Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Včer se je sosed napil.....
Je tulil po celi soseski.... da vozi po celi angliji in nemčiji, zasluži pa 3.2€/h. V glavnem to pa niso več heci....
Včasih so kamionarji kr uredu služil, vsaj občutek sem imel tak.
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Ne moreš primerjat inženirja z čistilko - inženir je zato, da prinaša firmi dobiček - neposredno ali posredno. Koliko bo pa plačan, pa je odvisno koliko dodane vrednosti ustvari.
Časi, ko so bili inženirji bog i batine so v današnjem času (času interneta) mimo in zaradi tega so tudi plače padle. Danes lahko nekoga, ki je recimo dober v logičnem razmišljanju, slab pa v načrtovanju, ekonomiji, matematiki itd. (torej ni uni material) naučiš recimo dela z Simaticom v enem mesecu in ti garantiram, da bo v naslednjih dveh mesecih starega prdca, ki Simatic guli že od verzije 1.0 naprej, pojedel za malico (da se omejim na moje področje). Tudi preračunavanja so izgub v elektroomarah in potreben pretok zraka je včasih delal po celi biro, danes pa klikneš Transfer iz ePlana in ti orodje samo preračuna in izdela poročilo.
Tak pač je. In nek lastnik firme bo raje zaposlil svežega študenta, ki bo znal 1 ali 2 orodji, ki so njemu pomembni. Ne rabi nekega genija z 36 certifikati, ki se ceni na 2k€ netto (minimalno). Za take je vedno manj prostora.
Če pa kdo misli, da bo v At ali pa De lagano dobil 2.5k€ netto, pa go for it. Izkušnja bo grenka...
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Govoril sem za svoje področje, ki ga poznam. In tako pač je. Vidim to okrog sebe, vidim mlade, ki razturajo na orodjih, ki jih stari dinozavri gulijo že od prvega pristanka na Luni.
Tudi sam sem tak - novembra sem prišel v razvojni biro in so mi dali programirat Siemensa, neko dokaj preprosto linijo. In nikoli v življenju nisem delal z Siemensom ali Simaticom. Sem se pač naučil in v začetku aprila je linija v pogonu. In ne ena, sem v tem času naredil 3, ker sem se pač "našel" v Simaticu. In ja, brez interneta to ne bi bilo mogoče... Oldtimerji pa oči na peclje, razni dipl. ing., mag-i , nazivov tolk, da ni placa na vizitki. Jaz pa z srednjo šolo.
IT težko komentiram, ker to ni moje področje.
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Govoril sem za svoje področje, ki ga poznam. In tako pač je. Vidim to okrog sebe, vidim mlade, ki razturajo na orodjih, ki jih stari dinozavri gulijo že od prvega pristanka na Luni.
Tudi sam sem tak - novembra sem prišel v razvojni biro in so mi dali programirat Siemensa, neko dokaj preprosto linijo. In nikoli v življenju nisem delal z Siemensom ali Simaticom. Sem se pač naučil in v začetku aprila je linija v pogonu. In ne ena, sem v tem času naredil 3, ker sem se pač "našel" v Simaticu. In ja, brez interneta to ne bi bilo mogoče... Oldtimerji pa oči na peclje, razni dipl. ing., mag-i , nazivov tolk, da ni placa na vizitki. Jaz pa z srednjo šolo.
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Citat:
Uporabnik Mr_Wolf pravi:
Tisto ni bilo 20.000 € bruto, ampak 20.000 € strošek delodajalca.
Bruto, bruto torej.
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:
V IT je krog zastaranje znanja še toliko hitrejši (in že kar grozljiv).
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:
V IT je krog zastaranje znanja še toliko hitrejši (in že kar grozljiv).
V IT je lažje, kot v proizvodnji, takšni in drugačni. Bistveno lažje, manj potrebnega znanja in manj izkušenj.
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Če pa kdo misli, da bo v At ali pa De lagano dobil 2.5k€ netto, pa go for it. Izkušnja bo grenka...
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
brez težav, samo znat je treba delat, zanimivo razmišljanje: AT isti proizvod, ista norma, isti delovnik, vse isto kot pri nas plača pa tam 1300 evrov na račun, pri nas 580 evrov na račun, a sem dovolj slabo napisal.
Le zakaj misliš, da se folk seli