Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.495
3.845
113
davorinm.wordpress.com
Kaj pa vem. Tole je ceneje kot kos mesa, ribe ki ga meris. In hitro zajeb***. Sem imel en drugi in dražji termometer pa je prepočasi reagiral na spremembe temperature in sem z njim tri stejke prepekel in dva piščanca. In kazal je narobe ali preveč ali premalo Ne vem zakaj.

Kupil tistega Profi Thermapen One za 100 eur, ki meri instantno. No to pa je uporabno, dela super in izredno tanka igla. Lahko se 100% zanesem da ne bom zajeb** kakega boljšega kosa. Poskusil nekajkrat zdaj in res zadovoljen.
 

Baho

Pripravnik
12. okt 2010
41
14
8
Termometer, ki ga omenjaš sploh ni primerljiv... v moji objavi sta termometra, ki omogočata spremljanje temperature na daljavo, kjer si predstavljam, da bi bila tudi minutna osvežitev skoraj dovolj za kak brisket v pokritem žaru, pa sem sprobal in gre na par sekund, dobesedno na dve sekundi skače temperatura, tudi zrezek bi si upal s tem sprečt. Z drugo sondo lahko spremljaš tudi dejansko temperaturo žara na rešetki, ker vgrajeni na vratcih ponavadi ni točen oz na napačni lokaciji. Za ta denar nekomu, ki se komaj loteva hendlanja s pokritim žarom je tole super vstopni model, da ne zapravljajo za sto evrske inkbirde & slično. To kar maš pa ti, kitajc za slabih 15€ dostavi na dom.
 

Baho

Pripravnik
12. okt 2010
41
14
8
Zame je dovolj dober z nazivno 3-4 sekundno odzivnostjo, marsikdo pa res potrebuje eno sekundno odzivnost, kot je 120 evrski Profi Thermapen One.

Dolgujem opravičilo ynosu nisem videl specifikacije o odzivnosti za časa pisanja prejšnjega posta, ampak kot omenjeno meni zadostuje.

Sem pa načeloma tudi sam zagovornik reka "Kupi enkrat, kupi dobro."
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.409
4.322
113
Tile thermopro kitajci so kar soldina roba, sam imam njihov brezžični z dvema probama že 8+ let in še vedno dela. Vmes sem sicer eno probo menjal ker sem jo uspel precvikat, ampak stvar je solidna in dovolj točna.

Pred kratkim sem si nabavil tudi njihovo popolnoma "brezžično" verzijo (TempSpike) ki je solidna za določene stvari ni pa sedaj to waw. Če razumeš zakaj rabiš in kako deluje potem je stvar za ceno solidna.

Za končno kontrolo imam pa doma 10+ let star Thermapen. Samo recimo da se sonda prvega in drugega thermoproja ujemata za cca. <1C in toliko tudi thermapen potem tam pokaže. Desetink pa na mesu še ne lovim tako da mi je +-1C čisto ok! ;)
 
  • Všeč mi je
Reactions: Baho

Baho

Pripravnik
12. okt 2010
41
14
8
Zarečenega kruha se največ poje, ne brat mojih pametovanj o vrtljivem nastavku tri mesece nazaj... :rolleyes:
Danes zasučen piši s prilogo je izpadel preklemano dobro, edino zelenjavo sem premalo narezal tako, da ni bila istočasno s piščancem. Kakor sem izmeril mogoče celo malega odojka spravim gor za naslednjič. Zaenkrat sem zelo zadovoljen z vsestranskostjo žara na sliki
ssbkrset.png
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.495
9.838
113
Za peko čevapčičev priporočam kaj drugega. Žar s pokrovom namreč ni najboljši za to.

Tole recimo...
No, sem šel od zgornjih besed k dejanjem in si po dolgem ogledovanju (zadevo sem mel v košarici že večkrat in si rekel, ma sej maš Webra za to in ne rabiš) nabavil leskovački žar natančneje tegale:

To je to za peko čevapov, perutničk in ostale klasik balkan žar navlake, od vešalic do vsega ostalega vključno z ribami. Mreža je iz robustnih kvadratnih palic 8x8mm. Oglje na sredo, zgoraj zakuriš par trsk, da se razgori, pol razporediš na gosto po dnu, za zadušit prvi šus potresem mal pepela od prejšnjič čez in gasa, temperature ravno prav. Ko greš pečt drugo rundo bi mogu webra še enkrat zakurt, tukaj se žerjavica sama zaduši s pepeliom, ker dobiva zrak samo od zgoraj, zato sam dvigneš rešetko in mal podrezaš po oglju lahko samo tam kjer rabiš spet vročino in pečeš dalje. Ženi sem obljubil, da zdej mam pa res vse :valjamse:
 
