Pomanjkanje delavcev?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
... gradbeništvo je medtem precej (skorajda ) izumrlo, zaradi luknje so zavladale hijene, kot so razna šiptarska podjetja.
V bistvu - hvalabogu, saj sem kar nekajkrat delal na objektih, ki so jih naredile multifirme z opicami z njihovim inženiringom (in vodstvom na krovu seveda). Saj - opice so naredile točno toliko kot se jim je reklo, raje še manje. Tako da ...

Ja, softi, seveda bi vsak delal z zastonj delovno silo. Toda to je tako kratkoročno, da temu niti otroci ne verjamejo! o_O Toda naši politiki v začetku 90. let so, in se jih ni dalo preglasiti. V 80. letih sem bil mentor in smo na čisto vsakem seminarju terali eno in isto zgodbo : Kaj delate z našim podmladkom ! Šolate nam kvalificirane nedelavce! Fant iz srednje strojne, torej tehnik, pa še brenerja videl ni ... zgolj nekaj slišal o njem da menda obstaja o_O !
Punca iz 4. letnika kemijske, ki ne ve kaj je pH in kako so principi merjenja koncentracije! o_O (kako je prišla v 4. letnik?)

Danes pa imamo, Slovenijo brez mojstrov! Toda MI smo zelo pravočasno kričali in kazali na nonsense.

Vsak bi se šel kar hiperprodukcije s tekočimi trakovi in opicami za njimi, ne dojame pa, da je v splošni človeški populaciji sposobnih vodij zgolj 0,2%, sposobnih samostojnih zgolj kakih 15%, pasivnih najmanj 30 ali celo 40%, in vsaj 40% delavcev brez motivacij, brez ciljev, v bistvu tistih "opic", o katerih sem zgoraj pisal. Tistih, ki jim moraš predpisati vsak gib, kretnjo, ki ga opravi na šihtu. Tistih, "opic". In imaš zopet nekaj dodatnih tistih, ki bodo pa te režijske predpise pisali ... spadajo k tistim pasivnim zgoraj.

Brezveze, sem se že razp... :bonk:

edit: typo

You are full of shit.

Izmisljujes si tok da C0 cez LJ sproti neb pozirala.

Za mentorja si moral met vsaj 10 let izkusenj, za takega da je lahko solnikom na kakem sestanku kaj rekel pa ene 15. To pomeni da si zacel delat okoli leta 70, rodil si se okoli leta 50.... cestitam, se dve leti in bos star 80 let.

Al pa ne bos in drzi kar sem napisal zgoraj...

Ti bi lahk bil tak robotiziran posiljalec nigerijskih spam mailov....vsebine kr nebi zmanjkalo :)

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
Jaz se resno sprašujem kako ima lahko tak človek lastno uspešno podjetje in kar nekaj zaposlenih...

Pri varilcu ni pomembno znanje sonetnega venca ampak natančnost in dobro oko...

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
V bistvu se pa s to prispodobo (upam da je prispodoba) sonetnega venca vsaj načelno strinjam - ker delavec, ki ne zna povezano prebrati 5 stavkov (povedi za mlajše) v maternem (kam se je materin izgubil?) jeziku ni sposoben naredit nič "več" kot to kar mu rečeš in pokažeš pa še to na pol.

Imam točno tako izkušnjo z mojih začetkov - čistokrvni slovenec, sin visoko izobraženega, kmetijski tehnik, ampak po Lačnem Franzu - pravi vaterpolist - kam ga boš dal tam bo ostal, nikoli te ne bo sram - to pa je bilo vse. Ker je bilo njegovo delo urejanje okolja - košnja, pletje, obrezovanje,... sem moral zelo natančno premislit kaj vse mu moram naročiti, da ne bo sredi trave "obstal" ko robot brez baterije!

I

Izbrisan uporabnik #9334

You are full of shit.

Izmisljujes si tok da C0 cez LJ sproti neb pozirala.

Za mentorja si moral met vsaj 10 let izkusenj, za takega da je lahko solnikom na kakem sestanku kaj rekel pa ene 15. To pomeni da si zacel delat okoli leta 70, rodil si se okoli leta 50.... cestitam, se dve leti in bos star 80 let.

Al pa ne bos in drzi kar sem napisal zgoraj...

Ti bi lahk bil tak robotiziran posiljalec nigerijskih spam mailov....vsebine kr nebi zmanjkalo :)

You are full of samega sebe. Torej zijaj v ogledalo ter se samoobčuduj - prijateljski nasvet.

