Policija

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Najprej: ko sem začel pisati v tej temi nisem repliciral Apollu. Repliciral sem up. Clueless. Tvoje sklicevanje na avtoriteto policaja v kontekstu te replike nima smisla.

Moj namen ni bilo delanje konflikta, in moja replika na kasnejše drobnjakarstvo Apolla:
"No, dobro, napišem bolj jasno glede na temo: vsaka službena beretta 92fs naše policije."
se mi je zdela način deeskalacije. Žal neuspešen.

Gospodoma kar se da korektno povem, da je perfekcionizem (tudi elitizem) težava, ki človeka tudi veliko stane. Pa tudi tiste okrog njih. Poznam ljudi, ki so jim morali, ker je od tega trpelo njihovo fizično zdravje, to povedati pod hipnozo, drugače se niso zmogli spremeniti.
Moj namen ni zapenjat, sem pa obcutljiv na “pametovanje” ko je ocitno da sogovornik temo le bezno pozna. In ne morem ti pomagat ampak ti si napisal da ima vsaka pistola varovalko. Pa je nima. In tudi jezicek na sprozilcu glocka ne steje kot varovalka. Poleg tega ima beretta 92fs t.i. Dvojno prozenje, glock pa ne.

in ko ravno pises o deeskalaciji - posiljanje ljudi pod neke hipnoze to ravno ni no.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Za razliko od sportnih strelcev, policisti orozje nosijo zaradi svoje varnosti ter kot prisilno sredstvo. Naboj se lahko nosi v cevi, prednost orozja beretta 92fs je tudi to, da imas lahko naboj v cevi, kladivo sprosceno in zaklenjeno varovalko. Ce moras streljati izvleces orozje, med izvlekom odklenes varovalko s palcem ter nato z "dolgim" prozenjem izstrelis prvo kroglo. Nato pride do avtomatskega praznjenja, polnjenja in pomika kladiva, zato bodo vsi nadaljnji streli s "kratkim" prozenjem.

Starejse policijske postaje nimajo posebnih prostorov za "rokovanje z orozjem.

Kadar prozis "varnostni" strel, ga prozis v varni smeri. Varna smer je tista, kjer naj ne bi prislo do ogrozanja, ce pride do sprozitve. Seveda lahko sedaj filozofiramo do skrajnosti in se strinjamo, da pod dolocenimi pogoji nobena smer ni varna, razen v namensko posodo s peskom.

"varnostni" strel se prozi ravno zaradi situacij kot je bila ta, ko je uporabnik napolnil orozje pa se tega ni zavedal (da, zaradi lastne napake/nepozornosti/nezbranosti). Zal je sprozil v smeri za katero je mislil da je varna (vsaj tako kaze) pa ni bila.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.528
4.637
113
Vidis… komentiras nekaj kar ne poznas. Ce bi poznal rokovanje z orozjem (zares poznal, ne neko zganjanje teorije) bi vedel kaj se je v startu zgodilo.

on je preveril ali je naboj v cevi - to je osnova danasnje tragicne zgodbe. Ko je preveril je bila cev prazna. Ko je spustil zaklep pa polna. Ker ni dal ven nabojnika.
Orozje je usmeril v varno smer, stran od sebe proti tlom.

gre za serijo tragicnih nakljucij z osnovno napako ko nesrecnik ni vedel da je napolnil orozje in je nato sprozil. Ocitali mu bodo malomarnost… morda bo sedel… prijatelja mu ne bo vrnil nihce. Da je rezultat tak kot je (smrt) pa je pripomoglo kar nekaj nesrecnih nakljucij…ki pa so se zgodila in smo tam kjer smo.

korektno je zapisati, da nihce ni orozja uperjal v drugega itd… vec pa bodo verjetno objavili v prihodnjih dneh.
Komentiram nekaj kar zelo dobro poznam (orožje, ne pa situacije v policiji). Upam reči, da precej bolje kot večina policistov. Bil sem športni strelec več let, tudi tekmovalno. To, da je šel preverit, če je naboj v cevi s polnim nabojnikom je seveda napaka, ampak ne bi smela biti smrtonosna. Kar me čudi je tole proženje (zakaj to delajo sploh?) v kao neko posodo s peskom v garderobi? Če je to res, je to noro. Ali kam to streljajo?

