Prehrana v šoli v svobodi

jezek

Guru
24. jul 2008
3.450
1.447
113
Kakorkoli vrtimo, jedilnik s prve strani teme je katastrofa. Dejansko ne vsebuje normalnega mesa. 1 žlica faširanega v papriki - nezdravo meso, hrenovka - ni nek presezek, piscancja pasteta - sranje, tunin namaz - sranje, piscancje meso - najbolj nezdravo meso od vseh. Definitivno manjka kos krave, kos prašiča in količine x2. Ps: a sendviča s šunko in sirom ne znajo več naredit?

• Všeč mi je
Reactions: kalbo

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.492
113
Kakorkoli vrtimo, jedilnik s prve strani teme je katastrofa. Dejansko ne vsebuje normalnega mesa. 1 žlica faširanega v papriki - nezdravo meso, hrenovka - ni nek presezek, piscancja pasteta - sranje, tunin namaz - sranje, piscancje meso - najbolj nezdravo meso od vseh. Definitivno manjka kos krave, kos prašiča in količine x2. Ps: a sendviča s šunko in sirom ne znajo več naredit?
Seveda je katastrofa, nima pa ta jedilnik nobene povezave z "rjuharji" rutami in podobnimi bedarijami vključno s Svobodo, ampak gre za novodobne strokovne in nesposobne vodje prehrane. V naši OŠ je problem pa še izvedba, ker ne dobijo kuharjev/ic in pomoje prašiči jedo bolje. Nima to veze z rjuharji, niti svobodo, našo občino že leta vodi SDS.
Nekoč ko je moj Fitipaldi še hodil v vrtec, si je ena taka nadebudna nova vodja prehrane zamislila, da bo dajala otrokom za malico lahki jogurt in enkrat na teden lahki kefir. Nisem je poslal nazaj v Bosno, ampak sem samo rekel, da če vidim še enkrat lahki jogurt pri svojem otroku, da pač ne bom plačal prehrane. Smo mel potem debato z ravnateljico in ugotovili, da lahki jogurt nima kaj iskat pri triletnikih.
Tko nekak se rešuje zadeve, če seveda ne kriviš za vse pač nekoga, ki je tisti hip na spisku, od rjuharjev do muslimanov.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Daj malo se umiri. Kdo je rekel da bi svinjina morala biti vsak dan? Večinoma se strinjamo da svinjina izginja iz jedilnikov. In izginja zgolj zaradi musličev. Ker so zmeraj problemi in pritožbe iz njihove strani. Pussyji odgovorni za to pa klonejo.
Pa ne vem no, če so samo muslimani krivi za to. Jaz in moja družina (zaenkrat :evil: ) še nismo muslimani, pa smo zmanjšali svinjsko meso in povečali piščančje.

• Wow
Reactions: kajpace

jello

Guru
22. sep 2008
10.169
3.887
113
Jaz sem pa mislil da je ocvirek v tem da gre za svinjina da/ne, ne pa za meso da/ne.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.125
655
113
vi se prepucavate zdej ka ja pa kaj ne, kdo je kriv pa ne, ampak v vrtcih v mojih (bivših) krajih so uvedli VERSKO DIETO.

Ja svinjino so skoraj čisto vrgli ven iz jedilnika, ni več bilo sendviča s šunko ampak štručka s sirom.
v osnovni šoli so imeli idejo, da izbrišejo svinjino ven iz jedilnika. smo se malo zbunli pa naglas krementirali, pa so jo pustli ampak se mi zdi, da so zmanjšali kolikokrat je na jedilniku.
par let nazaj so bli moderni animajcije za rojstne dneve, si dal otroke za 2-3h pa so jih animirali. in ja niti eden ni ponujal recimo pica klasik ampak vsi pica margarita, al pa nagece. da ne govorim, da nikjer nisi smel zraven prinest gumi bombonov.

zdej sta že 3 leta v drugi šoli bolj na vasi in je pečenka, pa podoben zadeve na jedilniku. tut sendvič se dobi in pica s šunko.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.225
1.366
113
Jaz na splosno pricakujem v nekaj letih vse vec bolezni zaradi premalo beljakovin. Tu ne mislim samo na sole, vrtce. Doma je isto sranje. Predvsem dekleta. To bi jedlo samo se prilogice in juhe. Pa sladkarije, soke.

jezek

Guru
24. jul 2008
3.450
1.447
113
Sem ze malo ven iz mesarskega posla...se par let nazaj je veljalo, da je "zdravil in kemije" v pšancu ene 10x več kot v drugem mesu...

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi, 8888 in Pepe

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.413
2.578
113
Kaj 10-letnik ve, kaj je to GSO?
Pozna hrano, ki jo dobi doma ali mi jo naročijo ko so s straši zunaj!
Toliko o o izbiri. Pravi vi, starši tu na ALTER-ju, ste krivi za jedilnik, NE ŠOLA.
A ja , pa na SVOBODO bi skorajda pozabil!

