parket - katerega izbrati

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Kolikor ugotavljam imam na izbiro dve vrsti parketa:

oljen ali lakirani

katerega priporočate, zakaj ja, zakaj ne?

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Sam se se odločil za lakiranega (Steirer - am.oreh in jesen), ker ga ni treba redno oljiti, je pa oni baje bolj naraven, karkoli to pomeni.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Čeprav sem velik zagovornik naravnih materialov, vseeno svetujem lakirano varianto.
Razlogi proti oljnim premazom parketa:
- olja, ki se uporabljajo, so le delno ekološka. Za njihovo uspešno strjevanje še vedno poskrbijo sikativi različnih moči.
- oljeni podi so precej občutljivi na vse vrste obrabe, treba jih je redno vzdrževati, če tega ni, bo čez nekaj let katastrofa
- za kvalitetno oljenje je treba uporabiti pred-namaze, ki vsaj delno utrdijo lesna vlakna, ti pa so zanesljivo vsaj toliko strupeni, kakor laki za parket
Razlogi za:
- prijeten, topel občutek
- naravno lep izgled površine
- možnost obnove vsakih nekaj mesecev tudi v lastni režiji.

Odločitev za oljen parket je potem odvisno od vsakega posameznika.
Jaz sem recimo 'prekomot', pa sem se kljub temu, da sem tehnologijo obvladal že pred nekaj leti, odločil za lak.

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.135
198
63
jaz sem se tudi odločil za am.oreh - mat lakirano varianto
predvsem zaradi vzdrževanja...v izgledu ni kakšne bistvene razlike

SPICEK

Pripravnik
2. nov 2007
183
13
18
Samo toliko v opozorilo, oreh je zelo mehak in se bojo na parketu zelo hitro opazile udrtine.
Je pa seveda stvar vsakega posameznika in okusa kaj si izbere.

lp

Schime

Guru
22. nov 2008
2.012
790
113
Ja jaz imam doma hrast in se pozna vsaka malenkost (malo trša ali špičasta), ki pade na tla.
Je pa res, da je tudi odvisno kako bo položeno (kako pada svetloba na parket) in barva. Oreh je bol temen in se bo mogoče malo manj poznalo. Ne vem pa tudi ne.
smile-1.gif

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Poškodbe se manj poznajo na oljenem parketu. Jih je tudi lažje sanirat. Možne so lokalne menjave parketa oz. popravila.
Ko hodiš po njem bos je fenomenalen občutek, se ne da primerjat.
Sam sem se odločil za oljenega, prej sem pa 20 let imel lakiranega.

SPICEK

Pripravnik
2. nov 2007
183
13
18
Citat:
Uporabnik KStoner pravi:
govorimo o gotovem parketu... ne o tistem lakiranem 20let nazaj.
Tudi na temu se bo poznalo (poglej trdoto lesa po Brinnellu) pa boš videl da je oreh med mehkejšimi.
Pri vsakem dobrem parketarju boš dobil vzorec parketa pa sprobaj.
lp

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
@skorpy - nobenega
smile-1.gif

No sam sem bil tudi prepričan 100%, da bom izbral parket. Ko sem jih gledal so mi bili všeč samo tisti, ki so bili dražji od 50-60 eur/m2.

Potem pa mi je parketar, ki je tudi znanec rekel, naj pogledam še PVC in sem bil šokiran kako je ta stvar sedaj dodelana.

Tako, da bo skoraj po celi hiši PVC, razen hodniki in kleti, kjer bo keramika.

Za PVC sem se odločil zaradi neobčutljivosti, designa, mehkobe, vzdrževanja in tudi cene.

Zato vsem, ki gledate za parket predlagam, da preden se odločite za nakup še enkrat preverite kakšne je PVC.

Za dobrega polagalca pa lahko na PM. Samo lahko povem, da je prej kot konec novembra ne prideš na vrsto.

Nazadnje urejeno:

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.135
198
63
Citat:
Uporabnik SPICEK pravi:
Citat:
Uporabnik KStoner pravi:
govorimo o gotovem parketu... ne o tistem lakiranem 20let nazaj.
Tudi na temu se bo poznalo (poglej trdoto lesa po Brinnellu) pa boš videl da je oreh med mehkejšimi.
Pri vsakem dobrem parketarju boš dobil vzorec parketa pa sprobaj.
lp

moj odg. je bil namejen mato-tu.

