Pomagajte izbrat

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Že lep čas sanjarim, da bi si kupil nekega spodobnega SLR-a pa ne vem, za čim pogledati. Nagibam se v smeri EOS 300D ali 350D. Novega ne rabim, rabljeni pa so bolj prijazni do denarnice. Hočem 6-8 mpi, s ceno sem navzgor omejen na 400 EUR. Rabil bi ga za običajne fotografske podvige - da recimo greš na dopust in domov prineseš malo bolj karakteristične fotke; nekaj popravljaš in bi rad poslikal neko miniaturno komponento v malce lepše detajle kot s kompaktom (mju300, he he). Roko imam mirno, oko imam dokaj precizno, nisem nek fotoekspert, vem pa, kaj hočem pri sliki dobiti. Da recimo lahko grem poslikat nek abraham v uri ali dveh in so potem vse mamke in dedki zadovoljni, kot če bi jih slikal profi. Včasih imam voljo tudi za kakšno panoramo, a med ob trenutni opremi kaj hitro mine. Bi pa rad, da me ne bi.
smile-1.gif

Če imaš kompakta z golimi auto funkcijami, si itak nimaš kaj začet, če ne moreš spreminjati pogojev.

V bistvu pa tudi rabim nekaj boljšega, nekaj z malo več 'mišic', da tudi sam lahko občudujem kakšen moj izdelek. Ker konec koncev včasih že kamere na telefonih presegajo mojega ubogega kompakta.
smile-1.gif

Kaj predlagate?

Hvala!

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Definitivno ne 300D. Se mu pozna, da je že precej star. Nobenih detajlov v temnih delih, počasen kot polž (prižiga se cca. 3s), moj je bil tudi precej obremenjen s famoznim error 99. Bufferja ima za 3 slike, potem kopira na kartico en lep čas (v tem času pobegne vse živo). 350D je precej boljši, buffer je večji, senzor veliko boljši, le meni je premajhen, ker je grip tako droben, da s konicami prstov grebem po plastiki. 400D mi ni všeč, ker mu manjka drugi (tisti zgornji) LCD, kjer imaš nastavitve.

Hmmm, na tvojem mestu bi vzel 350D.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Glede opisanega DSLR ni zate, resno. Kupi si konkretnega digitalca in boš bolj zadovoljen, 100%
Tudi malce boljši digitalci za 300€ imajo kar nekaj ročnega nadzora, vglavnem za tvoje potrebe več kot dovolj.
Če boš kupil 300d ali pa 350d in boš zraven dobil še kit objektiv, kartico, filter pa boš že blizu 400€, s tem da boš imel lecca 3x optični zoom (če povem v digitalnem svetu) slabe kvalitete. Če bi hotel res napredek pred kompakti in vsespločno uporabnost kot si opisal ti, potem pod vsaj 1000€ ne boš prišel, žal. Tako da poglej za dobrimi kompakti kateri so danes več kot odlični za taka občasna slikanja.

p.s.: ne kupij dslr zato ker bi z njim zgledal kul
evil.gif

Nazadnje urejeno:

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
predlagam ti še boljšo Canonovo zver, imenovano Ixus 860 IS. ni da ni, zmaga na celi črti.
wink-1.gif

če kupuješ G9 se pa potem raje res odloči za DSLR, predvsem zaradi boljega razmerja cena/kvaliteta
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Canonov G9, t.i. zver, le ni tako dobra kot je opevana po forumih, to je treba vedeti, poleg tega je cena skoraj 600€
rolleyes-1.gif
uporabnik pa išče nekaj do 400€.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
S5 je zanimiva reč, le od širokega kota se lahko posloviš. 36mm je bolj žalost... Sicer pa tudi ostali niso kaj boljši, morda Lumix 18, ki ima 28 mm.

fuzi007

Pripravnik
30. apr 2008
182
0
16
čeprav Canon G9 boš lahko brez problema uporabljal kot sekundarni fotoaprat, ko kupiš DSLR.

LP

mla16

Pripravnik
23. sep 2007
102
0
16
Ful je zanimivo, nekdo se odloci kupit dslr-ja in potem mu vsi svetujejo kupi raje kompakta bos bol zadovoljen pa podobne reci, saj ne recem za nekatere res bolje samo ce ne bo poskusil ne bo vedel kako je v dslr svetu, tud sam sem bil v dilemi pred tremi mesci vsi so mi svetovali kompakta pa sem za začetek kupil enega pentaxa k 100d in zdaj sem tako zadovljen da bi samo dokupoval dodatne objektive tako da treba je probat sam pa bos videl kaj ti bolj pase tako da ne poslusat vedno vseh strokovnjakov , ki jih je na tem forumu res veliko in si zelo rad pomagam z njihovimi posti, ponavadi pa tak bluzijo kao tisti ki majo denar in so si kupli enga nikona z kit objektivom in soposlikali 100 posnetkov pa vse vejo , tako ti jaz svetujem malo na slofoto. net poglej recenzije fotoaparatov malo na bolho za zacetek dobis za 300 evrov solidnega pentaxa , ce pa ti ne bo pasal prodas dalje pa kompakta kupis.

fuzi007

Pripravnik
30. apr 2008
182
0
16
ne kupuj pentaxa edino, če nameravaš ostati na pentaxu. Kupi Canon, Nikon, Sony da boš lahko obdržal dodatno opremo, pri DSLR višjega ranga.

