Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

urby20

Majstr
14. jul 2010
3.148
357
83
Goriska
No s tem se pa ne morem strinjat. Ko si vzameš cajt si vzameš cajt. Ko se ti pa na poti domov zlušta stejk, ga pa ni čez plinskega, ker je redy v 10 minutah. Sej stejk gre tud na ponvi, sam ni isto. Tko da jest pri žaru predvsem ne izključujem in uporabljam vse. Mam par receptov za gorenčevo plato za prste polizat.
Ce imas pravo dobro litozelezno ponev je cisto vseeno, oz. lazje kar na stedilniku ;)
 

Fusionn

Majstr
5. sep 2007
2.174
483
83
kaj pa kaj "pravokotnega" :))?
Prodajalec normalno, da trdi, da je to next level od okroglih webrov in ostalih...
imajo tudi manjše in to-go...
 

kajn

Guru
5. okt 2007
2.785
1.615
113
Iskajoč brata
Moj sprehod skozi žar nakupe:
-najprej sta bila 2 cheap žara, 1 okrogel, en pravokoten, to so tisti, za 50 do 100€ iz Merkurja, na oglje : Ful užival, se učil na oglje pečt.... razpadla v 3 letih, rja
-nato je prišel kvadraten žar s pokrovom iz Hoferja, cena 130€, Se učil kako peči s pokrovom... žal je žar zelo puščal toploto na vseh spojih, zato je dosegel max 200 stopinj, pa še to za kratek čas... zelo hitro odstopila barva zaradi toplote, potem je prišla rja... sem ga delujočega oddal na bolhi in je še vedno v akciji, vendar brez pokrova
-Nato je prišel trenutni nakup Weber 57, za 350€... imam ga 3 leta, še vedno je isti kot ob nakupu, bolj umazan... Izbral sem ga, ker je res multipraktik... pečem velike kose mesa, potem klasiko (čevapi, perutničke, vratovina.....), pekel sem že bombetke, kokice, pico, kostanj, pa še kaj se najde....
V štarku sem kolebal med cenejšo in dražjo verzijo... takrat je bilo 150€ razlike, kar zgleda veliko, vendar če razdeliš na 10 let, je to malo...

Sam nisem "pravi" Žar mojster zato zame Weber dobi oceno 10/10. Specialisti pa rabijo: smoker, pečico za pice, plato, sač, pa še kaj se bi našlo... Nimam ne denarja, ne prostora za vse... Zame je Weber dovolj...
Sem pa oglje all the way, zato tudi "trpi" pogostost peke, zaradi časa, vreme in temperature niso nikoli problem.

Vsakemu novincu, ki vstopa v BBQ, ki mu "diši" dim, priporočam Webra... Raje daj sedaj 350€, kot pa sedaj 150€, za nek x žar, nato čez 2 leti še 350€ za Webra :)
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.491
113
Bistvo je da se kuha in peče in da žarov ni nikoli preveč in nikoli premalo, če imaš vsaj enega ;)

Leta sem bil na tem kar ti opisuješ doma in na plinski plati na morju. Potem se mi je pa v trenutku, ko sem videl twinman za žarom odprl svet v BBQ, kupil sem prvi žar s pokrovom 57 pekel na njemu vse sorte. Dodal sem mu še bullet smoker itd. Pri klasiki s pokrovom je edini problem pečt balkansko klasiko, ker spušča preveč zraka na oglje in je posledično vse skup prevroče. To imam še v planu naredit ali kupit klasični baklanski žar z rešetko iz 8x8 kvadratnih palic. Na morju uporabljam tamal plinski žar s pokrovom z dodano ravno plato, ki je zelo praktičen.
Med pikniki vedno kurim tako 57 s pokrovom kot bullet smoker. Čez teden, ko se zalušta karkoli pečenega je pa še največ v uporabi ravno ta žar iz kamperja, ki je stalno stacioniran na balkonu in je redy v 5 minutah. Poleg tega je na balkonu tudi klasična plinska plata.

