Plača inženirja

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Včer se je sosed napil.....

Je tulil po celi soseski.... da vozi po celi angliji in nemčiji, zasluži pa 3.2€/h. V glavnem to pa niso več heci....

Včasih so kamionarji kr uredu služil, vsaj občutek sem imel tak.

Ne, niso heci, da se uveljavlja univerzalni dohodek za vse zaposlene v velikosti cca 500 EUR.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.985
6.159
113
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Ne moreš primerjat inženirja z čistilko - inženir je zato, da prinaša firmi dobiček - neposredno ali posredno. Koliko bo pa plačan, pa je odvisno koliko dodane vrednosti ustvari.
Časi, ko so bili inženirji bog i batine so v današnjem času (času interneta) mimo in zaradi tega so tudi plače padle. Danes lahko nekoga, ki je recimo dober v logičnem razmišljanju, slab pa v načrtovanju, ekonomiji, matematiki itd. (torej ni uni material) naučiš recimo dela z Simaticom v enem mesecu in ti garantiram, da bo v naslednjih dveh mesecih starega prdca, ki Simatic guli že od verzije 1.0 naprej, pojedel za malico (da se omejim na moje področje). Tudi preračunavanja so izgub v elektroomarah in potreben pretok zraka je včasih delal po celi biro, danes pa klikneš Transfer iz ePlana in ti orodje samo preračuna in izdela poročilo.

Tak pač je. In nek lastnik firme bo raje zaposlil svežega študenta, ki bo znal 1 ali 2 orodji, ki so njemu pomembni. Ne rabi nekega genija z 36 certifikati, ki se ceni na 2k€ netto (minimalno). Za take je vedno manj prostora.
Če pa kdo misli, da bo v At ali pa De lagano dobil 2.5k€ netto, pa go for it. Izkušnja bo grenka...

Saj pravim, če tako misliš... go for it. Sem to tudi napisal. Zgleda da danes, vsak ki ima doma siol internet, že avtomatsko zna vse... ni kaj ful ste asi, zato pa se vsako delo pri nas razvrednoti do minimalca.
bonk.gif

"Rabimo varilca... ni problema, saj moraš znat, saj imaš doma internet... čez dva meseca rabimo SQL razvijalca... mater ti kak ne znaš, saj imaš doma internet... ajde marš iz moje firme, na borzi je stotine takih ki imajo doma internet..."

I

Izbrisan uporabnik 474

Govoril sem za svoje področje, ki ga poznam. In tako pač je. Vidim to okrog sebe, vidim mlade, ki razturajo na orodjih, ki jih stari dinozavri gulijo že od prvega pristanka na Luni.
Tudi sam sem tak - novembra sem prišel v razvojni biro in so mi dali programirat Siemensa, neko dokaj preprosto linijo. In nikoli v življenju nisem delal z Siemensom ali Simaticom. Sem se pač naučil in v začetku aprila je linija v pogonu. In ne ena, sem v tem času naredil 3, ker sem se pač "našel" v Simaticu. In ja, brez interneta to ne bi bilo mogoče... Oldtimerji pa oči na peclje, razni dipl. ing., mag-i , nazivov tolk, da ni placa na vizitki. Jaz pa z srednjo šolo.

IT težko komentiram, ker to ni moje področje.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Res je in vprašaš se ali so ljudje tako pokvarjeni ali tako neumni.

UTD minimal'c za vse, pa ne prinaša nič dobrega; nižja rodnost, popolna nesposobnost akumulacije sredstev (vključno s penzijskim skladom), propadanje objektov in apatija ljudi. Na tak način država ne bo uspevala ampak se bomo v primerjavi z razvitimi evropskimi državami počasi in vztrajno vrnili na raven pred ww2.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Govoril sem za svoje področje, ki ga poznam. In tako pač je. Vidim to okrog sebe, vidim mlade, ki razturajo na orodjih, ki jih stari dinozavri gulijo že od prvega pristanka na Luni.
Tudi sam sem tak - novembra sem prišel v razvojni biro in so mi dali programirat Siemensa, neko dokaj preprosto linijo. In nikoli v življenju nisem delal z Siemensom ali Simaticom. Sem se pač naučil in v začetku aprila je linija v pogonu. In ne ena, sem v tem času naredil 3, ker sem se pač "našel" v Simaticu. In ja, brez interneta to ne bi bilo mogoče... Oldtimerji pa oči na peclje, razni dipl. ing., mag-i , nazivov tolk, da ni placa na vizitki. Jaz pa z srednjo šolo.

V IT je krog zastaranje znanja še toliko hitrejši (in že kar grozljiv). Morda si car vseh carjev, inženirjev pa vseeno ne podcenjuj. Po mojih izkušnjah so to ljudje z veliko sposobnostjo abstrakcije problema. Ne padejo v mamljivo ad-hoc reševanje stvari. Trenutno znanje jim ne predstavlja nirvane, saj se zelo dobro zavedajo zastaranja znanja.

Frustrirajoče pri nas je, da se inženirji nimajo kje razvijati in pokazati svojega znanja (tistih par srečnih izjem ne šteje).

