Steake nabaviš lahko v omenjenih mesnicah in še v Kodila Gourmet na glavni tržnici v Ljubljani v Arkadah. S pečenjem je pa tako. V Weber Kettle žar najbolje da na polovici žara nafilaš prižganih briketov do vrha. Lahko si razmejiš prostor v žaru s šamotnim ceglom. Skratka zmanjšaj razdaljo med rešetko in ogljem na minimum.
Meso vzemi ven kako uro pred pečenjem, da se segreje na sobno temperaturo. Nasoliš in na popraš obe strani mesa, po želji dodaj še kako začimbo na bazi soli, samo ne pretiravaj, ker se vse skuri, če je preveč. Pa nobenih marinad itd. Se skuri.....
Meso naj namazano odstoji še kake pol ure, da se na površini naredi nekaj pasti podobnega(pri min. 21 dni staranih steakih, pri bolj svežih se bo nabirala voda....). Potem odneseš k roštilju.
Na res razpaljen žar in očiščeno reštko daj meso in ga zapeči na vseh straneh do temno rjave barve. To bo šlo zelo hitro, zato pazi kaj delaš. Obrni in drži ga tudi na robovih in kosti, še posebej če imaš velik steak(1kg), na vsaki strani kake 45s sekund oz. do temno rjave zapečene skorjice, med tem procesom ga po obračanju večkrat premaži z mešanico masla, olivnega olja in po želji kakih svežih zelišč in morda malo vina - po želji. Potem pa meso odloži na krožnik in naj počiva 5min do pol ure. Zdaj imaš tako imenovan Black and blue ali pitsbourgh ali pač zelo rare steak
.
Po tem lahko nadaljuješ s pečenjem po enakem postopku z obračanjem do željene stopnje pečenosti. Rabiš kak termometer....medium rare je pri nekje 55 - 60 stopinj, medium pa pri 60 - 65 stopinj.
Druga metoda za nadaljevanje peke pa je, da steak položiš na nasprotno stran žara in pokriješ ter zapreš lopute na eno tretjino. Steak tako pečeš kake 10minut in preveriš temperaturo. če je že dovolj prekineš s pečenjem, če ni nadaljuješ 3 minute itd. Računaj, da mora meso po pečenju počivati vsaj 10 minut in da bo temperatura rasla še za cca. 5 stopinj po tem, ko ga vzameš z žara.
Potem pa vzemi leseno dilo in kar ti ostane olja in masla z zelišči polij po deski, dodaš lahko še glavico spasiranega česna in naribano limonino lupino. Na tem potem steak nareži na rezine ali kocke - odvisno kateri steak je - da se vsaka okopa v omakci. Velike steake se servira za več ljudi in taka prezentacija na sredi mize je bomba... dober tek!!!