Poanta posta

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Človek brez hrane lahko preživi med 40 in 60 dni. Potem umre zaradi splošne odpovedi imunskega sistema. Plain & simple. Kdor trdi, da živi od vode, zraka in pozitivne energije - LAŽE.

Kar pa se g. bivšega premierja in g. bivšega predsednika tiče - ta dva sta v zadnjih dveh letih s svojimi nepremišljenimi izjavami v prerani grob spravila lepo število Slovencev (na onkološkem inštitutu vedo iz prve roke). Eden ima, drugi pa je imel počasi napredujočo obliko ledvičnega raka, ki z ali brez zdravljenja lahko dopušča relativno dolgo preživetje. To je vsa "skrivnost".

Kar pa se izstradanja raka tiče... popolna bedarija, ki je skregana z osnovno logiko. Rakave celice tekom napredovanja bolezni razvijejo mehanizme, s katerimi lahko bolj učinkovito privzemajo hrano iz telesa kot ostale celice. Ljudje tako še prej shirajo in končno podležejo niti ne nujno osnovni bolezni, ampak kakšni banalni okužbi.

Eno izmed paliativnih zdravljenj raka so npr. anabolni steroidi in visokoenergijski obroki hrane, ki vsaj malo preprečijo splošno propadanje telesa.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Napisal si "dan brez hrane". Meni se to zdi kot popolno stradanje...

Glede razlage sem samo želel izpostaviti, da če napišeš "medicinsko dokazano", to brez bodisi konkretnega vira ali pa obrazložitve ne pomeni praktično nič. Tudi na forumu. Drugače je to samo še en 24ur, kjer je vse mogoče...

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Napisal si "dan brez hrane". Meni se to zdi kot popolno stradanje...

Glede razlage sem samo želel izpostaviti, da če napišeš "medicinsko dokazano", to brez bodisi konkretnega vira ali pa obrazložitve ne pomeni praktično nič. Tudi na forumu. Drugače je to samo še en 24ur, kjer je vse mogoče...

En dan še ni stradanje, vsaj po definiciji ne.

Razlaga - pa kam bomo prišli, če bomo povsod navajali vire in obrazložitve. Saj sem rekel, če rabiš vir ali obrazložitev, si jo pač poišči. Jaz marsikaj verjamem, če ne, se pa prepričam, zato pa je internet. Ne trdim pa nič takega, o čemer ni bilo že veliko napisanega.

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Vsakodnevne obremenitve prebavnega trakta? Kako si pravzaprav ti sploh predstavljaš te obremenitve? Oziroma kaj ti daje misliti, da človeško telo ni zgrajeno za konstantno delovanje prebavnega trakta?

Kar se medicinskih stališč tiče - popoln post se NE priporoča. Morda ga ni treba odsvetovati povsem zdravim ljudem, se pa lahko stvari hitro zakomplicirajo.

Pomanjkanje energije sproži kaskado reakcij v telesu, ki so vse prej kot koristne. Močno se poveča izločanje adrenalina in kortizola, človek postane razdražljiv in agresiven (normalna reakcija, ki naj bi organizem vodila v iskanje hrane), hkrati pa se začne razkroj mišic, da se lahko zagotovi preskrba možganov z energijo. Razpad proteinov vodi v obremenitev jeter, še bolj pa v obremenitev ledvic in organizma na sploh z dušikovimi spojinami (človeka, ki se posti, zavohaš na 50m...think about that).

Tako da ne - popoln kalorični post ni nič magičnega - ampak je počasen razkroj organizma, ki se bori za preživetje.

Toliko o medicini... filozofsko razlago sem pa že zgoraj podal.

shocked-1.gif
totalno šokirana nad temi besedami, ker nikoli nisem slišala kaj takega (pa to ne pomeni, da ti ne verjamem) se pravi, je lahko 24 urno "stradanje" ob polni luni škodljivo? kaj pa fore o tem, da naj bi se s tem človek očistil toksičnih snov, pod pogojem, da popije veliko vode?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
moje laično mnenje.

rit maš,. vsaj tipi, zato da serješ. da bi sral, moraš jest. če ne ješ, mora telo od nekje dobit energijo. od kje, ne vem. vem, da mi nikoli ni nič manjkalo, če nisem jedel cen da, tudi dva. sem pa preživle ak rnekaj časa sam na jabolkih. opazil sem le to, da sem se občasno tresel, pa mal utrujen sem bil.

bolj kot post, ki pravi ne jej nič, je pametno imeti post, kjer se izogneš določeni hrani. enim je post če ne jedo mesa, enim če ne jedo nič živalskega porekla.
so pa tudi teorije, da je človek bolj narejen za vegija kot mesojedca.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Prišli bomo do tja, ko ljudje ne bodo kar na pamet nekaj govorili in se skrivali za strokovnimi besedami, ki jih niti ne razumejo popolnoma.

Kot na primer počneš ti.

