Planet Golob

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.084
16.247
113
Menim, da je izven moje pravice to, da nekomu, ki ni od nekdaj iz Slovenije (ali pa njegovi starši) odrečem učenje materinega jezika v kolikor si ta oseba to želi in/ali to potrebuje. Tudi sam bi bil take opcije vesel, če bi živel nekje v tujini kot druga/tretja generacija priseljencev in ne bi znal (dobro) govoriti materinega jezika. A menim pa tudi, da se to ne sme financirati iz državnega proračuna.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.411
2.764
113
Najprej obrnimo situacijo, in povejmo kje v svetu se učijo slovenščine. Zavedajte se da smo izredno mali narod, in če bo šlo tako dalje bomo izginili.
Mogoče bi bilo zanimivo narediti DNK analizo, pa vsak pri sebi vidi od kje so se predniki priklatili na to gredo pod Alpami. :)

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.991
6.159
113
Mogoče bi bilo zanimivo narediti DNK analizo, pa vsak pri sebi vidi od kje so se predniki priklatili na to gredo pod Alpami. :)
Pusti ti zdaj DNK. Od kje smo se priklatli pred 1000 ali 2000 leti sploh ni relevantno. Zdaj smo v Sloveniji in slovenščina je še zaenkrat uradni jezik tukaj. Pred 30 leti smo se tudi odcepili od juge, ravno zaradi tega, ker z njimi ni mogoče živet. In kot sem rekel, mali narod smo. A želimo da obstajamo, ali se bomo pustili lewnuharski svojadi, da si na tak gnusen način nabirajo volilno bazo in uničujejo Slovenijo.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.411
2.764
113
Na nas je, da prišlekom omogočimo integracijo, da bo nekdo delal za naše penzije. Pa kakšno hčerko lokalpatriota bodo tudi vzeli in razplodili nove bodoče avtohtone Slovence. :)

mr_

Guru
20. sep 2007
9.411
2.764
113
Saj niso sužnji in jih ne hodimo loviti, ampak sami pridejo k nam po boljše življenje. To pa je moral tudi nekdo zgraditi. Tako da poante tvoje objave ravno ne razumem.
Kako jih ne hodimo lovit, res da ne s kletko in verigami, pač pa z 'novci' in obljubami. Srbe za kamioniste, vzhodnjakinje za 'prodajalke telesa', filipince za delavce v turizmu, moldavce za delavce v proizvodnji,... Seveda bi si jih zlobni kapitalisti želeli, nekateri celo dejansko jih, spravijo v suženjski odnos.
Poanta, ki je ne razumeš pa je v tem, da je potrebno jim omogočiti integracijo, sobivanje, vzgojo njihovih otrok itd., da bomo lepše sobivali. Alternativa so bodoči geti, kot se že dogaja ponekod. Npr. Ajdovščina s hitro rastočimi in obstoječimi podjetji, ki potrebujejo poceni delovno silo, Fructal, Leone, ... Kako to zgleda v prihodnosti pa ti ni treba daleč, sosednji Monfalcon vabi na ogled.
Na kratko, lahko rešujemo sedaj in se trudimo ali pa smo kratkovidni, otroke v šolah segregiramo v razrede tujcev in otroke brez pomembnih in vplivnih staršev, ter se čudimo čez desetletje, kje smo zajebali.
Franci Novak, ki mu je pomembna junijska veselica, čakanje na intervencijo z lokalnim PGD in glancanje Audija, pa to težko razume in bo seveda napel vse nasprotovanju in ne razumevanju.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.991
6.159
113
Kako se to bere kot ena taka lepa pravljica. Dejstvo pa je da jim s tem omogočamo še večjo prevlado. Super, si delavec. Najami si stanovanje, kakor jaz, delaj, denar pošiljaj svoji familiji na Filipine, na Kosovovo, kamorkoli. Samo oni naj tam doli ostanejo s svojo kulturo, ker tja spadajo. Če pa hočeš biti Slovenec, ni problema. Tukaj je šola s slovenskim jezikom, tukaj so naša pravila, tukaj je naša kultura. Decembra imamo Božič, 8.februraja pa kulturni praznik. In nimamo novega leta 14. januarja. Če tega ne sprejmeš, pomeni da si neasimiliran in nimaš tukaj kaj počet.

Ampak ne, mi gremo v Bauhaus po kilo vazelina, namežamo rit in nastavimo.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
V osnovnih šolah, ali popoldan nekje v najetem prostoru? Kdo financira? Kdo od slovencev ima težave tam z integracijo?
Spraševal si, kje na svetu se učijo slovenščine. In zelo važno, če se učijo v osnovni šoli ali popoldan. Ali je zato pouk manj vreden? Če te že zanima, pa pobrskaj po internetu in boš videl, da jo učijo tudi na 28. tujih univerzah.