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
@skorpy - nobenega
smile-1.gif

No sam sem bil tudi prepričan 100%, da bom izbral parket. Ko sem jih gledal so mi bili všeč samo tisti, ki so bili dražji od 50-60 eur/m2.

Potem pa mi je parketar, ki je tudi znanec rekel, naj pogledam še PVC in sem bil šokiran kako je ta stvar sedaj dodelana.

Za PVC sem se odločil zaradi neobčutljivosti, designa, mehkobe, vzdrževanja in tudi cene.

Zato vsem, ki gledate za parket predlagam, da preden se odločite za nakup še enkrat preverite kakšne je PVC.

Za dobrega polagalca pa lahko na PM. Samo lahko povem, da je prej kot konec novembra ne prideš na vrsto.

In ko boš čez 20 let hotel PVC zabrisat iz bajte (ker ti ne bo več cool) boš razmontiral vse. Ta reč gre ven samo z majzlom...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik softi pravi:
lam parket, klasično lakiranje s trdim lakom.
vse ostalo je za prve tri mesece za sive lase delat, potem pa za vzdihovanje in preklinjanje
+1
In to sem naredil tudi sam...

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
@skorpy - nobenega
smile-1.gif

In ko boš čez 20 let hotel PVC zabrisat iz bajte (ker ti ne bo več cool) boš razmontiral vse. Ta reč gre ven samo z majzlom...

Se ne bi strinjal. Če ga hočeš zamenjat vzameš olfo, lepo odrežeš in daš drugega noter. Je ravno sosed malo nazaj zamenjal en kos, ki ga je konkretno poškodoval. In tudi če bi bilo kaj težje zamenjat, se pač čez dvajset let potrudiš. Vem pa da bodo tla sedaj precej boljša kot če bi imel parket.

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
vse bolj se nagibava k lakiranemu parketu. Malo bova sicer še premislila, ampak mislim, da je načeloma že določeno.

sevlje: no go PVC, parketar izbran, da zdej drugega izbereva, se nama vse zavleče še za par mesecev (že tako se je prestavila selitev
grin1.gif
)

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Sam bil najprej na parketu, nato na PVC, nazadnje pa izbral laminat!

Zakaj? Ker je cenejši od parketa, zgleda enako, cenovno je na (pod) ravni PVC, trši od parketa. Prijateljica ima ameriški oreh oljen in je že po navadi pedantna in picajzlasta, ampak pozna se pa vsak ris. Nenormalno občutljiva zadeva. Jaz imam laminat in mi froca po tleh mečeta vse razno. Pa ni nobene poškodbe. Še danes bi izbral isto.

Pa če mi kdo reče, da je laminat glasnejši od parketa .. spodaj imam podlogo in je morda res malce glasnejši od parketa, nikakor pa mi to ne odtehta vseh risov in poškodb, ki jih imaš na parketu v roku nekaj mesecev.

Spodaj imam podlogo in talno po celi bajti in bi še danes izbral isto.

Aja, položil sem ga sam (3 dni, 100m2). Prvič v življenju delal kaj takega
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
@skorpy - nobenega
smile-1.gif

No jaz sem bil že praktično zmenjen za PVC Expono predvsem zaradi talnega gretja (btv to ni nič novega). Samo sem na koncu ugotovil, da to ni to. Potem že rajši ploščice. Sedaj imamo parket (klasičen, lamelni, jesen, oljen). Cena je bila enaka, občutek veliko boljši. Prav vabi, da hodiš bos. Ker nisem dal celo bogastvo za njega, se tudi sekiral ne bom za praskice in podobne nevšečnosti.
Hiša je zato, da uživaš v njej, ne da jo gledaš
nahrung002.gif

Je pa tako, da ni vse za vse
grin1.gif

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.135
198
63
da se pozna vsak ris je zraslo v vaših glavah .)
res je da je gotovi parket bolj občutljiv kot lamelni. ampak je videz odtehta.
če ti kakšen težak oster predmet pade na tla se res pozna...ostalo se ne. vsaj pri meni je tako.