Ta 16-ka so verjetno brix-i na tvojem refraktometru. Iz tega boš dobil dobrih 8 % alkohola. Mogoče problem za stabilnost vina na dolgi rok.
Kolikor so meni pravili, bo žveplanje rdeče brajdovščine povzročilo, da se bo razbarvalo. Če ne najdeš nekoga z izkušnjami, kako z brajdami, poskusi na manjšem vzorcu.
Teoretično je za vretje res najbolje, da vre pri nižji temperaturi in počasi. V praksi kot amater pa boš imel same probleme, če bo klet imela pod 16 stopinj. Mi smo imeli klet, ki je držala 14 stopinj. Če je bila trgatev v hladnih razmerah, kar je nekdaj pogosto bilo, smo to vlačili domov, greli, da se je proces začel. Seveda v časih, ko za kupljene kvasovke ni vedel še nihče. Kvasovke boš našel v kmetijski trgovini. Če mošta ne boš žveplal, bo vrelo brez dodanih kvasovk na osnovi tega, kar narava ponuja okoli tebe, vendar ti ne vidiš.