Predelava brajdovca /grozdja v vino..

mercedes

Fizikalc
16. dec 2014
2.059
98
48
Zaenkrat mi čist ok kaže.. Kis uporabljam pa jabolčni ali pa balzamico ,tak da prosim ne mi že vnaprej groziti..Čist slovensk.. :)
 
Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
9.934
1.394
113
še v SLO - ampak komaj
mercedes
Prosim ne vzeti kot “grožnjo” ali željo, da ti spodleti - bog ne daj.
Muzam se, ker se spominjam svojih prvih korakov v “kletarstvu” precej let nazaj.
Zadnja leta pa naš kvinton konča kot sok, marmelada ali v tastovem brajdovcu - meni se ne da več (pa je bila baje moja fukola celo pitna …).
 
  • Všeč mi je
Reactions: mercedes

sandra

Guru
10. dec 2007
3.390
910
113
Sem ga imel tri dni v kadi zmletega..Sam tam še ni nič vrel..Danes stiskam.

Iz ene stiskalnice , seveda treba vzeti v zakup ko sem polnil je dosti tekočine zraven ,imam cca 100-110 litrov..
Sem prav presenečen..

Imam pa še v kadi ,mislim da bo šlo v eno prešo.. Kad je 220l ,pa še v eni manjši sem imel cca 40 l, preša pa 60l.
Tole se ne dela v garaži ali kleti kjer i.as krompir in druge pridelke.
Ker mošt vino nase veže kar je v okolici.
Žveplo je konzervans da se ne pokvari seveda ne pretiravat.
 
  • Všeč mi je
Reactions: mercedes

Gavran

direktor!
22. jul 2007
6.564
2.189
113
Nuku`Alofa
... pa ne žveplat dokler ne odvre, sicer uničiš kvasovke...
Nekateri žvepljajo takoj po obiranju, da se uniči divje kvasovke, potem pa dodajo prave, kupljene, ampak to si že zamudil, pa tudi količine in časi so kritični - je treba zadeti da pomoriš divje in pa da prave lahko potem normalno delajo

Vretje smo delali na nekih 18 do 20 stopinj temperature okolice...
 
  • Všeč mi je
Reactions: mercedes in lanos

mercedes

Fizikalc
16. dec 2014
2.059
98
48
Tudi nisem imel namena žveplati pred odvretjem...

Malo kvadovk sem dodal. Kdo pa je včasih dodajal kvasovke in ne vem kaj še vse.
Je vsaj bila natur pijača.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Pepe

wd40

Guru
10. dec 2007
2.414
614
113
Sam so vedeli kaj delajo in na kaj morajo biti pozorni

Včasih tudi sladkorja niso merili ampak je bilo vse po okusu.
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.600
395
83
Sem ga imel tri dni v kadi zmletega..Sam tam še ni nič vrel..Danes stiskam.

Iz ene stiskalnice , seveda treba vzeti v zakup ko sem polnil je dosti tekočine zraven ,imam cca 100-110 litrov..
Sem prav presenečen..

Imam pa še v kadi ,mislim da bo šlo v eno prešo.. Kad je 220l ,pa še v eni manjši sem imel cca 40 l, preša pa 60l.
mojster mercedes. Pjača ni tik enostavna, a ne?
Kolk so ti napisal so ti, neki je sigurno prav. Ene pa ne poslušaj.
To, da si šel stiskati, ko še v kadi ni vrel je napaka. Zmeraj mora v kadi vreti, da potegne iz lupine barvo, aromo.... pa še kaj mogoče.
Čas vretja v kadi je odvisen od samega vretja. Če ti tri dni ne vre, moraš pač počakati oz. kot so ti napisali dodaš kvasovke, ki jih kupiš v kmetijski trgovini. Potem bo pa vrelo. Ko gre vretje proti koncu v kadi, greš stiskati. Nekje 25 Oe je povredo, torej greš stiskati ko je še nekje 40-45 Oe.
Posoda oz. cisterna ne sme biti čisto polna, ker bo v njej še vrelo. Pustiš kakšnih 15 cm do vrha prazno. Pa guma okoli in tisti vrelni nastavek, ki daš v njega vodo.
Sicer pa tudi, znanec mi je govoril, da jurke nikoli ne škropi in nikoli ne žvepla. Spijejo pa tako hitr, da se mu še nikoli ni pokvarila
 
  • Haha
Reactions: mercedes

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.600
395
83
A tole so že kvasovke zraven ,ali jih je potrebno dodati posebej ?? Kot jaz razumem so to že kvasovke / aktivator ??

