Poraba električne energije

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Povsem OK bo..saj ne rabiš na Watt natančno..bolj z vidika vtisa koliko zadeva porabi v dnevu, dveh...

(mi smo tuhtali za eno zamrzovalno omaro..staro kakih 20 let, če bi jo zamenjali z bolj varčno..meritev je pokazala da troši 0.9 kWh dnevno...torej 330 kWh letno...pa pogledaš po netu:

http://www.merkur.si/aparati/b...enje-fn-6191-cw

in vidiš da identična nova stvar razreda A+ troši 10 % manj...
13.gif
..čemu potem menjat delujočo stvar. Podobno je z ostalimi meritvami..dobro je imeti predstavo kaj pomeni da kompjuter dela 24 ur dnevo (meriš skupaj z monitorjem, po možnosti še kak tiskalnik)..zna biti da boš zgrožen).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.143
113
To kolikor troši po specifikaciji je čisto BZ, če imaš skrinjo ves čas zaprto bo trošila manj kot 100kwh letno, če pa vsak mesec zamrzneš celo kravo in prašiča bo trošila pa več kot 1000kwh. Enako če imaš skrinjo v stanovanju kjer je celo leto 20-30C bo porabila še 1x več ko pa če jo imaš nekje v kleti oz. podobnem prostoru. Da ne omenjamo navad, 1kg zamrznjenega mesa ki ga vzameš iz skrinje 1 dan prej in daš v hladilnik bo "mraz" oddajal tako uspešno da se hladilnik celih 24h ne bo prižigal (kompresor), če pa daš stvar dirket odtajat v mikrovalovko bo pa poleg tega da hladilnik dela potrebno še par kwh energije da hrano odmrzneš. Skratka pri hladilni tehniki velja da navade prispevajo največ porabe, menjava aparatov NIMA nobenega učinka.

Pri nas doma je razlika med porabo A(nvemkoliko zvezdic) hladilnika in pa 30 starega gorenja bila minimalna (celo pod 10% je bilo poleti) ker so navade take da je itak potrebno 30x dnevno odpirat hladilnik in notri iskat skritega polarnega medveda.

Glede računalnikov je kar razlika ker nek povprečni računalnik danes bo porabil ko se ga ne rabi pod 50W, če imaš pa hi-end monitor in super računalnik pa je poraba lahko tudi 200W. Razlika v ceni je konec meseca 10EUR (jasno če ga furaš 24h z odprtim monitorjem kot je nekdo omenil).

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Dobro napisano!

Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
ker so navade take da je itak potrebno 30x dnevno odpirat hladilnik in notri iskat skritega polarnega medveda.

hysterical-1.gif

Zato imam pa jaz pir čisto na zgornji polici, katero dosežem samo jaz.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Stvar katera deluje in ni potratna je neumno menjati. Se pa splača kritičnim porabnikom kot npr. hladilniki, bojlerji, pomivalni/ pralni stroji, likalniki na paro... občasno meri porabo. Če ta začne naraščati preverimo tesnila, plin v sistemu, vodni kamen, termostate... in zamenjamo šele takrat, če porabe ne moremo več spraviti v običajne okvire.
Pri 20 let starem hladilnik kateri porabi 20% več elektrike ne moremo enostavno primerjati ceno novega hladilnika s prihranki pri energiji, saj je obstoječi hladilnik pred koncem življenjske dobe, novi pa bo deloval predvidoma 20 let. Če pa star in še delujoči hladilnik podarimo nekomu, kateri si ga sploh ne more kupiti, smo pa dvakrat zmagali.

PS- bi pa prosil osebe, katere plačujejo električno energijo po 0,08€ da naj ne bodo egoisti in nam povedo, pri katerem dobavitelju so, da še ostali gremo k njemu. Jaz skoraj toliko plačujem le za prenos, davke in trošarino.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Ta štos koliko te pride kWh je spet stvar presoje in interpretacije posameznika.

Tako da..če ta 'nekdo' plačuje po 8 centov je veliko vprašanje če v resnici plačuje kaj manj od tebe..le sam sebi jo drugače zračuna.

