Uporabnik gr69 je napisal:
Kot prvo - ne podtikaj mi, da sem podcenjeval kogaršenkoli intelekt.
Nihce ti nicesar ne podtika - preberi svoje poste za seboj - to kar pises je sprenevedanje, ki lahko pelje do skrajnosti. In to je zalitev intelekta povprecnega bralca. Ce je nek tujec ustavljen na ozemlju RS in pri sebi nima potovalnega dokumenta, ter na vprasanje policista kje ga ima, odgovori, da v hotelu v italiji, je realna moznost samo ena: mejo je prestopil brez veljavnega osebnega dokumenta. Ja seveda je mozno, da ga je (kot sem ze napisal) po kurirju vmes poslal v hotel, mozno je tudi, da mu je padel iz rok, pobrala ga je vevericka in odnesla v italijo, mozno je, da je kihnil, to je privabilo orla, ki priletel, vzel potni list in z njim odletel nad mednarodne vode. To vse je res mozno. Ni pa verjetno. V bistvu je neverjetno. In ni ga prekrskovnega organa ali sodisca ki bi to verjelo.
In zakaj me to sprenevedanje razf.uka? Ker na tocno take fore se na sodiscih ven vlecejo zakrknjeni kriminalci: kako da ga je policija nakljucno ustavila? A ste ga ze kdaj prej videli? A ste ga poznali? koliko minut ste ga gledali preden ste opazili da je osebi predal vrecko s snovjo za katero se je kasneje izkazalo da gre za kokain? A 10 min ste ga gledali? Zakaj? A se vam ne zdi da je to tajno opazovanje? A ste imeli odredbo za to? Aha da je bilo nakljucno? kolikokrat pa ste sli v zadnjem letu po tej ulici kjer je bil ustavljen? Da vidimo nakljucnost pac...
Ali se vam zdi mozno, da kokaina ni zelel preprodati ampak da se je odlocil da ga odnese na policijo, prosil je prijatelja da gre z njim, ko ste ga pa vi opazovali (nezakonito seveda) mu je pa le dal vrecko v roke, da bi si cevlje zavezal. A se vam to zdi mozno? Ja pi.zda je mozno - ampak v nekem slabem tretjerazrednem filmu. ne pa v realnem zivljenju. Ja ne a je mozno? No sodisce a vidite, tudi policistu se zdi mozno.
In tako zaradi vsesplosne zabitosti nasega naroda, kjer je vsak pravnik, zdravnikov imamo vec kot prebivalcev in se vsak spozna na vse, v vse pore druzbe pronica ta "vzvisen" dvom in vecno sprasevanje: ampak a je mozno....?
In ne, dokazovanje na sodiscu ne gre tako, da se izloci vsaka tehnicna moznost, ampak tako da se oceni tudi verjetnost. Upam da je razlaga za prvo tocko dovolj obsirna.
Drugo - a sem v tej celi temi eno samo zucnil čez “tumhajt” onih 3 ozr. 4 (s kokljo vred)?
Če že o tem - če se je res odvilo tako kot je prikazano na Instagramu je pač “oberneumnost” da so dovolil snemati. To, da so se take in podobne stvari dogajale, se dogajajo in se bodo dogajale je pa menda tudi vsem jasno. Ni se za hvalit z njimi - to naj uredijo v “firmi”.
Ni letelo nate osebno ampak na splosno dejstvo, da pac nikoli ni prav (pa tisto res ni bilo prav). Ce policaj spi v avtu ni prav. Ce dela in kaznuje tujce ki se setajo brez dokumentov - ni prav. najlepse je, ko pride do idej: zakaj se ni odlocil - ker se fa.king ne more. Ce bi se policisti v sloveniji lahko prosto odlocali bi imeli po eni strani prijaznejso policijo, po drugi pa kar nekaj deviacij, ko bi si kak policijski hobi pravnik zadeve predstavljal po svoje in kaznoval tudi takrat ko za to ne bi bilo podlage.
Tretje - glede “dokazovanja” - dober odvetnik ozr. dobra argumentacija in dovolj razumevajoč sodnik - in si tam, da navkljub zapisniku ne bo možno več z gotovostjo trditi ali so imeli potne liste s sabo ali ne - in smo tam, da se globa “briše”.
