Planet Golob

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.586
2.396
113
Pomurje
Pa ja. Če je to res, potem Avstrijci delajo z - 20% marže. Laž na laž pa dobiš resnico. Zgolj za okvirno informacijo povem, da je bila lani cena pšenice čez 300 eur na tono, kruh se je zelo podražil, letos pa se nam obetajo odkupne cene okrog 145 EUR/tono zaradi brezcarinskega uvoza pšenice iz Ukrajine. Torej pšenica v kili kruha znese 14,5 centov in to je osnovna sestavina kruha. Če boste vprašali zakaj taka cena vam bojo povedali, da se je strošek dela in energije toliko podražil... Laž na laž, resnica.
Ce se kmetom ni povišal strosek energije ne pomeni da se podjetjem ni.
Imaš pa prav da toliko ne sme poznati na prodajni ceni.
Vsi v verigi služijo na polno, razen tistega ki omogoči, da lahko služijo

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.968
3.620
113
Ce se kmetom ni povišal strosek energije ne pomeni da se podjetjem ni.
Imaš pa prav da toliko ne sme poznati na prodajni ceni.
Vsi v verigi služijo na polno, razen tistega ki omogoči, da lahko služijo
Seveda se je povečal tudi podjetjem. Ampak niti približno ne toliko kolikor so zrasle cene. Realno bomo sedaj v situaciji kjer jaz s prodajo pšenice letos ne bom pokril niti stroškov nabave umetnega gnojila, semena in dela, kaj šele, da bi sanjal o kakih investicijah, obenem pa bo kruh in mleko v trgovini konec leta dražji, kot je bil lani, ko sem za pšenico dobil 100% več, kot bom letos, za mleko pa sem enkrat celo dobil 58 centov, sedaj pa cena pada proti 45 centom/L.

Ja, smo na odprtem trgu ampak dolgo tako ne bo šlo, sploh, če vmes EU na lasten trg brezcarinsko šiba žito iz Ukrajine, kjer ni v veljavi niti enega standarda pridelave, ki velja v EU, ali še posebej v Sloveniji kjer imamo vse še dosti strožje, kar se tiče zaščite pridelka in gnojenja.

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

B81

22. jul 2007
37.597
10.883
113
Pred nekaj časa sem od enega našega tavelikega dobil na mail podatke o nabavi in prodajni ceni za pokončne sesalnike, nekdo je hudo narobe naslov maila napisal :) Po tistem bi še verjel.

Ampak potem pa primerjamo enega Jagra, ki dela trgovine kot po tekočem traku in te ne "sleče do gat" z zahtevanimi popusti, enako tuji trgovci. Me zanima, če oni delajo s pol odstotka??

Tole včeraj je bilo metanje peska v oči in enostavno norčevanje iz ljudi. Vedno trdim, da so vsi ti veliki centri zelo dragi in plačujemo jih mi, kupci. Tujci (lidl, hofer...) teh centrov nimajo.

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
Tujci seveda imajo tudi nakupovalne centre (mimogrede veliko slovenskih je v lasti tujcev)... Dela se na količini. Zato tudi 2% gre skozi. Se pa ne sliši množicam všečno kakšne barabe da so trgovci. So, imajo kar nekaj umazanih for (od plačevanja postavitve vračilo itd itd) ampak od kmeta do trgovine je kar dolga pot (posredniki predelovalci, obdelovalci, pakirnice, logistika...)

B81

22. jul 2007
37.597
10.883
113
Ne vem, poznam nekaj pridelovalcev in tudi sam imam izkusnje iz prve roke in lahko povem, da kazanje na 2% marze trgovca pri osnovnih zivilih je navadno norcevanje iz ljudi. Lahko prikazejo 2%, ko odbijejo kredite in ostale zadeve ali ce dejansko izracunajo povprecno marzo v trgovini. Pa se tega ne verjamem, ni variante. 2% ne ga jebat no.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.130
113
ja, zato pa oni ko preprodaja banane, je eden najbogatejših v slo in podobno.

belf na blef... včeraj se je lepo videlo, samo izmotavanje...sploh bizarno glede na ITA cene in njihov standard.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.690
9.904
113
40
MB
Kajpak, z 2% čistega profita delajo nove trgovske centre. Jaz z 2% profita naslednjo investicijo planiram na 20+ let in ne nekaj na leto.
dobiček je tisto kar ostane ko si že vložil v razvoj.

sem vam pa že pred časom pisal tule, celotna spar grupa ima med 2-3 % lahko greš letna poročila gledat.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.690
9.904
113
40
MB
ja letna poročila so lepa reč. kreativna.
ja, ampak jaz ne vem kaj vi sanjate o nekih 100 % + maržah, mogoče na žemljici, ki jih moreš prodat xyz da pokriješ eno teto, ki ti jo da v vrečko.
ki je še vrečka, pa elektrika, pa dopust, pa bolniška.

