Pralni in sušilni stroj

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.714
159
63
Hvala za pojasnila!
Sem imel probleme s smrdečim perilom kaki dve leti. Probal vse in res sem poizkušal dodati večjo dozo tekočega detergenta, a bilo je (kot praviš) še slabše.
Ni bilo pomembno, ali sem izbral Perwoll, Ariel, Dash, Spar, Hofer, vedno ista zgodba. Vendar nikoli nisem pral na 95 stopinj.
Sem pa opazil, da belo perilo ni smrdelo (ali pa zelo malo), čeprav sem ga pral na istem programu in isti temperaturi (tudi brisače). Edina razlika je bila uporaba praška namesto tekočih detergentov.

Bi zaupal še ceno omenjenih strojev?

LP

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Citat:
Uporabnik miha72 pravi:
Lahko nastaviš cel kup možnosti in delaš kakor hočeš. Lahko uporabiš samo prah klasično v predal, ali kapsule v namenski prostor v predalu ali dvofazno Mielejevo čistilo v dveh kartušah spodaj ali pa napolniš posebne polmilne kartuše s tistim čistilom ki ti paše. Ali z mehčalcem, ali z detergentom za občutljivo perilo, ali za,.....
Torej lahko poleg dvofaznega čistila kartuši poljubno polniš, pri tem v nastavitvah nastaviš s čim si napolnil in količino osnovnega doziranja glede na koncentrat.
Potem ko so nastavitve urejene se lahko še pred zagonom programa doloæi stopnjo umazanosti in s tem količino avtomatskega doziranja.
Pred vsakin pranjem določiš z gumbom ali uporabiš avtomatsko doziranje, ali namenske kapsule ali pa klasično preko predala.
Stroj ima dodatne možnosti glede avtomatskega čiščenja sistema ter čiščenja stroja na splošno. In tudi to napiše, potem pa ga samo zaženeš in je kot nov.

Torej kar se doziranja je praktično neomejeno možnosti in veliko novega.

Kar se tiče smradu in čistoče stroja je verjetno največji problem nizka temperatura pranja in predoziranje. Skupaj z varčnimi stroji in malo vode se velika količina prahu ali drugega detergenta ne uspe dovolj stopiti in zato umaže sistem kar povzroči slabše rezultate in smrad-kasneje še okvare. Ker je rezultat pranja slab naslednjič dodamo še več detergenta, v resnici pa še bolj zasvinjamo sistem in naredimo še slabše. Torej prej je potrebno sšistiti stroj ali ga vsaj občasno zagnati brez perila in z detergentom pri najvišji temperaturi

Na Danskem inštitutu že imajo razvite nove encime, ki pereje super pri vsega 15 st. C. Bo potrebno vodo še ohlajati
smile-1.gif
Priznam, se ne spoznam toliko na pralne stroje kot vidva.

Ampak čist tko....

Pred 20 leti je imel Miele vse te funkcije?

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.714
159
63
Miele pred 20 leti, torej leta 1994 ni imel vseh teh funkcij. A je imel gotovo vsaj take, kot večina današnjih običajnih strojev. Je pa opral ravno tako dobro, bil je enako prizanesljiv do perila in bil je tih.

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Cene so na internetu, potem pa je odvisno od popusta posameznega trgovca. Brez popusta je 1259

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Pred 30 leti je lahko stroj podobno čisto opral, vendar vprašanje je koliko več vode in detergenta je porabil. Če daš npr. 2 krat prati vemo kakšen je rezultat. Ob tem je še pomembno koliko poškoduje perilo, torej kako je nežen do tkanine.

Sicer sumim, da ga nekaj moti. Javlja prazno posodo 2, čeprav je polna. Diši po tovarniški napaki.
Bomo vidli.
smile-1.gif

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.460
9.766
113
EU
Citat:
Uporabnik baldrick pravi:
Glej da ma vago, če ima vago ima dodajanje vode glede na težo perila, prihranek na vodi in elektriki vse ostalo je bull shit.

Kateri stroji pa ti imajo vago
confused-1.gif

Da bi stroj imel vago in tehtal perilo skupaj z bobnom, gumijastimi cevmi ki spodaj visijo, z amortizerjem ki duši tresljaje in je zelo dober za natančno vaganje... Razen če si mislil na tisto vago v sobi na katero žena stopi
grims-1.gif