Tole se ne dela v garaži ali kleti kjer i.as krompir in druge pridelke.Sem ga imel tri dni v kadi zmletega..Sam tam še ni nič vrel..Danes stiskam.
Iz ene stiskalnice , seveda treba vzeti v zakup ko sem polnil je dosti tekočine zraven ,imam cca 100-110 litrov..
Sem prav presenečen..
Imam pa še v kadi ,mislim da bo šlo v eno prešo.. Kad je 220l ,pa še v eni manjši sem imel cca 40 l, preša pa 60l.
Odvisno kako daleč nazaj misliš. Kvasovka se mogoče 30 let nazaj niso dodajale, žveplo pa se jevčasih
Vem jaz to..Traki v sod..Odvisno kako daleč nazaj misliš. Kvasovka se mogoče 30 let nazaj niso dodajale, žveplo pa se je
mojster mercedes. Pjača ni tik enostavna, a ne?Sem ga imel tri dni v kadi zmletega..Sam tam še ni nič vrel..Danes stiskam.
Iz ene stiskalnice , seveda treba vzeti v zakup ko sem polnil je dosti tekočine zraven ,imam cca 100-110 litrov..
Sem prav presenečen..
Imam pa še v kadi ,mislim da bo šlo v eno prešo.. Kad je 220l ,pa še v eni manjši sem imel cca 40 l, preša pa 60l.
to niso kvasovke. To dodaš, ko so kvasovke že notri. Ponavadi proti koncu vrenja, da res do konca povre. Ali pa, če se prekinja vretje, dodaš hrano, da spet zalaufaA tole so že kvasovke zraven ,ali jih je potrebno dodati posebej ?? Kot jaz razumem so to že kvasovke / aktivator ??
"
Hrana za kvasovke BIOAKTIV 100 g - popolno hranilo, aktivator in regulator fermentacije« Nazaj
Podjetje: Kmetijska trgovina Mihaela
Je kvalitetna hrana za regulacijo fermentacije, poveča kompleksnost in organoleptične lastnosti. Dodaja se na začetku fermentacije, po 1/3 vrenja, pri ponovni fermentaciji in za peneča vina.
Sestava: tiamin (vitamin B1), polisaharidi, dušikov sulfat in fosfat, stene kvasovk.
Doziranje: 20 - 60 g/hl.
Vsebina: 100 g
"
Hvala za namige..mojster mercedes. Pjača ni tik enostavna, a ne?
Kolk so ti napisal so ti, neki je sigurno prav. Ene pa ne poslušaj.
To, da si šel stiskati, ko še v kadi ni vrel je napaka. Zmeraj mora v kadi vreti, da potegne iz lupine barvo, aromo.... pa še kaj mogoče.
Čas vretja v kadi je odvisen od samega vretja. Če ti tri dni ne vre, moraš pač počakati oz. kot so ti napisali dodaš kvasovke, ki jih kupiš v kmetijski trgovini. Potem bo pa vrelo. Ko gre vretje proti koncu v kadi, greš stiskati. Nekje 25 Oe je povredo, torej greš stiskati ko je še nekje 40-45 Oe.
Posoda oz. cisterna ne sme biti čisto polna, ker bo v njej še vrelo. Pustiš kakšnih 15 cm do vrha prazno. Pa guma okoli in tisti vrelni nastavek, ki daš v njega vodo.
Sicer pa tudi, znanec mi je govoril, da jurke nikoli ne škropi in nikoli ne žvepla. Spijejo pa tako hitr, da se mu še nikoli ni pokvarila
Ko daš kvasovke v kad, začne vreti že čez kakšni 2 uri. Nalsednji dan bi moralo že kr lepo dvigniti.Hvala za namige..
Moramo pa vseeno nekaj razčistiti. Nisem jaz iz Pariza. To smo prešali vsa leta do sedaj ,a je glavnino skrbi bilo na očetu.... Zdaj ene pet let je sosed potrgal. Zdaj sem pa rekel bom pa enkrat sam - samostojno poizkusil.
In kakorkoli obrneš, lahko da ni prav , ampak smo vedno delali na podoben način. Zmleli ,kakšen dan v kadi ,potem pa v sod / cisterno na vretje.. Verjetno je neka razlika med temi brajdovci in cepljenci tudi razlika.
In to kar imam do sedaj ,naj bo sok ,mošt ,je videti super.
Edino nimam podatka v približno koliko dneh bi moralo zaćeti vreti.
Malo mi je račune pomešalo tole hladno vreme. Kad je bila na desetih stopinjah. Sedaj v cisterni je pa v prostoru cca 18 stopinj.
Za drugič:
1. grozdje zmelješ in če ima mlin to možnost odstraniš peclje(posoda ne sme biti popolnoma polna ker ti sicer metalo čez)
2. kupiš kvasovke za črnino, jih vsuješ v 2l mlačne, sladkane vode in nič ne mešaš. Počakaš da se speni(cca 2h)
3. streseš kvasovke z vodo v kad(počasi in nič ne mešaš)
4. naslednji dan bi ti moralo vse skup že vreti, mešaš redno in pokrivaš s folijo
5. po izmeri in glede na želje po alkoholu dodaš sladkor(beri tabele)
5. Večji del bi moral povreti v cca 5 dneh, takrat sprešaš in daš v cisterno s plovcem
6.Preveriš stopnjo sladkorja, povsem povreto je 24Oe
7. Po cca 10 dneh dodaš tekoče žveplo cca1,2dcl na 100l, plovec obliješ s parafinskim oljem
To je to
Barve je nekaj. Problem zna biti ker je bil tako dolgo brez zaščite. Pri vretju nastaja co2 ki spodrine zrak da ne oksidira. Takoj po kvasovke pa na toplem naj bo da čim prej odvre.