Kakšna pravila so to, da človek vsako jutro pride na šiht, preveri pištolo in sproži strel? Da preveri, če pištola deluje? In za to imajo posodo s peskom (kako to izgleda?) v garderobi? Ali je nesrečnik sprožil v posodo in se je krogla odbila ali je ustrelil v prazno v steno ali kam?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Tole je en primer take "naprave" https://www.miframsecurity.com/solutions/products/bullet-trap/

Ki pa je montirana le na novejsih postajah.

Zakaj prozenje? Ker je pri nekaterih pistolah (ne pri beretti 92fs) to edini nacin da sprostis mehanizem. Varnostni strel je nekaj obicajnega in je namenjen temu, da napaka, ki se je zgodila ni smrtonosna (kot si sam napisal).

Smrtonosna je postala zaradi spleta nakljucij (ki ne zmanjsujejo tze dogodka), ki pa jih nima smisla razkrivat dokler ne bodo podali porocila o tem kaj se je zgodilo.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.528
4.637
113
"varnostni" strel se prozi ravno zaradi situacij kot je bila ta, ko je uporabnik napolnil orozje pa se tega ni zavedal (da, zaradi lastne napake/nepozornosti/nezbranosti). Zal je sprozil v smeri za katero je mislil da je varna (vsaj tako kaze) pa ni bila.
Pa saj načeloma ni nič narobe s tem, da ima polno cev in nabojnik v toku, sploh, ker ima varovalo? Enak učinek, kot, če nima polne cevi pri isti pištoli z dvojnim proženjem. Odpreš varovalo in pritisneš. Razen različnega občutka in minimalno časa proženja, bo počilo v obeh primerih. Če sproži v prazno, ima zopet nov naboj v cevi...ne razumem čisto. Ampak kakorkoli to ni imelo nobenega vpliva, če je sprožil pištolo v varno smer (tisti pesek?). "Razumem" pa, da je sprožil v prazno za "hec" in tam je stal prijatelj ali pa zid in odboj v njega.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Am ne. Ne bo pocilo v obeh primerih. Da bi pocilo, moras imeti naboj v cevi, ce je cev prazna, tudi pri dvojnem prozenju ne bo nicesar.

Razlika je, da ti napolnis cev in kladivo (na beretti 92fs) ostane v zadnjem polozaju in pistola je pripravljena na strel. In dovolj je kratko prozenje in bos izstrelil kroglo.
Lahko pa si reces "ne bom streljal" in das varovalko v polozaj "zaklenjeno". Kladivo se sprosti in sprozilec potuje v prazno, ne mores streljat. Ko se odlocis da bi streljal (naboj imas ze v cevi od prej), das varovalko v polozaj "odklenjeno" in z dolgim prozenjem hkrati napnes kladivo in sprozis strel.

Pri pistolah ki ne delujejo na tak nacin pa gre takole:
Napolnis cev, naboj je v cevi, orzoje pripravljeno na strel. Nato pride do deeskalacije in je postopek naslednji: izvleces nabojnik, repetiras orzje in pri tem pride do izmeta naboja iz cevi, sprozis varnostni strel. Ker ni drugega nacina za sprostitev prozilnega mehanizma.

