Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.892
9.476
113
Ko ta rešetka postane gladka, in gladka je šele takrat, ko že da nekaj skozi se niti ne prijema več. Res pa je, da je treba pustit, da se nabere patina gor. Če preveč čistiš bo vedno suha in sticky. Je pa rosfrej okrogla lažja, kar ima tudi določene prednosti. To je precej podobna zgodba kot pri ponvah iz železa.
 

kajn

Guru
5. okt 2007
2.821
1.669
113
Iskajoč brata
Kakšno imate kej mnenje ali izkušnje s primerjavo Weber mastertouch 57 in napoleon pro 22 kleg3? Od bistvenih razlik ima napoleon pokrov na pant, litoželezno rešetko, ki je še nastavljiva po višini na 3 pozicije. Se je pa ne da tako elegantno vrtet kot webrovo rostfrej. Je to kakšnega bistvenega pomena? Cena je praktično enaka v štacuni
kot da bi sebe poslušal 3 leta nazaj....

Slišal par štorij o pantih, da se je treba it malo mehanika, da potem pravilno tesni.... zato sem se odločil za Webra. Ma lepo narejeno odlagalno "zanko" za pokrov, tako da me ne moti.
Pa ne me narobe zastopit, pomoje z nobenim od teh dveh firm ne boš zgrešil. Ravno tako boš lahko na Napoleonu delal vse to.
 

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
Hvala vam za tole. Razmišljam kaj bi bilo bolje, kaj so prednosti in slabosti enega in drugega, na koncu bomo pa v 90% pekli čevapčiče. Cenovna razlika če bi webra iz AT je kar mamljiva...
 

kajn

Guru
5. okt 2007
2.821
1.669
113
Iskajoč brata
na koncu bomo pa v 90% pekli čevapčiče.
boš videl, da te potegne v spiralo notr :)
Ko dobiš malo prakse, kako dela weber in da ne kompliciraš, je potem to ful simpl in okusno. Pa nobenega dela ni z velikimi kosi.... zakuriš, uloviš temperaturo, daš notr kos, vsake toliko časa pogledaš na termometer, da vse špila :)
Nujno kupi dimnik za oglje, ni nujno da je Webrov, ker je drag... ravno tako se ne pozna na kvaliteti pečenega mesa, tako kot držalo za rebra :)
 

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
Tisto o čevapčičih je bilo mogoče mal pretirano, imam v glavi že seznamček kaj vse bi rad sprobal, pa sedaj ne morem. Kamin je pa res uporabna zadeva. Zdejšnji mi je ravno prerjavel in moram po novega, za 10€ je še dolgo zdržal :)
 

kajn

Guru
5. okt 2007
2.821
1.669
113
Iskajoč brata
Za peko čevapčičev priporočam kaj drugega. Žar s pokrovom namreč ni najboljši za to.

Tole recimo...
jaz ne vidm problema s čevapi na webru, je pa zelo neizkoriščen, če bodo samo čevapi... jaz samo pazim, da jih ne zažgem, ker ne moreš regulirati višine,
je pa treba s pokrovom regulirati aktivnost oglja...
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.892
9.476
113
jaz ne vidm problema s čevapi na webru, je pa zelo neizkoriščen, če bodo samo čevapi... jaz samo pazim, da jih ne zažgem, ker ne moreš regulirati višine,
je pa treba s pokrovom regulirati aktivnost oglja...
Bistven problem klasičnega ameriškega žara s pokrovom je v tem, da ima oglje kakorkoli obrneš preveč zraka. Seveda se da, ni pa to to. Tko da če se peče klasika in ni želje po indirektni peki, se boljš obnese leskovačka klasika.
 

DOHC

Majstr
4. sep 2007
1.953
405
83
Ah zdej pa že pretiravaš. Kamot spečeš za običen balkan žar tudi na keramičnem žaru. Tok enih opcij imaš, s katerimi se lahko poigraš da se ti ne zažge. Airflow se pa tudi kar dobro ustavi ko ga spodaj zapreš. Tko, da lahko samo da ti nimaš dovolj vaje ;)
 
  • Všeč mi je
Reactions: kalbo

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.892
9.476
113
Glej, nasvet je na mestu, kdor upošteva ok, kdor ne ne. Kettle žar je marsikaj, gredela pač ni.
Kamot tud kruh s sekiro odrežeš al pa pico v Webru spečeš, je polno trikov, ni pa kettle žar peč za pico.
 
Nazadnje urejeno:

DOHC

Majstr
4. sep 2007
1.953
405
83
Sej je, ampak je samo približek pravi pica peči. Za prave rezultate je bolje, da se dela v pravi peči. Ampak kot sem reku, za čevape pečt ne rabiš nič komplicirat kot pravi kalbo.