Še mojih 5c glede 13.000 računalnikov za socialce. Osnovnošolski razred je sicer zelo majhen statistični vzorec, je pa v določenem pogledu relativno reprezentativen. Na kupu imaš 20 familij, ki pašejo skupaj zgolj zato, ker živijo v istem okolju in imajo isto stare otroke.
Zadnjič smo imeli na roditeljskem sestanku nekaj na temo tehnike, telefonov, računalnikov ... in ko sem to poskušal, sem ugotovil, da imajo daleč največ tehnike in najdražjo tehniko prav otroci iz socialno ogroženih oz. slabo situiranih družin. Konkreten primer: mama čistilka, foter proizvodni delavec, veš da res nimata, ona je na čistem minimalcu, on verjetno malenkost nad, zato tudi kdaj kaj preko šolskega sklada nakažeš. Mulo je učno šibek, vprašanje če bo sfolgal tempo, ampak vseeno ima doma *v prvi triadi*: svoj PS5, svoj iPhone 15 pro max, iPad in lasten TV. Sem samo gledal. WTF, kaj ti bo to?! Če bi pol energije, ki jo vložiš v "digitalno opismenjevanje" vložil v osnovno opismenjevanje, bi ti tudi šola vsaj minimalno laufala.
Potem pogledaš ostale in ugotoviš, da gre bolj ali manj za vzorec. Nekako v stilu "najin pa že ne bo slabši od ostalih" ali nekaj. Ne vem. Seveda se najdejo izjeme in ima tudi deklica iz vile za mio++ € svoj iPhone, ampak v večini imajo otroci socialcev (in ločencev) več digitalnih naprav kot ostala populacija. Govorim za mlajše otroke.
Te družine bi namesto računalnika, kakršnegakoli že, veliko bolj rabile coaching čisto drugih veščin ...
Glede softwara, če se izrazim hudobno, čistilka rabi Instagram, Facebook in TikTok, model s štance isto, otrok pa s takim poflom od računalnika kot ga je kupila *inženirka leta* Duh nima kaj početi, ker je konkretno slabši od tega kar že ima doma. Kaj naj sploh počnejo z wordom, excelom in powerpointom?
Se pravi da bo šel računalnik res na bolho?
In tako se potem pri nas doma pogovarjamo o tem kako zelo so pri čistilki bogati, ker kaj vse njen otrok ima, ker mi smo pa, ekvivalentno, full revni. Pa bodimo, nje.