PRIJAVE NA RAZPISE ZA DEL. MESTA

Zaspankica

Zelenc'
21. jan 2008
28
0
1
Hehe, to je pa spet posploševanje. Tebi se res zdi, da ima še "ta zadn bebec" mail naslov, ampak se pošteno motiš. Če pa ga že ima, si pa mislit ne morš koliko ljudi mailov sploh ne chekira, tako da se potem vprašaš, zakaj ga sploh imajo!

Zaspankica

Zelenc'
21. jan 2008
28
0
1
Temo sem odprla zato, da vidim malo, kakšna so mnenja ljudi, ker enostavno ne morem verjet, da so "izobraženi" ljudje s končano VII. stopnjo izobrazbe tako funkcionalno nepismeni. Vem, da ljudje ne razmišljajo niti približno popolno. Problem je v tem, če ti vidiš razpis za delovno mesto, kjer je navedeno za kakšno delovno mesto gre, kakšni so pogoji in ti na koncu lepo piše: prijava je možna 8 dni po objavi s pisno prošnjo in priloženimi dokazili; se mi pa zdi total neumno in smešno od ljudi, da pošljejo roman namesto prošnje brez kakršnegakoli dokazila
stupid-1.gif

Tako da nekih konkretnih stavkov ali pa celo prošenj jaz tukaj ne bi navajala..., ker gre pač za odnos ljudi do iskanja zaposlitve in do samega pošiljanja takšnih zadev.
Se pa strinjam (kdorkoli je pač to napisal), da bi bilo tudi od delodajalca oz. tistega, ki objavi rzapis odgovorno, da ljudem vsaj odgovori oz. jih obvesti o neizbiri.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.243
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik PNG pravi:
Zakon o delovnih razmerjih:

28. člen

(pravice neizbranega kandidata)

(1) Delodajalec mora v osmih dneh po sklenitvi pogodbe o zaposlitvi pisno obvestiti neizbranega kandidata o tem, da ni bil izbran.
(2) Delodajalec je dolžan neizbranemu kandidatu na njegovo zahtevo vrniti vse dokumente, ki mu jih je predložil kot dokaz za izpolnjevanje zahtevanih pogojev za opravljanje dela.

Torej, podjetje mora v vsakem primeru obvestiti vse neizbrane, pa čeprav še toliko stane. Ne vem, zakaj ne dopuščajo obvestitve po elektronski pošti. Pa sej dans ma še ta zadn 'bebec', če se lahko tko izrazim, mail naslov
smirk-1.gif

Kandidat si, kolikor vem, šele takrat, ko te povabijo v "naslednji krog" (razgovor ipd ...)
Ker drugače bi morali že v razpise pisat cele klobasarije, kot jih predpisuje ZDR ali pa vsakemu, ki je posal prošnjo, pošiljat cele dopise ...
(7) Delodajalec mora pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi za nedoločen ali za določen čas seznaniti kandidata z delom, pogoji dela ter pravicami in obveznostmi delavca in delodajalca, ki so povezane z opravljanjem dela, za katero se sklepa pogodba o zaposlitvi.

Sploh je pa to, da mora podjetje objavljat razpise, smešno. Če poznaš nekoga, ki bi ga imel, ga zaposliš, če pa ne, ti je pa itak v interesu razpis. Ne pa, da je treba težit z razpisi tudi, ko veš, koga boš zaposlil (in ljudem vlivat lažno upanje in jim delat stroške s prijavljanjem na razpis).

CyberShot

Pripravnik
2. jun 2008
523
0
16
Maribor
Pisanje prošenj je FUNKCIONALNA PISMENOST. To je tvoj prvi s stik z novim delovnim okoljem, in če že takrat ne pokažeš zanimanja, in če predstaviš svojih prednosti, zakaj bi te potem nedko vzel ? S čim si ga pa prepričal ?
Tudi sam bi tako ravnal. Da ne govorim o prošnjah pisanih na roko ali pa na list, ki je iztrgan iz zvezka.... sory... ampak to men dosti po o zavzetosti osebe.

