Policijska kontrola in pregled avta

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
je odprl ni pa znal povedat od kje nafta =)

Ok, recimo da je model cuknil nafto z romunskega šleparja... Zdaj pa, kaj če reče, da jo ima že dolgo doma,
sedaj pa jo pelje k kolegu? Al pa da mu jo je kolega podaril ker je kupil bencinarja in je več ne rabi?

Ni panike važno da se zabeleži kdo ob kateri uri je kaj vozil itd. Nisem krim tehnik in o tem ne vem veliko, sem pa slisal da so sposobni s primerjavo vzorcev dokazat ce je bla zadeva cuknjena iz tanka. pa saj tu ne gre samo za klasicne kraje, mas tud kraje celih cistern, kraje z bencinskih servisov, pranje kurilca itd itd...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Po zakonu prepovedane stvari so droge in orozje iz razreda A (tkole iz prve, mozno da se kaj) ter seveda predmeti ki izvirajo iz kaznivih dejanj.

A to kje dejansko pise ? Zanima me konkretno:

1: Glede drog (kaj je v tem primeru s tistim "za svojo uporabo")

2: Glede orozja (kategorija A pravis da naj bi bila prepovedana, a B pa ni, ceprav so prve tri tocke recimo pistole, za katere je cisto mozno, da jih ima nekdo pri sebi ???)

3: Specificno glede hladnega orozja: nikjer ne vidim omenjenih nozev, v definiciji hladnega orozja je vse drugo. Torej je zepni noz, ki je v zepu, potrebno "prijaviti" in izorciti, ali ne, ker pa ni zajet v zakonu ? Ce ga je potrebno, pri kateri velikosti postane problematicen (npr. Victorinox Classic, ki je obesek za kljuce, ima dolzino rezila 3 cm, en normalen ima dolzino recimo 8 cm, kaksna "maceta" pa krepko nad 10 cm) ?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Po zakonu prepovedane stvari so droge in orozje iz razreda A (tkole iz prve, mozno da se kaj) ter seveda predmeti ki izvirajo iz kaznivih dejanj.

A to kje dejansko pise ? Zanima me konkretno:

1: Glede drog (kaj je v tem primeru s tistim "za svojo uporabo")

2: Glede orozja (kategorija A pravis da naj bi bila prepovedana, a B pa ni, ceprav so prve tri tocke recimo pistole, za katere je cisto mozno, da jih ima nekdo pri sebi ???)

3: Specificno glede hladnega orozja: nikjer ne vidim omenjenih nozev, v definiciji hladnega orozja je vse drugo. Torej je zepni noz, ki je v zepu, potrebno "prijaviti" in izorciti, ali ne, ker pa ni zajet v zakonu ? Ce ga je potrebno, pri kateri velikosti postane problematicen (npr. Victorinox Classic, ki je obesek za kljuce, ima dolzino rezila 3 cm, en normalen ima dolzino recimo 8 cm, kaksna "maceta" pa krepko nad 10 cm) ?

Lej dejva eno zadevo razčistit. Oba tule sodelujeva na forumu. Moja dobra volja je, da sem sel poiskav vse akr je v zakonih in prilepil gor ter nekaj tudi obrazlozil. Ce si ti razpravo predstavljas tako, da bos v nedogled postavljal vprasanja in terjal da ti jaz nekaj dokazujem ne bova prisla nikamor, ker se meni slej ali prej ne bo vec dalo. ko pa sem jaz nekaj spraseval v temah kjer si strucko ti pa nekako nisi vlozil toliko truda v odgovore kot sedaj terjas od mene. Pa ne vzemi to kot kritiko sam da nekak postaviva meje.

1. Posest drog v sloveniji je prepovedana (ne pa uzivanje). za lastno uporabo je termin ki je bistve pri razlocitvi prekrska od kaznivega dejanja. ker vse kar je vec od kolicine za lastno uporabo je za razpečevanje in gre za kaznivo dejanje.

34. člen ZPPPD

Storilcu prekrška po tem zakonu se prepovedane droge odvzamejo brez plačila odškodnine ne glede na to, ali so bile te prepovedane droge njegova last ali pa jih je imel le v posesti.

Torej če gre za prekršek gre za obligatoren odvzem, storilca se kaznuje z odločbo prekrškovnega organa. Če gre za večjo količino pa je potrebno drogo zaseči ker gre za predmet kaznivega dejanja - to področje ureja ZKP.