Za moje pojme je najbolj merodajno da znesek na položnici zdeliš s porabljenimi kWh. To je tvoj strošek. Res je da višja kot je poraba cenejšia je kWh a dejstvo ostaja enako..porabo tekočega meseca plača s položnico...poraba se ve, znesek pa tudi.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Ta štos koliko te pride kWh je spet stvar presoje in interpretacije posameznika.

Tako da..če ta 'nekdo' plačuje po 8 centov je veliko vprašanje če v resnici plačuje kaj manj od tebe..le sam sebi jo drugače zračuna.

Za moje pojme je najbolj merodajno da znesek na položnici zdeliš s porabljenimi kWh. To je tvoj strošek. Res je da višja kot je poraba cenejšia je kWh a dejstvo ostaja enako..porabo tekočega meseca plača s položnico...poraba se ve, znesek pa tudi.
Lahko rečeš, da elektrika stane 0,08 €/kWh ne moreš pa ta znesek uporabljati za izračun, kdaj se ti investicija v manj potratni električni aparat povrne. Znesek s katerim lahko to računaš dobiš najenostavneje tako, da vsoto letnih plačil dobavitelju električne energije deliš s porabljenimi kWh in tako dobiš znesek tam 0,014 €/kWh ob ceni elektrike (enotarifno merjenje) 0,073 €/kWh.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.522
7.043
113
včeraj ob 8h zvečer se všteknila PC, monitor, printer in skener v podaljšek, tega pa v tisti števec, ki sem ga omenjala. Po tem ni nihče več uporabljal računalnika. Po 12h, ko računalnika ni uporabljal nihče, bil je samo prižgan, je bila poraba na podaljšku 2kwh (se prav 4kwh/dan). Za crknit.

Po moje mi kompjuter ne gre v spanec (monitor je šel), ali je to običajna poraba? kateri programi (jaz vem samo za vlc, ki je bil zdaj ugasnjen) ne pustijo PCju spat - običajno, da vem v katero smer gledat? Drugo vprašanje - PC je prižgan tudi zato, ker je nanj priklopljen printer, ki ga potem preko mreže lahko uporabljamo tudi z drugih naprav. če gre PC v spanje, bo to še mogoče?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.143
113
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik vincent pravi:

Lahko rečeš, da elektrika stane 0,08 €/kWh ne moreš pa ta znesek uporabljati za izračun, kdaj se ti investicija v manj potratni električni aparat povrne. Znesek s katerim lahko to računaš dobiš najenostavneje tako, da vsoto letnih plačil dobavitelju električne energije deliš s porabljenimi kWh in tako dobiš znesek tam 0,014 €/kWh ob ceni elektrike (enotarifno merjenje) 0,073 €/kWh.

Vsi "ugodni" ponudniki elektrike imajo enotno tarifo okoli 0.08 EUR (z DDV). Kaj ti vključuješ v te račune pavšalne stroške omrežja in ostalo je pa jasno samo tebi.

Da te tako vprašam, imaš ogrevanje na elektriko z TA pečjo. Poraba elektrike je 500kwh na mesec. Kako boš izračunal prihranek če peč vržeš čez okno? Lahko 3x obrneš in računaš pavšale in ne vem kaj še ampak na koncu boš prihranil ravno za 500x0.08EUR (40 EUR). Skratka pri prihranku šteje samo cena na kwh in nič drugega, o tem tudi debatiramo v tej temi.

(pa ne se sedaj obešat na dejstvo da za TA peč rabiš močnejše varovalke [priključna moč] ali pa da padeš v višji razred "obračuna")

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
včeraj ob 8h zvečer se všteknila PC, monitor, printer in skener v podaljšek, tega pa v tisti števec, ki sem ga omenjala. Po tem ni nihče več uporabljal računalnika. Po 12h, ko računalnika ni uporabljal nihče, bil je samo prižgan, je bila poraba na podaljšku 2kwh (se prav 4kwh/dan). Za crknit.