že če pogledaš povprečno število bolnišk na leto pri nas, rabiš za eno delovno mesto praktično 1,5 človeka.
pa so trgovci in trgovke bistveno bolj izpostavljeni kot fikusi. delajo na mrzlem, viličarji, dvigajo bremena itd.

tu zadeva špila zgolj zaradi obsega.

sprijaznit se bo treba, da naša država je pač draga.

• Všeč mi je
Reactions: alkoholik

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.130
113
itak, 30 let nazaj, ni bilo nobene od teh trgovin, so bili mali marketi in podobno... vse te centre, hoferje lidle, in podobno je en moral spuvat, raja pa plačala, tudi na žemljah,
Sami smo krivi.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.626
722
113
Ne bit impresioniran. Obicajno je upgrade titla lazje naredit kot pa samo diplomo. Po prebranem CV je bila itak uradnica poslana na misijo v Bruselj, se vrnila v Ljubljano in iz materije s katero je imela opravka naredila upgrade titla. Uradnik pomeni politicna funkcija ne strokovna.

Kje razbereš, da sem impresioniran?

Ni bilo dovolj jasno?
A zgornji twitter video sproži dvom. Ne razume? Ali pa se bi morda vprašali "Follow The Money"

nacek

Guru
13. okt 2012
2.958
605
113
Penezov ni, a sončni kralj obljublja povišice in božičnice za upokojence

S tem da je sedaj primanjkljaj »samo« 4,5 odstotka BDP
iz drugega članka
"Vsi si želijo višje plače. Koliko imamo za te namene denarja, je pa druga zadeva. Mi smo zavezani k temu, da držimo primanjkljaj na treh odstotkih, in noben pritisk ne bo zalegel, če denarja ni," je o zahtevah za višje plače dejal premier Robert Golob.
WTF ??
Saj gremo spet žejni čez vodo.

B81

22. jul 2007
37.597
10.883
113
dobiček je tisto kar ostane ko si že vložil v razvoj.

sem vam pa že pred časom pisal tule, celotna spar grupa ima med 2-3 % lahko greš letna poročila gledat.
Tile imajo "doktorje" ekonomije zaposlene, bodo pripravili %, kot bo najbolj ustrezal.

Torej nas tale njihov razvoj jebe, zakaj so pa manjsi trgovci prijaznejsi do dobavitelja od najvecjih? Ker ne vlagajo v "razvoj", kjer se poskrije $$$, kolikor se pac rabi.

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.371
1.364
113
2-3% je takrat, ko so že odvlekli milijarde preko raznoraznih ringlšpil podjetij v davčnih oazah.
Treba je gledat bruto maržo. Potem pa kje to izginja in preko kakšne hobotnice podjetij.
Za 3% marže se še mačka ne goni.

Pa ne da so trgovska podjetja edina. Vse multinacionalke imajo vedno minimalno marže in dobičkov tam, kjer jih je treba plačat. Zato jih pa izsesajo preko razno raznih kšeftov in hobotnic podjetij stran.
Enako gledo milijarde v privat porabo tax free, brez plačila bonitet.
Podjetja kupijo corporate jet, ki se dejansko uporablja privat tax free. Buknejo ga na neko svoje podjetje v hobotnici, ki potem izstavlja po hobotnici naprej fiktivne račune, za kao poslovno porabo, zero sum free, dejansko pa vedno uporablja reč ena in ista klika ljudi ali celo en človek s familijo.
Podobno zbukirajo jahte, 17 vil v Cannesu, kao preko podjetja za oddajo, vse tax free privat poraba de facto, de jure seveda vse poslovno pokrito s fiktivnimi računi preko hobotnic podjetij.

Tako, da samo 2-3% je čista fikcija povsod. Za davčno, da jih ne ožeži.

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: sad, tomi in MrDaco