Placilo vrtca, varcevanje ipd...

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Ampak si pa potem kar mučenik, da namesto espejevske ali deoojevske bogatije izbereš garanje v rednem delovnem razmerju. Mazohist?

Mogoče bi pa lahko espeji in deooji manj goljufali, če ne bi srednji sloj hotel subvencij za reveže, posledično bi bili nižji davki, goljufov pa manj?
smile-1.gif

(vsaj lahko napiše teorijo oz. izmenjuje vzrok in posledico)

LP,
PIC

Nazadnje urejeno:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.061
113
Citat:
Uporabnik PIC pravi:Ampak v Sloveniji je srednji sloj fejst navajen na "socialo".
Res je, da ni povsem normalno, da bi dva redno zaposlena starša potrebovala otroški dodatek in znižano plačilo vrtca. Ampak problem nastane, ko vidiš, da nekdo, ki ima 10-krat več (neprijavljenih) prihodkov uživa vse ugodnosti in tako je normalno, da si tudi srednji razred želi kako drobtinico iz socialnega proračuna. Ljudje, zato vsekakor izkoristite, kar vam pripada. Kolikor jaz poznam izračun, te par 1000€ prihrankov ne prestavi ne vem kam po lestvici. Glede na plače, so vrtci pri nas relativno dragi in ni videti neke konkretne pocenitve na obzorju. Zaenkrat ekonomska cena vrtca za otroke v skupini pokrije bruto plače treh zaposlenih, ki jih na skupino praktično skoraj rabiš, glede na slovenske normative in še malo drobiža ostane. Ne vem, če so povečani normativi (več otrok v skupini, varuhinja namesto vzgojiteljice del časa) šli skozi zakon o uravnoteženju javnih financ, ampak tudi to ne bo neka pocenitev za denimo 30% na otroka, da bi se staršem poznala.
Sicer pa, zakon o socialnih prejemkih je bil praktično edini, ki ima nek pomen za ljudi in je šel skozi za časa pahorjeve vlade. Tako da imamo smer, ki se nam obeta čez kak teden.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Zakaj so vrtci dragi?

Birokracija, starši hočejo vsemogoče hacap standarde, eko igrače, psihologe, pa ne vem kaj še vse. Plus tega je imet privat vrtec misija nemogoče ravno zaradi takih zahtev.

Skratka, tisti, ki jamrajo nad ceno vrtca, so ponavadi tisti, ki želijo 5* eko treatment otroka v vrtcu. E. to pa stane.

LP,
PIC

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Kaj ti ni apico napisal, da so mu denar od vrnjene dohodnine šteli kot prihranek? In od tega še fiktivni dohodek na obresti...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Že zdavnaj bi šel na svoje, no moj vrtiček je tak da v SLO obdelujem enterprise stranke. In kar nekaj mojih kolegov je šlo na svoje, a so te stranke rekle, hvala, z posamezniki in majhnimi garažnimi firmami ne poslujemo.

Še kaj?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.070
6.917
113
pri taščici
Jah nekje je treba dobiti mrd za banke ker ne morejo prodati m2 stanovanja po višini skoraj minimalne letne plače. Če bi pokupili stanovanja po 5 jurjev za meter bi mogoče tudi država manj pritiskala z davki.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Čakaj, hočeš rečt da tvoji espejevski in deoojevski kolegi ne obracajo milijonov? Da ni tko simple, al kako? Da se ne ukvarjajo s skrivanjem milijonov za lepse bilance?

Ampak tebe verjetno zmoti sosed, espejevski zidar, ki si je gojzarje v massu vzel na firmo, ane?

OK, sem off, se opravičujem.

LP,
PIC

Nazadnje urejeno:

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Jah nekje je treba dobiti mrd za banke ker ne morejo prodati m2 stanovanja po višini skoraj minimalne letne plače. Če bi pokupili stanovanja po 5 jurjev za meter bi mogoče tudi država manj pritiskala z davki.

