Otrok se ponoči zbuja

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik matej_ pravi:
Cist odvisno od otroka do otroka.
Moj tamali je pljunu ven vodo pa se zacel dret
smile-1.gif
tk da bolse da smo mu dali tapravo hrano kot pa vodo, si vsaj enkrat na hitro vstal.
Sj se je pol odvadu jest. Razen zjutri prvo ko vstane rece dobro jutro jaz sem pa lacen
smile-1.gif

1,5 letnik se ne rabi hraniti ponoči. S tem se carta.
smile-1.gif

Moja je dojila do 1 leta, potem je nastopila zima pa prva viroza, pa druga, pa tretja, pa četrta...so ji svetovali naj še kar doji. No pri 1,5 letih, sva ugotovila da se otrok zadnjih nekaj mesecev, več kot pol leta, zbuja vsako noč na 1 uro. Se nama je zmešalo... Odklopila je joško, jaz sem spal s tamalo 1 teden, smo jo odvadili. Od takrat spi kot klada celo noč.

Sedaj je stara 4 leta, ravno dopolnila. En "problem" je, da noče in noče zaspati zvečer. Baje tudi jaz nisem hotel. Redko zaspi pred 22:00, kar pomeni da s partnerko nimava ravno dovolj cajta zase. Uspavamo jo v njeni postelji, v 80% primerih se sredi noči zbudi in pride spat k nama v spalnico, tako tiho, da naju niti ne zbudi. Samo smukne notri in zaspi. Do tu super. Potem pa se začne stiskat k enemu od naju.... Saj je luštno in super, ampak, ko se to ponavlja nekaj noči zapored in se zbujaš po 8x na noč, ker otrok brca, pa objema, pa uno pa tretje...ti podočnjaki ne uidejo, ampak to s stiskanjem so mali problemi.

Tako da, jaz iščem plan kako otroka uspavati prej. V vrtcu še spi čez dan, ob vikendih niti ne. Ampak tudi takrat, ko ne spi čez dan, zvečer težko zaspi. Preveč se ji dogaja in ima občutek, da bo zamudila kaj. V drugem planu imam šele, da potem tudi čimvečkrat ostane v postelji. Samo zaspi naj prej.
cry12bpy.gif

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.840
6.945
113
Spi pa potem toliko dlje, jo zbudi budilka, al se sama zbudi in funkcionira normalno čez dan?

Spanje ravno ni proces, na katerega bi se moralo pretirano vplivat "na silo", telo že samo ve kako in koliko ga potrebuje.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.115
648
113
Citat:

smile-1.gif

jz to vem, razlož ti mojmu malemo lakotniku. zdej bo 5 let star, prva stvar zjutraj je, da gre jest
smile-1.gif

če ga pa pogledaš, pa zgleda, kot da mu cel mesec ne bi dali kaj za jest, poje pa skor več ko jz
smile-1.gif

jaz sem zbujanje ponoči rešil z nočno lučko oz. brljivko ko jo v vtičnico vtakneš. brez tega ne zaspi, pa tudi ponoči se zbudi pa kliče naj mu lučko prižgemo.

za zaspat pa tamali tut težje zaspi, ker še v vrtcu spi, ko je doma načeloma ne spi, ampak zaradi tavečje ko je v šoli, greta oba v posteljo okoli 20ih. tavlka je zakon, ona se uleže, pokrije pa že spi, tamali pa si poje, igra, govori..... ampak načeloma po nekje 10-20min tut zaspi.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik matej_ pravi:
Cist odvisno od otroka do otroka.
Moj tamali je pljunu ven vodo pa se zacel dret
smile-1.gif
tk da bolse da smo mu dali tapravo hrano kot pa vodo, si vsaj enkrat na hitro vstal.
Sj se je pol odvadu jest. Razen zjutri prvo ko vstane rece dobro jutro jaz sem pa lacen
smile-1.gif

smile-1.gif

Moja je dojila do 1 leta, potem je nastopila zima pa prva viroza, pa druga, pa tretja, pa četrta...so ji svetovali naj še kar doji. No pri 1,5 letih, sva ugotovila da se otrok zadnjih nekaj mesecev, več kot pol leta, zbuja vsako noč na 1 uro. Se nama je zmešalo... Odklopila je joško, jaz sem spal s tamalo 1 teden, smo jo odvadili. Od takrat spi kot klada celo noč.

Sedaj je stara 4 leta, ravno dopolnila. En "problem" je, da noče in noče zaspati zvečer. Baje tudi jaz nisem hotel. Redko zaspi pred 22:00, kar pomeni da s partnerko nimava ravno dovolj cajta zase. Uspavamo jo v njeni postelji, v 80% primerih se sredi noči zbudi in pride spat k nama v spalnico, tako tiho, da naju niti ne zbudi. Samo smukne notri in zaspi. Do tu super. Potem pa se začne stiskat k enemu od naju.... Saj je luštno in super, ampak, ko se to ponavlja nekaj noči zapored in se zbujaš po 8x na noč, ker otrok brca, pa objema, pa uno pa tretje...ti podočnjaki ne uidejo, ampak to s stiskanjem so mali problemi.

Tako da, jaz iščem plan kako otroka uspavati prej. V vrtcu še spi čez dan, ob vikendih niti ne. Ampak tudi takrat, ko ne spi čez dan, zvečer težko zaspi. Preveč se ji dogaja in ima občutek, da bo zamudila kaj. V drugem planu imam šele, da potem tudi čimvečkrat ostane v postelji. Samo zaspi naj prej.
cry12bpy.gif

Kaj bo spala zvečer če se v vrtcu naspi. Drugo je pa napiši kako jo zvečer spraviš spat.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Spi pa potem toliko dlje, jo zbudi budilka, al se sama zbudi in funkcionira normalno čez dan?