Po moje mi kompjuter ne gre v spanec (monitor je šel), ali je to običajna poraba? kateri programi (jaz vem samo za vlc, ki je bil zdaj ugasnjen) ne pustijo PCju spat - običajno, da vem v katero smer gledat? Drugo vprašanje - PC je prižgan tudi zato, ker je nanj priklopljen printer, ki ga potem preko mreže lahko uporabljamo tudi z drugih naprav. če gre PC v spanje, bo to še mogoče?

Računalnik je starejšega letnika predvidevam? Ker če je "samo prižgan" in nič ne dela (če dol vlečejo filme to ni delo) dejansko, ima porabo ranga 150W (pa po par W štej za vsajo dodatno naprav v "stand-by" načinu, ki jo imaš na podaljšku), kar pomeni da imaš najbrž nek hud gamer računalnik s starim procesorjem
tongue-1.gif
Drugega, kot da ga začnete dosledno ugašat, ni. Pri taki porabi tudi razmislite, kako in za kaj uporabljate zadevo in razmislite, kako te navade spremenit. Recimo, če je konfort mrežnega tiskanja vreden 10€/mesec ali se tiste 2x ko nekaj tiskaš vsedeš zraven printerja in priklopiš kabel...

p.s.: ko je ravno bila debata o skrinjah in menjavi le-teh. Ko sem bil sam v taki situaciji (vselil sem se v opremljeno stanovanje) sem izmeril, da mi podpultni hladilnik pokuri 0,5kwh na dan in zmrzovalna omara 0,8kwh na dan, oboje starejšega letnika, sem se odločil za zamenjavo za kombiniran hladilnik 185cm višine (3 predali skrinje so mi dovolj). Zdaj sem na porabi (povprečje dveh mesecev) 0,47kwh/dan
zmaga.gif

lp
Peter

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.022
6.205
113
Dečki kolko pa plačujete prispevkov.

Jaz sem gledal da imam čiste elektrike za 15 eurov. Potem pa prispevki, pa ddv in voila položnica je velika za 45 eurov. Mamu jim. A je pri vas podobno?

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:

Vsi "ugodni" ponudniki elektrike imajo enotno tarifo okoli 0.08 EUR (z DDV). Kaj ti vključuješ v te račune pavšalne stroške omrežja in ostalo je pa jasno samo tebi.

Da te tako vprašam, imaš ogrevanje na elektriko z TA pečjo. Poraba elektrike je 500kwh na mesec. Kako boš izračunal prihranek če peč vržeš čez okno? Lahko 3x obrneš in računaš pavšale in ne vem kaj še ampak na koncu boš prihranil ravno za 500x0.08EUR (40 EUR). Skratka pri prihranku šteje samo cena na kwh in nič drugega, o tem tudi debatiramo v tej temi.

(pa ne se sedaj obešat na dejstvo da za TA peč rabiš močnejše varovalke [priključna moč] ali pa da padeš v višji razred "obračuna")
Si že kdaj videl račun za elektriko? Če si slučajno ga, si ga razumel?
Na računu za elektriko imaš tam 8 postavk. Od cene za kWh v višji in nižji tarifi (to je tvojih 0,08 €) do postavk vezanih na porabo (omrežnina visoka tarifa, omrežnina nizka tarifa, trošarina, prispevek po 67.čl. energetskega zakona). Vse te postavke plačaš za vsako porabljeno kWh. In ne plačaš nič, če nič ne porabiš.
Potem pa še imaš prispevek, kateri ni odvisen od porabe ampak od moči glavnih varovalk ( moč, 64. čl. EEZ). Te postavke plačaš, četudi ne porabiš niti ene kWh energije.

Če torej vržeš ven termoakumulacijsko peč, katera je trošila 500 kWh energije bo tvoj prihranek 70€ in ne 40€. Če pa znižaš še velikost glavnih varovalk pa bo še toliko večji.