Lp

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Jaz sem samo pokomentiral S5IS, ki ga je predlagal nekdo pred mano, drugače pa se že odgovoril na vpršanje na začetku teme. Se pa tudi strinjam, da nakup DSLR za 400€ ni najbolj modro dejanje, ker ne dobiš kaj dosti. In s takim DSLR bo imel kit obektiv, ki ima slabšo optiko kot kakšen S5, naprimer. Dober objektiv te pride bistveno več, kot ima avtor teme budgeta za vse skupaj!
Pa da ne boš mislil, da mlatim prazno slamo - 300D sem imel en lep čas, 350D sem uporabljal bolj malo, sedaj sem na 40D tudi že nakj časa tako, da nekako vem o čem govorim...

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik fuzi007 pravi:
ne kupuj pentaxa edino, če nameravaš ostati na pentaxu. Kupi Canon, Nikon, Sony da boš lahko obdržal dodatno opremo, pri DSLR višjega ranga.
Lp

rolleyes-1.gif

Sony ima pa res profi modele ja
hysterical-1.gif
(ravno toliko kot Pentax in Oly)
Ne kupuj Sony, Pentaxa, Olympusa, ker mogoče boš kdaj rabil objektiv za 10.000€ in body za 5.000€. Tako bi moral napisati. In zna se zgoditi, da boš slikal na nogometnih tekmah za slovenske časopise, tako da je zate samo Nikon in Canon
bonk.gif

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik mla16 pravi:
Ful je zanimivo, nekdo se odloci kupit dslr-ja in potem mu vsi svetujejo kupi raje kompakta bos bol zadovoljen pa podobne reci, saj ne recem za nekatere res bolje samo ce ne bo poskusil ne bo vedel kako je v dslr svetu, tud sam sem bil v dilemi pred tremi mesci vsi so mi svetovali kompakta pa sem za začetek kupil enega pentaxa k 100d in zdaj sem tako zadovljen da bi samo dokupoval dodatne objektive tako da treba je probat sam pa bos videl kaj ti bolj pase tako da ne poslusat vedno vseh strokovnjakov , ki jih je na tem forumu res veliko in si zelo rad pomagam z njihovimi posti, ponavadi pa tak bluzijo kao tisti ki majo denar in so si kupli enga nikona z kit objektivom in soposlikali 100 posnetkov pa vse vejo , tako ti jaz svetujem malo na slofoto. net poglej recenzije fotoaparatov malo na bolho za zacetek dobis za 300 evrov solidnega pentaxa , ce pa ti ne bo pasal prodas dalje pa kompakta kupis.

Ne me smejta prosm no. Ne ni se nekdo odločil da kupi DSLR (če sem natančen je napisal celo SLR, če poznaš razliko) ampak aparat da mu bo delal dobre fotke. Torej o raznih zaslonkah, belini, časih, dofu, histogramih, optiki verjetno uporabnik ne ve veliko niti mu ni pomembno, bi pa rad dobre fotke in dobronamerno sem mu glede na to svetoval kaj bi bilo glede na njegove zahteve najbolje, ja?
Zavedati se je treba, da je danes pač moderno imeti DSLR in poznam jih kar nekaj, ki so hitro prodali zadevo, ker pač to ni igračka ampak moraš mal vedeti kaj počenjaš, ne pa 2x na leto ko greš na dopust in na neko rojs. zabavo, slike pa so brez obdelave take kot iz digitalca ali celo slabše, dokler se jih ne lotiš v kakšnem programu (govorim seveda za osnovne kit objektive).
Sam nisem profi, daleč od tega, sem pa že nekaj denarcev zaslužil z fotografijo, in po cca 30k posnetkov na leto pomojem, da vsaj približno vem kaj komu svetujem, če mu že. In ja se strinjam, je fino preizkusiti ampak se potrebno ob tem zavedati tudi vseh verjetnih stroškov, kar sem omenil že prej.
Ampak glede na moje pametovanje in znanje nekaterih se ne bom oglašal, tisti ki je temo odprl, se bo pa že znašel ane
wink-1.gif

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
685
39
28
Kaj pa kak Nikon D40 ga majo v bigbangu za 399 eur, jaz sem sicer mojega kupil že pred časom in je za moje portebe dovolj profi tak da dolgo ne bom menjaval za kaj novejšega. Pa še večino profi opreme paše na njega, za kvaliteto je potrebno nabavit boljši objektiv to pa je tudi to.

lp bluub

P.S. za dobre slike je potrebna dobra optika

mla16

Pripravnik
23. sep 2007
102
0
16
Ma ne se pocutit zdaj vsi uzaljeni, hotel sem le povedat , da ce se mu zdi kul kupit dslr najga kupi ce mu ne bo pasal pa sori kupi kaj drugega, kaj pa ce bo mu ful ratalo pa bo potem slikal za times pa take fore.
Res pa sem mislil da je na tem forumu dosti takih ,ki veliko vejo in sem si sam dostikrat pomagal z mnenji in nasveti, nisem pa hotel koga neposredno prizadet, Tak da bodite fajn in obilo veselja pri slikanju.