, ko bi me poslal v PM, namesto se mu nasmehniti, kar mora profesor v praksi narediti, ker učencem enostavno nič ne moreš. Zdaj pritečejo starši z odvetnikom, mi smo jih pa doma fasali, če smo kaj ušpičli v šoli. Pa to ni bilo niti tako daleč v preteklosti (devetdeseta).

Nazadnje urejeno:

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Res je, ni vsak za delo učitelja, niti ne trdim, da je učiteljsko delo lahko (sploh ob današnji mladini), ampak toliko jamranja ter smiljenja samemu sebi je sposoben le učitelj (pa mogoče še Jado in capl). Za svoje delo so pač preprosto preplačani.

Zaradi česa pa jamrajo tvoji učiteljski znanci?

Me zanima iz firbca, ker jaz tudi poznam precej učiteljev in nihče ni nezadovoljen s plačo. Problemi so predvsem v čudnih kurikulumih, povečevanju pravic učencev/zmanjševanju pravic učiteljev, kar v praksi recimo v OŠ pomeni ekstremno mehko kaznovalno politiko in seveda kaos med poukom. Zraven dodaš še prezaposlene, a vseeno izjemno nadute starše, katerih otroci so vsi po vrsti "indigo", pa imaš krasno delovno mesto.

Poleg tega jih zelo veliko ni včlanjenih v sindikat in se s Štrukljom dostikrat ne strinjajo.

Glede na, recimo, splošne tendence Slovenije k storitvenim dejavnostim in tehnološki družbi, bi moralo biti za šolstvo precej bolje poskrbljeno, ne pa da vsak nov minister malo po gostilniško prireja zakone. In tudi učitelji si zaslužijo dobre delovne pogoje, ker bodo logično - v njih lahko bolj kvalitetno poučevali. To pa še zdaleč ne pomeni samo plač, oziroma jih sploh ni potrebno vleči v kontekst. Odprava eksternih testov v OŠ je povzročila nenavadno dobre ocene, ki seveda niso posledica boljših generacij (gaussu se pač ne izogneš), ampak pritiskov - od staršev do vodstva šole. Rezultat je cel kup odličnjakov na gimnazijah, ki _realno_ takega uspeha niso sposobni. Princip se nadaljujejo do fakultet, kjer ta množica zasede družboslovne fakultete, ker pač lahko...

Samo kot primer. Plače po mojih informacijah še zdaleč niso bistveni problem slovenskih učiteljev in v privatnem življenju se okoli njih tudi ne pritožujejo. Je pa gnilega marsikaj drugega.

Saj na koncu je precej verjeten scenarij znan že iz tujine - v zasebne šole s stimulativnim delovnim okoljem bodo odšli vrhunski učitelji, na javnih bo pa ostal srednje sposoben kader s parimi idealističnimi izjemami, ki bodo na ustanove metali dobro luč.
smile-1.gif

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
To je meni tako fascinantno, hocemo biti visokorazvita druzba, potem pa vsak, res CIST vsak poklic gremo primerjat z nekim manualnim poklicem, ki bo cez par let itak v domeni robotov ali pa poceni delovne sile iz vzhoda
smile-1.gif
.

Pa se to. Znanka predava na vrhunskem collegu v ZDA.

In mi vsako leto pove, kako zaskrbljujoca razlika je med evropskimi in npr. azijskimi študenti.

V Evropi predava večinoma tropu razvajenih maminih sinckov in hcerkic, ki so prakticno od boga poslane.

V Aziji pa studenti na predavanjih POZIRAJO vsako besedo, posiljajo tone mailov, na predavanja se pripravijo kot za najhujsi izpit, sprasujejo v nedogled itd. Nema tuki starsev in moj otrok je od Jezusa poslano angel. Dog eat dog.

LP,
PIC

Nazadnje urejeno:

Jst10

Pripravnik
1. sep 2008
151
0
16
Sicer off topic, a vseeno: Za to videti, ni treba predavat v USA. Ocitno razliko se lahko opazi že na ljubljanski EF. Medtem ko dosti naših študentov nemo (ali če že z neumnimi pripombami) spremlja vaje in predavanja, jih kitajski študentje "šišajo" po obeh straneh. Na predavanja in vaje hodijo pripravljeni, njihove seminarske so pa dostikrat boljše od diplomskih naših študentov....

