Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.894
9.476
113
Ni nujno, ce mu slovensko opises bo verjetno vec moznosti da dobis. Pogoj je da tocno ves tud sam kaj bi. Ne poznajo vsi teh izrazov, sploh starejsi pogledajo k da si z Marsa uletu. Isto k je en model na vsak nacin hotu picanho pa ga mesar lepo vprasa kaj tocno je to, un pa vse kar je znal nazaj: ja pikanja, kako ne veste? Tako verjamem, da ne gre. Ne more.
Seveda. Poveš po slovensko, naj potrebušino poreže dol. Jest sm včas za dogodke vzel pri lokalnem mesarju komplet rebra, spare so ble za nas ostalo je šlo v pulled pork za potalat. Dobil sem pa to po ceni svinjske polovice. Seveda sm mogu rezat sam. Je blo pa to še v časih ko je BBQ šele ratoval popularen in daleč pred piksnapir pišekom.
 

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.715
68
48
Ne vem če je to prava tema..


Gledam žare.. Bil sem nekako odločen da bi vzel plato or Gorenca ki se mi zdi da je lažje za zalaufat in spucat ampak me je kolega prepričal da brez dima ni žara in da če ne bom vzel nekaj na oglje je brez veze da sploh kupujem kaj. A je najboljša opcija pr teh žarih da vzamem kar Weberja, 57ko? A mora bit najdražja da je kvalitetna in uporabna? To je kar okol 350€. Če gre za preverjeno kvaliteto in ne nekaj kjer je 50% vrednosti v imenu bi se dalo tudi tolk primaknit.
 

urby20

Majstr
14. jul 2010
3.165
366
83
Goriska
Ne vem če je to prava tema..


Gledam žare.. Bil sem nekako odločen da bi vzel plato or Gorenca ki se mi zdi da je lažje za zalaufat in spucat ampak me je kolega prepričal da brez dima ni žara in da če ne bom vzel nekaj na oglje je brez veze da sploh kupujem kaj. A je najboljša opcija pr teh žarih da vzamem kar Weberja, 57ko? A mora bit najdražja da je kvalitetna in uporabna? To je kar okol 350€. Če gre za preverjeno kvaliteto in ne nekaj kjer je 50% vrednosti v imenu bi se dalo tudi tolk primaknit.
S 57ko nebos nic falil in ja stane pac toliko, vendar deluje kot je treba dolgo ;)
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.470
5.766
113
Ne vem če je to prava tema..


Gledam žare.. Bil sem nekako odločen da bi vzel plato or Gorenca ki se mi zdi da je lažje za zalaufat in spucat ampak me je kolega prepričal da brez dima ni žara in da če ne bom vzel nekaj na oglje je brez veze da sploh kupujem kaj. A je najboljša opcija pr teh žarih da vzamem kar Weberja, 57ko? A mora bit najdražja da je kvalitetna in uporabna? To je kar okol 350€. Če gre za preverjeno kvaliteto in ne nekaj kjer je 50% vrednosti v imenu bi se dalo tudi tolk primaknit.
Menjaj kolega :)
Če boš večina delal to za kar bi bla plata ok vzami plinskega s pokrovom. Dosti majn dela kot oglje. Torej čevapi, perutničke, ražnjiči in taka "klasika"
Predn boš kettla na oglje pripravo boš mel na plinskem prvo rundo pečeno. Jeba je samo ker so 2x dražji.
 
  • Všeč mi je
Reactions: aljoman

gr69

Guru
15. dec 2009
11.611
2.649
113
še v SLO - ampak komaj
Kolega ga je prepričal …

Mu je kalbo dobro svetoval - plinski s pokrovom je dober vstop, ker bo lahko klasiko in celo nekaj low&slow in če bo sedlo bo potem ustrezno dokupil.
Če sledite malo temi boste ugotovili, da se običajno lasti več različnih žarov ozr. peči, ker pač ni ultimativnega, ki bi vse pokril.
 