Spanje ravno ni proces, na katerega bi se moralo pretirano vplivat "na silo", telo že samo ve kako in koliko ga potrebuje.

Jaz jo ruknem zjutraj iz postelje, da se zrihtamo za vrtec.
smile-1.gif

Proces je pa-večerja, tuš, risanka, v njeno posteljo pravljica, ugasnit luč...in potem če gremo dosti pozno v posteljo zaspi v roku pol ure. Če gremo bolj zgodaj (npr. ob 20:30), ne bo zaspala še eno uro. Pa v sobi čakam, da zaspi..., če ne bi jo moral nosit vsakih 5 minut nazaj v sobo "nisem zaspana"...

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.656
9.458
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Ti pa nimaš otrok verjetno?
Moji trije so bli okol božiča ko zombiji, pozno spat, zgodaj vstat, ker je bil firbec, kaj je pod smrekico, telo bi spalo, možgani ne. Sem jih nagnal spat ob 20. uri, moj novopečeni najstnik je skor harakiri naredil, ker je to jemal kot nevemkakšno krivico, pogledi v daljavo, zavijanje z očmi.... no zjutraj je ugotovil, da se je ful dobro naspal in da je mel tečen foter prav..

Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.656
9.458
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Jaz jo ruknem zjutraj iz postelje, da se zrihtamo za vrtec.
smile-1.gif

Proces je pa-večerja, tuš, risanka, v njeno posteljo pravljica, ugasnit luč...in potem če gremo dosti pozno v posteljo zaspi v roku pol ure. Če gremo bolj zgodaj (npr. ob 20:30), ne bo zaspala še eno uro. Pa v sobi čakam, da zaspi..., če ne bi jo moral nosit vsakih 5 minut nazaj v sobo "nisem zaspana"...

Roko na srce...meni se zmeša na tvoj sistem. Po treh pikcah je to to in ti iz sobe ven lulat se gre tik pred posteljo, kakat tud, nima kaj ven hodit. Ne vem kako bi to pri nas zgledal, bi mogla še tašča priletet, da bi vse tri otroke uspaval pa lepo prosil, če grejo spat. A si foter al si najboljši kolega, to se boš mogel odločit.

Pri štirih letih bi pa v vrtcu lahko imeli skupinco ki bi imela budni počitek in se ti posledično mala nebi popoldne naspala.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Jaz priznam, mal me okol vrti, k je punčka. Če bi bil sine, bi bilo ziher bolj "vojaško šolanje", pa po riti kako vzgojno več...

Nazadnje urejeno:

jello

Guru
22. sep 2008
10.111
3.855
113
Nič ne zjebejo sistema. Tam sistem tak je, ker ne more biti prilagojen vsakemu sončku posebej.

Ynos je naštel kup težav in vmes nehote tudi vse razloge za njih. Če 4 letnik hodi spat ob desetih je nagradno vprašanje kaj počne recimo od 19.00 do 22.00? Kot že večkrat napisano v tej temi, če vam ne paše da hodijo k vam, vzpostavite red tak, kot ga želite imeti. To pomeni, če je otrok zdrav, ga ne moti luna ali kakšna izmed tisoč drugih stvari, ki motijo spanje, ga vsakič ko pride k vam prijazno peljite nazaj. Če pa vam paše, da se stisne k vam pa ga pustite, samo potem ne jamrat. Ni otrok vas na to navadil, ampak ste vi otroka. In to ni nobena potreba, ampak nepotrebna razvada. Ker otrok rabi spanje, če hočete da podnevi normalno funkcionira. Da 4 letnik ne rabi spanja in serje staršem po glavi še ob desetih zvečer ni nič drugega kot poceni izgovor. Kdaj je hodil spat pretekla 4 leta? Se mi zdi da vsakič drugače, kot je starim ustrezalo, enkrat ob sedmih, drugič ob enajstih, petič ob desetih,....skratka random.

Otrok se najbolje počuti takrat ko ima vzpostavljen red. In ko (vsaj približno) ve kaj ga čaka in kakšna so pravila (jasna, ne pa raztegljiva kot elastika).

jello

Guru
22. sep 2008
10.111
3.855
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Jaz priznam, mal me okol vrti, k je punčka. Če bi bil sine, bi bilo ziher bolj "vojaško šolanje", pa po riti kako vzgojno več...

Jaja, narava je kriva.

Tega jaz v tej temi ne razumem najbolje. Zakaj se vzpostavljanje reda vedno enači z nasiljem? Nobene vojaške vzgoje, nobene vzgojne in nobene po riti ni treba. Samo postaviti pravila in se jih dosledno držati.

Saj padejo od časa do časa ideje zvečer, eden da ne more spat, drugi kaj vse še da mora narest in blablabla......tisoč in en izgovor. Ampak hkrati vejo da foter praviloma po osmi zvečer ni več na voljo. Sori, ni me, imeli ste me od 16.00 do 20.00, več kot dovolj časa za izpolnjevanje želja in zadovoljevanje potreb, po tej uri je štacuna zaprta. Če ne moreš spat, bulji v strop ali delaj v sobi kar želiš, samo ne moti ostalih.

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Ksz. Vidim, da je vse več primerov, ko mama spi z otrokom, oče pa na kavču oz. v otroški postelji. A je to vam normalno, če gre za otroka starega recimo 2 leti?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.656
9.458
113
Meni ni normalno, enim pa je. Dec v kuhinji je za nekatere copata, sam sprašujem se, kaj je pol dec na kavču....