Vse ostalo uporabljam bistveno premalo, ker nimam letne kuhinje, kar je edini manjko naše bajte.
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.756
5.909
113
Se strinjam. Webra, ali Napoleona. Neke poceni variante je brezveze kupovat, razen če pečeš 1x na leto. Meni edino rjavi spodnja reštka za oglje. Ampak to verjetno vsem, ker ni rostfraj. Ampak po treh letih še ne kaže da bi prerjavela. Obstaja pa nadomestna. Jaz imam 47tko, predvsem zaradi prostora, ker je pospravljen v loži. Ampak za 4 člansko familijo je čisto dovolj. Pravtako, se da pečt indirektno brez problema.
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.756
5.909
113
Kaj je s tem nosilcem za posodo narobe? Meni je finta, da ga lepo zložiš, pospraviš in ne jemlje prostora. To finto sem prvič videl na videu od wewillgrillyou.
 

kajn

Guru
5. okt 2007
2.785
1.615
113
Iskajoč brata
Kaj je s tem nosilcem za posodo narobe? Meni je finta, da ga lepo zložiš, pospraviš in ne jemlje prostora. To finto sem prvič videl na videu od wewillgrillyou.
isti video videl tudi jaz :) Saj sem napisal da nisem "žar mojster".... Rebra so bila super spečena tudi na Ikea nosilcu :) Mislem nobeden od jedcev se ni pritoževal, da se čuti, da sem uporabil napačno držalo za rebra....
 
  • Všeč mi je
Reactions: MrDaco

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
Kakšno imate kej mnenje ali izkušnje s primerjavo Weber mastertouch 57 in napoleon pro 22 kleg3? Od bistvenih razlik ima napoleon pokrov na pant, litoželezno rešetko, ki je še nastavljiva po višini na 3 pozicije. Se je pa ne da tako elegantno vrtet kot webrovo rostfrej. Je to kakšnega bistvenega pomena? Cena je praktično enaka v štacuni
 

urby20

Majstr
14. jul 2010
3.148
357
83
Goriska
Kakšno imate kej mnenje ali izkušnje s primerjavo Weber mastertouch 57 in napoleon pro 22 kleg3? Od bistvenih razlik ima napoleon pokrov na pant, litoželezno rešetko, ki je še nastavljiva po višini na 3 pozicije. Se je pa ne da tako elegantno vrtet kot webrovo rostfrej. Je to kakšnega bistvenega pomena? Cena je praktično enaka v štacuni
Pokrov na pant ima tudi mastertouch 57...
 

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.577
4.501
113
49
Na sončni strani ALP
Kakšno imate kej mnenje ali izkušnje s primerjavo Weber mastertouch 57 in napoleon pro 22 kleg3? Od bistvenih razlik ima napoleon pokrov na pant, litoželezno rešetko, ki je še nastavljiva po višini na 3 pozicije. Se je pa ne da tako elegantno vrtet kot webrovo rostfrej. Je to kakšnega bistvenega pomena? Cena je praktično enaka v štacuni
Večno vprašanhe. Jst bi združil pluse iz Webra in Napoleina in naredil perfect žar...

Aja, weber 5775 je tudi na pante...
 
  • Všeč mi je
Reactions: kajn

raners

Majstr
4. mar 2008
2.821
441
83
Sem imel doma Napoleona in sedaj imam webra 5775 (na pante).. Hmm, vsak ima svoje pluse in minuse.. Pri napoleonu mi je bil največji minus gusnata rešetka, ki je precej težka in nerodna in jeba jo je pucat (ker ima polkrožne vzorce in je debelejša in jo samo s krtačo težko spucaš). To mi je bil največji minus pri napoleonu, zato sem ga prodal in kupil weber.. Drugače bi rekel, da je napoleon bolj stabilen, vendar težji za premikat. In tudi npr.: zgornja loputa je bolj "fiksna" kot pri webru. Sedaj imam webra in sem zadovoljen.. ;)

Tudi pri webru me motijo malenkosti (npr. da spodnje "lopatice" ne "pometejo" vsega pepela (sem že pozabil, če je bil napoleon pri tem kaj uspešnejši), pokrov ne dihta najbolje (ampak tudi pri napoleonu ne dihta 100%), in lahko bi bil bolj stabilen.

Med drugimi plusi pri webru tudi več dodatne opreme (posodice za oglje, "dimmer" (tista okrogla plata) za večjo površino smokanja).

P.S.: Za webra poglej cene v tujini (geizhals.eu), ker so precej cenejši in nekatere trgovine tudi pošiljajo k nam..
 
  • Všeč mi je
Reactions: gufy

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.491
113
Od kje potreba na polno pucat litoželezne rešetke? To prekuriš in podrgneš z dratpiršno, pa namažeš z maščobo. Ni nobene potrebe po nevem kakšnem čiščenju. Gre za žar, ne avtomobilske sedeže.
 
  • Všeč mi je
Reactions: gr69

raners

Majstr
4. mar 2008
2.821
441
83
Pač v realnih situacijah včasih moraš kaj spucat za nadaljno peko.. Da se ti ne kuri celo peko.. V vsakem primeru jo je jeba pucat.. ;) Že zaradi polkrožnih vzorcev - rešeta pri webru ima ravne linije.. In samo parkrat potegneš po mreži - pri napoleonovi rešeti pozabi.. ;)