2. Glede orožja, nožev in hladnega orožja se primarno uporablja varnostni pregled, ker je cilj vsakega policista prvo sebi zagotoviti varen postopek. Tko da če je v igri orožje se opravi varnostni pregled, nevarni predmeti se za čas postopka zasežejo. Če ima lastnik pravico do nošnje oz. posesti takega predmeta se mu ga po koncu postopka vrne. Če se ugotovi da je v prekrsku po ZOro-1 ali da gre za kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva se zadeva zaseže o odvzemu pa odloči sodišče. Klaso A sem dal za primer, ker zanjo ni variante da bi jo posameznik lahko legalno posedoval.

3. delno sem ti odgovoril v prejsnji tocki. Če se nož (pa magari s 3 cm rezilom) uporabi pri prekrsku ali kaznivem dejanju se lahko zaseze in aksneje s strani sodisca odvzame. Prakticno pa: ce mas ti pri sebi noz s 8 cm rezilom in imam jaz s teboj postopek. ce bom ocenil da me lahko napades, ti bom noz za cas postopka zasegel nato pa ti ga bom vrnil. A sem dost jasno napisal?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Pri nas veselo perejo kurilca, ampak sem slišal, da če te cerinik vstavi, opravi pregled, še te vedno "dobijo"...

Mislim da je pri opranem tok previsoka vsebnost zvepla da te na podlagi tega dobijo.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Kok koke je "za uporabo"? Enkica?

cist odvisno od dezurnega okroznega drzavnega tozilca. Problem je ze ce mas tri zavojcke ker je to 100% za preprodajo. vcasih pa gre magar 5g heroina cez kot prekrsek ker je pac v enem kosu in si je kupil kao za cel mesec... odvisno

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Bol slabi đanki če ma 5tko za cel mesec :D :D :D :D

Torej če mamo pri sebi slabo enkico, enojno pakirano, gre načeloma fajn skoz ne?

Kok sem slišal, je malo trave al pa koke dost manjši prekršek kot pa malo heroina... Kok pač to drži...

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.096
1.271
113
42
KSZ
PO moje bi moral vsak policaj imeti pravico da ti pregleda avto. Če poseduješ droge ali orožje moraš iti v zapor, ker si to zaslužiš

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Bol slabi đanki če ma 5tko za cel mesec :D :D :D :D

Torej če mamo pri sebi slabo enkico, enojno pakirano, gre načeloma fajn skoz ne?

Kok sem slišal, je malo trave al pa koke dost manjši prekršek kot pa malo heroina... Kok pač to drži...

Jah ne gre fajn skoz ne. V "najboljšem primeru" boš kaznovan za prekršek. Če te bodo večkrat dobili bo vedno višja kazen, ker je le-ta določena v razponu.

ne vem kaka je sodna praksa in ali ločujejo med koko in heroinom. trava ni trda droga in se to verjetno res upošteva na sodišču. Pri prekrških pa je stvar prekrškovnega organa kako bo postopal in kako kazen boš dobil.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
Skratka pri nas lahko policist odredi preventivni pregled vozila, pa prepove ti nadaljnjo vožnjo, pol pa čičaj v avtu in čakaj dokler ti znese.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Lej dejva eno zadevo razčistit. Oba tule sodelujeva na forumu. Moja dobra volja je, da sem sel poiskav vse akr je v zakonih in prilepil gor ter nekaj tudi obrazlozil. Ce si ti razpravo predstavljas tako, da bos v nedogled postavljal vprasanja in terjal da ti jaz nekaj dokazujem ne bova prisla nikamor, ker se meni slej ali prej ne bo vec dalo. ko pa sem jaz nekaj spraseval v temah kjer si strucko ti pa nekako nisi vlozil toliko truda v odgovore kot sedaj terjas od mene. Pa ne vzemi to kot kritiko sam da nekak postaviva meje.

Jaz bi bil zadovoljen ze, ce bi v prvo dobil odgovor v obliki "spisek je objavljen tukaj (povezava)"
smile-1.gif
Saj nisem nepismen, ampak sam ga ne najdem v taki obliki, kot ga jaz pricakujem, na mestih, kjer ga pricakujem (smiselno bi recimo bilo, da bi bil prilozen zakonu, na katerega se nanasa).

Se dodatno me je potem zmedlo tisto o kategoriji A, ceprav je cel arzenal naveden tudi v B in C (Zakon o orozju), s tem da polovico B fizicno lahko nosis pri sebi, brez da bi se karkoli vnaprej videlo, in bi torej po logiki stvari bilo ravno to tisto, za kar bi te najprej vprasali (kar si omenil ti).