  • Všeč mi je
Reactions: Baho

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.495
3.845
113
davorinm.wordpress.com
Prevelika razdalja + trahter - niti bi gorelo, niti temperatura.
Ni Weber za to.
Mogoče če dam na tisti okrogli deflector da je oglje višje in da ne padajo drobci med rešetke. Rad pečem na oglju samo iskreno na webru ni najlažje. Hitro je prevroče in včasih se hitro skuri. Težko držati konstantno pravo temperaturo vsakič. Na homemade žaru z rešetko in cegli sem pekel z lahkoto. Je pa res da so bile rešetke zelo nizko nad ogljem.

Bom probal za stoa v nedeljo pa vidim.
 

Baho

Pripravnik
12. okt 2010
41
14
8
Pa ravno Weber se mi zdi tak all rounder, ki ima veliko površino za oglje oz. se poigraš s košarami, tako lahko z nekaj vaje lepo kontroliraš kako speči praktično vse.
Če je malo bolj vroče jih premakneš z mesta direktne peke ali pa se spraviš v 3 minutni valjček čevapčičev preko žerjavice katerega vodi lopatka in iz katerega pridejo super sočni ne prepečeni.

Vem, da nisem napisal nič novega saj se je ravno ta tema začela z vprašanjem kako v vebrćku pripraviti čevape in v 80 straneh ste stvari bržkone prišli do dna... :norec:

Za kaj pa naj bi bil potem Weber bil sploh primeren? Pri smokanju so potrebni dodatni deflektorj, za low & slow se je treba igrat s kačo, burgerji so pleske samo što nisu, za stejke se tudi dela dvo consko pečenje se pravi je Weber prav zares primeren le za hrenovke? :p

Ne gre mi iz glave kajn - ov komentar s katerim se ne bi mogel bolj strinjati.
Vse odebeljeno sem si omislil pa mogoče bi res preživel le z Webrom... kalbo je pa dodal pod rubriko "še kaj bi se našlo"; poseben žar za balkanske klasike - Leskovački, sugestiji takšnega nakupa se bom upiral kakor dolgo se bom lahko,...:D
Moj sprehod skozi žar nakupe:
-najprej sta bila 2 cheap žara, 1 okrogel, en pravokoten, to so tisti, za 50 do 100€ iz Merkurja, na oglje : Ful užival, se učil na oglje pečt.... razpadla v 3 letih, rja
-nato je prišel kvadraten žar s pokrovom iz Hoferja, cena 130€, Se učil kako peči s pokrovom... žal je žar zelo puščal toploto na vseh spojih, zato je dosegel max 200 stopinj, pa še to za kratek čas... zelo hitro odstopila barva zaradi toplote, potem je prišla rja... sem ga delujočega oddal na bolhi in je še vedno v akciji, vendar brez pokrova
-Nato je prišel trenutni nakup Weber 57, za 350€... imam ga 3 leta, še vedno je isti kot ob nakupu, bolj umazan... Izbral sem ga, ker je res multipraktik... pečem velike kose mesa, potem klasiko (čevapi, perutničke, vratovina.....), pekel sem že bombetke, kokice, pico, kostanj, pa še kaj se najde....
V štarku sem kolebal med cenejšo in dražjo verzijo... takrat je bilo 150€ razlike, kar zgleda veliko, vendar če razdeliš na 10 let, je to malo...

Sam nisem "pravi" Žar mojster zato zame Weber dobi oceno 10/10. Specialisti pa rabijo: smoker, pečico za pice, plato, sač, pa še kaj se bi našlo... Nimam ne denarja, ne prostora za vse... Zame je Weber dovolj...
Sem pa oglje all the way, zato tudi "trpi" pogostost peke, zaradi časa, vreme in temperature niso nikoli problem.

Vsakemu novincu, ki vstopa v BBQ, ki mu "diši" dim, priporočam Webra... Raje daj sedaj 350€, kot pa sedaj 150€, za nek x žar, nato čez 2 leti še 350€ za Webra :)