PRIJAVE NA RAZPISE ZA DEL. MESTA

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.590
3.953
113
Citat:
Uporabnik Chipmunk pravi:
btw: poznam tipa, ki je zraven prošnje za službo priložil še svojo sliko...
bonk.gif

No, ta firma ga je potem bojda povabila na razgovor samo zaradi tega... na koncu pa so ga še vzeli
grin1.gif
Tudi to da prošnji priložiš sliko piše v raznoraznih "navodili kako uspešno priti do službe", tudi "mojdelo.com" in podobni portali to reklamirajo... (menda so "moderne" celo nekakšne vizitke z mini CVjem in sliko, ki "jih lahko priložiš k prošnji za delo" - se pa lahko uporabijo tudi kot navadne vizitke pri iskanju dela)

Je pa bil pri nas enkrat hec... pridejo prošnje za službo, neka administratorska dela in potem:
- prošnja kot iz knjige, na lepem belem papirju, slovnicčno pravilna, oblikovana kot se šika
- zraven priložena profi slika, CV, vse potrebne 'kvalifikacije' ...
vse napisano in predstavljeno kot se gre...

in v bistvu naredi kar vtis na odgovornega... se odloči da bi kandidatki poslal mail.... in potem piše email naslov.... v stilu bejbika19 @ yahoo.com (naslov je v tem primeru izmišljen, čeprav verjetno tudi ta obstaja) ... mislim da je prošnja letela naravnost v koš (če pa ni, bi pa morala)
bonk.gif

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik trust pravi:
Citat:
Uporabnik Ted pravi:
Tudi jaz sem v zadnjem času napisal malo morje prošenj (pardon, prijav), vse po regelcih. Na razgovor oz. na "nadaljno obravnavo" pa sem bil povabljen manj krat kot je prstov na eni roki.
Če želiš ti lahko tudi jaz pošljem prošnjo pa mi potem povej zakaj še nisem našel službe
smirk-1.gif
. Je pa res, da sem FDV-jevec, ki dela magisterij na ekonomiji...

tak bi si mogu najdit službo v trenutko k ma 7,8 sto.izobrazbe.

Ted s svojim prispevkom tu ni povedal nobenega dejstva, ki zanima delodajalce in na osnovi česa se določa.
Edino, kar je znano je, da je FDV-jevec, ki dela mag. na ekonomiji.
Koliko je star? Kakšne so njegove dosedanje delovne izkušnje, reference? Za kakšna delovna mesta se prijavlja?
Mi smo takoj zaposlili FDV-jevca, sicer še brez diplome, že izven "študentskih let" a z referencami, ki so ustrezale in so bile kar obširne. Isto starega z doktoratom in brez izkušenj ne bi nikoli angažirali.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Kandidat si, kolikor vem, šele takrat, ko te povabijo v "naslednji krog" (razgovor ipd ...)
Ker drugače bi morali že v razpise pisat cele klobasarije, kot jih predpisuje ZDR ali pa vsakemu, ki je posal prošnjo, pošiljat cele dopise ...

Termin kandidat je v zakonu prvič uporabljen v šestem členu ZDR, kjer je termin tudi opredeljen in sicer:
(1) Delodajalec ne sme iskalca zaposlitve (v nadaljnjem besedilu: kandidata) pri zaposlovanju ali delavca v času trajanja delovnega razmerja in v zvezi s prenehanjem pogodbe o zaposlitvi postavljati v neenakopraven položaj zaradi spola, rase, barve kože, starosti, zdravstvenega stanja oziroma invalidnosti, verskega, političnega ali drugega prepričanja, članstva v sindikatu, nacionalnega in socialnega porekla, družinskega statusa, premoženjskega stanja, spolne usmerjenosti ali zaradi drugih osebnih okoliščin.