Mojster, pufanje bank in poplava denarja je omogočila fake dvig standarda.

Zdej bi pa taisti ljudje želeli, ki so imeli koristi od poplave standarda, da se bančnike obesi :).

Koliko je bila cena flata tam 2002, 2003? No, tja gremo. Kot gre tudi standard. Če bomo imeli srečo, jasno.

LP,
PIC

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
Zakaj so vrtci dragi?

Birokracija, starši hočejo vsemogoče hacap standarde, eko igrače, psihologe, pa ne vem kaj še vse. Plus tega je imet privat vrtec misija nemogoče ravno zaradi takih zahtev.

Skratka, tisti, ki jamrajo nad ceno vrtca, so ponavadi tisti, ki želijo 5* eko treatment otroka v vrtcu. E. to pa stane.

LP,
PIC

Se ne strinjam. Vrtci so dragi ker jih nekateri plačujejo, nekateri pa ne. Če bi bila enotna cena recimo 70eur, bi bilo poceni za vse. Dokler pa nekdo plačuje 300, drugi pa nič, potem je to definitivno predrago.

Najbolj na [cenzura] mi gre pa to, da zaposleni starši svojih otrok nemorejo dati v vrtec, ker bi za dva moral plačati 500eur, brezposelni je pa cele dneve doma pa ima 2 zastonj v vrtcu.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Na koncu se boste naučili zakaj se uveljavlja olajšave med letom in zakaj je bolje da celo kakšen euro dohodnine doplačaš... In da so poleg osebnih še skupni računi bedarija... In da je imeti pozitivnega stanja na računu za nekaj kEUR nesmiselno... konec koncev, če skupaj pd črto potegneš se bolj splača biti v limitu. Plačaš tiste evre še banki mesečno za limit. Vsekakor manj, kot pa ti lahko škode naredijo z plačilnim razredom vrtca in otroškim dodatkom...Manj kot imaš, manj ti lahko država pobere in ti škoduje.
Žal.
467716-post_slo.gif
BRAVO povzel si bistvo ! Boljše plačat nekaj € obresti in biti viden kot socialec, pa je mir.
Pa še nekaj pazite. Če vas kdo pooblasti za dostop do svojega računa( tako za ziher) se vam njegovi prihranki tudi štejejo v premoženje. Idiotsko kot le kaj , ampak to so nam prinesli socialno čuteči SD v svojih zadnjih mesecih....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.070
6.917
113
pri taščici
Tole o pooblastilih pa prvič slišim, tudi še nisem dobil nobene odločbe ki bi omenjala pooblaščene račune. Sem na 2 pooblaščen.
Je pa res da nimam otrok v vrtcu, na odločbo za doklade pa še čakam. Pa denar tudi. Če bi jaz bil državi kaj dolžan dva mesca bi dobil že izvršbo. Jo lahko jaz vložim proti državi.

pipo

Majstr
19. mar 2008
943
455
63
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
In da je imeti pozitivnega stanja na računu za nekaj kEUR nesmiselno...

če ga že imaš pa obvezno vezava, drugače si še dodatno škodo delaš, obresti katere ti obračunajo v odločbi so primerljive vezavi,
ne glede na to v kakšni obliki imaš denar na računu.