Se enkrat:
zelo malo policijskih postaj ima "pesek".

krko

Guru
5. sep 2010
2.696
1.397
113
Kaj takega bi lahko imela vsaka PP nekje postavljeno. Verjetno spet ni to nek velik strošek ‍
IMG-49e4d3c5fca267e914bb37a06082708c-V.jpg

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.474
113
Se enkrat:
zelo malo policijskih postaj ima "pesek".
Tole pa meni ni čisto jasno zakaj. A ni prostora, al ni denarja, al kaj je vzrok? Tako po kmečko, bi moral v vsaki postaji bit prostor za "žakl finega peska" v enem kotu.
Saj to ne rabi bit neka sofisticirana zadeva - 50X50cm in meter višine zabojček napolnjen s peskom, pa na enem zgornjem vogalu luknja z usmeritvijo po diagonali navzdol proti steni. A mogoče nebi to ustavilo naboja?

• Všeč mi je
Reactions: Matey

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.070
113
Za razliko od sportnih strelcev, policisti orozje nosijo zaradi svoje varnosti ter kot prisilno sredstvo. Naboj se lahko nosi v cevi, prednost orozja beretta 92fs je tudi to, da imas lahko naboj v cevi, kladivo sprosceno in zaklenjeno varovalko. Ce moras streljati izvleces orozje, med izvlekom odklenes varovalko s palcem ter nato z "dolgim" prozenjem izstrelis prvo kroglo. Nato pride do avtomatskega praznjenja, polnjenja in pomika kladiva, zato bodo vsi nadaljnji streli s "kratkim" prozenjem.

Starejse policijske postaje nimajo posebnih prostorov za "rokovanje z orozjem.

Kadar prozis "varnostni" strel, ga prozis v varni smeri. Varna smer je tista, kjer naj ne bi prislo do ogrozanja, ce pride do sprozitve. Seveda lahko sedaj filozofiramo do skrajnosti in se strinjamo, da pod dolocenimi pogoji nobena smer ni varna, razen v namensko posodo s peskom.

Zato so praviloma službene pištole (vojska/policija) vedno dual-action (dolgo proženje kot ti praviš oz. repetiranje pištole (kladiva) preko sprožilca) in z udarnim kladivcem ne z vzmetno iglo (udarno iglo udari zunanje kladivce). S tem se omogoča hiter odziv (krogla v cevi), vseeno pa zagotavlja ustrezno varnost pri nošenju. Pištolo s kladivcem BP sprostiš s prdržanjem kladivca tudi če nima varnostnega mehanizma za varen spust (spet večina orožji tega tipa ima pri repetiranem stanju in varnostnem stikalu na "S" spuščanje kladivca narejeno na varen način "v prazno").

Mi je čudno tole ravnanje ko se pritiska na spožilec zato da se preveri če je pištola prazna, to je čisto zgrešena doktrina uporabe orožja. Kako da se pri sodobnih pištolah sne ve da je naboj v cevi, pa saj imajo vse pištole lepo vidno ležišče in nabojnik skozi luknjo za izmet tulcev, veliko jih ima pa celo indikator polne cevi. Osnova varnosti je vedno preverjanje ali je orožje prazno, to se dela na strelišču in tekmovanjih vedno in to praviloma s pričami (inštruktor, sodnik, sostrelec) preden zaključiš streljanje.

• Všeč mi je
Reactions: Rsk

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.070
113
Aja pa še to, tudi po pravilih oz. navodilih za uporabo se udarne igle nikoli ne sprošča v prazno (brez naboja v cevi) ker pretegneš povratno vzmet in posledično imaš lahko potem težave z udarno iglo (tudi zakasnel vžig je lahko problem pri šibkem udarcu, kar je dokaj velika nevarnost). Če vi na policijskih postajah vsak dan v prazno ustrelite vsaj 1x, se čudim da vam orožje sploh dela ko ga rabite.

