Prodaja lesa se je čist ustavla

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.549
5.102
113
Še marsikaj drugega se je ustavilo, pa se ni noben sekiral. V Sloveniji panika na področju kmetijstva zavlada, ko se na tujih borzah cene dvignejo. Takrat nastanejo ideje o tako imenovani "samooskrbi", škodljivi pridelavi energetskih rastlin, nujnih dolgoročnih pogodbah, itd... Velike besede.
Če je lesa preveč, ni panike. Če se trenutno ne da prodati, se pač ne da. Mi smo eno leto pustili pol vinograda grozdje na trsih. Domače pšenice eno deževno leto še povohali niso. J.bi ga. Mogoče bo letos spet tako. Pomagal ne bo nihče, ne glede na vrsto vlade, tako da se ne sekiraj za ta les. Boš vsaj na ta način prihranil pri zdravju.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.628
2.406
113
Pomurje
Se ne strinjam, da je izključno špekulacija. Čez 1 mesec bo les plavi in takrat več ni za Avstrijski trg. Vozijo samo tisti, ki imajo letne pogodbe z odjemalci, vse ostalo je stop.

Svetujem vsem, ki imajo veliko lesa, da ga pustijo na čim višji nadmorski višini, ga zložijo v čim večje zložaje v senčni legi. Za bor ne pomaga pri smreki, pa vsaj malo upočasni plavino.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.093
113
v lokalni ostariji
kurjave je res sedaj ogromno. potrošnja pozimi je bila "nikakva"

državna firma pa... ok ni problema, če bo odkupila po dobrih cenah, zadevo "skladiščila" in prodala ko bo čas za to. vendar to ni enostaven posel. poleg tega, moraš hlofovino hitro obdelat ker drugače propade...

kako to da so se zaprle žage?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.187
6.989
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
Saj leda tudi niste vozili pred parlament, pa ga je bilo v velikih količinah. Ujma je ujma in nima veze z AB in parlamentom.

Glejte privatniki, imamo prosti trg, lahko prodate kamor hočete. Če v avstrijo ne gre za 100€ boste pa prodali doma za 60€. Več itak ni vredna.
Se pa ste smejali iz domačih predelovalcev za kakšno ceno odkupujemo, smo si naštimali svoj dotok hlodovine, zdaj pa se je.bite in prodajte v obljubljeno Avstrijo.

Sem malo grdo, ampak žal realno napisal. V avstriji sta se zaprli 2 veliki žagi, obe po milijon m3, vse to se pozna na trgu. Kurjave je viška povsod. Hrvati vozijo bukev razkalano in razreno na 30cm za 40€/m3. Trg dela, bomo videli, kaj se bo iz tega izcimilo.
Pa saj se kot običajno tudi tokrat strinjam s tabo.
Politika mi gre na organ, ker pravi da je v sloveniji težko imeti veliko denarja, ker nima naravnih bogastev (nafta, plin, rudniki....). Jaz pa pravim da imamo, samo ne znamo/zmoremo/nočemo izkoristiti, oziroma se z naravnim bogastvom okoriščajo skupine ljudi, katerim to ne pripada.
Kako to da slovenci kupujejo lepljence v avstriji. Jih sami ne znamo naredit? So naši proizvajalci predragi? Zakaj so predragi če pa imamo nižje plače in slabše odkupujemo les kot avstrija?

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.628
2.406
113
Pomurje
Očitno se ekonomsko ni izšlo. En kup lumparije je pri tem izvozu v avstrijo. Avstrijci berejo svojo državo, ki subvencionira odkup v tujini. Kako in kaj pa ne bom pisal.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Zato Hanzi, ker se v letih po osamosvojitvi ni ničesar splačalo delati, smo visokotehnološki narod, v glavnem bomo samo prodajali in kupovali ter razcvet ekonomije (in ekonomistov). Vse kar je bilo pred 25.6.1991 dobro in obetajoče je bilo potrebno ASAP zapreti, kdo bi maral tekovino Jugoslavije... Pa lastninjenje zraven dodaj...
Sedaj imaš odgovor...
Sem prepričan da je naša lesnopredelovalna industrija bila sposobna narediti najmanj enako kvalitetno kot 'echte hollzer industrie aus Östereich'.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.628
2.406
113
Pomurje
Če pogledam sebe sem predragi zato, ker sem tehnološko zastarel oz. neopremljen. Ni to moja dejavnost, tu pa tam, pa neredim kakšnega. 8 meterska preša stane 45k€. Kdaj jo bom zaslužil? Ne vem če je 20 let dovolj, pri tej prodaji.
Da povečam prodajo rabim certifikate, tu pa je cena neskončna. Delam 1m3 lepljencev 10x dlje kot avstrijec. Porabljam les, ki ni ostanek neke druge proizvodnje, ampak je narejen iz celih desk.
Pa če bi imel 200k€ in bi vse to lahko sfinanciral, bi še vedno ostalo velika neznanka, kam to prodati. Za naš trg je en mogoče dva takšna proizvajalca dovolj.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.093
113
v lokalni ostariji
slovenski trg je premajhen. v svetu pa nisi konkurenčen če nimaš dobre tehnologije. je pa res, da so leta 91 mislili da bomo nova "švica"in"silicijeva dolina". ter država trgovin. no sedaj ko praktično ni več nobene proizvodnje je pa kriza...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.187
6.989
113
pri taščici
Če smo že pri lepljenicih:
Nekoč je bila močna Hoja na tem področju, (najbrž še veliko poleg njih). Kdo so danes še živeči proizvajalci lepljencev, (ki imajo po vsej verjetnosti opremo iz juge, ker se je v zadnjih desetletjih samo "lastninilo").
http://www.hoja.si/podjetje.html

Nazadnje urejeno:

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Čist, čist se je ustavl
frown-1.gif

Ostane ti predelava.... Seveda če imaš denar in boš na prodajo lahko čakal nekaj let.