Je pa res, da od kitajcev vidimo le najbolj prizadevne ...

Pa še na tematiko: Za veliko večino so poklici kot so učitelj, profesor, sodnik, tožilec, ... ogromno preplačani za nič dela, na vse to pa imajo še ogromno dodatnih ugodnosti. No če je temu tako se mi zdi, da so zelo neumni tisti, ki so ugotovili kako enostaven in preplačan je ta poklic in se niso za njega izšolali. Tako da fantje in dekleta: Go for it, če je to tako enostavno zaslužen denar. Pridobite vse ustrezne papirje in se zaposlite na tem tako enostavnem in dobičkonosnem delovnem mestu!

Nazadnje urejeno:

erikson

Guru
25. avg 2007
22.701
6.472
113
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
Odprava eksternih testov v OŠ je povzročila nenavadno dobre ocene, ki seveda niso posledica boljših generacij (gaussu se pač ne izogneš), ampak pritiskov - od staršev do vodstva šole. Rezultat je cel kup odličnjakov na gimnazijah, ki _realno_ takega uspeha niso sposobni. Princip se nadaljujejo do fakultet, kjer ta množica zasede družboslovne fakultete, ker pač lahko...
V Romuniji so letos spregledali, da tako dobri rezultati enostavno niso možni. Zato so uvedli videonadzor na maturi in zmanjšali možnost prepisovanja. Maturo je naredilo precej manj učencev.

Romanian school system flunks test after cheating

V kakšnem sanjskem svetu živijo naši zlati maturanti pa smo zadnjič lahko videli na televiziji, ko je bil pogovor z njimi.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Kje je kakšen razpis.... ?

jst ga nisem vidu še.... matematika, fizika za srednjo šolo..... ?

Lih tko je kot drugod, elite si roko držijo.....

I

Izbrisan uporabnik 474

Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:

Zaradi česa pa jamrajo tvoji učiteljski znanci?

Me zanima iz firbca, ker jaz tudi poznam precej učiteljev in nihče ni nezadovoljen s plačo. Problemi so predvsem v čudnih kurikulumih, povečevanju pravic učencev/zmanjševanju pravic učiteljev, kar v praksi recimo v OŠ pomeni ekstremno mehko kaznovalno politiko in seveda kaos med poukom. Zraven dodaš še prezaposlene, a vseeno izjemno nadute starše, katerih otroci so vsi po vrsti "indigo", pa imaš krasno delovno mesto.

Ena izmed pritožb je sigurno problematičnost učencev in staršev ter mehka kaznovalna politika ali odsotnost le-te.
Ampak moteče in pa vsekakor bolj izstopajoče stvari - recimo danes sem bil na kosilu, kjer sta za mizo sedeli tudi dve OŠ učiteljici. Kakšna bolečina je bila to, ker bo treba čez 10 dni že v službo in da nimata še urnika ter delovnega plana narejenega. Pa kak pri p*zdi nimaš narejeno, če pa imaš 21 dni dopusta, ostale dni, ko si si pa čohala rit na plaži (ali pa doma) pa si v luft zijala? Bog ne daj, da jim to omeniš.

Plače so tudi tu pa tam na tapeti. Par postov višje imaš cviljenje enega uboščka, ker so jim zamrznili plače. Sploh ne bom začel te teme, ker se lahko samo do amena razp*izdim.

Preobremenjenost - vedno vprašam, če se slučajno hecajo.

Seminarji, spremembe itd. No shit, Sherlock, ker se razvija sošolstvo z nadzvočno hitrostjo, ostali svet pa je še v dobi lesene žlice in gradnje piramid. Pa da bi vsaj v učnem planu bile kake novosti. Jezik, matematika se niso se niso spremenile, zgodovina tud ne, geografija bore malo (razen pač naštet nekaj več držav), o zadnjih odkritjih pa tudi mislim a ne poučujejo v pri fiziki, kemiji, biologiji... Ta odkritja/spremembe so bolj za faks...