Glej prvo tocko - ce je to kar pises tvoje osebno mnenje (v smislu da je tako prav), potem pac nimava kaj dalje razpravljat . Pa ne ker bi bil uzaljen ampak ker nima smisla. In ne gre se za dobrega odvetnika ali argumentacijo - osnovna trditev (da so sli brez dokumentov cez) je izpodbojna samo z neverjetno pravljico in sodiscem ki tej pravljici sledi.
Četrto - samo še manjka, da sedaj nekdo sproži spor, da je sodnik/sodnica, ki je globo spremenila v opomin, oškodovala državni proračun in da mora nadomestiti teh 14k EUR.
Se pa ne bi čudil, da se bo kaj takega res zgodilo.
Sodnika lahko ovadis samo za krivicno sojenje kjer moras dokazati d aje namenoma krivicno sodil - ce se zmoti ni odgovoren.
Je pa odgovoren zupan, ki bi si gladko zasluzil en resen pogovor o KD zlorabe polozaja v zvezi z napeljevanjem. Namrec sel je na policijo naj spremenijo odlocitev. Pol ni za zupana ce ne ve kako funkcionira sistem prekrskov v sloveniji. Ko je placilni nalog izdan, lahko policist al pa sef do lune skocita pa ne moreta (zakonito) nic vec narest. Razen, ce zadevo odpravijo zaradi napake. Ampak tu napake ni bilo - izpolnjeni so bili znaki prekrska in edina opcija je bila poloznica.
Veliko policistov na FB in po bifejih danes govori da bi izrekli opozorilo. Morda ga bi ampak bi to bilo v nasprotju z usmeritvami vodstva policije. Zato pa je policija tudi javno povedala da niso ugotovili napak - policist se je drzal navodil.
Peto - hipotetično vprašanje - ti naletiš na to skupino - kaj bi naredil?
Danes: Zaradi narave sluzbe ni se peljal mimo kot da ni nic.
Ko sem se delal v uniformi: V isti situaciji (problematika kampiranja migrantov na italijanski strani ter stalno pritozevanje domacinov itd) bi te osebe legitimiral. A zaradi barve koze? Ja pismo rosno, zaradi barve koze. In zato ne bi nikogar obravnaval manj dostojanstveno kot belca al pa azijca. Ampak telesna znacilnost oseb, ki migrirajo cez ter v naso drzavo je tudi temnejsa polt. Lahko svetohlinimo do amena ampak prav bebavo je da se danes vsi sprasujejo zakaj so jih sploh ustavili. Ta druzba in drzava je prov ladja norcev: Zelimo nadzirati svoje meje in zajeziti ilegalne migracije. Osebe ki migrirajo so v 90% temnejse polti kot vecinsko prebivalstvo v RS. Zato izstopajo. Opazis jih na obmocju kjer redno prihaja do nezakonitih prehodov iz smeri italije. Ampak ne, ti jih ne bi ustavil ker bos morda izpadel rasist. I rest my case.
In ja, javno z jajci lahko povem, da ce bi se odlocil, da bom kaznoval enega bi kaznoval vse. Ker bi sicer takoj pod nos dobil, da zakaj enega ja, drugega pa ne. Ce bi dokumente prinesli v nekaj minutah (ker bi jih recimo imeli na avtobusu) jih ne bi kaznoval zaradi lastne lenobe (ker se mi ne bi dalo tok placilnih nalogov napisat). To bi bilo seveda v nasprotju s pravili sluzbe...ampak....vsi kdaj kaj naredimo po svoje.
V doticnem primeru pa so imeli te osebe v postopku celo uro. Oz celo vec. Ne se hecat - ce je policija morala ugotavljat istovetnost, cakat da si ti dokumente prinesel iz druge drzave da se je sploh ugotovilo ali si zakonito v EU (datum vstopa preko ziga v potnem listu), ja stari, taka zadeva je zrela za poloznico in na njej ni nic neznatnega.
Bolj iskrenega odgovora ti ne morem podat.
Za vse: kdor bo izjave trgal iz konteksta in polemiziral o posameznih besedah iz tega posta mu ze sedaj sporocam da se mi ne da. Tale post sem spisal zato ker gr69 spostujem kot forumasa in se mi je zdelo prav, da ce si vzamem cajt za polemike s synthmanom/membrainom, da je fer da si vzamem cas tudi zanj.