I

Izbrisan uporabnik 474

No, iden izmed razlogov, zakaj Jodlari zapirajo svoje uber žage, je tudi v tem, da so vse skupaj delali pod ceno oz. so z vsakim prodanim m3 lepljenca naredili bore malo profita ali pa celo minus. Dve miljonski žagi so zaprli, tretja dela z majj kot polovico kapacitete, pa še tista dela skoraj 300k € minusa na mesec. Drugi razlog je tudi povečanje vlaganja Rusije v lastne predelovalne obrate. Rusi so bili namreč največji kupec lepljenih nosilcev pri Jodlarih.
Recimo tudi Lumar jemlje lepljence čez mejo, pa vedno bolj ugotavlja, da se splača investirati v lasten obrat.

Druga stvar - ko je nastopila kriza, so Jodlari velikodušno podpirali tako svoje predelovalne obrate kot tudi proizvajalce opreme. Pri nas pa kontra - vodilne znamke na področju lesno predelovalne industrije (sušilnice TEPRO, obdelovalni stroji Ledinek, žage Most in Wravor) - vsi ti so hirali in crkovali skozi ta leta, ker so banke požirale denar, namesto da bi vzpodbujale industrijo, ki je v svetu prepoznavna.

Talum ima vizijo in pripravljen projekt lesnopredelovalnega obrata, ki bi odprl veliko delovnih mest, pokupil domačo tehnologijo, zmanjšal odvisnost od JEK, uporabljal domačo surovino... Država je dala pogoj, da za polovico investicije poiščejo vlagatelje, polovico bo sfinancirala država. Investitorje so našli, projekti narejeni, kot vedno se čaka na državo.
In zdaj, ko imamo skoraj zastonj les, ko bi lahko delali lepljence za "pol cene", zdaj pa jočemo, ker grdi Jodlari nič ne kupijo...
Majke mi, da smo banana republika...

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.628
2.406
113
Pomurje
Res me zanima kdo so investitorji in kakšen je njihov finančni plan. Vem, da tega ne bom izvedel, ampak se mi zdi (upam, da se motim), da bo EU sofinancirala do polovico polovice, ostalo polovico pa država.

Mi je čudno, da se Lumar dejansko pogovorja o lastni predelavi, če se bo par 10km vstran, delal podoben obrat, ki bi zlahka pokrival njegove potrebe.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Talum ima vizijo in pripravljen projekt lesnopredelovalnega obrata, ki bi odprl veliko delovnih mest, pokupil domačo tehnologijo, zmanjšal odvisnost od JEK, uporabljal domačo surovino... Država je dala pogoj, da za polovico investicije poiščejo vlagatelje, polovico bo sfinancirala država. Investitorje so našli, projekti narejeni, kot vedno se čaka na državo.

To se pa zgodi, ko se vmes zamenja vladna garnitura, ki ji ne diši direktor podjetja... Toplak že ve zakaj je po rekordnih 27-letih želel oz. moral oditi
tongue-1.gif

I

Izbrisan uporabnik 474

Investitorjev še zaenkrat tudi sam ne poznam, finančna shema pa se izzide. Kolikšen bo delež EU ne vem, ampak s tem ni nič narobe. Saj je cela Avstrijska lesna industrija narejena z EU fondom.

Lumar je planiral narediti obrat Rušah, kjer se postavlja tudi 1MW kogeneracija na lesno biomaso, vključno z sušilnicami. Lumar pa je planiral postaviti proizvodnjo leplejnih nosilcev z širinskim in dolžinskim spajanjem, kar bi mu omogočilo izdelavo celotnih sten.

In ravno Talum je razlog, zakaj še Lumar ne gradi v, Rusah, saj čaka na razplet zgodbe z Talumom. Bi pa se naj delala še vsaj 2 taka centra 1 na Gorenjskem (Bled) in en v Kočevju...

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Kaj milijonska žaga? to je bolj revščna kot ne....samica in nekaj transportnih trakov za sortiranje ..potem pa denarja zmanjka.

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
To mi ne pomeni nič..

Koliko predelanih kubikov na dan ?
Žaga v lesni litija včasih ko je obratovala tam 160-200 m3 na dan...

I

Izbrisan uporabnik 474

2500 - 3000 m3 na dan...

Lesna Litija je pa tudi ena žalostna zgodba...

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Za toliko predelave morajo imet vsaj 10 samic ali gatrov...

Je pa to zgleda ogromna proizvodnja na ogromnem placu.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.628
2.406
113
Pomurje
Zato pa bo počil ta avstrijski balonček. Prelahko prišli do denarja od EU. Majhna sprememba na tržišču (S Afrika in Rusija) pa bo jih vrglo na kolena.
Je en kup neuspelih projektov pri nas, predvsem energetskih (bioplinarne v Pomurju), ne vem kako je s toplarno v Šentjurju (sliši se, da je bogo), vem pa da še laufa Merkschi v Celju.

Kaj pa je primarni namen 1mw kotla pri Lumarju?