Pol pa vzameš takega v službo, pa osnov jezika ne zna, zna pa pljuvat po ljudeh, ki so 30 let tu pa ne znajo slovensko. Dejstvo je, da je funkcionalna nepismenost v Sloveniji na dnu. To sem tudi sam ugotovil - na trenutnem delovnem mestu.

Michkena

Pripravnik
4. avg 2007
771
-9
16
Citat:
Uporabnik V_power pravi:
si ti tudi visoko "izobražena"?

kaj ti pomaga diploma če potem kuhaš kavo direktorju
grims-1.gif

smirk-1.gif
nisi se nikoli poglobil v svoje (posplošeno) razmišljanje... tajnice, če seveda namiguješ nanje, imajo prav bogovske plače ponavadi, pa vse ugodnosti v firmi (pač so pri koritu), pa se druge ugodnosti od kakšnih zunanjih partnerjev, če pa ti diploma pomeni pogoj, da moraš delat nekje na določenem mestu, je pa druga stvar....

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Dober kader se lovi, krade konkurenci, snubi, ... Nekateri pa se vedno stejejo piltke oziroma vejice v prijavi?
stupid-1.gif
Ce bi iskali tajnice ali slaviste bi mogoce se razumel.

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
kakšno plačo pa sploh ima tajnica?

ima 1k€?
več? manj?
kakšne "ugodnosti" pa imajo?

drugače je pa avtorica sama začela zaničevati osebe, ki ne znajo napisati ponudb za delovno mesto oz. prošenj po starem.
smirk-1.gif

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
tezka je kelnerska...spet zavidas folku ki ima neko pametno izobrazbo. zakaj?

seveda,ce nekdo s 7 stopnjo ne zna napisati preproste osnovne prošnje, naj gre kar za trak, na manj intelektualna delovna mesta, rešeno.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Tisti ki mu dol visi za prosnjo je ze verjetno dovolj samozavesten in ve koliko zna
smile-1.gif

Da bi se pa po jajcih metal za eno prosnjo pa nevem kaj, ja itak. Kot da bom jaz koga prosil da me poklice na razgovor ja itak. Uglavnem jaz sem napisal prosnjo kot iz vrtca pa sem med (karikiran) 500 prosnjami dobil sluzbo, ceprav je veliko ljudi imelo veze in poznanstva, veliko je bilo takih ki so hodili ZASTONJ delat da se cimbolj priliznejo, nakoncu so pa mene vzeli. Bogve zakaj. Prisel sem tja pa povedal kaj znam delat, rekel naj poklicejo najbolj zajebano dohtarco v bolnici pa naj njo vprasajo. In res so tako naredili in me SAMI poklicali ce bi rad pri njih delal
smile-1.gif

Tako da ni vse v prosnji dragi moji, pa pisite tukaj kar hocete.

LP

Chipmunk

Pripravnik
30. jun 2008
366
0
16
btw: poznam tipa, ki je zraven prošnje za službo priložil še svojo sliko...
bonk.gif

No, ta firma ga je potem bojda povabila na razgovor samo zaradi tega... na koncu pa so ga še vzeli
grin1.gif

Michkena

Pripravnik
4. avg 2007
771
-9
16
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Tisti ki mu dol visi za prosnjo je ze verjetno dovolj samozavesten in ve koliko zna
smile-1.gif

Da bi se pa po jajcih metal za eno prosnjo pa nevem kaj, ja itak. Kot da bom jaz koga prosil da me poklice na razgovor ja itak. Uglavnem jaz sem napisal prosnjo kot iz vrtca pa sem med (karikiran) 500 prosnjami dobil sluzbo, ceprav je veliko ljudi imelo veze in poznanstva, veliko je bilo takih ki so hodili ZASTONJ delat da se cimbolj priliznejo, nakoncu so pa mene vzeli. Bogve zakaj. Prisel sem tja pa povedal kaj znam delat, rekel naj poklicejo najbolj zajebano dohtarco v bolnici pa naj njo vprasajo. In res so tako naredili in me SAMI poklicali ce bi rad pri njih delal
smile-1.gif

Tako da ni vse v prosnji dragi moji, pa pisite tukaj kar hocete.

