Povprečni dosežki slovenskih učencev so najslabši do zdaj. Kje so vzroki in ukrepi?

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.363
5.995
113
Ena resnična glede domačih nalog. Ko je prvi otrok šel v šolo, je v par tednih skužil sistem in je učiteljici bil sposoben pokazati kar staro domačo nalogo. Ne vem kako je gledala te domače naloge, ampak šele čez nekaj časa je zgrožena ugotovila, da jo z levo roko nategne sedemletnik :) . Potem pa se je jokala staršem.
Midva sva mislila, da je šola še enaka kot v naših časih, ko starši niso nikoli gledali, kaj je z domačo nalogo in se s tem nisva veliko ukvarjala. Razen treninga branja.
Sicer pa, tudi če sedaj vnuk v prvi triadi dela pri nas domačo nalogo, samo preletim, če je vse naredil. Kvaliteta izvedbe je stvar šole. Mislim, da je na nekaterih področjih kar uspešen.

jello

Guru
22. sep 2008
11.273
4.445
113
Maš res, RAP sem mislil.

Se ne strinjam, dokler je osnovna šola vzgojno-izobraževalna ustanova, potem je nek % vzgoje tudi na strani šole. Če misliš drugače, potem bi morda bilo smiselno osnovno šolo definirati samo kot izobraževalno ustanovo.

Če otrok ne zna rešiti domače naloge pomeni med drugim to, da učitelj ni opravil naloge - učenja otrok. In prelaganje tega dela na starše je problem, ker tudi vsi straši nismo enaki, enakteri znajo bolj drugi manj, lahko znamo tudi drugače kot npr je že en zgoraj omenil seštevanje in odštevanje, in ker se ocenjuje tudi postopek, je zdaj pravilno samo seštevanje z rokicami (črtice gor) in odštevanje z nogicami (črtice dol). Otrok v drugi triadi naj bi že samostojno delal domače naloge, kolikor jih pač je. Tudi mi smo jih delali sami doma in nismo rabili podaljšanega bivanja. Se pa seveda deloma strinjam s tabo, da prevelika pomoč sigurno pomeni tudi medvedja usluga otrokom. A ni vse tako črno-belo..

Nekoč je ena učiteljica stare šole staršem sončkov lepo, po domače, v njihovem jeziku povedala kaj je odgovornost: "mi ga bomo gledali eno, dve, morda tri leta, vi pa celo življenje".

Ja, vzgojno izobraževalni zavod. In kaj zdaj? Ti si že v prvi triadi začel vpit kako ga šola narobe vzgaja in da ti ne znese. Kar te ne odveže odgovornosti za vzgojo svojega otroka.

Šola ne pokvarja otrok in šola ne proizvaja sončkov. Ravno obratno je in težava je še večja, proizvaja in nagrajuje najboljše (odlične) ponavljalce. Ljudi, ki najbolje znajo sledit in ponavljat za drugimi namesto mislit s svojo glavo.

Si bil v zadnjih dveh desetletjih na kakšni valeti? Tam lahko od vse te silne odličnosti 2 uri neprekinjeno bruhaš.

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
377
13
18
Smo ravno v tej situaciji. Otrok v 3 razredu, do sedaj petke, ki kaka 4, sedaj pa dve 3 v 1 tednu. Seveda je sledil moj odziv. Najprej do otroka, odvzem njemu ljubih stvari v prostem času (TV...), pridiga. Nato prijazen klic do učiteljice, kje vidijo težavo in obrazložitev, da ne iščemo samih 5, ampak želimo pa ga pripraviti na način, da se bo sam sposoben učiti v bodoče, saj se bo zahtevnost samo še stopnjevala. Odziv učetljice: šola se je spremenila. Sedaj je naravnana tako, da starši aktivno sodelujejo pri učnem procesu. V vaših časih je bilo drugače.

Sedaj sem pa v resnem precepu kako in kaj. Do sedaj sem bil mnenja, da vsaj OŠ je naravnana na način, da lahko kdorkoli le to opravi brez izdatne eksterne pomoči. Če nadaljujem s to taktiko, tvegam njegove slabše ocene, nezmnožnost vpisa v SŠ, ki si jo bo takrat želel, slabši učni uspeh in morebitno zajbavanje sošolcev, manjko samozavesti... V nasprotnem če se aktivno vključim v njegova vsakodnevna opravila, tvegam da ne bo sposoben se sam učiti, prevzeti odgvornosti ipd.