...
To pomeni, da pač "narobe veš" in imaš srečo, da te še niso prijavili.
Drugače pa je za mene osebno obveščanje kandidatov o neizbiri ne le zakonska obveza ampak stvar kulture podjetja. Ena jo imajo, druga jo pač nimajo. Žal je slednjih preveč.

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
Slika je nek dodatek k ostalim informacijam - mislim, da nihče ne vabi kandidatov na razgovor samo zato, ker so lepi
smile-1.gif
- razen, če se išče hosteso oz. kaj, kjer je dekorativnost pomembna.

Tisto: bejbika19@.... ipd maili - to so res šale, ja - pa čeprav je morda zadaj čisto sposobna oseba.

Enako velja za slike - videla enkrat prošnjo, kjer je bila priložena slika kandidatke - ful zrihtana za žurat je stala pred šotorom v kampu, poza je bila pa taka, kot da jo slikajo na modni reviji. Pa sej takšnega človeka ne moreš resno jemat, pa čeprav je prošnja opravila tisto nalogo, da mora biti drugačna od ostalih.

Samo prvi vtis se naredi samo enkrat, drugi pa morda nobenkrat in zato je prošnja pomembna - zakaj bi tvegal in izgubil možnost narediti drugi vtis na razgovoru.

Tistemu FDVjevcu na podiplomcu pa bi svetovala, da poskusi s prošnjo kje, kjer je vodilna oseba bolj izobražena od njega.

Ker strah zaposlit nekoga, ki deluje preveč sposoben, je včasih žal tudi močan faktor - nekaj je "ta me lahko izrine", drugo pa "verjetno si bo prekmalu zaželel iti drugam". Kandidat je lahko tudi predober.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Rainbow... izobraženost in sposobnost nikakor ni eno in isto. S tem NE ciljam na FDV-jevca iz teme a osebno poznam izredno nesposobne ljudi, ki prav zaradi svoje nesposobnosti kar študirajo in študirajo... in so na koncu sicer zelo izobraženi a za podjeta recimo temu "neuporabni".

Kar se tiče same slike in izgleda je dejstvo, da je odvisno za katero delovno mesto se kandidat prijavlja ... za tajnico/ka ne bo nihče izbral kakšnega odštekanega hipija, ki pa je morda dober za marsikaj drugega. Za delovna mesta, kjer je važno, kako ljudem delujejo možgani pa je slika nepotrebna in jo pametni decision makerji tudi ignorirajo. V knjigi "Funky business" je pod neko sliko vprašanje: bi zaposlili tega človeka?

Večina ljudi bi odgovorila z ne, saj slika prikazuje moškega, ki že zapušča srednja leta in je oblečen kot nevesta. ... Na sliki je pa Richard Branson ob odprtju ene izmed trgovin (ali celo prve, nisem prepričan) iz verige Virgin Bride.

Obleka ne naredi človeka... človeka naredi njegov odnos in njegova sposobnost. Obleka je le ovoj na katerega res večinoma padamo.

Nazadnje urejeno:

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
Izobraženost in sposobnost - vem, že videla in se strinjam.

Tisto s sliko pa - sej govoriva eno in isto. Slika je pač dopolnilna informacija - lahko je ravno tako zavajujoča v + ali v - kot prošnja ali pa besede.
Razgovori so v bistvu težko "pravični", velja če si na eni ali na drugi strani.

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.302
34
48
41
Nekje v naši ljubi kokoški
Ojoj koliko je odvisno od sreče in razpoloženja delodajalca tisti dan, da kdo dobi službo.
grin1.gif

Iz prošnje zelo težko ugotoviš kako sposoben bo delavec v TVOJEM podjetju. Še manj pa iz njegovega maila!
bonk.gif

Lahko falira v ne vem koliko podjetjih, v enem pa se bo zelo dobro ujel tudi če še nima potrebnih znanj. Po moje je najbolj pomemnbno znanje učenja novih stvari.