"

Hrana za kvasovke BIOAKTIV 100 g - popolno hranilo, aktivator in regulator fermentacije« Nazaj

Podjetje: Kmetijska trgovina Mihaela
Je kvalitetna hrana za regulacijo fermentacije, poveča kompleksnost in organoleptične lastnosti. Dodaja se na začetku fermentacije, po 1/3 vrenja, pri ponovni fermentaciji in za peneča vina.

Sestava: tiamin (vitamin B1), polisaharidi, dušikov sulfat in fosfat, stene kvasovk.

Doziranje: 20 - 60 g/hl.

Vsebina: 100 g
"
to niso kvasovke. To dodaš, ko so kvasovke že notri. Ponavadi proti koncu vrenja, da res do konca povre. Ali pa, če se prekinja vretje, dodaš hrano, da spet zalaufa
 
  • Všeč mi je
Reactions: mercedes

mercedes

Fizikalc
16. dec 2014
2.059
98
48
mojster mercedes. Pjača ni tik enostavna, a ne?
Kolk so ti napisal so ti, neki je sigurno prav. Ene pa ne poslušaj.
To, da si šel stiskati, ko še v kadi ni vrel je napaka. Zmeraj mora v kadi vreti, da potegne iz lupine barvo, aromo.... pa še kaj mogoče.
Čas vretja v kadi je odvisen od samega vretja. Če ti tri dni ne vre, moraš pač počakati oz. kot so ti napisali dodaš kvasovke, ki jih kupiš v kmetijski trgovini. Potem bo pa vrelo. Ko gre vretje proti koncu v kadi, greš stiskati. Nekje 25 Oe je povredo, torej greš stiskati ko je še nekje 40-45 Oe.
Posoda oz. cisterna ne sme biti čisto polna, ker bo v njej še vrelo. Pustiš kakšnih 15 cm do vrha prazno. Pa guma okoli in tisti vrelni nastavek, ki daš v njega vodo.
Sicer pa tudi, znanec mi je govoril, da jurke nikoli ne škropi in nikoli ne žvepla. Spijejo pa tako hitr, da se mu še nikoli ni pokvarila
Hvala za namige..

Moramo pa vseeno nekaj razčistiti. Nisem jaz iz Pariza. To smo prešali vsa leta do sedaj ,a je glavnino skrbi bilo na očetu.... Zdaj ene pet let je sosed potrgal. Zdaj sem pa rekel bom pa enkrat sam - samostojno poizkusil.

In kakorkoli obrneš, lahko da ni prav , ampak smo vedno delali na podoben način. Zmleli ,kakšen dan v kadi ,potem pa v sod / cisterno na vretje.. Verjetno je neka razlika med temi brajdovci in cepljenci tudi razlika.

In to kar imam do sedaj ,naj bo sok ,mošt ,je videti super.

Edino nimam podatka v približno koliko dneh bi moralo zaćeti vreti.

Malo mi je račune pomešalo tole hladno vreme. Kad je bila na desetih stopinjah. Sedaj v cisterni je pa v prostoru cca 18 stopinj.
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.600
395
83
Hvala za namige..

Moramo pa vseeno nekaj razčistiti. Nisem jaz iz Pariza. To smo prešali vsa leta do sedaj ,a je glavnino skrbi bilo na očetu.... Zdaj ene pet let je sosed potrgal. Zdaj sem pa rekel bom pa enkrat sam - samostojno poizkusil.

In kakorkoli obrneš, lahko da ni prav , ampak smo vedno delali na podoben način. Zmleli ,kakšen dan v kadi ,potem pa v sod / cisterno na vretje.. Verjetno je neka razlika med temi brajdovci in cepljenci tudi razlika.

