Dosti si plačal za njegovo veselje.Tastar je vesel k radio.
Na koliko si znižal. Za zacetek ne pojdi pod 45/40CSem dons znižal željeno t bojlerja in tud minimalno t ob kateri ga začne gret. Da ne začne gret za vsak klinc. Pa se lepš prazne zalogovnik, ker črpalka ne meša nonstop.
Ja tezava nastane v velikosti izmenjevalca, kolicini odjema in T kotlovske vode. Dokler je T 70+ izmenjevalec uspe sproti dogrevat vodo v bojlerju. Ko ta pade pod 50 rabi za ogrevanje bojlerja precej vec casa. In ce imas takrat veliko porabo vode, dobis mrzlo.Računaj da je ful majhen bojler in da praktično takoj ko en odpre vodo pade spodaj pod 45. Zgornjo imam na 55 spodnjo na 35. Kar je manj nas ne sfolga.
Mišljeno navadni kotel na drva. Tistega uradno ne smeš več zmontirati.Zakaj bi policaj kompliciral ?? Kolikor sem jaz bral ,navadne peči ,šele nekje po 2030 ne bodo dovoljene kot PRIMARNI vir ogrevanja. Se pravi če imaš še peč na kurilno olje ?? Je pač tista primarna ?? Je pa res da vgradnja nove pa ni več dovoljena. Najbolj elegeantno je ,če dobiš isti model kot je vgrajena nekje nov in menjas..
Dobil sem nalogo da preverim/uredim:
- trenutno se hiša ogreva (centralna kurjava) na drva na 30 let staro peč
- montažer centralne (ta, ki je delal originalno) je opozoril, da je trenutna situacija zares precej tvegana, kajti peč spusti ponavadi takrat, ko je precej obremenjena (sredi najhujše zime), takrat bo treba v trenutku kupit novo peč iz zaloge, se pravi, ne bo časa gledat akcije in podobno (peč je tudi že bila varjena)
- on svetuje na nakup klasične peči na Hrvaškem (da se bodo s vstopom v Šengen tudi druga pravila spremenila in s 1 .1 tudi tam ne bo mogoče kupiti peči) in jo enostavno imeti na zalgi
Pogledal sem, kaj se prodaja pri nas trenutno, to so uplinjevalni kotli na polena, npr. Stadler za 4671,99 €
( https://www.ogrevajmo-ceneje.si/kotli-peci-kamini/uplinjevalni-kotli,-peči-na-drva/uplinjevalni-kotel-na-polena-stadler-gt-25-detail)
Na Hrvaškem se dobil klasičen kotel za 1.065 €
(https://termometal.hr/si/kotao-centrometal-eko-ck-p-14-izdelek-1586/)
Se pravi, govorimo o razliki 3,5 k.
1. Kakršnakoli informacija (zanesljiva) glede prodaje peči na Hrvaškem po 1.1.?
2. Kakšen namig glede nakupa v Sloveniji (da se vidi sploh o kakšni razliki govorimo).
3. Kakšen namig glede nakupa na Hrvaškem?
Izkoristek, ekologija tukaj niso faktor (sama drva so zastonj, gozda je toliko da je hiša zagotovo CO2 nevtralna, ....)
Kaj si ti ja nor.Kdaj je najboljši čas menjat kurilnico? 29. 11
Danes so pripelali Froling s4 Turbo in zalogovnike in staro ven porezali. Kdo te rabi kurjavo in toplo vodo zaj
Kdaj je najboljši čas menjat kurilnico? 29. 11
Danes so pripelali Froling s4 Turbo in zalogovnike in staro ven porezali. Kdo te rabi kurjavo in toplo vodo zaj