Nazadnje urejeno:

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.522
7.043
113
procesor core 2duo e8400 3GHz
grafična at radeon ht4730

kdaj se je to v kište devalo? mora pa biti kar star ja, 3 leta najmanj. dela pa ko šus, tako da zaenkrat nikamor ne gre...

monitor pa: samsung syncmaster 2343NW

zadeva laufa ko prvi dan in hitrost za po netu je vrh glave. Moj je svoj čas kaki call of duty ta ne vem kater odigral, ampak tudi za to ni več časa. Vglavnem je PC za net, VLC, excel, word in pašnik.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.143
113
E8400 imam sam in spada pod kategorijo varčnih procov, ima mislim da max. TDP 65W. Cel sistem pri meni s solidno grafično 2ma diskoma in 2ma monitorjema med delom porabi 150W, ko stoji pa kaj dela (torrenti recimo) pa okoli 80W. To je (po telex-ovi predostavki) da stane energija pri gen-i na ET 0.072 + 0.051 = 0.12eur/kwh skupno okoli 8-10EUR na mesec.

Telex ja, omrežnina stane kolikor stane in ima res tudi dinamičen del ki je vezan na porabo. Sam sem napak gledal cene za MT ki znese cca. 0.08 EUR/kwh pri "ugodnih" ponudnikih. ET je realno 0.12, odvisno od ponudnika in pogojev.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
E8400 imam sam in spada pod kategorijo varčnih procov, ima mislim da max. TDP 65W. Cel sistem pri meni s solidno grafično 2ma diskoma in 2ma monitorjema med delom porabi 150W, ko stoji pa kaj dela (torrenti recimo) pa okoli 80W. To je (po telex-ovi predostavki) da stane energija pri gen-i na ET 0.072 + 0.051 = 0.12eur/kwh skupno okoli 8-10EUR na mesec.
Za delo si nabaviš prenosnik, pa boš prišel skozi < 50 W. Za torrente pa NAS disk in boš operiral s tam 15 W, prenosnik pa takrat, ko ga ne uporabljaš izključiš.

PS- če preko torrentov večinoma prenašaš multimedijo pa si namesto NAS omisliš XBMC na kakšni Malini pa boš torrente uporabljal tako redko, da se bo prah nabral na njih
evil.gif

PS- pa ni nobena moja predpostavka ampak golo dejstvo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.143
113
Kar se mene tiče sam uporabljam za delo računalnik ki je na nivoju, pa porabi za svojo zmogljivost relativno malo elektrike in ni vključen ves čas. Doma imam še en server ki teče 24/7, namensko grajen na AMD arhitekturi varčnih procov in daje od sebe 4 jedra pri povprečni porabi malo nad 50W! Malina oz. par njih je pa tudi ves čas prikjučenih pa se zanje ne sekiram preveč!
grin1.gif

Aja glede cene, sam plačujem 0.113EUR VT in 0.075EUR MT to je z omrežnimi dajatvami in ostalimi variabilnimi stroški na kwh. Povprečna cena za kwh glede na razporeditev mt/vt je tako 0.093 oz. če upoštevamo še da je števec pameten in pozna praznike lahko rečemo da je cena 0.090EUR. Sam v kalkulacijah za naprave ki so ves čas online uporabim to ceno.

krko

Guru
5. sep 2010
2.766
1.455
113
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Dečki kolko pa plačujete prispevkov.

Jaz sem gledal da imam čiste elektrike za 15 eurov. Potem pa prispevki, pa ddv in voila položnica je velika za 45 eurov. Mamu jim. A je pri vas podobno?

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:

Aja glede cene, sam plačujem 0.113EUR VT in 0.075EUR MT to je z omrežnimi dajatvami in ostalimi variabilnimi stroški na kwh. Povprečna cena za kwh glede na razporeditev mt/vt je tako 0.093 oz. če upoštevamo še da je števec pameten in pozna praznike lahko rečemo da je cena 0.090EUR. Sam v kalkulacijah za naprave ki so ves čas online uporabim to ceno.
Pomnoži še s DDV (22%) pa boš imel pravo ceno 0,11 €/kWh za dvotarifno merjenje in brez upoštevanja zneska za moč glavnih varovalk.