Bo treba vzgojiti pujse, ki se identificirajo za pišeke …
Kakšni so to jedilniki brez svinjine? Jao jao.
Brez zamere... ampak tukaj nisi rabil čivknit. Pujsek se že stoletja valja po slovenskih štalah. Kot drugo pa, prilagajamo se nekomu drugemu, mi, mi slovenci, mi ki smo ustvarili to državo. In po zaslugi mehkojajčnikov zdaj spreminjamo svoje navade. To je tisto kar me moti. Pa pujsek če ga zmerno ješ ni prav nič ogrožujoč sploh v primerjavi z svinjarijo, ki ti jo znajo matrosit v kakšno zapakirano hrano.a ne? cela katastrofa, k pujsek je pa res 1. pravilo v slovenski kuhinji. pa samo zdravje ga je.
al je problem drugje, a?
Baje so ribe zdrave (japonci... ).a ne? cela katastrofa, k pujsek je pa res 1. pravilo v slovenski kuhinji. pa samo zdravje ga je.
al je problem drugje, a?
Brez zamere... ampak tukaj nisi rabil čivknit. Pujsek se že stoletje valja po slovenskih štalah. Kot drugo pa, prilagajamo se nekomu drugemu, mi, mi slovenci, mi ki smo ustvarili to državo. In po zaslugi mehkojajčnikov zdaj spreminjamo svoje navade. To je tisto kar me moti. Pa pujsek če ga zmerno ješ ni prav nič ogrožujoč v primerjavi z svinjarijo, ki ti jo znajo matrosit v kakšno zapakirano hrano.
Baje so ribe zdrave (japonci... ).
Bos povedal kolikokrat bodo na jedilniku.
Sploh ce jih bos primerjal s piščancem. Ki v življenju ni videl sonca. Je pa zato dobil kup "nadomestkov", da je v pol manj casa zrastel do 2x vecje teze kot pred 70 leti.
To zdaj ni vec raznolika prehrana, ampak precej ocitna teznja k "enoumju"
Saj sem ti napisal da po zaslugi mehko(brez)jajčnikov je tako. In seveda se gre za musliče. Če njim kaj ne paše, kot prvo in kot nujno, naj zapustijo državo, kot druga opcija pa naj se prilagodijo, bodisi da bodo jedli svinjino, bodisi da bo mati Fatima tistemu mulcu doma spekla perutničke v kolikor bo prišel iz šole lačen.seveda ni. ne dvomim, da se vsak vikend najde na domacih kroznikih, pa tudi cez teden za vecerjo, tko da res ne rabis skrbet, da bi ga odstavili iz nasih domacih jedilnikov. tudi se strinjam, da v zmernih kolicinah je pujs cisto ok, verjetno celo koristen.
ce pa v soli dobijo tisto kosilo brez pujsa, bojo pa ze doma nadomestili, tko da tudi tukaj ne rabis skrbet.
navade se spreminjajo ze od zacetka clovestva in vem da te to moti. ne pol jambrat, da je problem, ker ni svinjine na jedilniku, ampak ker se spreminjajo navade, in ker se kosilo prilagaja tako, da je nekako za vse ok. tudi muslimane - in v tem grmu tici zajec, a ne?
pa ce malo pobrskam po spominu, se ne spomnim kaksnih kriminatlov, klobas, odojkov, ribic na nasih pladnjih v casu osnovne sole... mogoce je bil kdaj kaksen kolescek suhe salame za malico, pa se tist vprasanje iz cesa je bila narjena. tko da, kaksna revolucija se glih ne izvaja, kakor se sicer predstavlja vso zadevo.
a ne? cela katastrofa, k pujsek je pa res 1. pravilo v slovenski kuhinji. pa samo zdravje ga je.
al je problem drugje, a?