• Všeč mi je
Reactions: igi

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.202
113
Celje
Pri pistolah ki ne delujejo na tak nacin pa gre takole:
Napolnis cev, naboj je v cevi, orzoje pripravljeno na strel. Nato pride do deeskalacije in je postopek naslednji: izvleces nabojnik, repetiras orzje in pri tem pride do izmeta naboja iz cevi, sprozis varnostni strel. Ker ni drugega nacina za sprostitev prozilnega mehanizma.
moje mnenje je, da neke hude potrebe po tem, da nosiš repetirano pištolo v toku pri vsakdanji uporabi ni. Ker ne vem, če je dosti hitreje sprostiti varovalko + dolgo proženje proti repetiranju (je pa res, da ne rabiš obeh rok) Ampak ja varnost policista je zato boljša za kak % in očitno pravila to dovoljujejo.

Me pa zanima v čem je potem poanta, da pa v omarico ne daš pištole z nabojem v cevi? Če zaupaš recimo repetiranemu Glocku (ki nima klasičnega varnostnega stikala), da se ne bo sprožil v toku ali ko ga v paniki vlečeš iz njega, potem se v omarici tudi ne bo. Dobro, je pa to res neka osnovna priprava, ki je mogoče tudi prav, da jo narediš vsak dan.

Ti pa da misliti, ko se kaj takšnega zgodi. Ko sem delal izpit za varno rokovanje z orožjem se je enemu (varnostnik po poklicu) zgodilo, da je sprožil na izpitu pred komisijo (v cev so mu "podtaknili" slepi naboj). In od takrat imam nekako vedno to pred očmi, da moram najprej nabojnik ven in potem repetirati.

Bemtiš rutina in neizkušenost.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Tole pa meni ni čisto jasno zakaj. A ni prostora, al ni denarja, al kaj je vzrok? Tako po kmečko, bi moral v vsaki postaji bit prostor za "žakl finega peska" v enem kotu.
Saj to ne rabi bit neka sofisticirana zadeva - 50X50cm in meter višine zabojček napolnjen s peskom, pa na enem zgornjem vogalu luknja z usmeritvijo po diagonali navzdol proti steni. A mogoče nebi to ustavilo naboja?
Najverjetneje denar. Sem preprican da bo v naslednjih mesecih to povsod montirano.

za zakelj peska pa pojma nimam a bi bilo dovolj ali ne…

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.070
113
moje mnenje je, da neke hude potrebe po tem, da nosiš repetirano pištolo v toku pri vsakdanji uporabi ni. Ker ne vem, če je dosti hitreje sprostiti varovalko + dolgo proženje proti repetiranju (je pa res, da ne rabiš obeh rok) Ampak ja varnost policista je zato boljša za kak % in očitno pravila to dovoljujejo.

Me pa zanima v čem je potem poanta, da pa v omarico ne daš pištole z nabojem v cevi? Če zaupaš recimo repetiranemu Glocku (ki nima klasičnega varnostnega stikala), da se ne bo sprožil v toku ali ko ga v paniki vlečeš iz njega, potem se v omarici tudi ne bo. Dobro, je pa to res neka osnovna priprava, ki je mogoče tudi prav, da jo narediš vsak dan.

Ti pa da misliti, ko se kaj takšnega zgodi. Ko sem delal izpit za varno rokovanje z orožjem se je enemu (varnostnik po poklicu) zgodilo, da je sprožil na izpitu pred komisijo (v cev so mu "podtaknili" slepi naboj). In od takrat imam nekako vedno to pred očmi, da moram najprej nabojnik ven in potem repetirati.

Tudi nabojnik iz cevi in repetiranje ni 100% varno, sploh če delaš to rutinsko in smatraš za varno pa ne veš kaj dejansko delaš. Imaš lahko problem z ekstrakcijo (polomljen ali šibak ekstraktor ali izmetač) in ti ostane naboj v cevi oz. ga ne vrže iz ležišča. Zato se vedno vizualno preveri da je cev in ležišče prazno.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.528
4.637
113