JakeTheSnake

Fizikalc
16. okt 2016
412
145
43
Na 57-ki na oglje s pokrovom narediš praktične vse. Če rabiš plato, pač daš na njega plato, efekt bo isti. Edini plus plinskega žara je, da je mogoče res malo hitreje vse pripravljeno, ampak to ne odtehta okusa po žaru, ki ga dobiš z ogljem in seveda dimljenjem. Je vredno "čakati" tistih 20 minut več, ki jih porabiš za vžig oglja v dimniku.
Imam 57-ko in 47-ko, pa sem iskal nekaj manjšega za tiste hitre direkt peke za eno ali max. dve osebi ( čevape, ražnjiče, hrenovke, pleskavice....), kar že itak moraš biti zraven in pogosto obračat. Sem kolebal med plinašem in oglarjem z max. 37 cm premera rešetke. In sem vzel tega. Včeraj sem ga prekuril. Brikete sem dal samo polovico dimnika, kot dam za 57-ko ali 47-ko in je temperaturo nabilo na 180 stopinj. Več kot dovolj za tistih 15-20 minut, kolikor pečeš prej omenjene jedi. Ta paket čevapov ali ražnjičev ali tri pleskavice se mi pač ne splača zaganjat večja dva. Pa tega malega še lahko imam na okenski polici in niti ven ni treba hodit. Ima svoje prednosti, danes prvič obrnem tri pleskavice.
 
  • Všeč mi je
Reactions: urby20

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.894
9.476
113
Ne vem če je to prava tema..


Gledam žare.. Bil sem nekako odločen da bi vzel plato or Gorenca ki se mi zdi da je lažje za zalaufat in spucat ampak me je kolega prepričal da brez dima ni žara in da če ne bom vzel nekaj na oglje je brez veze da sploh kupujem kaj. A je najboljša opcija pr teh žarih da vzamem kar Weberja, 57ko? A mora bit najdražja da je kvalitetna in uporabna? To je kar okol 350€. Če gre za preverjeno kvaliteto in ne nekaj kjer je 50% vrednosti v imenu bi se dalo tudi tolk primaknit.
Tud plinski na rešetko so dober približek.
 

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.242
1.381
113
Saj to so cisto osebne stvari in stvar preferenc. Jaz recimo osebno ni sans, da lupujem plinski grill, niti plosce ala gorenc ne. Za ta namen mam dve cast iron veliki ponvi in se malo prenosno indukcijo. Pa je efekt isti. Ampak to se ne rabi skoraj nikoli, ker meni okus oglja odtehta tistih 20 minut vec. Ko receno, stvar osebnih preferenc in ni po defaultu za vse isto.
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.611
2.649
113
še v SLO - ampak komaj
O okusih se res ne splača - in ja, oglje ima svoj čar. A jih je prav zaletavost direkt v “57tko” odgnalo od BBQ, ker je le treba nekaj znati.
In plinski z deklom je lep vstop in ni stran vržen gnar, ker se ga bo tudi kasneje vsake toliko vzelo v uporabo.
Moram pogledat tisti tvoj mali - zna biti zanimiv, sam iščem še dobro razlago za ženo zakaj potrebujemo še en žar …
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.430
3.809
113
davorinm.wordpress.com
Jaz imam plinskega webra na balkonu, ker z ogljem ne smes pacat v bloku. Na vikendu pa weber 57.

Na plinskem se da narediti cisto fajn razne stvari, od orad, perutnick, stejkov itd… in uporabljamo 2x na teden. ampak po okusu z ogljem pa ni primerjave sploh.
 
  • Všeč mi je
Reactions: urby20

urby20

Majstr
14. jul 2010
3.165
366
83
Goriska
Jaz imam plinskega webra na balkonu, ker z ogljem ne smes pacat v bloku. Na vikendu pa weber 57.

Na plinskem se da narediti cisto fajn razne stvari, od orad, perutnick, stejkov itd… in uporabljamo 2x na teden. ampak po okusu z ogljem pa ni primerjave sploh.
Ja, to je drugo ce zivis v bloku, ceprav dimi/disi pa se vseeno povsod naokoli tudi ce peces na plinskem :)
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.894
9.476
113
Ce se mudi speces v ponvi v bajti ;)

Pri zaru se ti ne sme muditi :)
No s tem se pa ne morem strinjat. Ko si vzameš cajt si vzameš cajt. Ko se ti pa na poti domov zlušta stejk, ga pa ni čez plinskega, ker je redy v 10 minutah. Sej stejk gre tud na ponvi, sam ni isto. Tko da jest pri žaru predvsem ne izključujem in uporabljam vse. Mam par receptov za gorenčevo plato za prste polizat.