Stradanje je v nasprotju s tvojo trditvijo pravzaprav definirano kot "več kot 12ur po zadnjem obroku". Manj kot en dan torej... Oziroma čas, ko se porabi ves glikogen v jetrih in se začne razgradnja proteinov v telesu.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Lej, saj ni tako hudo... Povprečnemu človeku ne bo čisto nič manjkalo, če bo od jutra do večera pil samo vodo. Samo malo se bodo aktivirale metabolne poti, ki normalno ne delujejo s polno paro (kar še ne pomeni, da lahko zakrnijo!).

Samo na živce mi gre, ko nekateri govorijo, da je stradanje apriori dobro. Takšno posploševanje je lahko precej škodljivo v določenih primerih.

Kar pa se "očiščevalnih" kur tiče. Nimam pojma, o kakih "toksinih" ljudje toliko govorijo. Pač še ena fancy beseda. Po tej logiki bi folk na ecstasyu, ki spije ogromne količine vode, predstavljal vrhunec razstrupljenih (no, razen same droge...
smile-1.gif

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Prišli bomo do tja, ko ljudje ne bodo kar na pamet nekaj govorili in se skrivali za strokovnimi besedami, ki jih niti ne razumejo popolnoma.

Kot na primer počneš ti.

Stradanje je v nasprotju s tvojo trditvijo pravzaprav definirano kot "več kot 12ur po zadnjem obroku". Manj kot en dan torej... Oziroma čas, ko se porabi ves glikogen v jetrih in se začne razgradnja proteinov v telesu.

Povej mi eno mojo "strokovno" besedo, ki sem jo navedel. Ali jo razumem ali ne, pa prepusti meni.

Sicer pa poglej tvoje poste. Ti si tisti, ki se razmetuješ s strokovnimi izrazi (ne bom razmišljal, če jih razumeš).

MG3

babi
20. jul 2007
533
0
16
Bakovci pri MS
www.opelforum.si
Jernej imam še eno vprašanje zate glede zdrave hrane.
Kkaor veš niti solata ne zraste brez gnojil, da ne omenjam, da jo napadejo in požro polži, če jim ne nastavimo strupa, ne tam kjer raste solata, pač pa nekje v bližini, npr. na potki ob gredici, ti polži pojedo ta strup in ne poginejo takoj pač pa se še vlačijo okoli in se nazadnje izsušijo.
Lahko jih pobiramo žive do določenega števila, lani to ni bilo izvedljivo ker jih je bilo na tisoče. Ravno tako koloradski hrošči, ki žrejo krompirjevec, sam krompir napadajo strune, pa še plesen ga napada ob obilnem deževju.
Torej zelenjavo, sadno drevje vs ese mora škropiti, sicer ni pridelka.
Kaj šele počno v rastlinjakih kjer na veliko gojijo zelenjavo in sadje.
Kaj je sploh še zdrava prehrana?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Kar se gojenja vrtnin tiče, bi težko kaj komentiral, saj stvari res ne poznam. Človek pač plačuje svoj davek za to, da je na vrhu prehrambene verige in s tem požre vse strupe, ki se kopičijo v piramidi pod njim.

Dobro vprašanje, kaj je sploh še zdrava hrana. Soja vsekakor ne, saj kar poka po šivih od fitoestrogenov in genetskih manipulacij.

Kar pa se polžev tiče... a ne obstajajo neke "ograje", preko katerih ne morejo? Da jim kao drsi...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

"obremenitve prebavnega trakta"

"definicija stradanja"

Tu sta DVA primera, kjer se spuščaš v neko strokovno izrazoslovje, ki ga očitno ne razumeš. To je vse, kar me moti.

Ne gre za razkazovanje znanja, ampak zgolj za popravljanje tvojih napačnih interpretacij. Marsikateri alter-šarlatani (pa tu ne mislim foruma) zelo radi uporabljajo medicinske izraze, ki jih sploh ne razumejo, in tako želijo dajati težo svojim izjavam. Par fancy izrazov in neuki ljudje že mislijo, da ta pa res ve, o čem govori.
Ne mislim zdaj, da počneš točno to in s točno tem namenom... si pa na dobri poti.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
travo nehaj pohat, oz. krepko zmanjšaj pa bo življenje precej lepše, pa še denarja bo neprimerno več
wink-1.gif

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

"obremenitve prebavnega trakta"

"definicija stradanja"

Tu sta DVA primera, kjer se spuščaš v neko strokovno izrazoslovje, ki ga očitno ne razumeš. To je vse, kar me moti.

Ne gre za razkazovanje znanja, ampak zgolj za popravljanje tvojih napačnih interpretacij. Marsikateri alter-šarlatani (pa tu ne mislim foruma) zelo radi uporabljajo medicinske izraze, ki jih sploh ne razumejo, in tako želijo dajati težo svojim izjavam. Par fancy izrazov in neuki ljudje že mislijo, da ta pa res ve, o čem govori.
Ne mislim zdaj, da počneš točno to in s točno tem namenom... si pa na dobri poti.

V nobenem od obeh izrazov ne vidim kakšne strokovnosti. Prosim, napiši mi, kako bi se "nestrokovno" izrazil namesto onih dveh! Sem pač uporabil dve tujki, trakt in definicija . To je vse, žal se nisem potrudil in po slovensko napisal.

