Petrolova avtopralinca - Premium pranje

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
Ker nikjer na njihovi strani ne piše, kaj naj bi to bilo, sej jih vprašal in so mi odgovorili, da je to trdo voskanje.

Kaj to pomeni in v čem je to razlika z navadnim voskanjem, ki ti na koncu pranja steče po avtu?

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
O lej, so celo objavili odgovor. Ampak ali je res kaj na tem, kar so odgovorili ali je to samo PR odgovor?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Če je to enako kot najdražji paket na OMV-ju, potem je res. Če dam avto tam prat izginejo vse drobne praske (pajkova mreža). Rešitev seveda ni trajna, je pa poceni (glede na to, da je avto tako ali tako treba kdaj pošteno oprat).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
Meni so na poliranju pri eni drugi firmi rekli, da je voskanje en [cenzura]. Zdaj pa ne vem, če je to res ali ne?

Kakšna pa cena tega Premium pranja?

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
Prej, ko si lahko izkoristil tiste zlate točke, je bilo nekaj čez 7 EUR. Zdaj, ko imajo ene kapljice, ki jih zbiraš in dobiš vsako sedmo pranje brezplačno, sem na blagajni videl ceno 9.99 EUR.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
Gre skozi, 7. pranje zastonj je tudi uporabna zadeva, če je ta vosek uporaben, sam imam namreč drug info. Koliko časa traja ves postopek ?

Kje pa se lahko vidi, katere pumpe sploh nudijo premium pranje, na petrol.si je nek seznam avtopralnic, ampak ni posebaj izpostavljeno, če imajo premium ali ne?

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Škodil laku ne bo, to je sigurno. Pač ni tako trajno kot poliranje (ki pa tudi izgine čez pol do enega leta - odvisno koliko hodiš v avtopralnice). Sam grem nekje 2x letno na OMV na to čiščenje. Zdaj bom tudi šel, ko je konec zime (upam vsaj), da mi pošteno opere avto, ker drugače samo v ročne hodim.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
No rečeno mi je bilo, da se ta lak "nabira" na avtu in ker ni nek top shit, se potem čez čaz vidijo praskice, na samem vosku.

Zakaj se potem rajši ne gre na pravo poliranje, če je bolj obstojno tudi verjetno ni toliko dražje na dolgi rok?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Čez čas ta vosek popolnoma izgini z avta že zaradi dežja, tako da se na samem vosku težko kake praskice vidijo.
Se pa vidijo ponovno spet tiste praskice, ki so z voskanjem izginile.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Ampak po mojem razumevanju (mogoče je napačno?) poliranje in voskanje nista substituta tipa ali-ali, ampak različni, lahko tudi komplementarni stvari.

S poliranjem odstraniš del laka in hopefully s tem tudi nepravilnosti, ki ne segajo pregloboko. Voskanje pa predstavlja dodatni sloj zaščite.

Idealno bi torej bilo - po vrstnem redu - čiščenje (pranje, plastelin), poliranje (če je potrebno) in voskanje. Al kwa?

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
Poliranje ni nujno mišljeno klasično poliranje, kjer se drgne lak, ampak poliranje kot nanos zaščitnega premaza, ki pa ni vosek. Recimo nekaj takega, o čemer sem pisal v sosednji temi 'Zaino'.

Sem pa danes zjutraj naročil clay - oz. plastelin, s katerim bom po pranju očistil lak vse nesnage, ki se je nabrala čez zimo, pa ne gre dol s pranjem. Po tem bom pa verjetno čez dal nekaj nanosov ali Zaino sealanta ali pa CQuartza, o čemer tudi piš v tej temi.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Ja, saj za domačo rabo polir pasta (ali karkoli pač že) in "poliranje" pokrijeta vse troje: čiščenje, odstranjevanje prask in nanašanje zaščite. Vsaj jaz sem parkrat uporabil tako all-in-one rešitev in rezultat je bil vedno čist avto, brez manjših odrgnin in gladek pleh, po katerem so se veselo vozile kapljice (in škatla polir paste
10.gif
)

Resen pristop pa verjetno zahteva ločeno obravnavo vseh treh delov.

edit: a si v splošnem tako picajzlast glede avta ali ima ampera (saj imaš to?) toliko bolj občutljiv lak?

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
Očitno resen pristop stane vsaj 100 eur, kar pa ni ravno malo, za povprečno slovensko gajbo.

Bo pa mogoče kakšen kupon kje na voljo, na tak način sem jaz dobil poliranje za 20 eur. ampak drži le nekaj mesecev...

sam pa ne vem če bi se lotil poliranja...o kvaliteti "ročnega" malce dvomim, strojno pa itak stanejo mašine tolko da te mine.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Saj kot so napisali ostali - pošteno poliranje je tudi brušenje, potem nanos bolj obstojnih premazov, kot je vosek.

S voskom ni nič narobe in ga tudi ni težko dol dobit, meni čisto zadošča (predvsem cenovno - pa tudi časovno, da nisem cel dan ali celo 2 brez avta).

Tudi na ročnih pralnicah vedno kot zadnje uporabim voskanje. Edini problem je, da če pred voskanjem avto ni popolnoma čist, s voskom umazanijo prekriješ. Avto sicer zgleda čist, ampak če s prstom potegneš po njem, imaš na prstu umazano. Tak da je dobro vsake toliko ga pošteno dat oprat v avtomatsko (ali pa sam doma zdrgnit) in potem spet vosek preko.

Včasih sem se sam špilal in ročno poliral s dvema polir pastama in vato, pa na koncu ugotovil, da je voskanje v ročni/avtomatski pralnici enako učinkovito
tongue-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
V kakšnem vremenu pa se priporoča, da se gre opravit to "voskanje" v avtopralnico? Verjetno ni vseeno če je zunaj sonce, dež, vroče, mrzlo?

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Jaz v vsakem jasnem vremenu, tako pozimi pri +2 kot poleti pri +30. Nisem nikoli opazil, da bi kdo priporočal ali odsvetoval kakšno vreme.

V ročni perem tak, da najprej izberem šampon in avto operem do čistega, potem pa izberem izpiranje+voskanje in najprej od blizu sperem šampon, potem pa od 'daleč' samo špricam po avtu, da s vapom nebi sproti spral voska dol. Zdaj ga nisem pral par tednov, ko je bilo tako gnilo vreme, nazadnje mi ga je opral dež in če pogledam pod kotom nimam nobene praskice. Vidijo se samo večje, ko je podrgnjeno od česa, udarjeno...

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
Znalci, torej se splača pred prodajo avta, ga zapeljat na Petrolovo avtopralnico in žrtvovat 10€ ter upat, da kasneje zarad sijaja dobiš v končni ceni vložek noter?

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Pri kakem starejšem (kot je recimo tvoj) bi po moje vplivalo na prodajo ja. Še posebej pri kakih ženskah, ki jim je bolj pomembno kak avto zgleda kot kak se vozi.