Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif

Nazadnje urejeno:

Baho

Zelenc'
12. okt 2010
22
3
3
Bolj ne kot ja. Vem da je bil Simons catering nekaj časa v ljubljani, ampak ne vem a ga je imel v ponudbi. Mogoče ko je kk american festival na zbilju. Boš moral do poletja počakat. Drugač pa jst bolj menm, da je težava bolj v surovini kot pa v pripravi. Pri nas je res težko dobit nek dobr kos prsi, ki ima dost intermuscular fat-a pa da ne bankrotiraš.
Tolk o najcenejšem kosu govedine... saj vem smo že predelali, bom nehal, ok mogoče ne, ker ne smemo spodbujat razsipništva.

Evo slike in opisa poteka prvega poizkusa v ogljenem offsetu. Kot že omenjeno tanjši deli presušeni, ker sem dobil kos mesa že čisto obrezan praktično brez maščobe in tudi pozabil sem zaviti pri 75°C, čeprav nekateri recepti tudi ne. Posode z vodo nisem dal v komoro za manjše variranje temperature in ohranjanja vlažnosti, zavil sem šele po osmih urah na notranjih 97°C in popeljal v eni uri na 105°C - v brisači, foliji in hladilni skrinji še nekih 9 ur. Bilo je preslano, zaradi nanošene preveč soli, ker sem se hecal s samogradnjo dozirnika pa je se je groba sol očitno preveč prefiltrirala, zraven le še poper in gorčica za vezivo. T.i. "bark" na sliki ne deluje toliko izrazito črn, nekateri z yt namigujejo zaradi špricanja ampak meni okish, sem pa tudi zadovoljen z prodorom barka. Okus zelo močan všečen, del iz slike se je kar razstopil v ustih ampak z ničemer nimam primerjat zato bi šel nekam na reprezentativno porcijo, slanost sem usklajeval s kuhanim nesoljenim krompirjem in je bilo jedljivo, ko sem se lotil presušenih kosov par dni kasneje sem jih segrel v goveji juhi in se je tudi lepo nahidriralo vse skupaj. Svoje ognjehendlanje bom moral še izpiliti saj mi je temperatura skakala od nekih 95-120 v enournih intervalih. Sem kombiniral različo velika bukova drva in pa lesno oglje, ter pest sekancev sadnega drevja na pol ure za samo dimljenje, naslednjič drva narežem na tretjine, saj so ravno preveliki leseni kosi preveč segreli vse skupaj. Slabega dima je nekaj sicer bilo žal imam preslabo vgrajeno regulacijo v offsetu in se moram z odrptimi vratci poigravat. Zmrznjene vakumirane zaloge je še kar nekaj, tako da vprašanje kdaj se lotim naslednjič.

Ko naletim na ugoden brisket

Priponke

• Screenshot 2024-12-13 at 15-35-05 Fotografija - Google Foto.png
    Screenshot 2024-12-13 at 15-35-05 Fotografija - Google Foto.png
    1,5 MB · Ogledi: 29

Baho

Zelenc'
12. okt 2010
22
3
3
Ve kdo, kje bi se dalo nabavit obroč in difuzor za Weber žar za low&slow peko?

Gledam sicer na amazonu od onlyfire, je podobno sam ne vem če je to to...
Tale od katerega si prilimal sliko je prav za webra na način, kot je z linka original. Bi ti pa mogoče priporočil drugo alternativo od onlyfire, ki ima podobno ceno ampak mi deluje malo bolj funkcionalna, saj imaš še priloženi posodici za vodo, oglje postaviš na notranjo ali zunanjo stran... Ja oboje paše na webra in je za low & slow.

• Všeč mi je
Reactions: Zgaga

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.593
4.523
113
50
Na sončni strani ALP
Tale od katerega si prilimal sliko je prav za webra na način, kot je z linka original. Bi ti pa mogoče priporočil drugo alternativo od onlyfire, ki ima podobno ceno ampak mi deluje malo bolj funkcionalna, saj imaš še priloženi posodici za vodo, oglje postaviš na notranjo ali zunanjo stran... Ja oboje paše na webra in je za low & slow.
Hvala za info. :zmaga: