Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik BojanP pravi:
Tole mi bolj zgleda kot reklama za Weber kot pa test plinskih žarov.

Ma ni reklama - je kar realno. Poleg Webra sta morda še dve firmi s kakovostnimi žari na plin. Ena je Napoleon (dobi se v Avstriji), potem pa še kaj v USA - nimam zdajle v glavi. Zato se že skoraj ponavljamoi tu na forumu, ko folk hodi z raznimi variantami žarov na "akcijah" in tako dalje.
 
Nazadnje urejeno:

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
Preveč pikant, še dobro da sem dal na pol in drug del opral dol tisti "ajvar".
Očiščene sem pekel low&slow 6 ur, drugi del z original marinado pa na hitro 10 min direkt.
jedci so bili bolj za low&slow
smile-1.gif

primerjava zgoraj low&slov, spodaj direkt:
2423343-20160430_152411.jpg
 

Priponke

  • 2423343-20160430_152411.jpg
    2423343-20160430_152411.jpg
    97,7 KB · Ogledi: 447

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.391
3.789
113
davorinm.wordpress.com
Bo treba malo pogledat po trgovinah. Se mi je zdelo tole od webra preveč za kos preluknjanega pleha.

Čeprav, v tej pravokotni posodi lahko še kostanj notri pečeš, v tvoji težko.
 
Nazadnje urejeno:

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.391
3.789
113
davorinm.wordpress.com
Še en nasvet ne rabim, da ne obrnem celega interneta za tole.

Rabim osnovni pribor, prijemalko, lopatko pa nabodalo, za webra na oglje. Kaj kupiti? Ne bi ravno najbolj čeških zadev kupil za 5 eur, 50 pa tudi ne bi dal.

hvala!
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Orodje imam jaz od Webra. Predvsem zato, ker ni lesenih delov in gre vse v pomivalni stroj. Brikete v Lidlu, za oglje pokliči: 041 388 490, domača kopa iz Dolenjske. Prej sem imel enega iz poljanskih hribov pa mi tale bolj ustreza - lepši kosi.
 

sanco

Fizikalc
19. jul 2007
1.201
8
38
40
Nabavil sem si webra in sem pekel rebrce 3,5 ure na 120 do 150°C po števcu na pokrovu. Oglje sem dal na spodnjo rešeto okrog posodice z vodo v obliki U. Za moje pojme mi je dobro uspelo sem pa opazil da je dokaj majhna temperatura pod pokrovom. Nikakor nisem mogel spravit temperature nad 150°C. Zanima me v čem je fora? Odkrito povedano nimam pojma kako se uravnava zrak ali je bilo mogoče premalo briketov?