Ne vem koliko je govorila je pa plačala to pa gotovo.Pa da vrnem žogico - kdaj le Cerkev rekla, da je grešila, ko je sodelovala z okupatorjem?
Tole je pisalo na koncu - torej? Ne opravičila dejanja cerkve?
Ne vem koliko je govorila je pa plačala to pa gotovo.Pa da vrnem žogico - kdaj le Cerkev rekla, da je grešila, ko je sodelovala z okupatorjem?
Tole je pisalo na koncu - torej? Ne opravičila dejanja cerkve?
Lepo je danes pametovat o napačnih odločitvah brez ene pištole in po razpadu Kraljevine po tem, ko ti pride opremljena vojska potrkat na vrata.Kaj sta 20.5.1941 dogovorila visok komisar za Ljubljansko pokrajino Emilio Grazioli in ljubljanski škof Gregorij Rožman?
Pa da dodam še en datum, bivši ljubljanski župan in politik Ivan Hribar je samomor storil 18. aprila 1941. Takrat vrnil s sestanka z novimi italijanskimi fašističnimi oblastmi (ki so mu med drugim ponujale položaj župana mesta pod novo upravo). Kot velik domoljub in zagovornik zavezništva slovanskih narodov ni mogel prenesti izgube svobode.
Torej je Rožman vedel, kako se vede domoljub ( pa zagotovo ne komunist), saj je bil na njegovem pogrebu. Cerkev je kljub strogim cerkvenim pravilom tistega časa glede samomorov dovolila uraden cerkven pokop, saj je bilo vsem jasno, da je šlo za dejanje globoke domoljubne stiske in protest proti okupatorju.
Za vas že vemo.Vprašanje, kaj bi danes raje izbrali izbrali ponosni nasledniki - življenje pod tujo vlado in upanje na osvoboditev od večjih sil ali smrt svojih otrok, družine in sebe.
Je pa, pa ste se kdaj opravičili. Ne, pa še več, opravičujete ta dejanja.Pač tu smo lahko heroji in vehementno izrabljamo tisti čas za očitanje kolaboracije - ki ni niti približno povzročala toliko smrti, kot maščevanje po poskusih "osvoboditve" domačih komunistov. Ki so ob tem tamanili še rojake pred začetkom vaškh straž.
A ja? Kdaj, koliko?Ne vem koliko je govorila je pa plačala to pa gotovo.
A da so politiki skorumpirani? Če bi me to bolelo bi crknil od bolečin. Dragi kolega, ne, ne bom klikal na svinjarijo ki jo lepiš z Xa, komot pa napišeš o čem želiš moje mnenje, pa ga boš dobil. Zdaj razumeš, ali ne.Saj vem da resnica boli
Dej ti mal preveri vsa dejstva, preden koga obtožuješ da nima pospravljeno v glavi, resno. Vpit sprava, in trosit laži nekak ne gre skupaj.Cerkev je rekla NE komunajzarjem. Thats all. Koliko vem nikogar ni pošiljala v vojno, niti ni bila pristojna za to. So pa nemci prisilno mobilizirali. Če je za to kriva cerkev, pa pač naj bo. Se pa je postavila na napačno stran zgodovine, ni dvoma.
Kaj od napisanega ni res? Vse so zgodovinska (ne Janševa) dejtva.Dej ti mal preveri vsa dejstva, preden koga obtožuješ da nima pospravljeno v glavi, resno. Vpit sprava, in trosit laži nekak ne gre skupaj.
RIP
Prikladno izvzemanje cerkve iz odgovornosti. Mimogrede, prisilna mobilizacija ni izdaja.Kaj od napisanega ni res? Vse so zgodovinska (ne Janševa) dejtva.
Saj sem napisal, da je cerkev bila na napačni strani zgodovine. In to zgolj zaradi komunajzarjev. Zato pač pravljic, da je cerke pošiljala mlade fante v smrt pač ne kupim.Prikladno izvzemanje cerkve iz odgovornosti. Mimogrede, prisilna mobilizacija ni izdaja.
