Poceni letne gume?

dTi

Fizikalc
5. avg 2007
340
31
28
Rabim, pa bi kupil zdaj, če se da par 10 eur prihraniti na račun pucanja zaloge pred zimo. Kake so izkušnje, poklicati lokalne vulkanizerje?

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Po moje boš ostal z dolgim nosom. Letos so zaloge hitro spraznili in če je že zaloga je tudi cena visoka.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Če bi rad poceni gume, idi do kakega Baumaxa, kjer imajo nalite... Seveda v tem primeru varnost ne igra nobene vloge.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Sem tudi jaz presenečen nad cenami. Letne gume katere so bile spomladi 80€ so sedaj 100€.
Zal je trg pnevmatik specificen. Je oce dobil lekcijo ko februarja kupoval zimske. Smo jedva staknili za podobno ceno kot pred sezono.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Sem tudi jaz presenečen nad cenami. Letne gume katere so bile spomladi 80€ so sedaj 100€.
Zal je trg pnevmatik specificen. Je oce dobil lekcijo ko februarja kupoval zimske. Smo jedva staknili za podobno ceno kot pred sezono.

Trg ni specifičen ampak je tipičen, torej ponudba vs. povpraševanje .... ker je ponudba vs. povpraševanje skoraj celotno sezono enaka (razmerje mislim) so cene najnižje takrat ko je sezona. Zakaj? Ker se takrat proda daleč največ gum in vsi trgovci si hočejo izboriti čimvečji delež pogače, kar pa posledično pomeni precej popusta.

Torej gume se kupuje v glavni sezoni za gume, zimske v novembru, letne pa v marcu/aprilu/maju (letna seznona ima manj očiten preskok). Najcenejše gume so preko spletnih prodajaln in te ne držijo zaloge, se pa prilagajajo povpraševanju in naročajo večje serije najbolj popularni gum kar jih posledično močno poceni.

Sam primer lani za mimovrste, zimske gume (mislim da goodyear Ug7+) so bile najcenejše malo po 15. ampak so tudi hitro zmanjkale in bile potem nedobavljive!

tomi

Guru
1. sep 2007
18.706
9.908
113
40
MB
problem z gumami je ta, da večina tovarn manjša količino proizvodnje, zato tudi ni bojazni že 2 sezoni da bi kje dobil stare gume, vse se proda takoj gume več ne ostajajo, zato tisti ki kupujete zdaj letne poleti pa zimske ... ja težko bo, pa niti slučajno ugodno
smile-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Eh, vidim da obvladas tudi ekonomijo, tako da bom raje kar utihnil.

dTi

Fizikalc
5. avg 2007
340
31
28
Koliko so pa stale 225/55/16 priznane znamke npr spomladi? Zdaj so cca. 130 eur po kosu.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Jaz sem slišal, da naj bi šle letos cene zimskih gor za 10-20% v primerjavi z lani. Baje dražje surovine ...

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
Fulda 110€ , Kumho 80 € itd...

Problem z pnevmatikami bo nastal ker dobavitelji bodo imeli dobre cene samo še za servisne delavnice, vulkanizerje itd....Dunlop, Kleber, Sava, Goodyear so nove cene zunaj novi popusti itd...v pričakovanju je podražitev zimske sezone, ampak točnega procenta se še ne ve. Zimskih pnevmatik pa sploh ni možno več dobivati po dobrih cenah...Michellin prazna skladišča, Goodyear 100.000 gum na zalogi, prodat nočejo, tako da letos bo ponudba zimskih pnevmatik preko spleta zelo okrnjena...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik panoramic pravi:
Jaz sem slišal, da naj bi šle letos cene zimskih gor za 10-20% v primerjavi z lani. Baje dražje surovine ...

To smo slišali že lani pa predlani pa predpredlani ... dejstvo pa je da so gume vsako leto cenejše (oz. pač z inflacijo ostajajo na enaki nominalni ceni). Problem gumarkse industrije je da se vrivajo azijci, tako da se tudi precej tovarn gum seli na vzhod (v. evropa, azija), danes v srednjem razredu sploh ni več gum ki bi bile izdelane v zahodni eu in ameriki, vse se delajo na vzhodu (zaenkrat je slo še tam) ali pa v aziji. Dunlopke npr. so nove serije "plebejskih" gum samo še made in taiwan ali pa korea!

In ja s tem se kompenzirajo stroški ki so se povišali s proizvodnjo v razvitem svetu oz. zaradi dražjih surovin, cena gume pa ostane enaka pri celo večjem dobičku. Nafta, delovna sila in tudi eko norme so pač na vzhodu še precej "ekonomično" prijazne, tistih par % rasti surovin na globalni ravni pa se porazgub.

Skratka gume so za potrošnike vedno cenejše in bodo verjetno še par let cene bodisi stagnirale, bodisi padale. Je pa tudi res da se trenutno trgovci dosti prilagajajo zaradi "internetne prodaje", ker pač 10 let nazaj so imel marže take da so lahko delali samo 2x letno ob sezoni, ostale dni pa uživali počitnice.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.706
9.908
113
40
MB
pomanjkanja ne bo, bojo pa tisti padalci ko bojo 20 decembra ob prvem snegu hotli gume kupit utegnili met probleme
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:
Baje bo letos veliko pomanjkanje gum, ker naj tovarne ne bi morale izdelati takšne količine...

Če je kaj stalnega potem je to odjem gum in sedaj zakaj neka tovarna ne bo morala (mogla!) izdelat zadosti gum če bi jih prodala lahko? Ja ni problema če goodyear ne bo, bo pa mišelin, če ne bo mišelin bo pa dunlop, če ne bo dunlop bo pa continetal, če ne bo continental bo pa fulda, če ne bo fulda .... bo pa neka čanšlang kitajska firma. In sedaj se je za vprašat a bodo res mischelin, goodyear in podobni kar pustili trg čanšlangu da za isto ceno priodaja šrot?

Aja (z)manjkalo bo pa katere sutovine? Kavčuka iz kavčukovca?
rolleyes-1.gif