Planet Golob

dandelion

Zelenc'
8. jan 2023
18
-4
3
Trenutno zelo popularnen in poceni izgovor. Fascinantno da to napiše človek rojen v že vsaj zadnjih 80 let relativno varen svet in izobilje.

Me pa zanima nekaj drugega, kdaj v zgodovini je bil zate pravi trenutek ko bi na svet spravil kopico otrok?
Zakaj pa bi potreboval izgovor, se nimam pred kom zagovarjati :D. Vsak ima pač svoje kriterije, niso vsem pomembni le dejavniki, za katere lahko krivimo (trenutno ali katerokoli prejšnjo) vlado.

• Všeč mi je
Reactions: Matey in delter333

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.978
17.397
113
za resne rezultate rabiš vsaj 20 let, to pomeni da ena cela generacija živi v času ko je imeti naraščaj lažje in bolj podprto s strani institucij.
Jaz bi tu šel celo dlje - pomoje je potrebnih več generacij saj je poleg izboljšanja države na več področjih ter splošnih življenjskih pogojev, davčno/finančnih olajšav za vzpodbudo potrebno malo spremeniti tudi mentaliteto saj je dejstvo, da ima bolj razvita družba manj otrok na kar pa vpliva poleg prej naštetih stvari (ki ne samo skrbijo, da se manj ljudi odloči za otroke, veliko se jih tudi enostavno izseli v tujino) še marsikaj drugega. Ne pravim, da bi v par generacijah lahko rešili narod ampak stanje se pa definitivno da izboljšat in potem bi v kombinaciji s priseljevanjem, ki je sicer neizogibno a ga je mogoče do neke mere regulirati, lahko bili tam, da bi celoten sistem zaradi zadostnega števila otrok/mladih ljudi bolje deloval.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.978
17.397
113
seveda se nimaš, tvoja odločitev. IMO samo če nimaš otrok pol živiš tak en.... brezvezen lajf.
Morda (verjetno noi) živi brezvezen lajf po tvojih kriterijih. Nikar pa ne zanemari dejstva, da so različnim ljudem pomembne (/ zanimive / nebrezvezne even) zelo različne stvari in posledično lahko kdo drug svoje življenje brez otrok živi prav super.

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.847
668
113
Morda (verjetno noi) živi brezvezen lajf po tvojih kriterijih. Nikar pa ne zanemari dejstva, da so različnim ljudem pomembne (/ zanimive / nebrezvezne even) zelo različne stvari in posledično lahko kdo drug svoje življenje brez otrok živi prav super.
In dejstva, da nekateri ljudje/pari niso brez otrok zaradi svoje odločitve, ampak ker jih ne morejo imeti.

• Všeč mi je
Reactions: sad in Matey

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.978
17.397
113
In dejstva, da nekateri ljudje/pari niso brez otrok zaradi svoje odločitve, ampak ker jih ne morejo imeti.
Seveda, tudi ta možnost obstaja in žal ta opcija dandanes sploh ni tako redka kot bi si kdo morda mislil ampak v dotičnem primeru uporabnika dandelion, ki mu je zaradi manjka lastnih otrok pripisan brezvezen lajf pa imamo primer, kjer se je tip očitno zavestno odločil, da jih ne bo imel in ne da jih ne more imeti.

• Všeč mi je
Reactions: dandelion

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.950
7.105
113
Zakaj pa bi potreboval izgovor, se nimam pred kom zagovarjati :D. Vsak ima pač svoje kriterije, niso vsem pomembni le dejavniki, za katere lahko krivimo (trenutno ali katerokoli prejšnjo) vlado.
Jaz v tem primeru sprejmem samo odgovor tipa, ne morema, sma probala, kljub medicinski pomoči ne gre. Vse ostalo so brezvezni izgovori. Pa na koncu, vprašaj se kako bi bilo, če bi tvoji starši tako razmišljali? So ti naredili krivico, da so te spravili na svet? Če ja, se opravičujem da sem nevljuden ali celo nesramen, če si prišel na svet po sili ali na kak drug boleč način.