Katero taktiko ste vi obrali?

Vadim

Guru
2. jul 2020
6.848
8.865
113
Če nadaljujem s to taktiko, tvegam njegove slabše ocene, nezmnožnost vpisa v SŠ, ki si jo bo takrat želel, slabši učni uspeh in morebitno zajbavanje sošolcev, manjko samozavesti... V nasprotnem če se aktivno vključim v njegova vsakodnevna opravila, tvegam da ne bo sposoben se sam učiti, prevzeti odgvornosti ipd.

Pa položiš sončka na kolena, ter mu bereš, izdeluješ plakate, pomagaš računati... in pride do konca srednje šole in se vpiše na... gimnazijo!
In potem kaj?
Padec ocen, in ponovimo cikel. Še 4 leta bo najstnik sedel mamici/tatu/inštruktorju na kolenih in se piflal da mu ne pade samozavest/da ga ne zbadajo/da se lahko vpiše na dober faks.
In potem bo prišel na faks naveličan bullshita staršev in šole, ter se bo ga zapival na Metelkovi.

Daj dihati, imeti trojke ni noben vojni zločin. Sem še izpod 8-letke in tam definitivno niso vsi bili odličnjaki, kot po debatah s starši par let nazaj. Sonček obnavlja knjigo na nivoju angleščine Alenke Bratušek na CNNu pa dobi 5ko pri angli ker je "vse povedal".

jello

Guru
22. sep 2008
11.273
4.445
113
Izvajalci projekta otrok, ki spoznavajo da je projekt živo bitje z lastno voljo.

Jaz si samo predstavljam, da po enem preverjanju znanja v 3. razredu OŠ vsi @luknjaci, ki niso pisali odlično prijazno pokličejo učiteljico.

22. jul 2007
14.988
2.557
113
125
Kaj se zdaj vsi čudijo tem NPZ rezultatom, otroci niso butasti in so jasno pokazali sredinec šolskemu sistemu in z drugimi besedami povedali, da sem jim hebe za neke NPZ rezultate, katere so ustvarili stari prdci na šolskem ministrstvu, da opravičijo svoj obstoj. Namesto da bi v šolske programe vključili stvari, katere so aktualne sedaj in jim bodo koristile v življenju kot so digitalizacija oz. računalniška, informacijska in finančna pismenost.

• Všeč mi je
Reactions: damirj

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.363
5.995
113
Smo ravno v tej situaciji. Otrok v 3 razredu, do sedaj petke, ki kaka 4, sedaj pa dve 3 v 1 tednu. Seveda je sledil moj odziv. Najprej do otroka, odvzem njemu ljubih stvari v prostem času (TV...), pridiga. Nato prijazen klic do učiteljice, kje vidijo težavo in obrazložitev, da ne iščemo samih 5, ampak želimo pa ga pripraviti na način, da se bo sam sposoben učiti v bodoče, saj se bo zahtevnost samo še stopnjevala. Odziv učetljice: šola se je spremenila. Sedaj je naravnana tako, da starši aktivno sodelujejo pri učnem procesu. V vaših časih je bilo drugače.
A bo postal slovenski standard, da en od staršev ostane doma, da pomaga naši brezplačni šoli, ki po besedah te učiteljice izobraževalne naloge ni sposobna več sama opraviti?
Mislim, da so različne ocene zelo dobre za otroka. nihče ni najboljši na vseh področjih in pri vseh nalogah in prav je, da dobiš manj kot najboljši na nekem področju. Zavedati se je treba, da so otroci samostojne osebe, ki so karakterno zelo različni. Tam, kjer sodelujem kot prostovoljec, prihaja en otrok, ki v prvem razredu ne "pozna" poraza. Oziroma se mu sesuje svet, če ni prvi. Dokaj dobro sem spoznal očeta in bi rekel, da on in mislim, da tudi ostala družina ni vzrok temu. Pač karakter, ki ga je treba še obrusiti, pa bo nekoč mogoče zaradi te prirojene tekmovalnosti še zelo uspešen. Mi ga ne štedimo, če gre za neko aktivnost, kjer se ve, kdo je najboljši. Nisi bil najboljši, boš pa najboljši kdaj drugič. Ne vem pa, kako funkcionira v šoli.