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.235
2.512
113
vi se prepucavate zdej ka ja pa kaj ne, kdo je kriv pa ne, ampak v vrtcih v mojih (bivših) krajih so uvedli VERSKO DIETO.

Ja svinjino so skoraj čisto vrgli ven iz jedilnika, ni več bilo sendviča s šunko ampak štručka s sirom.
v osnovni šoli so imeli idejo, da izbrišejo svinjino ven iz jedilnika. smo se malo zbunli pa naglas krementirali, pa so jo pustli ampak se mi zdi, da so zmanjšali kolikokrat je na jedilniku.
par let nazaj so bli moderni animajcije za rojstne dneve, si dal otroke za 2-3h pa so jih animirali. in ja niti eden ni ponujal recimo pica klasik ampak vsi pica margarita, al pa nagece. da ne govorim, da nikjer nisi smel zraven prinest gumi bombonov.

zdej sta že 3 leta v drugi šoli bolj na vasi in je pečenka, pa podoben zadeve na jedilniku. tut sendvič se dobi in pica s šunko.
Tako čisto na splošno po ZKP: svinjina se na vseh jedilnikih manjša, ker je to kao smernica zdrave prehrane, a nisi opazil da ti že ene 10 let ponujajo piščančje oz. puranje "dunajske", redko svinjske, še manj pa prave telečje. Po drugi strani pa je svinjina najcenejše meso trenutno.

Kar se otroških zabav (prekleti leni starši!) v lokalih tiče pa: margarita in nageci - ni šans da kaj ostane na mizi, ostale fenci pice - ma jaz ne bi to, drugi ne bi ono,... Gumi bomboni in ekipa hitre medicinske pomoči gredo skupaj na takih zabavah. ;)

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.225
1.366
113
To se vse zacenja ze doma. Ko se vecerja pripravlja za vsakega otroka posebej, potem ves, da vzgajas izbircneza.

Pri nas se redko kdaj vprasa. Naredi se vecerja/preostanek kosila, da na mizo, otroci morajo vedno poskrbeti za kroznike in pribor. Pa so stari 2,3 in 5.

Potem pa mam v ozji druzini 13 letnico, pred katero se ljudje mecejo na tla, toliko razlicnih jedi ji ponudijo. Ko nic ne je, dobi v sobo se vrecko cipsa. Top.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.482
5.022
113
Sem ze malo ven iz mesarskega posla...se par let nazaj je veljalo, da je "zdravil in kemije" v pšancu ene 10x več kot v drugem mesu...
To, kar se pri nas goji živali, velja, da večja je žival, bolj je robustna, manj zdravljenja potrebuje. Kmet ne kliče veterinarja zato, da bi mu prostovoljno dal denar, pač pa zato, ker žival lahko pogine, če je ne bo zdravil in bo škoda še večja. Govedo je praviloma kar zdravo, dokler cela čreda ne faše nekega virusa, ki ga je težko odkriti in še težje zdraviti. Tega zadnje čase niti ni tako malo, nekaj malega gre zahvala ljubiteljem psov, ki jih vodijo srat na kmetijske površine. Prašiči so že precej bolj občutljivi na bolezni, piščanci in zajci pa še vsaj za faktor 5 x glede na govedo. In toliko več je realno pričakovati uporabe zdravil pri reji.
Osebno ne verjamem, da je enolična prehrana v redu v smislu en tip mesa, ali samo rastlinska prehrana, itd. Čimbolj raznolika. Vendar, določeni ljudje so po naravi od rojstva izbirčni. Ne moreš jih prisiliti in nima jih smisla siliti, da bodo vtaknili v usta, kar jim ni všeč. Ali bi se to dalo kaj urediti z vzgojo v zgodnjem otroštvu, ne vem.

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.999
-373
113
kzs

joj joj, kaj vse morajo otroci poslušat doma, ko se oče razburi, ker ni več vsak dan svinjine na meniju.

In spet se najbolj se razburjajo starši, kateri verjetno sploh nikoli ne bojo videli in okusili te hrane. Otrokom je itak vseeno ali je svinjino ali perutnino ali govedino. In ali ima jogurt 1,5 ali 3,5 maščobe. Ali pa navadni zelenjavni namaz. Važno, da dobijo nekaj za pomalicat.

če se spomnim, kaj smo mi jedli za malico. Spomnim se:
- gres in žlička benkota
- sardela na kosu kruha
- mesno-zelenjavni namaz
- ribji namaz
- kos kruha, rezina sira in kumarica
- jajčni nama
- med in puter
- marmelada
- kakav
- čaj
- poleti sok

pomoje da je to itak skor cel jedilnik. in ni noben jokal, ker ni bilo svinjine in preveč/premalo salame, beljakovin in maščob itn...

dej oladite.