• Haha
Reactions: jest5

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.978
17.397
113
Seveda, vsak se lahko odloči po svoje. Ampak potem ne jamrat in jokat da nataliteta pada, in iskat rešitve, da nam bodo albanci dvigovali nataliteto.
A običajno ljudi brez otrok slišiš tako jamrat pa jokat ali kaj? Po mojih izkušnjah se ljudje, ki so se zavestno odločili biti brez otrok (poznam ene par takšnih parov), s takimi tematikami sploh ne ubadajo - živijo svoj lajf po svoje in to je to.

B81

22. jul 2007
38.815
11.765
113
Samodestruktivno razmišljanje prav zares pripelje do konca. Bi imel tri, pa nam ni bilo dano, zato je samo en.
Država s svojim delovanjem povzroča depresivno stanje, ko ljudje ne vedo niti, kaj bo jutri, kaj šele drugo leto. Raznim mehkim vijoličarjem je to smešno, ker je pač voda na njihov mlin.
Na srečo robertina z nasmehom ne bo več dolgo držal ljudi v šahu, slej ko prej bodo spregledali, da imajo vsak dan manj. No mogoče bo treba pomagat, da odprejo oči.

• Všeč mi je
Reactions: AndrejD in MrDaco

B81

22. jul 2007
38.815
11.765
113
1753355366244.png

jello

Guru
22. sep 2008
10.690
4.107
113
A običajno ljudi brez otrok slišiš tako jamrat pa jokat ali kaj? Po mojih izkušnjah se ljudje, ki so se zavestno odločili biti brez otrok (poznam ene par takšnih parov), s takimi tematikami sploh ne ubadajo - živijo svoj lajf po svoje in to je to.

Jaz nimam nikakršnih težav z nobenim načinom, imej 0 ali 20 otrok, na kakršenkoli način ti ustreza. Samo razlog da nimam otrok ker jih nočem izvalit v tako krut svet mi je neskončno bedast. Jih pač nimam, kaj te briga zakaj, ni mi, ne da se mi. Če veš da je zdaj napačen trenutek, potem veš tudi da nekoč v zgodovini pa je bil pravi. Ko so otroke imeli tvoji starši, mogoče dedje ali katerikoli predniki že.

• Všeč mi je
Reactions: mosseero

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.222
7.671
113
Dišì po socializmu. Odgovorite si sami na obe vprašanji:
- bi imeli 6 otrok če bi dobili zastonj stanovanje (nalašč pretiravam)
- bi zaposlili žensko, ki bo v naslednjih 12 letih 6 let na porodniški ali moškega, ki bo vsako leto pol leta na očetovskem.
Enaka vprašanja si zastavite še za svoje otroke, visoko produktivne rojene zmagovalce.

Odgovore že vem. Jaz bomo enega, narod pa naj rešijo drugi. In jasno, država. Vitka država.

na splošno ali sprašuješ mene, ker si me citiral?
Če slednje, dvomim, da odgovore veš...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.983
8.573
113
Jaz v tem primeru sprejmem samo odgovor tipa, ne morema, sma probala, kljub medicinski pomoči ne gre. Vse ostalo so brezvezni izgovori. Pa na koncu, vprašaj se kako bi bilo, če bi tvoji starši tako razmišljali? So ti naredili krivico, da so te spravili na svet? Če ja, se opravičujem da sem nevljuden ali celo nesramen, če si prišel na svet po sili ali na kak drug boleč način.
Pa koga boli k.urac kaj ti sprejmes in kaj ne. V vsaki normalni druzbi bos izlocen ko bos zacel najedat ljudem okoli sebe zakaj nimajo otrok al pa zakaj vozijo rdec avto.

Brigaj se zase, mej jih 15, upam da boste vsi skupaj srecni in da ti bo drzava pomagala. Ne se pa ti v druge vtikat zakaj majo al pa nimajo otrok...

On sprejme samo odgovore tipa.... fak kaj vse ne preberes tu gor

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.983
8.573
113
Pa kaka debata je to? "jaz sprejmem samo odgovore tipa..." A drugis pa ne sprejmes? Kok bedno more bit v zivljenju?

Meni se zdi neumno da se nekdo zavestno odloci da ne bi imel otrok. Konc koncev pricakuje da bodo mlajse generacije futrale blagajno ko bo v penziji... Ampak hej, njegovo zivljenje, mislim si pac svoje.... ne pa "jaz sprejmem samo"...

In pol "debatiramo pa lahko...." to ni debata.