• Všeč mi je

jello

Guru
22. sep 2008
11.273
4.445
113
Kaj se zdaj vsi čudijo tem NPZ rezultatom, otroci niso butasti in so jasno pokazali sredinec šolskemu sistemu in z drugimi besedami povedali, da sem jim hebe za neke NPZ rezultate, katere so ustvarili stari prdci na šolskem ministrstvu, da opravičijo svoj obstoj. Namesto da bi v šolske programe vključili stvari, katere so aktualne sedaj in jim bodo koristile v življenju kot so digitalizacija oz. računalniška, informacijska in finančna pismenost.
Npz-je iz matematike in slovenščine je lahko sestavil tudi primož trubar pa to ne pomeni, da jih ni potrebno obvladat oziroma da jih je treba zanemarit na račun digibutalizacije.

dask

Majstr
21. sep 2023
899
1.053
93
Otrok mora šolo izdelat sam. Maximalna pomoč je z odgovori na vprašanja, ko česa res ne razume. Pa še takrat sem največkrat pomagal s tem, da sem jima namignil, kje se rešitev najde. Drugače delaš invalida, pa še čas ti gre v nič. Sta oba zelo hitro "skužila", kako funkcionira, pa noben ni imel slabih ocen. Res ne tudi samih blestečih, ampak v srednji šoli to absolutno ni bilo več važno, na faksu pa itak ne. Tamala v redu dela srednjo, starejši faks brez večjih problemov. Resno sedel nisem ne jaz ne žena zraven nikoli. Tudi na razgovor za službo jih nimam namena vozit (ja, se je že zgodilo v naši firmi).

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
377
13
18
Madona, ste vsi pametni, da vam seka iz ušes!

Pa kdo govori, da je ujčkan, pa da z njim domače naloge pa plakate delamo?
Smo imeli smrt v družini pred časom. Vedenje in posledično ocene so se spremenile. Ja, ne boš verjel vendar sem bil prijazen in vljuden ko sem poklical učteljico v šolo, ali je opazila kake vedenjske spremembe glede na situacijo. Pa sem dobil odgovor, ki sem ga zapisal zgoraj. Torej, da se je šola kao spremenila.

In se opravičujem, vsem vam super duper staršem, ko vse veste in ste požrli vso znanje sveta. Če vidim, da je otrok v stiski, mu bom poskušal pomagat. Če pa alterski svet tako moti, da sem poklical učetljico in jo vprašal kako se odvijajo stvari v šoli, vam lahko rečem pa samo i dont give a fuck.

jello

Guru
22. sep 2008
11.273
4.445
113
Šur ja, cela drama zdaj ko si izpadel bedak ker si ob prvi trojki skočil da se ti slučajno ne sfiži projekt otrok.

Popolnoma nobenega znanja in nadnaravnih sposobnosti ne potrebuje človek, da ne dvigne telefona in kliče učiteljice vsakič ko otrok piše 3.

jezek

Guru
24. jul 2008
5.861
2.615
113
Ce v 3. razredu otrok, ki ni glup (ima ostalo 5) dobi 3, je kriva samo šola. Nima kaj stars v 3 razredu sedet z njim

• Všeč mi je

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.369
4.822
113
Madona, ste vsi pametni, da vam seka iz ušes!

Pa kdo govori, da je ujčkan, pa da z njim domače naloge pa plakate delamo?
Smo imeli smrt v družini pred časom. Vedenje in posledično ocene so se spremenile. Ja, ne boš verjel vendar sem bil prijazen in vljuden ko sem poklical učteljico v šolo, ali je opazila kake vedenjske spremembe glede na situacijo. Pa sem dobil odgovor, ki sem ga zapisal zgoraj. Torej, da se je šola kao spremenila.

