Planet Golob

erikson

Guru
25. avg 2007
23.499
7.238
113
Realne novice iz sveta politike:
Predsednik vlade in Svobode dr. Robert Golob se je v sredo udeležil zaključka formalnega zasedanja Severnoatlantskega sveta na ravni voditeljev zavezniških držav. Voditelji držav članic zveze NATO so se v sklepni izjavi zavezali, da bodo do leta 2035 povišali letne izdatke za varnost in obrambo na pet odstotkov BDP.
Predsednik vlade ob tem poudarja, da »je edina že sprejeta zaveza za Slovenijo sprejeta Resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2040, ki jo je potrdil Državni zbor pred dvema tednoma. To je zaveza, da bomo letos za obrambne izdatke namenili dva odstotka BDP. To bomo postopoma dvigovali po 0,2 odstotka letno do leta 2030, ko bomo dosegli tri odstotke izdatkov za obrambne namene, skladno z metodologijo NATA iz leta 2018.«​
Svobodnjak, a ti to razumeš? Ali je Golob voditelj države članice zveze NATO (5%) ali ne (2% letos, 3% do 2030)? Ali je Golob seštel 2% in 3%? Ali računa, da takrat itak ne bo več v politiki in se bo s to zmedo ukvarjala takratna vlada?

Sem vprašal AI, ki ga menda Golob zdaj dnevno uporablja, pa mu tudi ni jasno.

Stavek ni povsem logičen, saj se odstotki ne ujemajo z navedenimi zavezami. Analizirajmo:
  1. NATO-jeva zaveza: Voditelji NATO-ja so se zavezali, da bodo do leta 2035 povišali letne izdatke za varnost in obrambo na 5 % BDP.
  2. Slovenija po izjavi predsednika vlade:
    • Letos (2025) naj bi obrambni izdatki znašali 2 % BDP.
    • Postopni dvig za 0,2 % letno do leta 2030, ko naj bi dosegli 3 % BDP.
    • Od leta 2030 naprej ni navedeno nadaljnje povečanje, kar pomeni, da Slovenija do leta 2035 ne bi dosegla 5 % BDP, kot je obljubljeno v NATO-jevi zavezi.
Izračun:
  • 2025: 2 % BDP
  • 2026: 2,2 %
  • 2027: 2,4 %
  • 2028: 2,6 %
  • 2029: 2,8 %
  • 2030: 3 %
Torej, tudi če bi se dvig nadaljeval z isto stopnjo (0,2 % letno) po letu 2030, bi Slovenija do leta 2035 dosegla le približno 3,8 % BDP (2031: 3,2 %, 2032: 3,4 %, 2033: 3,6 %, 2034: 3,8 %, 2035: 4 %), kar je še vedno pod ciljem 5 %. To pomeni, da izjava predsednika vlade ni v skladu z NATO-jevo zavezo, razen če se načrt spremeni po letu 2030.

Zaključek: Stavek ni logičen, saj trenutni načrt Slovenije ne zagotavlja dosega 5 % BDP do leta 2035, kot je obljubljeno v NATO-jevi izjavi.

• Všeč mi je
  • Objave ne odobravam
Reactions: Svobodnjak in Matey

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.820
17.212
113
Kakšna mentalna gimnastika, meglenje in relativiziranje, kaj si ti nor. In tip še vedno nabija o drugem mandatu med katerim bo štukal te procente, Vatovec bi pa kar preprosto ignoriral vse podpisane zaveze, ahahaha. Kakšne klovne imamo to na oblasti, jao ej...

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.820
17.212
113
O, lejga, Svobodnjak ! Lepo, da si se nam pridružil. Kaj pa ti porečeš na vse to? Si spet samo malo narobe razlagamo vse skupaj?

Upam, da ne boš spet tiho.

Svobodnjak

Fizikalc
9. sep 2022
529
-3.591
28
In kaj te je zmotilo? sam sem mnenja, da imamo zanič PR, ker prvič ne znajo opoziciji odgovarjati v" jeziku", ki ga poznajo, torej kvasenje bedarij in laganju- (seveda mislim figurativno, kar se tiče odgovarjanja), drugič pa, ker ljudem ne znajo bolje predstaviti uspehov te vlade.
Drugače se pa s tem zapisom na X-u popolnoma strinjam.

Raje pa ne bi komentiral res bolanega zapisa prejšnje vlade, ravno tako na X-u (twiterju), kjer so komentirali DSO-je in starostnike-verjetno veste, zakaj se je šlo.

• Haha
Reactions: Matey

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.820
17.212
113

Svobodnjak

Fizikalc
9. sep 2022
529
-3.591
28
O, lejga, Svobodnjak ! Lepo, da si se nam pridružil. Kaj pa ti porečeš na vse to? Si spet samo malo narobe razlagamo vse skupaj?

Upam, da ne boš spet tiho.
Upam, da ne boš zameril, ker se ne spuščam na raven šank debat in ne komentiram vsakršnih domislic, kakor se komu pač porodijo..zgoraj sem dodal uradne zaznamke in ugotovitve vlade o tekočem delu in to je to.

• Haha
Reactions: Matey

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.820
17.212
113
Upam, da ne boš zameril, ker se ne spuščam na raven šank debat in ne komentiram vsakršnih domislic, kakor se komu pač porodijo..zgoraj sem dodal uradne zaznamke in ugotovitve vlade o tekočem delu in to je to.
Ne zamerim, sem pričakoval nek tak (ne)odgovor. Potem pa prosim pokomentiraj post #27.247, ki ne vsebuje nikakršnih domislic na nivoju šank debat, hvala.

jello

Guru
22. sep 2008
10.630
4.065
113

In po kaj točno potem hodiš na alter? Za šank javljat da se ne greš šank debat? Dvigat nivo in si domišljat da si edini do kolen v greznici, ki ni usran? Na gej forum tudi javljaš redno da se ne spuščaš dol med zweitakterje?

sad

Guru
24. avg 2007
21.969
10.669
113
Še zmeda predstavljena v zvoku in sliki.

Who the fuck je Kaja Kobetič? A to sedaj študenti intervjujajo predsednika vlade? Najprej zameša odstotne točke in odstotke, potem ptiča ne poklopi, ko se enkrat zagovori 2% do 2030. No ja, koga drugega si ptič niti ne zasluži.
Sicer pa sranje ptiča v vsem svojem sijaju. Ne bi bilo slabo, če bi ga poklicali v Nato, da obrazložita svoj drek, ki ga je proizvedel.

B81

22. jul 2007
38.747
11.691
113
Who the fuck je Kaja Kobetič? A to sedaj študenti intervjujajo predsednika vlade? Najprej zameša odstotne točke in odstotke, potem ptiča ne poklopi, ko se enkrat zagovori 2% do 2030. No ja, koga drugega si ptič niti ne zasluži.
Sicer pa sranje ptiča v vsem svojem sijaju. Ne bi bilo slabo, če bi ga poklicali v Nato, da obrazložita svoj drek, ki ga je proizvedel.
Novinar, ki večkrat ne ponovi vprašanja ob ne-odgovarjanju, ni vreden nič.

• Všeč mi je
Reactions: sad in 8888