Problem je, da je na jedilniku samo piščanec in odtenki govedine. Naj dodajo en dan se svinjino. Da imajo otroci cimbolj raznoliko prehrano. Tudi jagencek kakšen dan bi bil zazeljen. Psanca, kot praviš, že doma na veliko tolčejo.
Petek je lahko rezerviran za ribje jedi.
Težava je, da bodo določene skupine takoj dvignile glas če bo na jedilniku svinjina in da se izognejo temu se pač prilagajajo.
pol se pa čudimo da so buhteljčki, to je cukra pa oh za kakega olimpijskega dvigovalca uteži.Sicer pa prilagam en čisto random jedilnik. Če vidite kaj pohujšljivo nezdravega v njem se javite.
JEDILNIK: 6. – 10. M A R E C 2 0 2 3
DAN ZAJTRK DOP. MALICA KOSILO POP. MALICA
PONEDELJEK
06.03.2023
ZELIŠČNI ČAJ
FRANCOSKI ROGLJIČEK
JAGODNI ČAJ
PIŠČANČJI HAMBURGER
KEČAP
SOLATA
GOVEJA JUHA Z ZAKUHO
KREMNA ŠPINAČA
PIRE KROMPIR
KUHANA GOVEDINA
KIVI
PIRINI KEKSI (KMETIJA
ŽITNIK)
TOREK
07.03.2023
Brezmesni dan
MLEKO
POLNOZRNATI KOSMIČI
PLANINSKI ČAJ Z MEDOM
OVSENI KRUH
TRDI SIR
SVEŽA PAPRIKA
FIŽOLOVA MINEŠTRA
POLBELI KRUH
RIŽEV NARASTEK
POMARANČE
SREDA
08.03.2023
OTROŠKI ČAJ
RŽENI KRUH
PIŠČANČJA SALAMA
MLEČNI ZDROB S ČOKOLADNIM POSIPOM
BANANA
BUČKINA JUHA
ŠIROKE TESTENINE
HAŠE OMAKA
RDEČA PESA
NASHI HRUŠKA
ČETRTEK
09.03.2023
MLEČNA PROSENA KAŠA S
SUHIM SADJEM
OTROŠKI ČAJ Z LIMONO
DOMAČI BELI KRUH (KMETIJA LEŠNIK)
DOMAČI MESNI NAMAZ
SVEŽA ZELENJAVA
KREMNA KORENČKOVA JUHA
ZELENJAVNA RIŽOTA S KOŠČKI
PIŠČANČJEGA MESA
MEŠANA SOLATA
GRISINI JABOLKO
PETEK
10.03.2023
BELA ŽITNA KAVA
KROF
SADNI ČLAJ
SIROVA ŠTURČKA
SADJE
GOVEJA JUHA Z ZAKUHO
RIBJI FILE V PANADI S KORUZNIMI
KOSMIČI
KUHAN KROMPIR Z BLITVO
TEKOČI SADNI JOGURT
JEDILNIK: 13. – 17. M A R E C 2 0 2 3
DAN ZAJTRK DOP. MALICA KOSILO POP. MALICA
PONEDELJEK
13.03.2023
Brezmesni dan
ČAJ GOZDNIH SADEŽEV
SIROVA ŠTRUČKA
SADNI JOGURT
ČRNA ŽEMLJA
SADJE
PIŠČANČJI PAPRIKAŠ
DOMAČI SVALJKI
ZELJNATA SOLATA NAPITEK
SEZONSKO SADJE
PIRINI KEKSI Z MANJ
SLADKORJA
TOREK
14.03.2023
MLEČNI ZDROB S
ČOKOLADNIM POSIPOM
JABOLKO
SADNI ČAJ
OVSENI KRUH
PAŠTETA
RIBAN KORENČEK
GOVEJA JUHA Z VLIVANCI
MUSAKA S KROMPIRJEM
ZELENA SOLATA S KORENČKOM
TEKOČI SADNI JOGURT
SREDA
15.03.2023
ZELIŠČNI ČAJ
RŽENI KRUH
POSEBNA SALAMA
KAKAV
MAKOVKA
JABOLKO (KMETIJA VRECL)
MEHIŠKO kosilo KREMNA ZELENJAVNA JUHA
(KORUZNA)
TORTILJE S PIŠČANČJIM
MESOM RIŽ S KURKUMO/CURRY
(rumeni)
ZELENA SOLATA S FIŽOLOM
SEZONSKO SADJE
ČETRTEK
16.03.2023
MLEKO
KORUZNI KOSMIČI
SADNI ČAJ Z LIMONO