Se pravi na vprasanje moras prijaviti:
- kakrsnekoli droge, ne glede na kolicino (je to sploh smiselna zahteva, glede na to, da bodo posledice iste, ce lastnik "pozabi" nanje ?)
- orozje iz ZOro-1 (spisek je tukaj v tretjem clenu)

Ni potrebno prijaviti noza (kakrsnegakoli), ker ni z nicemer prepovedan. Ob tem sem seveda predpostavi, da nisi z njim prej pocel kaksnih lumparij in da policaju ne mahas z njim pred nosom; ce je v zepu, je pac v zepu. Enako velja recimo za druge predmete, ki bi bili potencialno nevarni (recimo ce v zepu nosim kovinsko nalivno pero ali pa izvijac), a niso nikjer napisani, ter recimo za imitacije orozja (airsoft ali strasilna "pistola").

Sem zdaj prav razumel ?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
Ja, prav si razumel. Nož imaš lahko pri sebi. če boš z njim delal neumnosti ti bo odvzet. V postopku pri varnostnem pregledu tudi, prav tako izvijač itd...vse s čemer bi med postopkom lahko izvedel napad.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
Citat:
Uporabnik KarEn pravi:
Skratka pri nas lahko policist odredi preventivni pregled vozila, pa prepove ti nadaljnjo vožnjo, pol pa čičaj v avtu in čakaj dokler ti znese.

Dejva bit natančna. policist lahko odredi izredni tehnični pregled vozila. Lahko prepove nadaljno vožnjo vozniku (ko napihas pa ti za 24 ur odvzame izpit) in lahko izloči vozilo iz prometa ob tem pa lahko odvzame tudi registrske tablice vozila.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Ko je glih pri hladnem orožju...naprimer lovec ali gobar ima lahko naprimer en nož z rezilom 20cm....a običajen človek ga ima lahko tudi ali more razlagat zakaj ga ima.

No pa še kako so mene italjanski karabinjerji pregledali.
Me ustavi..dokumente in to..mi reče ,da naj grem ven z avta in vpraša če lahko prekontrolira avto...pogleda prtljažnik...vpraša če lahko premakne in sem mu rekel ,da lahko vse premika kolikor mu paše..in ko ni nikjer našel nič je šel odprt predal pred sovoznikom..prej kot je odprl me pogleda in reče...a lahko..jaz pa seveda seveda..ga odpre..in se mu vsuje en kup listkov od parkiga,računod od bencina,trgovine...he he..sem imel nabit predal...ja kar začel te listke pobirat s tal.

So me pa pred leti nemci pregledali..kar civilni avto nas je ustavil in so samo skočili ven z značkami....samo niso tikali prav nič..vse sem moral jaz pokazat,vzet ven s potovalke....ma ni se taknil prav nobene stvari.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
Citat:
Uporabnik kazamurnik pravi:
Ko je glih pri hladnem orožju...naprimer lovec ali gobar ima lahko naprimer en nož z rezilom 20cm....a običajen človek ga ima lahko tudi ali more razlagat zakaj ga ima.

Ce bos tak noz mel v torbi nihce sploh vedel ne bo da ga imas. da bi ga pa v roki okrog nosil bi te pa mal po zdravju vprasali pomoje no =) ni pa prekrsek dokler koga ne ogrozas oz dokler ne vznemirjas okolice.

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
no če bi se ti to pr nam zgodilo se bi pa jokal pa pritoževal, v tujini je pa to vredu. Tikal se pa nič ni zato, ker tvoje svinjarije ni htel šlatat in ne zaradi nekih tvojih pravic

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.534
113
Citat:
Uporabnik kazamurnik pravi:So me pa pred leti nemci pregledali..kar civilni avto nas je ustavil in so samo skočili ven z značkami....samo niso tikali prav nič..vse sem moral jaz pokazat,vzet ven s potovalke....ma ni se taknil prav nobene stvari.

Seveda je tole edino prav (in enako bi moralo biti tudi pri pregledu prtljage na letališču - na Brniku ti prijazne tetice pomagajo zlagati stvari na pladenj, v Parizu pa se nihče ne pipne tvojih stvari), štos pa je v tem, da bi se lahko zgodilo, da ti policaj kaj podtakne v avto (saj veš, vsi smo ljudje...
tongue-1.gif