Glej, mene ne moti, da dobro zaslužijo, ampak če ti gre dobro, pač bodi tiho in drži gobec. Ne pa da zamrznejo plače pa se odločijo za štrajk. Tukaj pa mi lahko dekl ftrga...

I

Izbrisan uporabnik 474

Citat:
Uporabnik Jurij pravi:
Tisti, ki profesorjem privoščite 600 EUR plače lahko brez težav otroke izpišete iz šole in jih date viličaristu v roke, naj jih pripravi za maturo in študij. Nikakor si ne želim, da bi moje otroke izobraževal nekdo, ki mu je ta poklic zadnja možnost zaposlitve, ker se za bolje plačano delo viličarista ni kvalificiral.

Če boš dal otroke viličaristu, bodo kvečjemu neizobraženi (kar pri današnji vladajoči opciji niti ni neka pomanjkljivost), če boš pa učitelju dal v roke viličarja, pa lahko hitro nekdo nastrada...

Citat:
Uporabnik Jurij pravi:
Pa še to, testi copy/paste ne delujejo, že v mojih časih brez interneta, smo si teste izmenjevali s paralelkami/višjimi letniki, kaj počenjajo otroci šele zdaj...

Brez skrbi, da delujejo. Ocene so vse boljše, znanja pa vedno manj. Učiteljem je vseeno, ker so po njihovem podcenjeni in zakaj bi se oni sekirali, ravnatelji so pa veseli, ker ima šola dober rating...

AIter

Pripravnik
9. dec 2010
284
0
16
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
. Pa kak pri p*zdi nimaš narejeno, če pa imaš 21 dni dopusta, ostale dni, ko si si pa čohala rit na plaži (ali pa doma) pa si v luft zijala? Bog ne daj, da jim to omeniš.

daj ne seri s temi zagamanimi idejami,
dopust je dopust, pika

I

Izbrisan uporabnik 474

Citat:
Uporabnik Jst10 pravi:
Pa še na tematiko: Za veliko večino so poklici kot so učitelj, profesor, sodnik, tožilec, ... ogromno preplačani za nič dela, na vse to pa imajo še ogromno dodatnih ugodnosti. No če je temu tako se mi zdi, da so zelo neumni tisti, ki so ugotovili kako enostaven in preplačan je ta poklic in se niso za njega izšolali. Tako da fantje in dekleta: Go for it, če je to tako enostavno zaslužen denar. Pridobite vse ustrezne papirje in se zaposlite na tem tako enostavnem in dobičkonosnem delovnem mestu!

Ta argument potegnejo uboščki vedno takrat na plano, ko zmanjka argumentov. Saj [censored] zasluži še več za še manj dela.
Če bi učitelji delali 8 ur in ne 4, potem se ne bi nobeden obregnil ob njihove plače (za jamranje še nisem čisto ziher).

Ampak - vsak človek ni za vsak poklic. Tako so tudu ljudje, ki pač niso za pedagoško delo. Nekateri želijo delat to, kar jih veseli. 100 ludi, 100 čudi.

I

Izbrisan uporabnik 474

Vidiš, ni res. Dopusta imajo po pogodbi točno toliko, kot ostali. Torej 21 dni + bonus dnevi. Ostale dneve, kjer niso potrebni, pa bi morali (poudarek na "bi morali") spraviti noter z nadurnim delom
hysterical-1.gif
in delovnimi sobotami. V realnosti oddelajo tistih nekaj delovnih sobot, o nadurnem delu pa ne duha ne sluha. In ker ravnatelja voli svet šoli, ki je (logično) sestavljen iz učiteljev, ti je lahko jasno, da ravnatelj ne komplicira, ko je treba podpisat izpolnjeno "normo".

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.961
113
pri taščici
Ja samo povprecna placa vilicarista je najbrz med 600 in 700. Me prav zanima kaj dela tisti vilicarist za 1400 in kdo mu jih da.
Sicer pa sam nebi sel za profesorja, je prevec razlogov zgoraj nastetih.(predvsem tisti glede ucencev, starsev....)