• Objave ne odobravam
Reactions: tomi in endvatri

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ni treba biti ekonomisti, da ugotovimo, da živimo slabše, kot pod Janšo.
Kako je Golob kriv, da pada industrijska proizvodnja. :bonk:

Evropa v invalidskem vozičku​

Če bi kdo želel uničiti Evropo, bi ji prepustil, da to naredi sama. Prepustil bi jo njenim lastnim obsesijam, ideologijam in neumnostim, ki v medsebojni kombinaciji vodijo v strateške politične napake, gospodarsko stagnacijo in dolgoročni zaton.

Nemčija je lani iz stagnacije zašla v recesijo, evrsko območje je na robu recesije, za zdaj ga pred recesijo rešujejo Francija, Italija in Španija. Evropska industrijska proizvodnja trendno upada od septembra 2022. Nemška industrija trendno upada že od leta 2019, od februarja lani se je trend še bolj strmo usmeril navzdol in decembra lani je bil obseg proizvodnje nemške industrije za več kot 9 odstotkov nižji kot v povprečju leta 2015. Kot leta 2015! Po pandemiji so se začasno pobrale in zrasle kemična industrija, gradbeništvo ter proizvodnja električnih in elektronskih aparatov, ne pa tudi avtomobilska in papirna industrija. Po začetku vojne v Ukrajini februarja 2022 pa so v prostem padu glede na leto 2019 vse energetsko intenzivne panoge – najbolj proizvodnja energije in papirna industrija (več kot 20 odstotkov), kemična (več kot 10 odstotkov), avtomobilska (več kot 7 odstotkov).

Te težave Evrope in njenega največjega gospodarstva žal niso ciklične narave, ampak so del dolgoročnega trenda stagnacije Evrope. V obdobju 1995–2009 je Evropa za rastjo produktivnosti ZDA zaostajala povprečno za 0,3 odstotne točke letno (1,3 odstotka proti 1,6 odstotka), po letu 2010 (2010–2022) pa se je zaostajanje Evrope povečalo na povprečno 0,5 odstotne točke letno (1,1 odstotka proti 1,6 odstotka). Ta razlika v počasnejši rasti Evrope je v dobrem desetletju (2010–2022) privedla do tega, da so ZDA svojo prednost v razvitosti pred Evropo povečale še za dodatnih 8,3 odstotne točke.

In še druga slika evropske stagnacije. Leta 1990 je bila EU s 23,3-odstotnim deležem v svetovnem BDP najmočnejši gospodarski blok na svetu, gospodarsko močnejša tudi od ZDA (19,6 odstotka), medtem ko je bil delež Kitajske v svetovnem BDP le 3,1 odstotka. Tri desetletja kasneje, leta 2023, je Kitajska z 18,4-odstotnim deležem že sedmo leto zapored gospodarsko močnejša od ZDA (15,6 odstotka), medtem ko se je delež EU skladno z mizerno gospodarsko rastjo zmanjšal na vsega 14,8 odstotka. Projekcije, ki sem jih naredil na podlagi povprečnih stopenj rasti po letu 2019, kažejo, da se bo delež EU v svetovnem BDP do leta 2045 zmanjšal pod 12 odstotkov, medtem ko bo Kitajska z več kot 30-odstotnim deležem gospodarsko dvakrat večja od ZDA in skoraj trikrat večja od EU.

Evropa je bila vedno stara in počasna dama, toda kaj se je zgodilo, da je pristala v invalidskem vozičku? Krivi smo sami. Gre za katastrofo, ki so jo zakrivile evropske politične elite, in to predvsem v zadnjih 15 letih. Evropa je v zadnjih 15 letih zaradi specifičnih obsesij in iracionalnosti naredila tri velike strateške napake in kup političnih. Podlegla je obsesiji z dolgom, zeleni ideologiji v energetiki in privolila v samouničujočo neumnost glede sankcioniranja uvoza energentov iz Rusije in izvoza v Rusijo.

Prva iracionalnost je nemška obsesija z dolgom, katere žrtev smo zaradi skupne monetarne unije in fiskalnega pakta vsi. Nemški diktat glede politike varčevanja po letu 2010 je Evropo vrgel v dolgo recesijo. Vlade Angele Merkel so v času rekordno nizkih obrestnih mer (2010–2022) varčevale, namesto da bi po kitajskem vzoru vlagale v infrastrukturo in spodbujale razvoj tehnologij. Nemčija je zaradi obsesije z zmanjševanjem dolga žrtvovala rast in razvoj tako sebe kot evrske unije. V vmesnem času je Kitajska v zavetju industrijske politike in subvencij razvijala nove tehnologije in postala največja izvoznica ne samo električnih, temveč tudi konvencionalnih avtomobilov.