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.985
6.159
113
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:

Počakajva leto, dve in se ponovno pogovoriva. Kmalu boš spoznal da imaš znanje magistra, delaš pa za 700 eur. Očitno si odprte glave, le šole nisi naredil. Znanje boš imel (inžinersko), le po glavi se boš tolkel, da svojega znanja nisi znal (in nikoli ne boš znal) unovčit.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik 474

Svojo plačo sem napisal (mi ni težko) v 5. ali 6. postu.

Na faks sem hodil, le diplomiral nisem, ker sem takrat že imel delo in ni bilo časa. Nikoli mi ni bilo žal, ker si s papirjem lahko rit obrišem, važno je znanje, kje ga najt in kako ga unovčit.

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
374
13
18
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:

Ker sem tudi sam ravno na tem področju mislim, da malo preuranjeno daješ izjave. Če si 3 enostavne linije zaprogramiral še ne pomeni, da obvladuješ sceno. Stari prdci, kot si jih poimenoval pa konstruirajo logične sisteme in takim kot ti napišejo tehnologijo delovanja, kar je veliko bolj zahtevno od samega programiranja. Žal čez izkušnje ne gre, pa lahko obvladuješ 100x več programov.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
ima gargy na žalost v dostih zadevah prav...

inžinerci počasi izgubljajo veljavo, ker se časi spreminjajo. pa tudi naklamfali smo jih taužngte s svojim mišljenjem "fax fax papir papir papir"...

izkušnje pa seveda marsikaj prinesejo...

I

Izbrisan uporabnik 474

Hmm, "enostavna" je bila prva linija... Drugi dve že precej kompleksni. Pri drugih dveh se izdela celoten workflow - torej od logike do izvedbe.
Ne me narobe razumet, starejše spoštujem in jim verjetno ne bom nikoli segel do kolen. Njihov "problem" je, da imajo preveč(!) znanja in začnejo iskat težav in probleme tam, kjer jih ni. Njihovi programi so kompleksni, zakomplicirani, precej stvari podvajajo in ne izkoriščajo novitet, ki jih novejša oprema ponuja.
Zelo lep primer je recimo vizualizacija (HMI) - vsi ti starejši prisegajo na WinCC in SITOP panele. Drago, nerodno, nefunkcionalno. Res pa je, da ta orodja obvladajo, čeprav potrebujejo za enako vizualizacijo 2x več časa, kot če bi uporabili novejša orodja.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Ksz...

Nekje nekaj strani nazaj sem zasledil tabelco, kjer je bilo napisano, koliko posameznemu zaposlenemu z 20.000€ bruto/leto ostane neto na mesec v posameznih državah. Za SLO je pisalo nekje okoli 950€. Zelo na hitro sem izračunal, ampak vseeno se mi zdi, da bi neto pri 20k letno moral biti kakšnega stotaka višji. V glavnem - ne verjamimo slepo vsem tabelam, ki jih nekdo tukaj pripopa...
wink-1.gif

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.245
3.691
113
Tisto ni bilo 20.000 € bruto, ampak 20.000 € strošek delodajalca.
Bruto, bruto torej.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:
V IT je krog zastaranje znanja še toliko hitrejši (in že kar grozljiv).

V IT je lažje, kot v proizvodnji, takšni in drugačni. Bistveno lažje, manj potrebnega znanja in manj izkušenj.

D_K

Guru
24. sep 2007
3.066
844
113
dipl.ing. rač inf. ~10 let delovnih izkušenj.

Delo v AT:
začel sem z letnim 42.000,00 bruto
po treh letih sem na 53.000,00 bruto

Nazadnje urejeno:

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:
V IT je krog zastaranje znanja še toliko hitrejši (in že kar grozljiv).

V IT je lažje, kot v proizvodnji, takšni in drugačni. Bistveno lažje, manj potrebnega znanja in manj izkušenj.

To lahko reče nekdo, ki je morda napisal nekaj v dolžini par tisoč vrstic in že misli, da je prijel boga za j... Med packanjem in razvojem je velik korak. Izkušnje in leta niso nič manj pomembna kot kje drugje. To, da doma nimaš proizvodne linije, imaš pa 32 računalnikov, ne igra prav nobene vloge.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:

Če pa kdo misli, da bo v At ali pa De lagano dobil 2.5k€ netto, pa go for it. Izkušnja bo grenka...

brez težav, samo znat je treba delat, zanimivo razmišljanje: AT isti proizvod, ista norma, isti delovnik, vse isto kot pri nas plača pa tam 1300 evrov na račun, pri nas 580 evrov na račun, a sem dovolj slabo napisal.
rolleyes-1.gif

Le zakaj misliš, da se folk seli
rolleyes-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:

brez težav, samo znat je treba delat, zanimivo razmišljanje: AT isti proizvod, ista norma, isti delovnik, vse isto kot pri nas plača pa tam 1300 evrov na račun, pri nas 580 evrov na račun, a sem dovolj slabo napisal.
rolleyes-1.gif

Le zakaj misliš, da se folk seli
rolleyes-1.gif

Pri tvojih brez težav ti manjka še 1200 eurov ali skor 100% dvig...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
2500€ neto tudi v Avstriji pomeni nekje 3500 bruto. Karbpabni plača proizvodnega delavca v Magni oz. to ni rang Žajfe.