DOMAČI BELI KRUH (KMETIJA
LEŠNIK)
ZELIŠČNI NAMAZ/KREM MASLO
SVEŽA ZELENJAVA
ZELENJAVNA JUHA Z LEČO
ČRNI KRUH
MARELIČNI CMOKI
MEŠAN KOMPOT
SEZONSKO SADJE
MINI POLNOZRNATA
ŠTRUČKA
PETEK
17.03.2023
KAMILIČNI ČAJ Z LIMONO
GRAHAM KRUH
KREMNO MASLO
ŠS – DOMAČE MLEKO (KMETIJA
HECL)
SEZAMOVA PLETENKA
SADJE
KROMPIRJEV GOLAŽ
ČRNI KRUH
JOGURTOVO PECIVO S SADJEM
SEZONSKO SADJE
problem je prilagajanje dolocenim skupinam, ne prehrana.
Svinja se pri nas je in pika. Kdor noče naj ne je.bos doma en dan pripravil svinjino, pa bo kljukica. pa kozlicka in jagenjcka za vikend.
tudi pri tebi je enak problem, kot pri dacotu. problem je prilagajanje dolocenim skupinam, ne prehrana.
će pa v šoli ne dobijo znanja poštevanke, bojo pa že doma nadomestili, tko da tudi tukaj ne rabiš skrbet. Butl.seveda ni. ne dvomim, da se vsak vikend najde na domacih kroznikih, pa tudi cez teden za vecerjo, tko da res ne rabis skrbet, da bi ga odstavili iz nasih domacih jedilnikov. tudi se strinjam, da v zmernih kolicinah je pujs cisto ok, verjetno celo koristen.
ce pa v soli dobijo tisto kosilo brez pujsa, bojo pa ze doma nadomestili, tko da tudi tukaj ne rabis skrbet.
navade se spreminjajo ze od zacetka clovestva in vem da te to moti. ne pol jambrat, da je problem, ker ni svinjine na jedilniku, ampak ker se spreminjajo navade, in ker se kosilo prilagaja tako, da je nekako za vse ok. tudi muslimane - in v tem grmu tici zajec, a ne?
pa ce malo pobrskam po spominu, se ne spomnim kaksnih kriminatlov, klobas, odojkov, ribic na nasih pladnjih v casu osnovne sole... mogoce je bil kdaj kaksen kolescek suhe salame za malico, pa se tist vprasanje iz cesa je bila narjena. tko da, kaksna revolucija se glih ne izvaja, kakor se sicer predstavlja vso zadevo.
Svinja se pri nas je in pika. Kdor noče naj ne je.
Tocno to je problem... Prilaganje dolocenim skupinam na temo solske prehrane, kjer ne bi smeli sploh besede imeti. Smernice za zdravo prehrano so jasne, kdo jih postavlja in izvaja tudi. Nobena vera ali pa tiktok trend ne bi smel imeti nobenega vpliva.
Tlele pa tudi ze roko dvigujejo vsi verski fanatiki, vsi ki imajo probleme z mesom, vsi ki imajo probleme z dolocenimi makronutrienti, pise se v jedilnike bioneki neki, da se zadosti yet another sekti... To so privat problemi in naj jih folk reauje doma ali med enako mislecimi, ne da to ni dost in zelijo pamet solit na sistemski ravni, kot da so neki faktor.