Kje si od mene to prebral? Ti pa rad obtožuješ ljudi neresnic. Upam da te res še včerajšnje pivo s piknika drži. Kot rečeno, v moji družini je bila sprava že davno.Saj sem napisal, da je cerkev bila na napačni strani zgodovine. In to zgolj zaradi komunajzarjev. Zato pač pravljic, da je cerke pošiljala mlade fante v smrt pač ne kupim.
Drugo dejstvo pa tudi zanemarjate, da sploh cela cerkev na slovenskem ni kolabolirala. Predvsem na severovzhodnem delu je so bile fare pod okupacijo, ker so lokalni župniku še vedno stali za slovenskim jezikom in domačo kulturo. To pa pozabimo. Pač tipično levaško...
Ne me narobe razumet. Mislil sem, da ne palim na Ferdove zgodbice. Tebi pa sem odgovoril, ker si napisal naj se pozanimam o zgodovinskih dejstvih.Kje si od mene to prebral? Ti pa rad obtožuješ ljudi neresnic. Upam da te res še včerajšnje pivo s piknika drži. Kot rečeno, v moji družini je bila sprava že davno.
V moji družini so bile žrtve na obeh straneh in moj star foter in njegov brat sta bila dokaz, da nikakor niso vsi pobijali tudi otrok. Očeta in mamo je OZNA odpeljala neznano kam v noči ko so potekali še zadnji boji za Celje, njiju pa z vodo in hrano zaprli v sobo, rešili so ju sosedi naslednji dan. Nikoli ni noben izvedel, ali sta mama in oče res izdajala ali ne. In ti izvensodni poboji so največji madež nad vsem NOB. Ampak to pa še ne pomeni, da je bila pa kolaboracija kar OK in se jo sedaj hoče prikazat kot nekaj normalnega. Take svinjarije, kot so se v Celju dogajale med vojno si tič tvoje sorte niti ne more predstavljat. Podobno se je dogajalo po širši Dolenjski, pa še kje. Vem, da je mojga starga fotra najbolj peklo to, ker nikol ni izvedel, ali sta njegova starša res aktivno ovajala ljudi, ki so bili zverinsko mučeni v Piskru ali ne. Velika verjetnost je namreč, da sta šla zaradi tega, ker so si enostavno zaželeli njuno trgovino in obrt. Ampak še enkrat, to ne zmanjšuje teže kolaboracije in predvsem zločina aktivne izdaje.
Nisem Tina. Ostalega pa ne bom komentiral, ker več kot očitno nimaš pojma. In ne nisem na glavo padel, sem zelo priseben, ti pač ne. S tvojo podstreho je nekaj zelo narobe.Pa si Tina glavo padel? Veš kdaj je nastala vaška straža in se tem kolaboracija? Pred tem so ušivi tifusarski gošarji pobili čez 1000 nedolžnih ljudi. Še Maček je rekel, če bi ljudje vedeli kakšen je komunizem, nebi nikoli podrli nob
Tile gošarji so tako kot muslimani. Bistvo ni bilo v številu temveč ustrahovanje in pri tem so oboji enaki.
Živiš, marsikdo se niti rodil ni. Počas bo dost sovraštva, se ti ne zdi?Ne me narobe razumet. Mislil sem, da ne palim na Ferdove zgodbice. Tebi pa sem odgovoril, ker si napisal naj se pozanimam o zgodovinskih dejstvih.
Ti se vsaj zavedaš grozot, za razliko od nekaterih forumskih kolegov ki strastno častijo rdečo zvezdo.
No moji stari starši so sicer preživeli, a imeli 3x cev na čelu. Prvič ko so v vas prišli Nemci, drugič ko so mimo šli partizani, tretjič pa ko so komunjare zasegle vso domačijo in jih izseli. Pač bili smo eni večjih na tistem področju, itak klasična zgodba tistega časa.
Zato imam verjetno v genih mržnjo do komunjar.