Kdo je rekel, da si moral imeti za mentorstvo 10 let? Jaz sem jih imel (mislim da) 5 ali 6. Začel sem pa na šihtu 81. leta.
Ter tule, svečano in pred pričami, izjavljam, da je čisto vsaka moja navedba (ne samo trditve) čista resnica. Drugače pravzaprav sploh ne znam ... :rolleyes:

Ti se pa le pojdi tja pred ogledalo shitat, boš potem še bolj ponosen nase. :bonk:

I

Izbrisan uporabnik #9334

Jaz se resno sprašujem kako ima lahko tak človek lastno uspešno podjetje in kar nekaj zaposlenih...

Pri varilcu ni pomembno znanje sonetnega venca ampak natančnost in dobro oko...

Kdo mu jih pa da? Natančnost, dobro oko, mirno roko, bla bla bla?

Kaj naj z varilcem, ki se loti 0,8 mm pleh variti s 35 Amperi? Ali 3 mm pleh s 120 Amperi ( - bo bolj hitro :rolleyes: ) ?
Kaj naj z varilcem, ki ne pozna razlike v materialih Aisi 304 ali 904 ?

Bejži, Alko, včasih si bil razsoden.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.691
9.904
113
40
MB
pa dobro, pri njemu je vseeno, ko je treba traktor al pa kako kripo pošvasat, lahko nameče gor krasto, samo da drži ;)

I

Izbrisan uporabnik #9334

pa dobro, pri njemu je vseeno, ko je treba traktor al pa kako kripo pošvasat, lahko nameče gor krasto, samo da drži ;)

Kristus, pa še kako to drži!

Iz hribov mi nosijo polomljene pluge, zaflikane flika čez fliko, vari eden čez drugega vsaj 5 x, plenast kot bi ga pod vodo švasal, ( :valjamse: ) , pa pravi - Daj popravi tole če se da. Jaz ne znam več ... pa tako dobro sem ga popravljal! :valjamse::valjamse::valjamse:

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.245
3.691
113
Nisem samo polpismen, tudi računanje mi ne gre
....rečmo da namesto ,,nabavil 3 delavce, da je eden vedno v rezervi, kolk časa bi jih lahko plačeval za 150jurjev?
resno me zanima, cifra čez palec, ni treba na evro natančno

Zelo na palec - pa ne bom veliko mimo usekal:
Delavec na minimalcu (bo dovolj za tako delovno mesto?) stane firmo bruto, bruto ca. 20 k€/leto.
Kar računaj: plača, dodatki za nočno(+50%), nedeljsko(+100%) delo, regres, božičnica(?), prevoz na delo, malica, dopust, bolniška, zaščitna delovna sredstva, delo kadrovske, "delo z ljudmi" - vsak ima neke svoje težave itd.... ....pa sem 20 k€ verjetno še malo rekel.
8 delavcev (da se pokrije 4 izmene - 24/7) = 8x20 = 160 k€/leto

OK, tudi robot potrebuje elektriko, nekaj vzdrževanje in recimo, da je en tehnolog porabi 5% svojega delovnika, če ga je treba kaj pre-programirati itd... ...5 -10k€/leto - polna kapa.
.
Torej za primer, ki ga je navedel DEMZ se investicija 150 k€ v robota pokrije v 12 mesecih.
Dejansko "no brainer" odločitev.
.
Ja, brutalno - a tako pač je, če hočeš ostati konkurenčen na mednarodnem trgu.

Nazadnje urejeno:

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Si ti kdaj videl tipično Slo "proizvodnjo" ? Verjetno ne, da take bluziš.
Ytbnd , videl sem jaz velik proizvodenj. Sicer ne vem, kako sei zdaj moj post povezal z nečim in dal tak bedast odgovor.
Bom ti še enkrat napisal. Pa počasi beri, da boš razumel.
Ja.... nekdo (večina) v SLo proizvodnji dobi minimalno plačo (minimalec), nekdo, ki je pa brezdela na borzi pa za nedelo dobi raznih pomoči skoraj za minimalca.
Bo zdaj šlo????