Tudi ko sem jaz opravljal izpit se je zgodilo isto. Random so podtaknili slepi naboj in enemu je počilo. Ven je prišel čisto rdeč. Z vsakim orožjem naj bi vedno rokoval, kot, da je nabit in pripravljen na strel. Napake pa se žal dogajajo kot povsod, kjer je vpleten človek.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Tudi nabojnik iz cevi in repetiranje ni 100% varno, sploh če delaš to rutinsko in smatraš za varno pa ne veš kaj dejansko delaš. Imaš lahko problem z ekstrakcijo (polomljen ali šibak ekstraktor ali izmetač) in ti ostane naboj v cevi oz. ga ne vrže iz ležišča. Zato se vedno vizualno preveri da je cev in ležišče prazno.
Saj je preveril ce je lezisce prazno. Ampak ni nabojnika prej ven vzel.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.070
113
Saj je preveril ce je lezisce prazno. Ampak ni nabojnika prej ven vzel.

Preveril je da je cev prazna ne pa ležišče. Dejansko je ležišče zgornji del nabojnika in vidiš kroglo, ki je pripravljena da jo zaklep pobere. Oboje moraš preverit in oboje se da preverit vizualno ko potegneš zaklep nazaj. Pa realno tudi če ne pogledaš pa ne delaš to prviš slišiš in čutiš kdaj ti pobere kroglo in kdaj cikla na suho (tudi sama teža orožja ti pove da imaš noter poln nabojnik sploh pri kakšnih ultralahkih plastik pištolah z 19 rundami v nabojniku). Tu enostavno gre za hudo malomarnost povezano mogoče z neizkušenostjo ali pa neprisebnostjo, drugače si ne znam razlagat da se to lahko zgodi nekomu ki orožje dnevno nosi naokoli.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.528
4.637
113
Preveril je da je cev prazna ne pa ležišče. Dejansko je ležišče zgornji del nabojnika in vidiš kroglo, ki je pripravljena da jo zaklep pobere. Oboje moraš preverit in oboje se da preverit vizualno ko potegneš zaklep nazaj. Pa realno tudi če ne pogledaš pa ne delaš to prviš slišiš in čutiš kdaj ti pobere kroglo in kdaj cikla na suho (tudi sama teža orožja ti pove da imaš noter poln nabojnik sploh pri kakšnih ultralahkih plastik pištolah z 19 rundami v nabojniku). Tu enostavno gre za hudo malomarnost povezano mogoče z neizkušenostjo ali pa neprisebnostjo, drugače si ne znam razlagat da se to lahko zgodi nekomu ki orožje dnevno nosi naokoli.
Nekaj je šlo močno narobe. Tudi, če je vse to narobe naredil, ni šans, da ustreli kolega. Pištolo je sprožil torej tako, da je nameril v kolega (zavedno ali pač ne) ali pa je ustrelil v nekaj od kjer se je odbilo v kolega. Naredil je torej več napak zaporedoma.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.070
113
Nekaj je šlo močno narobe. Tudi, če je vse to narobe naredil, ni šans, da ustreli kolega. Pištolo je sprožil torej tako, da je nameril v kolega (zavedno ali pač ne) ali pa je ustrelil v nekaj od kjer se je odbilo v kolega. Naredil je torej več napak zaporedoma.

En kup stvari je bilo narobe oz. to ne more bit klasificirano kot nesreča, razen če je šlo za okvaro na orožju.

Tu je mogoče že sistemski problem da se kar strelja na prazno po proceduri v garderobi. Kar poznam pištol imajo namenske "decockerje" oz. procedure za sprosititev napete udarne igle, ki so precej bolj varni kot suho streljanje. Še pri glocku ki se nekaj omenja NI potrebe da se sploh sprošča mehanizem vzmeti (ki se lahko res samo s suhim strelom) ampak je pištola komot lahko napeta ves čas, ker realno ni nikoli (glock polno napetost vzmeti udarne igle doseže samo in edino s pritiskom na sprožilec, prej pa vzmet ni nikoli dovolj napeta da bi dosegla oz. aktivirala naboj v cevi).