LP

fak...
bonk.gif

a lahko poveš kje točno delaš?
grin1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Aja, torej tisti, ki pošljejo prošnje, niso kandidati za delovna mesta? Po mojih izkušnjah javni zavodi striktno pošiljajo tudi obvestila o neizbranosti, zasbne firme pa zelo redko. Če so zakonsko obvezane k obvestilom, mi je žal, da nisem vsake lepo prijavil, pa naj plačujejo kazen...
evil.gif

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Tale s fotografijo je za moje pojme rahlo diskriminatorna zadeva. Že tako smo ljudje vizualna bitja in ocenjujemo na prvi pogled (v tem primeru isto "lepe" prošnje prej padejo v uč, kot tiste slabe...pa čeprav je delavec s slabšo prošnjo v praksi dosti boljši od tistega, ki je napisal našminkano prošnjo), tale zadeva s slikami te pa že po defaultu v prvi rundi izključi, t.j. še preden preberejo, kdo si in kaj znaš, če nisi delan po lepotnih standardih.

Tko, da moje mnenje je, da je dobra prošnja sigurno plus in prvi vtis na delodajalca, da ti da sploh možnost, da prideš na razgovor in dejansko pokažeš česa si sposoben.

Je pa res, slovenska pismena funkcionalnost je tema. Tudi pri nas smo imeli "zanimive prijave"...npr. v oglasu specifično napišeš, da iščeš osebo za zahtevnejša tajniška dela s pribl. specifikacijo dela (torej ne samo dvig telefona, odpošiljanje pošte...ampak celotna org. pisarne, vodenje pisarne, itn.) in potem se prijavi folk, ki napiše "nekaj sem sicer delal v pisarni" ali pa "nisem še delal na tem področju, ampak sem se pripravljen naučit..:". Sicer pa se ta funkcionalna pismenost vidi že pri simpl opravilih kot je napis na vratih "potisni" in folk vleče k sebi vrata...ali pa "izhod pri drugih vratih" in folk vseeno pokljuka, če so slučajno odprta...
grin1.gif

Pa še ena žalost...pri nas smo imeli dosti študentov, ki so prišli na razgovor (pa smo jih potem preiskusili) in ne znajo osnovne uporabe računalnika - recimo Word, internet. Kako pa pol seminarske pišejo, če še tipke "shrani" ne najdejo?
bonk.gif

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Chipmunk pravi:
btw: poznam tipa, ki je zraven prošnje za službo priložil še svojo sliko...
bonk.gif

No, ta firma ga je potem bojda povabila na razgovor samo zaradi tega... na koncu pa so ga še vzeli
grin1.gif

pri enih razpisih sem opazil da hočejo fotografijo zraven življenjepisa
bonk.gif

grdih ne zaposljujejo?

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Tudi jaz sem v zadnjem času napisal malo morje prošenj (pardon, prijav), vse po regelcih. Na razgovor oz. na "nadaljno obravnavo" pa sem bil povabljen manj krat kot je prstov na eni roki.
Če želiš ti lahko tudi jaz pošljem prošnjo pa mi potem povej zakaj še nisem našel službe
smirk-1.gif
. Je pa res, da sem FDV-jevec, ki dela magisterij na ekonomiji...

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Citat:
Uporabnik Ted pravi:
Tudi jaz sem v zadnjem času napisal malo morje prošenj (pardon, prijav), vse po regelcih. Na razgovor oz. na "nadaljno obravnavo" pa sem bil povabljen manj krat kot je prstov na eni roki.
Če želiš ti lahko tudi jaz pošljem prošnjo pa mi potem povej zakaj še nisem našel službe
smirk-1.gif
. Je pa res, da sem FDV-jevec, ki dela magisterij na ekonomiji...

tak bi si mogu najdit službo v trenutko k ma 7,8 sto.izobrazbe.