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Dvajset let nazaj smo nekako pričakovali, da bo danes večino takšnega dela robotiziranega, ampak gospodje so izumili globalizacijo in proizvodnjoi preselili med cenejše ,,opice,,.
...se nekak spomnim enega dokumentarca, verjetno že 30let nazaj, o neki japonski avtofirmi, kjer je prišel človek prvič v stik z izdelkom šele ko se je vstavljala mašina noter.
Potem odpreš net in zagledaš jamranje Akrapoviča, da nima švajserjev za aspuhe, 30let nazaj pa so roboti zavarili celo avto karoserijo....to mi ni jasno....zakaj se njemu ne izplača robotov naročit.
Marskej mi ni jasno, sem res kr zabit človek:( (al opica al kar pač sem)
pa sej ni važn, ko jih jebe privatnike, oni gledajo gledajo kako bi mi najmanj plačali, jst gledam kako bi jim najmanj naredil, pa se zgliha.:D
Kolk mi je znano, k Akrapoviču sploh ne moreš v proizvodnjo skoz, kjer bi si želel. Torej nekaj že ima.
Drugo kar je, roboti bi že švasali, samo kakšne serije izpuhov ima in kolko različnih modelov izpuhov???
Vsako leto na desetine novih modelov motociklov, vsi starejši letniki motociklov...itd... lahko pridemo do številke, da Akrapovič verjetno ima tisoče različnih izpuhov. Zdej pa ti štelaj robota za serijo ..... ki ni na tisoče enega modela. (ps, razen če nima katera firma že original Akrapovič izpuh...nekaj je bilo govora o KTM)
Tako, da varilec verjetno prej zavari, kot bi se roboti štelali.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.365
5.652
113
A robota pa ne moreš na laptop priključit in mu pognat program...5min dela...pa eventuelno par popravkov na prvem avspuhu pa je...

• Všeč mi je
Reactions: McGiver

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Za nove modele mora program narediti.
Za stare.... ok... program zalaufa....
Samo, če nekdo naroči za neko Hondo l. 2000 izpuh, bo verjetno prej na roke pošvasan, kot pa z robotom.(tukaj so še krivine)
Sem samo mnenja, da on rabi vsekakor ljudi, ki na roke pošvasajo titan oz. vse
Če pa ima robote ali ne, pa ne vem. (predpostavljam pa, da jih pa tudi ima) Nanašam se na post nekoga, ki je napisal, da jih nima.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.921
5.992
113
Ytbnd , videl sem jaz velik proizvodenj. Sicer ne vem, kako sei zdaj moj post povezal z nečim in dal tak bedast odgovor.
Bom ti še enkrat napisal. Pa počasi beri, da boš razumel.
Ja.... nekdo (večina) v SLo proizvodnji dobi minimalno plačo (minimalec), nekdo, ki je pa brezdela na borzi pa za nedelo dobi raznih pomoči skoraj za minimalca.
Bo zdaj šlo????
Videl si jo dobesedno, iz tv prispevka.

Dsp je od letos junija 392 (prej 292), minimalc 667 eur oz znaša dsp 58% minimalca.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
You are full of samega sebe. Torej zijaj v ogledalo ter se samoobčuduj - prijateljski nasvet.

Kdo je rekel, da si moral imeti za mentorstvo 10 let? Jaz sem jih imel (mislim da) 5 ali 6. Začel sem pa na šihtu 81. leta.
Ter tule, svečano in pred pričami, izjavljam, da je čisto vsaka moja navedba (ne samo trditve) čista resnica. Drugače pravzaprav sploh ne znam ... :rolleyes:

Ti se pa le pojdi tja pred ogledalo shitat, boš potem še bolj ponosen nase. :bonk:
Mhm.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Videl si jo dobesedno, iz tv prispevka.

Dsp je od letos junija 392 (prej 292), minimalc 667 eur oz znaša dsp 58% minimalca.
Ne delam na TV. V proizvodnji sem pa bil, verjetno, ko si bil ti še mali. Če si bil. Zato ne piši neumnosti pa poskušaj razumeti, kaj je napisano
Kar se tiče pa pomoči, si pa dokazal, da imam jaz prav. Minimalc je zdaj tolko. Prej je bil manj. Mislim da 593?!?! Pa ni važno.
kar zračunaj si, kolko več dobi tisti, ki 8 ur dela za minimalca in tisti, ki doma leži. Zato pa imamo tolko nezaposlenih, ki si niti nočejo službe poiskati.

Maiden

Fizikalc
7. nov 2007
766
183
43
Ne delam na TV. V proizvodnji sem pa bil, verjetno, ko si bil ti še mali. Če si bil. Zato ne piši neumnosti pa poskušaj razumeti, kaj je napisano
Kar se tiče pa pomoči, si pa dokazal, da imam jaz prav. Minimalc je zdaj tolko. Prej je bil manj. Mislim da 593?!?! Pa ni važno.
kar zračunaj si, kolko več dobi tisti, ki 8 ur dela za minimalca in tisti, ki doma leži. Zato pa imamo tolko nezaposlenih, ki si niti nočejo službe poiskati.

Minimalec je 638€ se mi zdi, januarja 2019 bo 669€, 2020 pa 700€. Po eni strani imaš prav, po drugi pa zakaj bi nekdo 8-12 ur delal, da bo na koncu revež?