In to kar imam do sedaj ,naj bo sok ,mošt ,je videti super.

Edino nimam podatka v približno koliko dneh bi moralo zaćeti vreti.

Malo mi je račune pomešalo tole hladno vreme. Kad je bila na desetih stopinjah. Sedaj v cisterni je pa v prostoru cca 18 stopinj.
Ko daš kvasovke v kad, začne vreti že čez kakšni 2 uri. Nalsednji dan bi moralo že kr lepo dvigniti.
V kadi nima smisla imeti, če ne vre. V kadi MORA začeti vreti. Mal spremljaš kako sladkor pada in greš stiskati.
Lahko tudi samo začne vreti, vendar mora doseči določene pogoje. Eden od teh je, temperatura.
Najmanj problemov boš imel, če v kad daš kvasovke, da začn vreti, proti koncu vretja daš v cisterno ali sod, počakaš da do konca odvre (25 Oe). Kako je pri jurki s kislino ne vem. Če je previsoka še malo počakaš, ker ob mrazu kislina pada. Če je OK, pač dodaš malo žvepla, da ustaviš vse reakcije . Potem že lahko piješ. Pa pretočiti ga je tud treba čez čas, da daš usedline ven in posode, ki nastanejo ob čiščenju oz. bistrenju vina.
Samo kolko berem, kaj si naredil, si naredil napako, ker si ga prehitro stiskal. Oziroma, ne bi bilo prehitro, če bi v kadi že začelo vreti. Tako pa, kot pišeš ni v kadi niti še ne v sodu/cisterni.
Zdaj pa .... al počakaj in upaj, da se bo vrenje zbudilo, ali pa daj kvasovke in ti bo jutr vrelo.
Srečno
 
  • Všeč mi je
Reactions: mercedes

mercedes

Fizikalc
16. dec 2014
2.059
98
48
Stiskal sem ga po treh dneh . Se pravi tretji dan ko je bil v kadi. Samo je bilo pa takrat že kar hladno . Tako da v kadi ni vrelo.

V cisterni , preden sem pokril ,in dal gumico okoli in vtaknil veho , se je pa na vrhu nabralo že nekaj gostega..
Samo zdaj je drugi dan ,pa še vedno ni videti da bi vrelo . V vehi je vse mirno ??

Zdaj je dva dni ,v cisterni. Koliko je smiselno počakati preden dodam kvasovke ?? Da ne bi sedaj odpiral tik pred tem ko bi že samo začelo vreti ??

Še dva ,tri,štiri dni... ?

A lahko če bo potrebno kvasovke dodam kar skozi tisto luknjo od vehe , ali moram sneti gumico in pokrov ? ( v cisterno samo vlijem ali treba mešati )
 
  • Jezen sem
Reactions: zoom

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.294
4.213
113
Za drugič:
1. grozdje zmelješ in če ima mlin to možnost odstraniš peclje(posoda ne sme biti popolnoma polna ker ti sicer metalo čez)
2. kupiš kvasovke za črnino, jih vsuješ v 2l mlačne, sladkane vode in nič ne mešaš. Počakaš da se speni(cca 2h)
3. streseš kvasovke z vodo v kad(počasi in nič ne mešaš)
4. naslednji dan bi ti moralo vse skup že vreti, mešaš redno in pokrivaš s folijo
5. po izmeri in glede na želje po alkoholu dodaš sladkor(beri tabele)
5. Večji del bi moral povreti v cca 5 dneh, takrat sprešaš in daš v cisterno s plovcem
6.Preveriš stopnjo sladkorja, povsem povreto je 24Oe
7. Po cca 10 dneh dodaš tekoče žveplo cca1,2dcl na 100l, plovec obliješ s parafinskim oljem

To je to
 
  • Všeč mi je
Reactions: gr69

Hanzi

Guru
27. jul 2007
40.258
2.749
113
pri taščici
Tale bela.mrena mi ni vsec. Se bo ponovila lanska zgodba?
 

Priponke

  • IMG_20211014_162651.jpg
    IMG_20211014_162651.jpg
    1.004,4 KB · Ogledi: 42