Da je prebavni trakt obremenjen mi verjetno ne boš ugovarjal?
Da je ob razpravi o nečem včasih dobro, da povemo, na kaj pravzaprav mislimo, je pa vedno prav. Veliko debat in prepirov bi bilo v življenju manj, če bi na začetku povedali osnovne definicije, sploh pa take, ki niso nekaj splošnega. Beseda stradanje ima gotovo več definicij, tista tvoja o 12 ur po zadnjem obroku se mi zdi neprimerno preveč blaga. Mi lahko navedeš, od kod je?

Ne mislim več sodelovati v razpravi, nima smisla. Medicina je zame daleč, sem namreč tehnično izobražen. Pa prav zato sem včasih "tečen", če se kdo netočno izraža.

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Nisem si mogel kaj! Meni očitaš "uporabljajo medicinske izraze, ki jih sploh ne razumejo". Poglej, kaj si v tvojih postih napisal:

...Pomanjkanje energije sproži kaskado reakcij v telesu, ki so vse prej kot koristne.
Močno se poveča izločanje adrenalina in kortizola ...

...jeter, pankreasa , srca ali ožilja, vprašal, če je post dober - bo odgovor odločen NE.
Ledvični bolnik bo šel v akutno odpoved zaradi preobremenitve z dušičnimi retenti ,
jetra ne bodo mogla zadostiti pomanjkanju glukoze, diabetik itak da bo padel v komo...

...srčni bolnik pa lahko dekompenzira zaradi stresa, ki je povezan s stradanjem...

...Eno izmed paliativnih zdravljenj raka so npr. anabolni steroidi in visokoenergijski
obroki hrane, ki vsaj malo preprečijo splošno propadanje telesa...

...Oziroma čas, ko se porabi ves glikogen v jetrih in se začne razgradnja proteinov
v telesu...

In potem obsojaš mene, ker sem uporabil strokovna izraza trakt in definicija !?

V enem samem primeru se ti bom opravičil - če si zdravnik (verjel bom na besedo)! Če nisi potem si pač ti alter-šarlatan!

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Citat:
Uporabnik Florjan pravi:
V enem samem primeru se ti bom opravičil - če si zdravnik (verjel bom na besedo)! Če nisi potem si pač ti alter-šarlatan!

je zdravnik
grin1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Nisem te obsojal, ker bi uporabljal strokovne izraze... moti me, ker jih uporabljaš brez poznavanja njihovega pomena. Kako zmotno je lahko to, sem tudi povedal. Stradanje ima v medicino eno samo definicijo, ki sem jo napisal (temelji na zakonitostih metabolizma in jo najdeš v vsakem učbeniku človeške fiziologije).

Nimaš se mi za kaj opravičevat, tudi če sem zdravnik. Neumnost. Ne moremo vsi vsega vedet. Tudi jaz bom na tvojem področju vsekakor zaupal tvoji strokovni presoji, če bo seveda dobro argumentirana.

Ni namen tega, da bi kakorkoli diskreditiral tvoje splošno znanje, ampak da bi te opozoril na zmote.

mhmm

GIFtedALTER 08
22. jul 2007
2.370
0
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Nimaš se mi za kaj opravičevat, tudi če sem zdravnik. Neumnost. Ne moremo vsi vsega vedet. Tudi jaz bom na tvojem področju vsekakor zaupal tvoji strokovni presoji, če bo seveda dobro argumentirana.

Ni namen tega, da bi kakorkoli diskreditiral tvoje splošno znanje, ampak da bi te opozoril na zmote.
Tole je pa diplomatska verzija izraza OWNED.
zmaga.gif

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Prav! Opravičujem se!
(Če si res zdravnik -zelo previdno si napisal: tudi če sem zdravnik, potem popravi v profilu - tam piše študent.)

A lahko tudi od zdravnika v ambulanti zahtevam, da mi argumentira svojo presojo. Mislim, da bi me kar hitro nagnal!
Sem kar navajen, da zdravniku verjamem, tudi strokovna argumentacija mi ne pomaga, ker je enostavno največkrat ne razumem, če bi jo pa mogoče lahko, potem mi jo pa po navadi zabelijo s kupom strokovnih izrazov, ki niso namenjeni ničemer drugemu, kot temu, da pač mi navadni smrtniki tega ne razumemo.

Vseeno pa mi tvoji posti delujejo strašno pokroviteljsko. Da uporabljam strokovne izraze (Bog pomagaj - trakt in definicija pa pri vragu nista tako strokovna) brez poznavanja nihovega pomena? O traktu ne izgubljajmo besed, da sem pa vprašal za definicijo stradanja je pa drugo. Mirno bi odgovoril, da medicina stradanje definira tako in tako (bi pa stavil, da vsak strovnjak v medicini drugače definira čas brez hrane in da je najti množico definicij). Ne ugovarjam tvoji strokovnosti (drugače nebi mislili, da si zdravnik?), ampak malo bolj usmiljen moraš biti z nami in malo manj visok s svojim znanjem. Taki bi naj bili zdravniki, bolj človeški!