Nekdo mi je poslal ZS kako spečt reberca na žaru Q300. Na žalost sem po nesreči zbrisal sporočilo. Recept zato objavljam tukaj in bom tudi naslednje.
Rabiš eno plato reber. Pa naj bo lepo obrezano skoraj do kosti, ne da bo še debela plast maščobe in mesa na rebrih. To je že bolj kot pečenka. N aspodnji strani pa odstrani tenko membrano, ki prekriva kosti in meso. Saj gre lepo stran samo začeti je težje.
Začimbe po želji. Nujno seveda sol, sladkor, nekaj pekočega(čili paprika, poper) in nekaj aromatičnega(kakšna sladka paprika, kumina, česen) . Rebra se namaže z olivnim oljem in gorčico in potem natre s mešanico prej omenjenih začimb. Količina začimb naj bo znosna. Po dve veliki žlici soli, sladkorja, sladke paprike in česna v prahu. In po eno malo nezvrhano žlico ostalih zadev, predvsem pazi pri pekočih, da ne bo preveč. Začimbe seveda lahko tudi po svoje zrihtaš.
Rošetko prekrijemo z dvema ali tremi plastmi folije in na folijo postavimo neko rešetko od stare pečice ali nekaj podobnega. Toliko, da so rebra dvignjena. Posebna stojala prodajajo tudi kot dodatno opremo, ampak verjetno imate tudi kaj takega doma. Pod to rešetko daš tudi neko nizko zadevo z vodo.
Vklopiš samo zunanji gorilec in loviš temperaturo nekje 150 stopinj. Pečeš najmanj 3,5 ure. Vmes vsake 45 min do 1 ure špricaš s tekočino, jabolčni sok ali kaka mešanica s pivom ali belim vinom. Kar ti je ljubše.
Rebra so narejena, ko gredo od kosti oz. ko jih hočeš s prijemalkami dvignit in se prelomijo. Po kakih dveh urah lahjko opcijsko zaviješ rebra v dvojno folijo v katero zliješ še malo soka in dodaš kako maslo ali olivno olje. Zavito lahko potem 1,5 ure pečeš na isti temperturi. Potem temperturo povišaš, rebra vzameš iz folije in jin na visoki temperturi zapečeš.
Na koncu peke lahko uporabiš BBQ omako po želji. Cca. 15 minu pred koncem, da se ne zažge.
Upam, da uspe.
DOber tek