Sploh pri tehničnih službah je običajno stereotip, da najbolj asocialen človek najbolj obvlada. Ne zna napisati prošnje, čuden stil oblačenja, vedenja, ne zna prav zagovarjati svojih dobrih lastnostih. Ampak ko ga vzameš v službo in ga daš pred računalnik, pa bo delal čuda.

Glede zahtevanih izkušenj in znanj pa je bolj larifari. Večinoma imam izkušnje z iskanjem tehničnih služb, in sploh višja mesta imajo toliko različnih zahtev, da nikoli nebi poslal niti ene prošnje, če bi hotel izpolniti vse zahteve. To to to in to znam, česa pa ne znam, pa se bom naučil!

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Mi smo imeli razpis za konstukterja (3D modeliranje), 7. stopnja, angleščina/nemščina. Sem se čudil eni na roke napisani prošnji.

"Sem Janezek Novakov in sem pred 25 leti delal v Trimu kot konstrukter." Potem sem se odločil, da grem na svoje in sem kmetoval več kot 20 let. Imam kmetijo in velik vinograd. Poročen nisem imam pa priajteljico s katero preživljam proste vikende. Govorim hrvaško in sem že vpisan na osnovni tečaj uporabe računalnika. Prosim, da me sprejmete v delovno razmerje."

To je bilo vse. Nič prilog, nič dokazil, napisano s kemičnim svinčnikom na bel A4 list.

Če ti po pravici povem so me prvič v življenju preletavali taki občutki, ko nisem vedel če naj se smejem ali jočem. Ha?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.244
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Aja, torej tisti, ki pošljejo prošnje, niso kandidati za delovna mesta? Po mojih izkušnjah javni zavodi striktno pošiljajo tudi obvestila o neizbranosti, zasbne firme pa zelo redko. Če so zakonsko obvezane k obvestilom, mi je žal, da nisem vsake lepo prijavil, pa naj plačujejo kazen...
evil.gif
Tako določilo je itak bebavo ... Bognedaj, da se ti jih 1000 prijavi. Zato pa firme objavljajo tako malo razipsov ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.244
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Kandidat si, kolikor vem, šele takrat, ko te povabijo v "naslednji krog" (razgovor ipd ...)
Ker drugače bi morali že v razpise pisat cele klobasarije, kot jih predpisuje ZDR ali pa vsakemu, ki je posal prošnjo, pošiljat cele dopise ...

Termin kandidat je v zakonu prvič uporabljen v šestem členu ZDR, kjer je termin tudi opredeljen in sicer:
(1) Delodajalec ne sme iskalca zaposlitve (v nadaljnjem besedilu: kandidata) pri zaposlovanju ali delavca v času trajanja delovnega razmerja in v zvezi s prenehanjem pogodbe o zaposlitvi postavljati v neenakopraven položaj zaradi spola, rase, barve kože, starosti, zdravstvenega stanja oziroma invalidnosti, verskega, političnega ali drugega prepričanja, članstva v sindikatu, nacionalnega in socialnega porekla, družinskega statusa, premoženjskega stanja, spolne usmerjenosti ali zaradi drugih osebnih okoliščin.

...
To pomeni, da pač "narobe veš" in imaš srečo, da te še niso prijavili.
Drugače pa je za mene osebno obveščanje kandidatov o neizbiri ne le zakonska obveza ampak stvar kulture podjetja. Ena jo imajo, druga jo pač nimajo. Žal je slednjih preveč.
Pač narobe vem ... Se zgodi ... Še vedno pa trdim, da je zahteva nesmiselna (razen, če je dovoljeno od kandidata zahtevat, da priloži frankirano kuverto, da je stroškov manj) ... Pa še v tem primeru
bonk.gif

Že zahteva, da je treba sploh kak razpis prijavit, je mimo. Kaj koga briga kako in zakaj jaz koga zaposlim v privat formi. Doker so vsi prispevki potem plačani po reglcih ...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
No ce bos enkrat res izvedela bos mogoce tudi dojela da je velika razlika med RL in VL. Eni pac zivite za ta forum, eni pa vam samo dajemo kosti za glodanje
smile-1.gif