In se opravičujem, vsem vam super duper staršem, ko vse veste in ste požrli vso znanje sveta. Če vidim, da je otrok v stiski, mu bom poskušal pomagat. Če pa alterski svet tako moti, da sem poklical učetljico in jo vprašal kako se odvijajo stvari v šoli, vam lahko rečem pa samo i dont give a fuck.
Da bi se šola v enem letu spremenila pri nas ne boš doživel. "kurikulum" ki je osnova učnega procesa je tolk konzervativno spreminjan da v zadnjih 30 letih razen tiste znane "šolske reforme" ni bilo posebnih sprememb. Učitelji so pa itak nasledniki dinozavrov in da se oni spremenijo rabiš 20 let trdega dela.

Zdej če začneš razmišljat malo globlje pa veš da cel razred ni kar naenkrat začel dobivat -2 oceni povsod, potem je problem (žal) v tvojem otroku. Kar je pa pri teh letih povsem normalno, 3. razred je danes nekako zlata sredina pubertete, tako da je to najbolj logičen razlog za spremembe (ki bi jih sicer kot starš moral zaznati že sam na drugih področjih, ampak očitno je to naloga šole). Za tolažbo, ponavadi je to prehodno obdobje in se otrok kmalu vrne v normalo, tako da nekih skrbi vsaj kar se tiče šole v tem primeru ni.

jezek

Guru
24. jul 2008
5.861
2.615
113
Kaksna zlata sredina pubertete, dibidus? To je 7 let staro, nekdanji 2. Razred yebote

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.369
4.822
113
3. razred ni 7 let star, ampak 9 ... in to je danes doba ko se puberteta že (lahko) začne.

Bistven je začetek hormonskih sprememb, ki se začne z nastopom pubertete. Danes je od-oka to pri 10-12 letih, eni prej eni kasneje, samo ni nič nenavadnega če se začne prej ker se doba začetka pubertete znižuje že par desetletji.

luka51

Guru
16. avg 2007
15.519
6.839
113
Da so problem učitelji oz tisti ki narekujejo izvedbo in tudi sam šolski program pa ni možno? Nekaj s tem zagotovo ni v redu, da se moramo starši otrok drugega, tretjega in četrtega razreda po pouku še skoraj vsak dan ubadati tudi po več ur z domačimi nalogami in vajami, kar kaže kvaliteto podajanja učne snovi in ubadanja z dojemanjem le-te v šolskem času. V naših časih osnovne šole (pred 40imi leti) se starši niso kaj pretirano ali pa sploh ne ubadali z nami in našimi domačimi nalogami. Sicer res da se zadevi reče "domača naloga, a vseeno, point je, da je delo učiteljev že preneslo v veliko večji (preveliki) meri na starše.
Si mogoče razmislil nekaj v tej smeri: Kaj pa če bi otrok v šoli poslupal in kaj vprašal namesto, da sanja? Zanimivo, da imajo vedno taki probleme (in njihovi starši). Otroci, ki v šoli ne sanjajo in poslušajo nekih težav nimajo. Učitelj lahko še nevem kak kvalitetno podaja učno snov, pa kaj mu to pomaga če tvoj sonček sanja celi dan, ker so itak vsi drugi krivi za njegove probleme.

sajkek

Guru
16. mar 2008
39.769
13.932
113
Mi smo pri deklini 13let, cez noč je vse brezveze , sola je glupa.
Sola sama pa tudi ni prevec v pomoc, periferija in temu primerne uciteljice... Brez motivacije, brez idej in podobno
V glavnem zdrzat se eno leto...

jello

Guru
22. sep 2008
11.273
4.445
113
Si mogoče razmislil nekaj v tej smeri: Kaj pa če bi otrok v šoli poslupal in kaj vprašal namesto, da sanja? Zanimivo, da imajo vedno taki probleme (in njihovi starši). Otroci, ki v šoli ne sanjajo in poslušajo nekih težav nimajo. Učitelj lahko še nevem kak kvalitetno podaja učno snov, pa kaj mu to pomaga če tvoj sonček sanja celi dan, ker so itak vsi drugi krivi za njegove probleme.
Popolnoma enostaven test pozornosti lahko narediš sam popoldne ko delaš z njim naloge. Če ne zdrži pol ure brez neke motnje in drame potem ne pričakovat da je v razredu kaj bolje. Od kod pridejo težave s pozornostjo pa menda tudi že vemo.