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
374
13
18
Jaz pravim da je učitelj svoj krojač usode. Če si karakter ter prvi dan postaviš jasna pravila in avtoriteto, je poučevanje celo lahko zabavno. Tisti učitelji, ki hočejo biti pa "dobri" do učencev ga pa naje**jo, ker jih čist usak učenec izkoristi. SŠ učitelji imajo tudi dost postranskega zaslužka. Npr. večina jih ponuja popoldanske inštrukcije, učitelji športne ponavadi vodijo kakšne aerobike in treninge, učitelji računalništva postrani delajo za kakšno firmo ipd.. Snov se v OŠ in SŠ ni spremenila že ohoho let, in žalostno je da še kar učijo stvari, ki so že pred 20 leti bile zastarele (mišljeno za strokovne predmete). Žalostno je tudi, da še kar ti cepci vztrajajo na prosojnicah in prepisovanju iz knjig, kar je bedarija na kubik. Največji problem šolstva pa je, da stagnira. Primer iz Japonske. Tam so profesorji visoko cenjeni, in tisti kateri so bili med najboljšimi na študiju. Plačo imajo zelo veliko. To jih je pripeljajo tako daleč da se med najrazvitejšemi državami na svetu. Pri nas pa je učitelj tisti, ki pač ni vedel kaj točno bi sam s sabo. Drugačna pesem je na faksih. Tam dejansko poučujejo profesorji ki obvladajo, ampak ponovno se pojavi problem. V veliki meri ti profesorji ne znajo podajati snovi, in tu nastane problem razumevanja snovi s strani študentov. Ampak tudi prof. na faksih niso take rožice. Velikokrat je ozadaj politika, vsak profesor napiše svojo knjigo ki jo potem seveda moraš kupiti, faksi postajajo čedalje lažji, ker se fokusirajo na število študentov, kateri posledično prinesejo denar ne pa na znanje in kvaliteto ki bi jo mogli preferirat.

Uglavnem našo šolstvo je in v vedno večje sra*je gre, mi pa postajamo zmeraj bolj revni, kajti na svetovnem trgu smo lahko bili konkurenčni zgolj z znanjem, le tega pa nam zadnje čase močno primankuje.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Ena izmed pritožb je sigurno problematičnost učencev in staršev ter mehka kaznovalna politika ali odsotnost le-te.
Ampak moteče in pa vsekakor bolj izstopajoče stvari - recimo danes sem bil na kosilu, kjer sta za mizo sedeli tudi dve OŠ učiteljici. Kakšna bolečina je bila to, ker bo treba čez 10 dni že v službo in da nimata še urnika ter delovnega plana narejenega. Pa kak pri p*zdi nimaš narejeno, če pa imaš 21 dni dopusta, ostale dni, ko si si pa čohala rit na plaži (ali pa doma) pa si v luft zijala? Bog ne daj, da jim to omeniš.
Ne razumem. So bili na dopustu, ali na delu?

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Nimaš popolnoma prav.

Urnik naredi ravnatelj ali drug strokovni delavec, če bi ga delali učitelji sami bi nekateri imeli petke fraj
smile-1.gif

Svet šole ni sestavljen samo iz učiteljev, ampak so v njem tudi predstavniki lokalne skupnosti se pravi občine. Pravzaprav se mi dozdeva, da so v svetih šol učitelji v manjšini.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.026
11.150
113
kolega učitelj se ze 14 dni nima kam dat, prav bogi je, se mi je zasmilil.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
vsa čast učiteljem po OŠ in srednjih, da prenašajo današnjo mladino. to, da moraš vsako jutro pridt v razreed s tridesetimi otroki nabitimi z energijo in idejami, kako bi jo porabili, sigurno ni lahko. in če bi bil jst tam, pol jim ne bi blo lahko. ampak vseeno moraš zadeve gledati skozi oči otrok, ki odraščajo, tako kot smo mi nedolgo nazaj. in žal je vsak šestnajst letnik še vedno otrok in kot tazga ga moraš trertirat. in biti brez čustev je težko, saj se dnevno srečuješ z ljudmi, ki ki odraščajo in se spreminjajo. se pa strinam s tem,d a bi rabili več avtoritete, kot je bilo včasih.

lp

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Citat:
Uporabnik Jst10 pravi:

Ta argument potegnejo uboščki vedno takrat na plano, ko zmanjka argumentov. Saj [censored] zasluži še več za še manj dela.
Če bi učitelji delali 8 ur in ne 4, potem se ne bi nobeden obregnil ob njihove plače (za jamranje še nisem čisto ziher).