totalno zgrešeno je z skladi, kjer ti predvidevajo isti donos kot pri denarju v banki .... lahko pa brez problema narediš -50% na leto
smile-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.061
113
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:Se ne strinjam. Vrtci so dragi ker jih nekateri plačujejo, nekateri pa ne.
Malo matematike: v najmanjši skupini je normalni normativ 12 otrok (pozabimo +2 - to bi naj bila izjemna situacija). Če je ekonomska cena 450€ se nabere 5400€ na mesec. Rabiš skoraj tri zaposlene za tako skupino, ker so otroci lahko 9 ur v vrtcu, vzgojiteljica pa je bila včasih 6.5 ure v skupini. Plače so teh treh so na palec 2500€ + 1400€ + 1000€ (računati moraš seveda bruto zneske + prispevke delodajalca + prevozne stroške). To je 4900€ na skupino. Nekaj malega še je hrana + obratovalni stroški + amortizacija prostora.
Vrtec nikakor ne more biti 70€ na otroka. To se ne moremo slepiti. Lahko se pač krije iz drugih davkov manjkajočih 400€, vendar to še zdaleč ne pomeni, da je samo toliko. Ali pa znižanje normativov, izobrazbenih zahtev itd. O tem je bila tema na alterju in mislim, da so bili ljudje izrazito proti.
In še ena reč: ko se v naši občini kaj spremeni v javnem vrtcu - kako novo igralo, je to postavka v občinskem proračunu. Vrtec nikoli nima svojih sredstev. Imamo tudi en zasebni vrtec s koncesijo, ki ima bistveno boljša igrala in ne "hodi" po denar zanje v proračun občine. Kljub vsemu pri vsaki skupini prihranijo 50€-100€ na mesec in iz tega delajo investicije. Zakaj to ni možno pri javnem vrtcu? Aja, pri zasebnem je vodja vrtca tudi nekaj časa v skupini (zjutraj, popoldne), v javnem je pa pač ravnateljica, pomočnica, tajnica in računovodkinja, ki skupine niso videli.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Me zanima zakaj Švedom, s katerimi se tako radi primerjamo, stvari laufajo. Tam je maks. cena vrtca cca. 140€ in otroških dodatkov vsi starši dobijo natačno toliko, kot znaša cena vrtca.

Pri nas je pa vrtec v prvi vrsti namenjen socialcem in iznajdljivim s.p.jem.

Moja hčerka bi morala septembra v vrtec. Sploh mi ne pride na pamet, da bi jo dal v državni vrtec in plačeval 340 + hrano, ker nisem popoln moron, da bom plačeval še za zgube in lopove. Naj jih financira kdor hoče. Pa da se mi gre banda obešat najprej na plačo potem pa še na stvari, ki sem jih kupil s plačo... pfuj banda, a ni to v bistvu dvojna obdavčitev, ki je prepovedana?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.061
113
Ne moremo se mi primerjati s Švedi. Primerjaš se lahko s podobno ali malo bolj razvitimi. Prva oslarija je torej, da naši uradniki hodijo na draga potovanja na Švedsko, Norveško, Finsko, Nizozemsko (za te primere sem jaz slišal) in tam iščejo zglede. Na osnovi teh zgledov se pri nas postavljajo standardi,ki se jih ne moremo privoščiti, ker še zdaleč nismo tako razviti, niti nimamo nafte kot Norvežani, da bi financirali javno porabo.
Jaz sem napisal, koliko vrtec pri naših normativih in zabetoniranih plačah javnega sektorja lahko stane oziroma prinaša denarja na skupino. Izračun je dovolj natančen za forumsko debato. Vrtec na skupino na Švedskem stane gotovo še več. Kje se pobere razlika, da je za starše samo 140€ je druga zgodba. Pač nek vir v proračunu. Ampak mi si zaradi nižje razvitosti lahko privoščimo nižji znesek državne refundacije, oziroma se odločimo, da mladini vzamemo nekje drugje (npr. naredimo red pri fiktivnih vpisih na faks in dobimo nekaj denarja za predšolske).

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
V Ljubljani je menda 75% otrok uvrščenih do 4. razreda. Zdaj pa računaj ali gre s 140€ ali ne. Jaz mislim, da gre, ker je tudi zdaj zadaj nek vir v proračunu, da stvar funkcionira.

No kakor hočejo. Od mene dobijo 0€.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.824
113
davorinm.wordpress.com
Mah klinac. Gledam tele kriterije, itak ne bova dobila vrtca. Moja ima "samo" zacasno prebivalisce v ljubljani že 11 let, pa nama odpade vec kot pol tock, ker ni imela stalnega. Jaz imam stalnega ze 30 let v Lj. Nima veze...
smirk-1.gif