Druga iracionalnost je nerazumljiva ideološka averzija do varne jedrske energije. Ta je nemške vlade silila v program zapiranja jedrskih elektrarn, ki stabilno proizvajajo najcenejšo možno električno energijo, in njihovo nadomeščanje z nestanovitnimi sončnimi in vetrnimi elektrarnami, gnanimi na božjastno drage subvencije, ter umazanimi plinskimi in premogovnimi elektrarnami. Nemčija je prek evropske komisije to zeleno ideologijo, ki je zelena samo po imenu, vsilila vsem članicam EU. Posledica so močno povišane cene električne energije, ki vodijo v zapiranje podjetij, prenos obratov in delovnih mest v tujino ter energetsko revščino.

Tretja evropska iracionalnost je sankcioniranje Rusije po začetku ruske agresije na Ukrajino s prepovedjo izvoza v Rusijo, prepovedjo uvoza ruske nafte in zmanjšanjem uvoza ruskega plina. Evropska politična elita je s tem svoje gospodarstvo poslala v stagnacijo ali celo recesijo, industrijo pa v trajno deindustrializacijo.

K temu je treba prišteti prav tako ideološko motivirano odločitev ECB, da na ponudbeni šok po koncu pandemije, ki ga je okrepil energetski šok po začetku ruske agresije na Ukrajino in ki je kulminiral v porastu inflacije, sredi leta 2022 reagira z drastičnim dvigom obrestnih mer. To je zmanjšalo zasebno povpraševanje in investicije ter zacementiralo evropsko stagnacijo.

Kaj zdaj? Ob takšnih obsesijah, takšnem pomanjkanju razvojne vizije v Evropi in takšnih političnih elitah ne morem biti optimističen. Ne kratkoročno in ne dolgoročno. Žal sledi deindustrializacija Evrope, z njo odliv podjetij v tujino in zapiranje milijonov delovnih mest. Deindustrializacija je izjemno nevaren in nepovraten trend v gospodarsko in tehnološko nazadovanje ter izgubo strateške gospodarske avtonomije Evrope, ki bo postala odvisna pri vseh ključnih tehnologijah in proizvodih.

Gledamo geopolitični zaton Evrope. Je sploh komu med politiki mar?

***​

Evropa je bila vedno stara in počasna dama, toda kaj se je zgodilo, da je pristala v invalidskem vozičku? Krivi smo sami. Gre za katastrofo, ki so jo zakrivile evropske politične elite, in to predvsem v zadnjih 15 letih.

• Všeč mi je
  • Objave ne odobravam
Reactions: Ytbnd in endvatri

B81

22. jul 2007
37.619
10.912
113
Menim, da je izven moje pravice to, da nekomu, ki ni od nekdaj iz Slovenije (ali pa njegovi starši) odrečem učenje materinega jezika v kolikor si ta oseba to želi in/ali to potrebuje. Tudi sam bi bil take opcije vesel, če bi živel nekje v tujini kot druga/tretja generacija priseljencev in ne bi znal (dobro) govoriti materinega jezika. A menim pa tudi, da se to ne sme financirati iz državnega proračuna.
Zanimivo. Jaz pa mislim, da ce gres drugam, bodi tak, kot so ljudje tam.
Zakaj bi se ucil slovenscino v Nemciji? Tam se ucis nemscino. Ce ne pa prideli nazaj sem zivet.

Pa ok, mi smo se koliko toliko....ampak oni od dol...vprasas kogarkoli, ki je sel v tujino in imel opravka z juznjaki, vsi znajo povedat o tezavah z njimi.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Zakaj bi se ucil slovenscino v Nemciji? Tam se ucis nemscino. Ce ne pa prideli nazaj sem zivet.

Pa ok, mi smo se koliko toliko....ampak oni od dol...vprasas kogarkoli, ki je sel v tujino in imel opravka z juznjaki, vsi znajo povedat o tezavah z njimi.
Zakaj neki se v ZDA ali Argentini že četrta generacija izseljencev uči slovenščine? Ali niso bedaki? :bonk:

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.084
16.247
113
Narobe si ma razumel - jaz odobravam učenje materinega jezika na lastnee stroške POLEG učenja oz. znanja jezika države v kateri si se odločil živeti. Spoštovanje zakonov in kulture v kateri živiš kot prišlek zagovarjam že od nekdaj.

Zakaj bi se učil slovenščine v Nemčiji? Zakaj pa ne, če ti je kot slovenskemu migrantu 2./3./4. generacije v interesu poznavanje kulture in jezika od koder prihajaš? Kaj je s tem narobe?