Ampak - vsak človek ni za vsak poklic. Tako so tudu ljudje, ki pač niso za pedagoško delo. Nekateri želijo delat to, kar jih veseli. 100 ludi, 100 čudi.

Berem tele tvoje poste in mi gre na bruhanje. Sem prepričana, da ne poznaš nobenega učitelja/profesorja oziroma ne veš kako poteka njihov dan.

Precejšna razlika je, ali učiš tehniko ali matematiko. In fant moj, spremembe so ves čas. Način učenja se ves čas spreminja, vsako leto so nova pravila glede sestavljanja testov in nema copy/pase scene.

Učitelj matematike ne dela samo na šihtu, ampak tudi doma. Vse priprave vzamejo precej časa, sploh sedaj ko so nivojske skupine in je potrebno imeti prirave za vsak nivo. Učitelji so odgovorni za znanje otroka. Ni to mačji kašelj. Poleg tega dobijo v razrede vsega boga in se je treba prilagodit vsakemu otroku posebej.

Seminarji? Ogromno jih je. Hodijo tja - ker morajo, pa je vse skupaj živa bedarija. Obvezne so razne športne bedarije in učitelj mora iti s froci za cel teden nekam. Po možnosti sta samo 2 učitelja odgovorna za 30 ali 40 otrok. In misliš, da dobijo ornk denarje za to? Malo morgen! Spijo tam in skrbeti morajo za vse razvajene mulce okrog sebe. Si bo en nogo zlomu, po svoji krivdi ( k bi si jo lahk tud doma), naje.ebe ga prfoks. To je pač tko. Soočajo se s hudimi pritiski staršev, saj njihov mulc ni nikoli kriv. V šoli nič ne dela, dobiva cveke, potem pa panika. Starši zagovarjajo otroka, da je doma zelo priden in kako je možno, da je dobila cvek. Ja haloooo? Če nič ne dela v razredu, kako naj bo drugače. Starši imajo danes službe do večera, otroku se noben ne posveti, vidijo ga zvečer pred tv-jem in potem je pameten učitelju, ki je z njim 8 ur - vse v stilu "moj otrok pa tega že ne dela"
stupid-1.gif

Briga me, kaj mi boš zdele nazaj napisu, ker vem kaj je res in kako zgleda dan prfoksa.

Ko sem bila jaz v šoli, je imel učitelj neko avtoriteto in pravice. Bal smo se jih k hudič križa. Danes pa pride mulc do profokse, začne izzivat, se delat frajerja, na koncu pa reče :" dej me useki, da te bom lahk tožu". Noooooo, krasna zablujena mladina.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.910
113
faksi so isti qurac pri zastarelosti tega kar poučujejo, kot pa srednje šole. Vsaj tisti "renomirani". Tisi ki se še uveljavljajo so pri tem dosti boljši, se bolj trudijo, ker se še morajo uveljavit.
ne bom nikoli pozabil, ko sem na "renomiranem" faksu konec 90ih poslušal primere iz prakse iz začetka 80ih in to na področju, ki se hitro spreminja
13.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.499
5.790
113
celo nekdo ki ni slep in vidi celoto. fino
jaz bi dal vsakega za en tedn v šolo pa naj bo učitl če je to tak fajn. stem da si more za vsako uro vse sam pripravit. pa da vidimo junake kako bojo 45 minut držali motivacijo in zanimanje otrok, da bojo pozabli na to da jim je dolgčas in da bi delali pizdarije. in to vsak dan parkrat na dan v različnih razredih z različnimi učenci. ja itak vse skupaj je mačji kašelj.