Ce te pa res zanima kje tocno delam ti pa lahko na PM povem
smile-1.gif

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
Citat:
Uporabnik mimmy pravi:

Prepričan sem, da je pomagalo, saj je prosnja za delovno mesto v kadrovski sluzbi, firme ki je šla skozi merger in kjer sem dozivel od kadrovnikov cvetke tipa:
Pravilnikov, ki so navedeni v pogodbi o zaposlitvi, vam ne moremo dati, saj so poslovna tajnost firme ali pa
Najprej podpisite dogovor o sporazumni prekinitvi delovnega razmerja, sele potem vam bomo nakazali plačo.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
aja tvoja firma? no odslej le bolje, da tvoja firma dela po predpisih, če se prijavi 1000 ljudi, vaš problem...

Michkena

Pripravnik
4. avg 2007
771
-9
16
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Eni pac zivite za ta forum, eni pa vam samo dajemo kosti za glodanje
smile-1.gif

... s 507 posti pa res zivim za ta forum...
crazy1.gif

kar se tiče pa debate, še skoz mislim, da je vsak razpis tema zase in niti dveh ne moreš primerjati, vsaj ne po mojih izkušnjah... Kar ste navedli zgoraj, je vse res, pač sto ljudi sto čudi
tongue-1.gif
...žal al pa na srečo...

kar se tiče zakonodaje, kot, da je ni, vsi sprašujejo vse, kar bi smeli in kar ne bi smeli (pri ženskah gredo že v ponižujoče skrajnosti, govorim iz izkušenj... in pri takemu delodajalcu niti nočem delat)... bianco pogodbe, 2 leti določen čas, zatem pa preimenovanje delovnega mesta, zato, da te lahko še 2 leti nategujejo za določen čas... vse to se dogaja prepogosto, pač nihče delodajalcem ne stopi na prste, dovoljeno je vse... žal tudi v državnih službah, ki bi lahko bile za zgled, pa seveda niso...

kar se tiče potencialnih zaposlenih, pa vidim iz vaših zgodb, da je tudi precej cvetk, zato se ne čudim, da te delodajalec prej temeljito prečekira predno ti da nedoločen čas... je res tako težko dobit normalnega človeka danes? najbrž... od kolega brat je tipičen primer generacije X (se mi zdi, da jim tako rečejo), star okol 20, len da bolj ne bi mogel bit, vsak mesec druga služba (ko mu seveda mama dovolj zateži, da si jo gre poiskat), drugač pa meša zrak na kavču doma...

mislim, da ne moremo posploševat, vsak je primer zase... razpis in kandidat...

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Ce bi bil jaz delodajalec, kot prvo bi vrgel vse prosnje poslane po posti. Prebral bi samo tiste ki so bile osebno prinesene...
LP

Deluje pri nekem povprecnem profilu, kjer imas dovolj veliko zalogo ljudi v okolici.

Postavi se v oči delojemalca: Predstavljaj si, da si farmacevt ter znaš angleško, nemško in rusko in bi rad videl, kakšne so tvoje možnosti izven tvojega podjetja v krogu par sto km

Ali misliš da je realno osebno prinesti prošnjo v Lek, Krko, Plivo, Medis, Egis, Gedeon Richter, NIBR, Galeniko, DSM, .... ?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.244
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
aja tvoja firma? no odslej le bolje, da tvoja firma dela po predpisih, če se prijavi 1000 ljudi, vaš problem...
Da ne bo pomote - nisem lastnik ...
In pač ne daš ven razpisa - človeka za 1 mesec daš na honorar, potem ga pa zaposliš - v tem primeru pač razpisa ne rabiš ...

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
se strinjam pri tvojem delu najbolj elegantno... sicer pa tist kar ti delas bi vsi delali, na prvo zogo, potem pa se ponavadi zalomi
smile-1.gif